Last news in Fakti

30 Юни, 2021 20:42 3 451 111

Скопие: В ЕС ще влезем като македонци, които говорят македонски език

  • северна македония-
  • никола димитров-
  • зоран заев-
  • стево пендаровски

Македонският език е израз на неотменното право на македонския народ на самоопределение и достойнство, според Никола Димитров

Скопие: В ЕС ще влезем като македонци, които говорят македонски език - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Португалският поглед се базира на преговорната рамка, предложена от Еврокомисията - параграфът около македонския език да остане така, както е формулиран - македонският език и предвидената унилатерална (едностранна - б.р.) изява на България в едно на тяхната позиция. Това заяви македонският вицепремиер по европейските въпроси Никола Димитров.

По отношение на изявлението на португалския държавен секретар по европейските въпроси Ана Паула Закария, Димитров каза, че вчера са имали много контакти с Лисабон и с представители на Португалия, т.е. португалското председателство, че те, по думите му, били казали че: "изявлението абсолютно не отразява позицията на Лисабон, която остава в съответствие с португалското предложение и в това отношение е изразено съжаление".

Припомняме, Ана Паула Закария заяви, че Португалия е разбрала българската гледна точка по спора с РС Македония. България не може да одобри неизпълнението на Договора за добросъседство от страна на РС Македония, опитите за кражба на българската история, отричане, че македонският език е основан на българския и е съставен през 1945 г. и затова наложи временно вето на началото на европреговорите на РС Македония, но даде зелена светлина за Албания.

"Въпросът за македонският език за нас е ключов", каза Димитров. Нито имаме мандат да мислим за преговори. В Европа ще влезем като македонци, които говорят македонски език и държим на правото си да браним своето достойнство без разлика на каквито и да са изявления - днес или в бъдеще. За мен лично това беше доста неприятно изказване, каза Димитров, отговаряйки на новинарски питания на днешната пресконференция, посветена на Националната програма при гласуване на правото на Европейския съюз.

Запитан каква ще бъде реакцията на това изказване, Димитров каза, че обществеността често има някакъв вид объркване по отношение на дипломатическите реакции, когато имаме такива поводи.

Вчера на няколко нива лично разговарях с Лисабон, Министерството на външните работи, а също и с министъра на външните работи Бухар Османи. Какво е важно в дипломатическата комуникация, запита Димитров. Важно е да изразите ясно позицията си, да изразите недоволство, да изразите протест. Всичко това беше направено няколко пъти вчера.

Това, което получихме, което беше потвърдено, наред с други неща, от краткото изявление на португалския посланик, който не отговаря за нас в Белград, дадено, ако не ме лъже паметта за Deutsche Welle вчера вечерта. Според него Португалия никога няма да направи нещо, което би навредило намиране на решение, остава твърдо в предложението си и не възнамерява да влезе в съществен дебат по културни въпроси, проблеми на идентичността и т.н.

Той повтори позицията на правителството, че македонският език е една от основните характеристики на идентичността на македонския народ, международно призната и кодифицирана със своите уникални специфики и вписана в личната карта на Северна Македония при ООН. Македонският език е израз на неотменното право на македонския народ на самоопределение и достойнство, според Димитров.

По думите му в проекта на рамка за преговори, издаден от Европейската комисия има параграф, според който цялото европейско законодателство ще бъде преведено на македонски език и че страната ще трябва да има достатъчен брой преводачи по време на членството. Ние досега имаме преведени около 80 хиляди страници от европейското законодателство, превеждат се още 16 хил. страници и се работят няколко хиляди нови страници преводи, допълни Димитров.

Припомняме, България потвърди позицията си относно европейската перспектива на Северна Македония по време на редовното заседание на Съвета "Общи въпроси"в Люксембург.

На 11 юни 2021 г. след последната среща на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония, председателят ѝ от българска страна проф. Ангел Димитров обяви пореден провал. "Последните часове показаха, че трудно можем да постигнем разбирателство за текст за Гоце Делчев", заяви Ангел Димитров.

Като цяло негативните констатации за провал се повтарят след всяка една от срещите, като разговорите бяха прекъснати преди изборите в Република Северна Македония, състояли се миналата година. Едновременно с това от страна и на управляващи, и на опозиция в Северна Македония бяха изказани редица надежди след смяната на властта у нас да настъпи обрат в позицията ни и ветото, наложено от България, върху преговорната рамка за еврочленство на РСМ и Албания да падне.

Паралелно с това опитите за влияние от страна на редица страни членки на ЕС се увеличават, като за започване на преговорите се изказа и германският външен министър Хайко Маас на виртуална среща на външния министър на Берлинския процес.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 39 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Горд Българин

    120 3 Отговор
    НИКЪДЕ НЯМА ДА ВЛЕЗЕТЕ ШМЕКЕРИ СМЕШНИ.

    ДО 20 ГОДИНИ АЛБАНЦИТЕ ЩЕ ВИ ПРЕТОПЯТ И ЩЕ ВЛЕЗЕТЕ В АЛБАНСКИЯ СЪЮЗ ЗАДНО С КОСОВО.

    АЙ ЧИСТИТУ СМЕШНИЦИ.
  • 2 маке

    55 8 Отговор
    И да си признайте дека вашиот език е произлязал от нашия!
  • 3 7473

    95 2 Отговор
    Ние вече сме влезли в ЕС през 2007ма с български език и българската кирилица е на всяка евро банкнота напечатана от 2007 година до сега. Вие къде сте тръгнали с нашия език да влизате? Пожелаваме Ви успех господин Заев.

    Коментиран от #107

  • 4 гадно

    87 2 Отговор
    Докато твърдят, че говорят на македонски език ще гледат ЕС през крив макарон.
  • 5 Българинът Х

    81 2 Отговор
    Ще влезете в ЕС ама друг път. Не ни крадете историята, личностите, езика. Чак тогава може да си помислим....
  • 6 Горд Българин

    78 2 Отговор
    НИКОГА НЕ Е ИМАЛО Македонски език КАКТО И македонски народ.

    Вече ви го казаха и от запад ама вие продължавате да се правите на неразбрали.

    Колкото и да се ослушвате вашата работа няма да стане.

    НИКОГА НЯМА ДА ВИ ПРИЗНАЕМ, ЗАЩОТО НИКОГА НЕ СТЕ СЪЩЕСТВУВАЛИ НИТО КАТО ДЪРЖАВА, НИТО КАТО ЕЗИК.
  • 7 юноша

    32 0 Отговор
    еееех , няма да го доживея ....
  • 8 бай оня

    55 0 Отговор
    Както върви , може и никъде да не влезете.
  • 9 АУУУУУ

    51 0 Отговор
    ЩЕ ВЛЕЗЕТЕ НООО , ПЪРВО ЩЕ СИ ОПРАВИТЕ БАКИИТЕ И ТОГАВА ЩЕ СИ СТИСНЕМ РЪЦЕТЕ ....И САМО СЛЕД ТОВА ЩЕ ВЛЕЗЕТЕ.....ИНАЧЕ ЩЕ ХОДИТЕ В ЕВРОПАРЛАМЕНТА КАТО ТУРИСТИ !!!!!
  • 10 Пръц

    51 0 Отговор
    Македонска чета водела люта битка с башибозушки орди. Дълго време вече се биели, но все пристигали вражески подкрепления. Един от македонците се обърнал към воеводата:
    - Воеводо, много станаха душманите, ке се биеме ли или ке се предаваме?
    - Македонски четник не се предава! - строго казал воеводата. - Ке бегаме!
  • 11 Румен

    34 0 Отговор
    Македонци?- Ама смешно , много смешно звучи. Стигнал един от тях до Индия и умрял от малария. Да го е——ба у пълководеца скапан. Семето сме хвърлили, а вие се наричайте както желаете. Семето е важно
  • 12 Български македонец

    56 0 Отговор
    Мекеретата говорят на български диалект, и тоа е вистината.
  • 13 Кую

    42 0 Отговор
    Ще сменят и историята на Европа.
  • 14 Мизия Тракия Македония

    48 0 Отговор
    Бре овикайте целия свят, че говорите македондки език, ако искате и лунен едик, нали и Луната, земя маседондка е.
    НО ДО 1944 ГОДИНА ФАКТИТЕ НЕ МОЖЕ ДА ПРОМЕНИТЕ И ТРЕБЕ ДА ГО ЗАПОМНИТИЮ,!
  • 15 севернаненамквоси

    35 0 Отговор
    Моля, моля "северномакедонци" и "северномакедонски" "език" и не се правете, че не разбирате, като на европейското! Забравете думата "македонски"!
  • 16 Капитанот

    8 40 Отговор
    Оти се косите, бре? Езикот и нашио и вашио е словенски, нема бугарски, нема македонски, всите сме словени. А кой сака да влезува у европчката уния, нека прво питат людето. Я не сакам ни европчко ни сакам бугарско, язе сакам Маршал Тито и Югославия!

    Коментиран от #50, #53, #59, #111

  • 17 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    32 0 Отговор
    Можете да влезете и като извънземни,
    но пак ще сте си българи, но от най-крадливите...
  • 18 Другия с коня

    28 3 Отговор
    Няма как Комунисти ,откраднали Език и История на един влик и изстрадалБългарски Народ да се промъкнат в Европейския Съюз....Най добре се пишете за желаещи за 13 ти Американски Щат!!!!
  • 19 Моодераатоораа

    9 1 Отговор
    самгоибал
  • 20 Pero Makedoneca

    30 0 Отговор
    Ще влезете на кукуво лято ,антики нещастни !
  • 21 ученик

    26 0 Отговор
    да бегат, ама на Луната, нели е земя македонска, в ЕС нема да идат
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 919

    32 0 Отговор
    Ха -ха - ха ,

    Вчера Председателят на Парламента на Северна РМ Джафери говори пред ЕП на албански език.
    Оказа се, че по конституция официално международен език е само северомакедонския.
    Днес са зашеметени, като смъртно ударена нахална муха /мува на срм език/ .
    И най простите трябва да са разбрали за какво става въпрос.

    Иначе по форумите реагират на изказването на португалската министърка като" истински европейци" - с псувни и лични обиди.

    Естествено това го е казала не случайно - аджеба, да се усетят малко. Но, не би.
  • 24 Северна Македонците.. .

    26 0 Отговор
    Отдавна грубо наруши и Преспанското споразумение с Гърция : там изрично е казано че не може да се наричат чисто "Македония" а само Северна - нещо което Скопианите абсолютно не спазват, нито езика им може да е "Македонски" следователно при излизане на патриотични правителство в Гърция договора може незабавно да бъде обявен за невалиден поради грубо нарушение от Скопие!
  • 25 Sion

    25 0 Отговор
    Ще влезете.След 200 години..

    Коментиран от #26

  • 26 Хахаха

    4 25 Отговор

    До коментар #25 от "Sion":

    Стой за гледай. Ще влязат и ще ви накарат да ги признаете. Нали сте в ЕС. Ще козирувате. Така сте правили до сега. Даже в своя ущърб.
  • 27 Ще влезат.......

    6 23 Отговор
    Най вероятно, тъй като натискат и от САЩ и от Германия и т.н. никак няма да ме учуди..........за съжаление бг нищо няма да може да направи!......
  • 28 ХАРОН

    16 0 Отговор
    Ще влезнете след 50 години като периферия на Бълтария и Гърция в ЕС. Българската и гръцката лични карти ще са валидни, а северомакедонскоалбанските под съмнение.
  • 29 Коментатор

    23 1 Отговор
    Македонският език е селяндурски и осакатен български. Така ми звучи на мен, без обида за хората от село, където съм чувал красив и звучен български...

    Коментиран от #40, #79

  • 30 Пове

    13 0 Отговор
    Повеке Българе , по арно!
  • 31 джаич

    2 31 Отговор
    Оти бре хондрокефали вулгари ( од зборот латински vulgaros ) , што ве крстивме ние вистинските македонци , не си jа кривите татарската душа , признаете дека сте туркомонголи што се зоват БЪЛГАРИ !

    Коментиран от #33, #39, #100

  • 32 Перо

    15 0 Отговор
    Никакво съгласие за приемане в ЕС! Дресирането е било жестоко и трябва да минат библейските 40 г. за ново поколение и ново мислене!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Полковник РУМНО

    18 0 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe.
  • 35 Ристе

    13 0 Отговор
    Е па оти се прекръщувахте на северо??? Толкоз ви е сичката работа
  • 36 Мицотакис

    20 0 Отговор
    Алоооо дебили, северомакедонци! Забранявам да използвате думата македонци!

    Коментиран от #38

  • 37 Перо

    16 1 Отговор
    Никога не е имало македонска държава и македонска нация.Там където е имало етнически нации и държави,никога не са кръщавани на географски принцип! Не е имало Далмация и далматинци, не е имало Моравия и моравци или Войводина и войводанци,Шумадия и шумадиици. Не съществува и Македония и македонци,освен изкуствените/измислени/,от СЮК.Рано или късно ще се разпаднат или ще бъдат завладяни,като всички изкуствени формиранования!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Коментатор

    21 0 Отговор

    До коментар #31 от "джаич":

    Много се пениш, ама дано е жив дядо ти да го питаш той какъв е - ''македонец'' ли е или е българин. И като ти пиша, разбираш какво ти пиша, нали? На български ти пиша. Не мога да си представя как някой ще забрави корените на дедите си. Не помните ли какво са ви говорили бабите и дядовците ви. Или страхът е бил по-силен от всичко. Явно югославското владичество е помакедончвало по-безмилостно и от турците. Драги, ''македонци'', ако знаете колко сте смешни в очите на българите. Да си забравиш рода за 70 години е срамно. А да си окепазиш столицата като някой дисниленд, заради болни амбиции е смешно... Ама здрави да сте!
  • 40 А за тях......

    6 1 Отговор

    До коментар #29 от "Коментатор":

    Твоя диалект е селски.......всичко е гледна точка приятелю, но че не говорят "Македонски" е сигурно.......

    Коментиран от #48

  • 41 Ще влезат.......

    4 8 Отговор
    Нема какво да му слагате дизлайки, просто ако САЩ и Меркел решат бг няма да може нищо да направи, тука Гърците отстъпиха /поне частично/ вас ще ви пита някой?! Историята я пишат силните на деня това е положението!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 лудия

    3 0 Отговор
    Този откъде намери този македонски.Тези ора да не са от древността.
  • 48 Коментатор

    4 1 Отговор

    До коментар #40 от "А за тях......":

    Ти се научи на български да пишеш правилно, пък после давай акъли. Ако не си доучил в училище има други начини, но дори няма да се усетиш колко си неграмотен. Не знам какво се засегна. Ти да не си и ти ''македонец''?!

    Коментиран от #57

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Бай Шилер

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Капитанот":

    А пак правиш грешка пушува се лугете идва от людете демек човек.Пак Драндар Венетски е преподавал макдоналдски

    Коментиран от #55

  • 51 Пешо от блока

    10 0 Отговор
    Ще влезете, ама друг път и в някой друг ЕС.Ще клекнете и даже ще молите. С тази коминтерновска история няма да стане.Карайте си там със Сърбия и си спомняйте колко добре ви беше при Тито.Национализма не води до нищо добро.
  • 52 Ггъззз

    10 0 Отговор
    Ма как са мятат кат торни червей около сръбската кука вардарските шарани
  • 53 Коментатор

    10 1 Отговор

    До коментар #16 от "Капитанот":

    Абе, ахмак! Ти чуваш ли се какви ги дрънкаш? Нямало български, нямало македонски, а всичко било славянско. Ти като се пишеш ,,македонец'' да не искаш и поляк да се изкараш, щото и те са славяни. Хайде, че може и циганин да ти е кеф да се пишеш. Ама какъв беше дядо ти...?

    Коментиран от #62

  • 54 ЯЗЗИИКОВЕДОТОТ

    9 0 Отговор
    Хи хи, ей Джаич ти си най-големият татарин.Виж какво си писал членуваш думите със задпоставен определителен член.То такъв няма в нито един славянски език а само в българския и уж т.н македонски език.Църни татари и там хи хи ху ху

    Коментиран от #73

  • 55 Д. Петров

    9 0 Отговор

    До коментар #50 от "Бай Шилер":

    Я сега разкажи, Александрето грък ли или северомакедонец?
  • 56 Морски

    7 0 Отговор
    НЕ няма да влезете😁
  • 57 Не съм се засегнал.......

    1 3 Отговор

    До коментар #48 от "Коментатор":

    Изобщо.........аз си пиша на моя диалект който реша че е правилен, тебе какво те бърка може и поетично да се изразявам? За тях твоя диалект казах им изглежда "селски" , българския също е един диалект (от многобройните славянски диалекти в региона), и не е и "български" защото българския език е тюркски диалект използван от прабългарите и татарите / по същество едно и също/ и до днес в Татарстан Русия по поречието на Волга пише го и в википедия и навсякъде! Така че не знам кой е по начетен и кой не е, не бъди толкова категоричен!

    Коментиран от #60

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Прав си.........

    1 3 Отговор

    До коментар #16 от "Капитанот":

    Капитана е напълно прав в случая - българския език се говори днес само в Татарстан Русия, река Волга - е Северна Македония и България се говорят славянски диалекти използващи приспособена Гръцка азбука и фонетика (гръцка дума) и граматика (пак Гръцка дума) така че и едните и другите нема какво да се впрегате толкова!
  • 60 ...

    1 2 Отговор

    До коментар #57 от "Не съм се засегнал.......":

    Може ли да те помоля да си вземеш хапчетата тази вечер навреме.

    Коментиран от #61

  • 61 Моите съболезнования......

    1 1 Отговор

    До коментар #60 от "...":

    За тебе.........щото ще влезат и никой нема да те пита, айде сега успокой се и си лягай!

    Коментиран от #72

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 С извинение......

    2 3 Отговор

    До коментар #62 от "Бай Шилер":

    Северно македонците са напълно прави да те наричат татарин щом не си славянин друго не остава! Май в бг трябва много сериозно да преразгледате измислицата си напълно "история" точно както важи и за "северно македонците"..........
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 ...

    3 1 Отговор

    До коментар #62 от "Бай Шилер":

    Славянството като понятие е измислено от руснаците някъде през 17-век, ако не се лъжа, за да могат по-лесно да си прокарват политиките за вмешателство и влияние точно чрез обезличаване на народите и под предлога на славянското ''братство''. Така че съм напълно съгласен с теб.

    Коментиран от #74

  • 68 Не спорете!.......

    2 2 Отговор
    Не разбрахте ли че всички сте със скроени и лъжливи "истории" за вашия произход ?! Който така и никой не ви е казал досега нъл тъй ?! Различни теорийки ви сервират, религиите ви сервират други теорийки и плувате в перманентно незнание! Планетата е парник и така са решили да разделят стадото господарите на мандри- поне това е очевидно смятам?!

    Коментиран от #70

  • 69 миро

    3 0 Отговор
    ще влезете да в 2029 като като федерация албания.
  • 70 ...

    1 0 Отговор

    До коментар #68 от "Не спорете!.......":

    Много объркани мозъци има за съжаление...
  • 71 Павел пенев

    3 0 Отговор
    В ЕС ще влезете като северно македонци,които говорят на диалектен български,но след като поправите осакатената си история и признаете всичко българско.
  • 72 ...

    0 1 Отговор

    До коментар #61 от "Моите съболезнования......":

    Хапчетата...

    Коментиран от #76

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Това не променя факта...

    1 3 Отговор

    До коментар #67 от "...":

    Че в България не говорят български език а славянски диалект..........иначе за славяните съм напълно съгласен няма такава цивилизация - на планетата съществуват само три генетични раси бяла Хеленистична и с такава култура, чиста жълта и с такава култура (съзвездие дракон) и местна Черна - българите като такива не са самостоятелна раса а са микс между жълта- бяла (ПОЛУМОНГОЛОИДИ татари в Татарстан) българите на балканите генетично нямат нищо общо с тях а са по същество Дехеленизирани Траки и други хеленистични етноси вкл. Македонци - или преобладаваща бяла раса! ( Между другото днес и известен Турски професор заяви че това важи и за голяма част от Турците (че са еничари Дехеленизирани Византийци)! Има много Турци с сини очи из мала Азия и е очевидно!

    Коментиран от #86

  • 75 Имаше

    2 1 Отговор
    Майка през 1949 е била в Стара Загора на квартира при изселили се от Македония.На рождените им свидетелства (хазяин ги е показвал) е пишело "българин".Така че там се е правило етническо прочистване от след 1 световна та до днес.Способите за въздействие са известни.Голямо влияние за това са оказали Сърбия тъй като Македония бе в състава на Югославия. А Сърбия винаги е мечтала за Велика Сърбия и лидерство. Македония е област географска като Тракия, Добруджа,Прованс, Алзас и Лотарингия ,Аквитания и така нататък.Аз живея в Аквитания.Те французи ли са или аквитанци? И на френски ли говорят или на аквитански. Който е ходил в Марсилия ще чуе диалект но това си е френски език а не марсилски. В Македония започва процес на изменение на езикът след 2 световна.Хазаите на майка ми (за които писах) са говорили с лек диалект.Македоние е тоталитарна територия. Не са за евросъюза (не че БГ е за ).

    Коментиран от #77

  • 76 Така така.......

    1 3 Отговор

    До коментар #72 от "...":

    Утешавай се в само заблужденията си .......ще влезат и тогава си вземи за по сигурно един флакон с хапчета!
  • 77 Това е твоята......

    1 2 Отговор

    До коментар #75 от "Имаше":

    Гледна точка..........северно македонците не са "българи" каквито и вие не сте, или мислиш че в бг също не е имало зачистка насилствено пославянчване, потурчване и т.н. аз пък съм сигурен че пра пра бабати е говорила на тракийски диалект!

    Коментиран от #81

  • 78 Тъпи та дрънкат

    2 0 Отговор
    Не се впрягайте, тия са толкова тъпи, че сами си го казват-"Публикувано във факти.бг: Скопие: В ЕС ще влезем като македонци.."
    КАТО македонци!!! А не, че са !!
  • 79 Хахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Коментатор":

    Точно така звучи български за руснаците, които не са свикнали с него. Това е нормално.
  • 80 На Балканите......

    3 0 Отговор
    Разделението е абсолютно изкуствено базирано на леко различаващи се диалекти, различни религии но не и ГЕНЕТИЧНО следователно всичко това са манипулации на външни сили с цел пълния контрол и раздробяване за техни цели! Сега обаче започва истински генетичното претопяване с внасянето на Африканци и Араби масово и смятат да претопяват не само Балканите но и цяла Европа - пък вие още си се карайте и трепайте помежду си!
  • 81 Ми така е

    4 1 Отговор

    До коментар #77 от "Това е твоята......":

    Че какво чудно има, не един западен учен са казвали, че в Българиия и българите говорят осъвременен тракийски език. Друг е въпроса, че гърците подскачат и не искат да чуят за това.

    Коментиран от #83, #84

  • 82 Gen Gurko

    6 1 Отговор
    Първо-не сте никакви македонци а отрекли се от рода си бивши българи.
    Второ-не сте македонци, а можете да се наричате северно македонци, иначе ще ядете гръцка хурка.
    Трето-езикът в и е български.
    Четвърто-"Македонската" ви история е с начало 1946 година и е възникнала след много бой и еб-ан от сръбскокомунистическа страна.
    И пето- ще влезете, когато високо и ясно признаете всичко гореизброено, тоест че всичко сте откраднали от сегашните си съседи.
  • 83 Напротив......

    1 1 Отговор

    До коментар #81 от "Ми така е":

    Напротив много сериозни Гръцки учени твърдят това , както и помаците (в гръцката част твърдят че не са Турци, а потомци на Траките и искат да изучават Гръцки език а не Турски както и знаят че са били насилствено пославянчвани после мюсюлманизирани и т.н. същото важи и за тези в бг родопите) . А траките са чист Гръцки Етнос (бяла раса както и Македонците) видно от културата и намерените артифакти - много от тях с Гръцки надписи - така че като казвам че в бг абсолютно требва да преосмислят историята си не го казвам само аз!

    Коментиран от #87

  • 84 Гърците не подскачат.....

    1 1 Отговор

    До коментар #81 от "Ми така е":

    А са напълно съгласни (поне сериозните учени) - но понеже в Гръцка Тракия също има потомци на Траките (а те са по същество заедно с македонците Гръцки Етнос нещо което пък в бг отричат несъстоятелно за да поддържат фалшива бг история по подобие на братята от Северна Македония) затова възниква недоразумение !

    Коментиран от #88

  • 85 Д. Петров

    3 0 Отговор

    До коментар #73 от "джаич":

    Пиши си на родният русляшки, че да те разберем! Това не го докарваш и до старо-български!
  • 86 Д. Петров

    2 0 Отговор

    До коментар #74 от "Това не променя факта...":

    Тоя лаф, за турците със сини очи, трябва да си го чул от някой копанар!

    Коментиран от #93

  • 87 Ми не е така

    5 1 Отговор

    До коментар #83 от "Напротив......":

    Извинявай, ама траките и славяните в днешно гръцко са погърчени. Автохонния гръцки етнос е с корени на етиопските цигани от Африка. И това си е научно доказано.

    Коментиран от #89, #90, #91, #92

  • 88 Д. Петров

    5 0 Отговор

    До коментар #84 от "Гърците не подскачат.....":

    Само да уточня: Македония, е географска област!
  • 89 И къде в Африка.....

    1 2 Отговор

    До коментар #87 от "Ми не е така":

    Има останки от Гръцка Цивилизация и в Етиопия,а? Докато в бг, в Украйна, в Турция е пълно с такава? Както и колко общо има генетиката на Гърците с днешните Етиопци?! Не ставай смешен - всички бели Европейци да потомци на Гърци и са по същество Гръцка цивилизация - прочети Платон и Солон какво казва в това че по принцип преди тях е имало две Гръцки Цивилизации Атлантида днешна западна Европа и Аегиида - Средиземно море, а пък надписи на Гръцки има из цялото черно и Средиземно море датиращи 15 Хил. Години от преди новата ера!

    Коментиран от #102, #103

  • 90 И как тогава .....

    1 0 Отговор

    До коментар #87 от "Ми не е така":

    Гръцките плочи с писменост и амфори датират по 20 Хил. Години с тест, а?! И как няма наличие нито на слаеянска писменост нито на тракийска такава (айде за Траките че са чистокръвни Гърци генетично е ясно тъй като от тях има писменост намерена - и е на Гръцки).......

    Коментиран от #104, #105

  • 91 На такъв......

    1 1 Отговор

    До коментар #87 от "Ми не е така":

    Абсолютно смешен коментар няма смисъл да отговарям? А потомците на българите са от монголските цигани казаци на Чингиз Хан, нали така?
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Ами разходи се из

    1 0 Отговор

    До коментар #86 от "Д. Петров":

    Смирни, Истанбул и погледай Турски сериали - това не са Турци а потомци еничари на Гръцка бяла раса живееща хилядолетия преди ЮГУР турците там! С тези сериали с нетурци генетични ви промиват мозъка колко европейска страна е Турция - понеже са и най умни те и управляват като цяло Турция - самия Ердоган е еничар от Крит по майчина линия!
  • 94 Тук трябва да кажем.......

    1 0 Отговор
    Както и че Заев, Груевски и др. са еничари от села в Гърция - или пославянчени насила Гърци навремето както разследване на родите им показаха в Гърция! Такива има много в Македония - следователно нещата не са еднозначни, и дори северно македонците също са прави да не искат насилствено "побългаряване" независимо от конкретния диалект който знаят и говорят в селата си в момента!
  • 95 Гръцки еничар.......

    1 0 Отговор
    Или потомък на Гърците Каракачани живеещи изключително на територията на днешна България е и еничара Каракачанов твърде вероятно - който го играе сега незнам какъв ( има право да играе какъвто си иска) но забележката е за историческо усведомление!
  • 96 Сашш

    4 0 Отговор
    Никола,Кольо дори баща ти Проф. Димитър Димитров се българееи признава ,че има българска ориентация,а ти ми говориш за Македонски език и нация.Искаш ли да ти разкрия твоята малка тайна?
    Ти си един най - обикновен
    хомосексуалист,който има връзка с Михаел Рот - германският министър по Европейските въпроси.УДБА(Службите) и Вашето правителството го знаят и разчитат да бъдем натиснати по тази гей линия.Затова министър Рот така яростно ви защитава,но номера няма да мине ,Но Пасаран !
    Ние дори ви правим жест ,като признаваме вашата идентичност и език след 1945 г.,но внимавайте ,че и тази наша отстъпка може да я преосмислим ,използвайте я , докато е време.Истината е ,че вие не сте ни нито братя,като сърбите ,нито братовчеди като русите,Вие сте нашите сънародници ,ние сме едно-Един народ ,разделен от границата,заради Великите сили!
  • 97 Свети Петър

    1 1 Отговор
    Чудя се с коя куриерска фирма да пратя на македонистите апчеаата
  • 98 Езиковедототот

    3 0 Отговор
    Като макдоналдският език самостоятелен език защо не излиза от граматиката на българския език.Пример сравнителната степен в частиците: ' по ' и 'най'.
    От прост македонист, става "по-прост и съответно " най- прост".
    Защо ползват задпоставен определителен член.Пример: думата люде се членува с частицата те за множествено число и става луге(те).Това им е езикототот няма как да избягат от коренните си форми, колкото и да блъскат сръбската караджица
  • 99 Езиковедототот

    2 0 Отговор
    Поне българските политици, като не разбират да питат езиковеди и историци професионалисти в професиите си, а не да дращят договори ами да мислят като са некомпетентни..
  • 100 Българофил

    5 1 Отговор

    До коментар #31 от "джаич":

    Ти що пишеш на български бре, сръбска подлого? Ясно ли ти е, че ЕС не е СССР нито СФРЮ???
  • 101 Наречие от тези земи тук

    0 0 Отговор
    Всеки има мнение, държава или личност. Ако има запазено в архиви, история, историци или поне от регистратори. Може ли някой, някъде да издири от дата 07 юни 1946 г Заповед от Сталин с участието на Кимон Георгиев за начало на създаване на македонска "нация". Вярно ли е, че в личните карти от оново врме, хора са принуждавани в графа народност да вписват - "Македонска". Може да влезете и с патагонски, ако тук се окажат родоотстъпници и подлоги властниците.
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Пич зле си

    3 0 Отговор

    До коментар #89 от "И къде в Африка.....":

    И понеже ще ми изтрият коментара, защото е на английски, пишеш в нета
    HLA genes in Macedonians and the sub-Saharan origin of the Greeks
    ..и се ограмотяваш
  • 104 Пич зле си

    5 0 Отговор

    До коментар #90 от "И как тогава .....":

    Няма как гръцките плочи с писменост и амфори да датират по 20 Хил. Години. Гърците присвояват изцяло финикийската писменост 9 век П.Х.
    Даже и писменост не са създали.
  • 105 Пич зле си

    4 0 Отговор

    До коментар #90 от "И как тогава .....":

    Траките нямт общо с гърците, разходи се из най-южна Гърция да видиш тъмните етиопски цигани.
    Тракийският език е много по-стар от гръцкия и няма общо с гръцкия.
  • 106 аз съм Веска

    1 1 Отговор
    НЯМА ДА СТАНЕ .
    ВЛИЗАТЕ КАТО БЪЛГАРИ , С ДИАЛЕКТЕН МАКЕДОНСКИ .
    И КОГАТО УЗРЕЕТЕ , ЧЕ ГОВОРИТЕ НА ПОЧТИ НЕАНДАРТАЛСКИ , ПРЕМИНЕТЕ И НА БЪЛГАРСКИ .
  • 107 3734

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "7473":

    До Заблудения пост #3!
    Ние вече сме влезли в ЕС през 2007ма- Къде бре заблуден? Ти не си влезнал във Истинският ЕВРО СЪЮЗ -ЕВРО ЗОНАТА ( Шенген) нито правните норми са синхронизирани ,навсякъде по границите те проверяват,щото си УЖКИМ Европеец - а Реално -Не си!
    След 15-20 година,ако те пуснат в Шенгенското пространство ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ- може и да станеш, но така Или иначе с балканският ти манталитет, ще си останеш.
    За Еврото и там си в грешка, ама драскаш,колкото да е без нищо.
    ..заради оная еврейска продажна маст.ий я соломон-чо паисий на Кирилица а Не на български език и Не на всяка евро банкнота напечатана от ОТ - А 2007 както Ти се иска
    а От 2013 година до сега,като се започна от 5 Евро и отне 7 години до банкнотата от 200 Евро. се пуснаха новите емисии ,на Латиница, Гръцки, Кирилица.
    Вие къде сте тръгнали с тази не-в е-жест неук-ост да влизате в Шенгенското пространство?
    Истинският (Евросъюз - Шенген) -, е да,ама през " Крив макарон".
    Нещата са ти ясни точно на Теб, колкото на дявола евангелието!
    Пожелаваме, Ви успех господин български много-Знае в.

    Коментиран от #110

  • 108 Карлово

    2 0 Отговор
    Ще влезете бе,много ясно,ама в гостната ,да поревете малко и после пак, газ към Българската провинция Югозападна Македония.И така след 20 години ше клекнете,ама тогава 90% от тамошното население ще е Албанско,от вас братя мили няма да има и следа,щото не сте оставили нищо на света,историйката ви е много кратка,за разлика от нашата Българска вечна история!!! Казах !!!!!!!!!
  • 109 може

    1 0 Отговор
    А може и въобще да не влезнете.
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Свен

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Капитанот":

    Ами като си го сакаш Тито ходи се погреби до него бе!
Новини по държави: