Last news in Fakti

28 Юни, 2021 22:30 1 872 31

Зоран Заев: Очаквам до края на годината да намерим решение на спора с България

  • северна македония-
  • зоран заев-
  • стево пендаровски-
  • европейски съюз

Днес е ясно, че македонският език и идентичност не са част от преговорите, каза още премиерът

Зоран Заев: Очаквам до края на годината да намерим решение на спора с България - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев очаква до края на годината да се намери решение на спора с България, предаде телевизия Сител.

Заев потвърди, че е занесъл в София документ, който съдържа петте точки, оповестени от българското външно министерство. И той като външния министър Буяр Османи каза, че предложението важи само ако София даде зелена светлина за начало на преговорите.

Днес е ясно, че македонският език и идентичност не са част от преговорите, каза Заев.

Той добави, че новото вето и новият неуспех за придвижване на интеграционния процес не може да бъдат причина за нови предсрочни избори.

Външният министър Буяр Османи каза на свой ред от Полша, че отлагането на интеграциите създава разочарования, но въпреки предизвикателствата Република Северна Македония остава посветена на европейската интеграция.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 GTR

    19 2 Отговор
    ''македонският език и идентичност'' - ми то това е най-важното?! хихи
  • 2 Не македонски

    17 1 Отговор
    Северомакедонски! Тези нямат нищо общо с Александър Македонски

    Коментиран от #18

  • 3 Хасан

    8 26 Отговор
    Позицията спрямо интеграцията на Македония на България, която едва преди няколко дни отново блокира преговорите за присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз, е нелепа и смешна, но не защото иска признаването на страховито антибългарско преследване в Северна Македония или пък това македонците да се откажат от претенциите си да променят историята, а защото самата България не е свършила това. Българското правителство има несвършена работа по изчистването на миналото.
  • 4 choko

    19 1 Отговор
    Ще се определят като всякакви🏳️‍🌈 защото са антибългари!
  • 5 asd

    17 0 Отговор
    " че е занесъл в София документ"

    Ходи се шиб.ай с хартийката ти мелезак!
    Ще питаш гърците колко струват подписаните от теб хартийки подч.овек!
  • 6 Hess

    15 3 Отговор
    Македония има само една възможност да влезе в ЕС-ако бъде анексирана от България!
  • 7 УСПЕХ

    12 1 Отговор
    Значи, като се започне още от берлинския конгрес, през илинденско преображенското възстание, комунизма и югославия и стигаме до последните 30г в които демократите, бивши комуняги, решиха еднолично ( по нареждани на новия им шеф), че няма да се борим за Македония, а тиквоча за 12г управление успя да подпише едно договорче от 2 странички, уреждащи всичко помежду ни. И Заев мисли ме за половин година ще уреди батака, сътворяван 150г. Успех, Заев. Докато не умре и последия от сърбоманското поколение, няма да видите ЕС.
  • 8 хаха

    6 0 Отговор
    Надей се ерук на пияна жена!
  • 9 Само

    14 1 Отговор
    Не ви сакаме нито язикот напишуван на сръбска пишеща машина,ни ви сакаме идентитетот. Само не ни крадете историята.
  • 10 Този

    8 1 Отговор
    Взе да се усеща чакал по Нова година като дойде нова година ще чакаш следващатаааааааааааааа и така до 55 година Зайко Зайко.
  • 11 До края на годината вика

    8 0 Отговор
    Ама на коя година,не казва..
  • 12 Перо

    15 1 Отговор
    Да признаят,че са измислена нация от наследници на асимилирани българи и сме имали не обща,а една история до 1945 г. и езика им е кодифициран български ез.,с акт на АСНОМ от 02.08.1945 г.,плюс другите изисквания и нещата се оправят. Иначе винаги са се разпадали изкуствените нации и държави. Иска се само да приемат историческата истина!На лъжата и измамата,краката са къси!

    Коментиран от #26

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Такси

    10 0 Отговор
    Заев в България никой не ти вярва вече!
    Много време траеха твойте лъжи.
    С това темпо на промяна в Македония, скоро няма да има ЕС.
  • 15 Hess

    8 1 Отговор
    Нещата за Македония може и да потръгнат но трябва народа в Македония да изгони Заев,и да избере нормален и разумен политик който да работи съвместно с българското правителство по проблемните въпроси а не да го провокира!
  • 16 ККК

    8 0 Отговор
    Искам тоя Заев да си направи един ДНК тест и да го публикува !!! Да видим за каква идентичност става въпрос!
  • 17 Язе

    3 3 Отговор
    Това с ДНК теста няма да стане. Четох изследването на генома на европейските народи. Там е описано, че населението на балканите с изключение на сърбите е с идентични гени. Напрактика България, Румъния
    Македония, Албания и Гърция са един и същ народ. Към този народ влизат също Южна Украйна, Южна Русия, Южна Италия и Англия. Гръцките гени все още не са открити. Населението на бивша Югославия, без Македония, Източна Сърбия и Далмация е по близо генетично до Прибалтийските народи и унгарците и далеч от славяни и българи. Езика не играе роля в генетиката. В гените на Българите няма турска връзка. В самата Турция тюркските гени са по малко от 10%. Населението на западна Турция и европейската част е почти идентично с населението на БГ и Гърция. На територията на Стара Симеонова България населението е с едни и същи гени, даже циганите са от едно и също потекло.

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 гост

    2 4 Отговор

    До коментар #17 от "Язе":

    Нищо от написаното не е вярно. Вижте в Wikipedia - Антропологични и генетични проучвания на българите.
    Българите сме генетично близки с французи, швейцарци, южно германци, унгарци, австрийци.
    Много сме далечни с: южно италианци, латвийци, руснаци, финландци

  • 20 Един Българин

    5 1 Отговор
    Заев, от вас зависи влизането ви в Европейския, не от нас! Дръжте се като нормални хора, спазвайте договореностите, не си измисляйте и присвоявайте чужда история, било то гръцка или българска и ще отидете в Европа. Не че много ви трябва. Дръжте се човешки, защото сте ни близки, защото сте наследници на Кубер, брата на Аспарух, и защото никога няма да имате по близки от нас на тази планета! Не си измисляйте идентичност, която не съществува, а се обърнете далеч назад в историята, открийте корените си и ще видите, че и вие сте наследници на велик народ - Българския!

    Коментиран от #24

  • 21 Полковник РУМНО

    3 1 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe.

    Коментиран от #29

  • 22 горски

    4 1 Отговор
    Не мога да им хвана логиката на македонците...
    Вместо да крадът частично история ,могат да я вземат цялата българска 1300 годишна....със всичките и царе,възходи и падения...
    Дори няма да има нужда да пишат нови учебници.Ще сменят последните пет страници и са в джаза...
    Проблема е най вече в България обаче.Ако бяхме просперираща,богата държава с начетен народ,всички щяха да се опитват да се присламчат.Като си катунска простотия,всеки гледа да се разграничи...Защо българските турци ,не бягат в Турция ,а в Германия например....Това е отговора..Ако си оправим държавата и забогатем ,тогава нашия глас ще тежи и ще имаме уважение..Иначе е същото като да се съберат комшиите да обсъждат нещо,.Този който е с мръсна къща и пуска и краде ,никога няма да има сериозен глас в каквото и да е...
  • 23 ОППАЛА

    2 3 Отговор
    РАДЕ СЕ НАВЕДЕ , ЗАЩОТО ПУТИН Е КАЗЪЛ ТАКА ДА БЪДЕ. НАКОЛЕНКИ ЩЕ МУ ПОДАРИМ ЛИЗАЧА.
  • 24 Хаха

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Един Българин":

    Велик народ казва
    Какъв велик :))
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Пере

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "Перо":

    Дъвка Турбо.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Дългият

    1 0 Отговор
    Зоране,къде го търсите това решение бе брат...В Брюксел...В Вашингтон...А решението на проблема е толкова близко до Вас..Само че трябва да дойдете подготвени...нищо повече..
  • 29 Така е

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Полковник РУМНО":

    Прав си, но смени плочата..
  • 30 wgg

    0 0 Отговор
    Когато замени "очаквам" с "работя с България или прсвя всичко възможно", а не да ходят и да хленчат по целия свят , колко са неоправдани. Все повече дразнят.....
  • 31 разума

    0 0 Отговор
    Заев едно говори друго прави. Погледнете му само погледа и ще ви стане ясно.
Новини по държави: