Last news in Fakti

6 Август, 2021 23:15 3 535 14

Продължителността на живота в Тайван се е увеличила средно до 81,3 г.

  • продължителност на живота-
  • тайванци-
  • коронавирус-
  • условия за живот

Фактори за това са качеството на храната, висококачествените здравни грижи и това, че тайванците масово се занимават с физическа активност

  Продължителността на живота в Тайван се е увеличила средно до 81,3 г. - 1
Снимка: Shutterstock

Средната продължителност на живота в Тайван се е покачила до 81,3 години през 2020-та, показват данните на Министерството на вътрешните работи вчера, предава Тайпе Таймс.

Числата сочат, че възходящата тенденция в страната продължава. Според изчисленията, публикувани от министерството, средната продължителност на живота през 2010 г. е била 79,1 години.

Този тренд се обяснява от експерти с висококачествените здравни грижи в Тайван, засиления фокус върху безопасността на храните, подобрените условия на живот и това, че тайванците от всички възрасти се занимават с физическа активност.

Министерството установи, че средната продължителност на живота при мъжете е 78,1 години, докато жените средно живеят до 84,7 години. И двете числа са най -високите в историята.

Когато миналата година пандемията от COVID-19 започна да се разпространява по целия свят, островът бързо наложи строг граничен контрол и мерки за ограничаване на разпространението на вируса.

Тайванците бързо се приспособиха към новия начин за превенция на пандемията, което доведе до по-малко смъртни случаи, регистрирани миналата година спрямо предходните години, се казва в съобщението.

Тайван регистрира 173 162 смъртни случаи миналата година, показват данните.

Сред шестте специални общини Тайпе има най-висока продължителност на живота - 84,1 години, следвана от Нов град Тайпе, Таоюан, Тайчунг и Тайнан.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    5 6 Отговор
    Увеличила се само в мечтите на пропагандистите. На китайския о. Тайван мърсотията на въздуха е в пъти над нормата раждат се трикраки китайци от химикалите във въздуха!

    Коментиран от #5

  • 2 Чан кай ши

    8 1 Отговор
    В Тайван е живота само да внимават да не си докарат някоя демокрация ,че тогава стават много бели , да питат нас в БГ, ние вече изгоряхме!
  • 3 РЕАЛИСТ

    5 2 Отговор
    С две думи, искате да кажете, че при капитализма с живее по дълго. То па един живот. Видяли ли сте какви са. Повечето с деменция,то не знае човек ли е. Хемингуей се е самоубил , защото не е искал да е стар и немощен.

    Коментиран от #9

  • 4 Запознат

    4 0 Отговор
    На континента китайците живеят средно до 160 години, явно капитализма на остров Тайван не се отразява добре на китайците
  • 5 Азия

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Китай отдавна е световен шампион по замърсяване.
  • 6 Рейган

    6 1 Отговор
    САЩ са номер едно по замърсяване на атмосферата няма стигане!
  • 7 Рико

    0 3 Отговор
    Мярката дали си живял добре е колко дълго си живял.
  • 8 факт

    1 0 Отговор
    Да ама раждаемостта им е под 1-ца на жена.
  • 9 Рико

    0 3 Отговор

    До коментар #3 от "РЕАЛИСТ":

    При комунизъмъ живееш колкото партията каже. И имотът, и животът не са твои. Животът и имотът ти е собственост на комунистическата държава.

    Коментиран от #11

  • 10 Бесен Язовец

    2 0 Отговор
    За соравка :Полуостров Крим е 2,5 милиона люде на 28 000 кв. км , а о. Тайван е 36 000 000 кв км. и са 23 000 000 люде чист мравуняк живеят един върху друг!
  • 11 РЕАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Рико":

    Ами, щом казваш. Не знам, някой да е живял в комунизъм досега. Откъде ги знаеш тези работи? Сигурно " Завръщане в бъдещето 4". Ще го бъде значи комунизма един ден.
  • 12 Др Хаус

    0 0 Отговор
    Най вероятно се поддържат до дълбока старост с вълшебни билкови смеси от Традиционната Китайска Медицина.
  • 13 Ще си взема мъничка тайванка.....

    0 1 Отговор
    Много се чукат и пушат качествен материал. Те са безсмъртни.
  • 14 ТТТТТТ

    0 1 Отговор
    В повечето бедни азиатски страни си хапват ориз. Не от онези ГМО храни а чисто приготвени за това живеят до 100 години