Last news in Fakti

18 Август, 2021 16:58 2 003 14

Случващото се в Афганистан е най-важното геополитическо събитие след присъединяването на Крим към Русия

  • жозеп борел-
  • талибани-
  • хуманитарна криза-
  • геополитическо събитие

Жозеп Борел обърна внимание на необходимостта от „предотвратяване на хуманитарна криза“ в страната

Случващото се в Афганистан е най-важното геополитическо събитие след присъединяването на Крим към Русия - 1
Снимка: БГНЕС

Победата на талибаните се превърна в най-важното геополитическо събитие след включването на Крим към Руската федерация. Това заяви в сряда Върховният представител на Европейския съюз по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в интервю за RTVE, предаде агенция „Фокус“.

„Това, което се случи в Афганистан, е поражение за западния свят и ние трябва да го погледнем директно и да имаме смелостта да го признаем, да анализираме причините и последствията, които от геополитическа гледна точка ще бъдат много важни, защото това, което виждаме, e най-важното геополитическо събитие след анексирането на Крим от Русия“, подчерта испанският политик.

Борел обърна внимание на необходимостта от „предотвратяване на хуманитарна криза“ в Афганистан. „Това ще изисква работа със съседните страни“, обясни дипломатът и добави, че ЕС не поддържа „положителни отношения“ с някои от тези държави. Ръководителят на дипломацията на ЕС също поясни, че Общността „ще трябва да разговаря“ с движението на талибаните, тъй като „пое контрола над Кабул“.

След изтеглянето на основната част от западния военен контингент от Афганистан, талибаните започна мащабна операция за установяване на контрол над страната. На 15 август бунтовниците влязоха в Кабул без бой и в рамките на няколко часа установиха пълен контрол над афганистанската столица. Президентът Ашраф Гани заяви, че подава оставка, за да предотвратят кръвопролитията, и напусна страната. Западните държави евакуират своите граждани, служители на посолствата и афганистанци, които са сътрудничили на НАТО.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Surko

    27 0 Отговор
    ТОЗИ МИЛИЯ Е ТОКОВА ТЪП,ЧЕ ЧАК КЪРТИ ГЛУПОМЕРА.

    Коментиран от #14

  • 2 Байдън

    3 19 Отговор
    Отличен ход на Байдън. Малко "специалисти" го разбират.
  • 3 Вера

    17 0 Отговор
    Тоя защо не казва нищо, за Каталуня
  • 4 Добре е

    11 2 Отговор
    че най-после някой отговорев служител в ЕС го каза. Лошото е, че това е само началото...
  • 5 Много важно събитие...

    1 20 Отговор
    Афганистан го завзели талибаните😁...голяма изненада еййй..и важно събитие да...важно геополитическо събитие щеше да е ако северномакедонците бяха завзели северният полюс, и бяха обявили папуасите от Нова Гвинея за чисти макета...ето това щеше да е новина. А, присъединяването на Крим към Руската Федерация каква новина и геополитическо събитие е???, това е само една трагедия за местното население че се е озовало в Русия...нищо друго, освен мизерия.

    Коментиран от #8

  • 6 гост

    18 2 Отговор
    Хитлеровата война срещу СССР,американския Виетнам, руския и американския Афганистан доказват, че срещу армия може да се воюва и да се победи, но СРЕЩУ НАРОД НЕ МОЖЕ!
  • 7 Hoshi

    17 0 Отговор
    Е нема що... Крим беше мега важен. Така го направиха завистливите и алчни врагове на Русия, иначе е чиста работа. Хората си прибраха своето в името на своя народ и народа на Крим.
  • 8 Мизерни

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Много важно събитие...":

    са на баба ти кюлотите.
  • 9 Разбира се

    14 0 Отговор
    че са съизмерими събития.
    И на двете места американците не можаха да направят военни бази.
    В Афганистан поне опитаха.
  • 10 "Чалгар"

    13 0 Отговор
    Поражението на САЩ в Афганистан е най-важното международно събитие от поражението на САЩ във Виетнам и от Втората световна война.
  • 11 😂😂😂😂...

    0 8 Отговор
    Ти да не си руснак от Крим, който може да пише на български???, или си българин милеещ за Крим, тамошните санкюлоти, вечната и нерушима дружба, и всичко останало??,.каквото и да си все е тежка диагноза.
  • 12 😂😂😂😂...

    0 3 Отговор
    До коментар номер 8 се отнася
  • 13 абе

    7 0 Отговор
    Борелчо!Държавата е тяхна!Ти какъв си плъх мазен!Айдее ..макара...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: