Last news in Fakti

18 Август, 2021 22:00 4 919 19

Криза! Турция укрепва със стена и кули границата си заради бежанци от Афганистан

  • турция-
  • афганистан-
  • бежанци-
  • талибани

Правителството на турския президент Реджеп Ердоган отхвърли по-рано предупрежденията и критиките от опозиционните партии за увеличаване на броя на мигрантите от Афганистан

Криза! Турция укрепва със стена и кули границата си заради бежанци от Афганистан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Страхувайки се от нова бежанска криза, Турция изпраща войници да укрепят границата с Иран, за да спре потенциалния приток на афганистанци, бягащи от талибаните, съобщава АП.

Нередовните пристигания вече се появяват, тъй като афганистанците, избягали преди седмици и месеци, се появяват в пресечената гранична зона на Турция след дълъг преход през Иран. Група афганистанци, срещната от "Асошиейтед прес" близо до границата, заяви, че са дезертирали от афганистанската армия и са избягали от страната, тъй като настъплението на талибаните се е ускорило.

"Избягахме от необходимост. Талибаните нападнаха страната ни и сега я контролират, надяваме се, че турското правителство ще ни приеме", каза един от тях, Фероз Седики, пред АП. Той обяснява, че са изкачили планина, за да стигнат до Турция, понасяйки жажда и глад.

Несар Ахмад, друг член на групата казва, че са нападнати и от крадци, които им отнели парите и мобилните телефони.

Правителството на турския президент Реджеп Ердоган отхвърли по-рано предупрежденията и критиките от опозиционните партии за увеличаване на броя на мигрантите от Афганистан.

Тази седмица той призна, че Турция е изправена пред нова бежанска вълна от Афганистан и заяви, че правителството му ще работи с Пакистан, за да се опита да донесе стабилност в опустошената от войната страна. Министърът на отбраната Хулуси Акар заяви, че границата с Иран се подсилва с войски и че стената, която се издига на границата, е към края си.

Турция вече е дом на около 4 милиона мигранти - повечето от тях бежанци от Сирия, избягали от гражданската война в съседната страна. Антимиграционните настроения вече са високи в страната, която се бори с икономически проблеми, включително високата безработица, които се влошиха от пандемията.

Видео изображения, разпространявани в социалните медии в последно време, показват групи млади мъже, за които се твърди, че пристигат в Турция от Иран. Някои медии съобщават, че до 1000 мигранти преминават границата с Иран всеки ден.

Опозиционните партии призовават правителството да "поеме контрола над границите" и да предотврати нов скок на миграцията.

Те също така предупредиха срещу всяко ново миграционно споразумение между Турция и западните държави като това, което Анкара постигна с ЕС през 2016 г. Съгласно тази сделка, Анкара се съгласи да предотврати притока на мигранти към Европа, докато ЕС от своя страна обеща, наред с други неща , да изпрати милиарди евро в Турция за сирийските бежанци.

Основната опозиционна партия също твърди, че Ердоган е сключил тайна сделка с президента на САЩ Джо Байдън, според която Турция би приела афганистанците, които са работили с американските сили. Посолството на САЩ публикува изявление в сряда, в което се казва, че твърденията са "напълно неоснователни".

Акар, който инспектира границата с Иран в неделя, заяви, че около 62 000 души са били възпрепятствани да преминат тази граница от началото на годината.

"Ще засилим усилията си и ще покажем, че границите ни са непроходими", каза той.

"Йени Шафак", който е близък до правителството, съобщи, че участък от 155 километра от планираната стена от 241 километра вече е издигнат на границата.

Почти 200 кули, оборудвани с наблюдение, също са построени, пише вестникът.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ъхйики

    19 14 Отговор
    Е сега хаджигенов ще ни защитава от афганите. А не той ще се рови отново за полицейско насилие. Хаджугенчо с това ли ще се занимаваш цял мандат метежник

    Коментиран от #4

  • 2 Анонимен

    21 4 Отговор
    Както каза един от тамошната опозиция "Ердоган превърна Турция в човешко сметище".

    Коментиран от #6

  • 3 Гост

    4 16 Отговор
    Това никак не е европейско и напредничаво. Къде отиде либерализмът? Какво стана с модерният мирен подход на турците и отворените им за света схващания?

    Коментиран от #8, #13

  • 4 Споко...!

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ъхйики":

    Няма да е той...?!Афганите не са толкова прости...!Бягат от талибаните,пък да идват в талибанска страна...?!Сами ще ни заобикалят...

    Коментиран от #5

  • 5 Ъхиики

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Споко...!":

    Е ако е така само да минат за немски съм споко
  • 6 Рошко

    9 11 Отговор

    До коментар #2 от "Анонимен":

    Вместо да плюете по ердоган трябва да му се помага, или като им отвори коридор до нашата ще се сетите що за човек е, и какво е направила опозицията освен да строи паметници на ататюрк
  • 7 де да можеше

    12 1 Отговор
    да вземат и нашите плазмодии от парламентчето да вдигнат една стена по цялата ни граница с турция а не да си играят с телта на урунгела симеонов!!!
  • 8 Рошко

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Па да им се отвори па тогава ще та видя каква песен ще запеееш
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Некой си

    2 4 Отговор
    Все неграмотници са ви събрали в червеният Блиц.
  • 11 ДишМан

    0 0 Отговор
    Еееее
  • 12 Туркия ке падне

    3 10 Отговор
    По всичко личи

    Коментиран от #18, #19

  • 13 Сиви вълци

    6 7 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    истинските мюсюлмански турци приветстват братята си от Афганистан, които също имат същата ДНК. проблемът са прозападните предатели-гюленисти и европеизираните кемалистки врагове, те не ги искат!

    Коментиран от #17

  • 14 Hoho Boho

    1 2 Отговор
    А ако къщата на комшията гори, пак ли ще издигнете стена?
  • 15 Думус

    1 4 Отговор
    Каква стена бе? Ердоган ги кани в турция за да изнудва западът. За България не са проблем. Никой не е тръгнал за БГ.
  • 16 Думус

    1 1 Отговор
    Западът сега да върне обратно в авганисъанци всички избягали от американската компания.
  • 17 Мехмед

    9 2 Отговор

    До коментар #13 от "Сиви вълци":

    Прeди врeмe бългaрcки иcтoрици изoбрeтихa ирaнcкaтa тeoрия зa прoизхoдa нa бългaритe. Дaжe хoдихa нa eкcпeдиция из тaлибaнcки ceлa, caмo и caмo дa ce изкaрaт нeщo другo, нo нe и тюрки. Тa въпрocът c eднaквoтo ДНК мeжду бългaри и aфгaнци e рeшeн.



    бългaрин = aфгaнeц (тoвa гo кaзвaт учeнитe ви)
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: