Last news in Fakti

19 Август, 2021 21:10 6 521 17

Истината за Афганистан в цифри

  • афганистан-
  • сащ-
  • нато-
  • тероризъм

Докато САЩ са били в Афганистан индексът на тероризъм неотклонно е растял

Истината за Афганистан в цифри - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Хаотични сцени, които светът вижда през последните три дни след вземането на властта от талибаните в Афганистан и изтеглянето на чуждестранните мисии от Кабул, имат своето логично обяснение.

Поглед към индексите на тероризма и насилието показва, че влошаването на ситуацията се е случило още по време на мисиите на САЩ и НАТО в страната. Данните от Института за икономика, който публикува няколко доклада по темата, показват, че терористичните инциденти и смъртните случаи в страната са се утроили.

Страната е определена като най-засегнатата от тероризъм в изданията на IEP за 2020 и на Световния индекс на тероризма за 2019 г. През 2001 г. Афганистан е бил на 16-то място по въпросния индекс - малко след навлизането на САЩ в страната, а през 2010-та е вече на 3-то.

В резултат на ситуацията над 70% от афганистанската общественост заявяват през 2019 г., че се чувстват по-малко сигурни, отколкото пет години по-рано.

Ето какво казват цифрите. През 2011 г. в резултат на терористични атаки са загинали 1293 души, а през 2019-та техният брой вече е 5725, сочат данните на Statista.com. Терористичните атаки за разглеждания период са нараснали от 364 на 1422.

Истината за Афганистан в цифри


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Долу америка!

    18 6 Отговор
    Само ЦСКА!

    Коментиран от #9, #12

  • 2 Любопитен

    17 2 Отговор
    Знаем ги тези неща. Защо не ги съобщават Да не би да са някаква изненада
  • 3 Госあ

    28 2 Отговор
    Китай и Русия ще бъдат стожери на близкия изток. Слава на боговете.

    Коментиран от #10

  • 4 Пръц

    27 0 Отговор
    А па ние сме на първо място по смъртност и на последно по доходи в ЕС. Но досега никой не ни оплаква като бедните Афганци.
  • 5 ЕВРО НЮЗ

    18 3 Отговор
    Ау, и всичкото това се е случвало под контрола на стожерът на мирът. Веднага да бъде конфискувано всичко на всички Натовски цървуланковци в България придобито от страданието на тоя народ
  • 6 Kcanba

    17 3 Отговор
    и какво, още им се кланяте на наведените амери!??
  • 7 Ами където бръкнат САЩ .

    21 2 Отговор
    Е само разруха , глад , мизерия и войни .....тия демократи май започнаха да не ги желаят никъде !
  • 8 KOKO

    18 0 Отговор
    В АФГАНИСТАН АМЕРИКАНСКА ДЕМОКРАЦИЯ НЕ ВИРЕЕ, ТАМ ВИРЕЯТ МАКОВЕТЕ
  • 9 бл.134 в Зап. парк

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "Долу америка!":

    Американците са престъпници !
  • 10 КАЖИ НА БОГОВЕТЕ,

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    ЧЕ МИЛЯРДИТЕ НА ТАРАМБУКИТЕ ТАЛИБАНИ СА В АМЕРИКАНСКИ БАНКИ,А НЕ В РУСКИ И КИТАЙСКИ БАНКИ КЪДЕТО САМО БАНДЕРОЛИТЕ ОТ ПАЧКИТЕ ЩЕ ОСТАНАТ😂😂👳👳👳😂😂😂
  • 11 Ъъъъ

    4 1 Отговор
    Китай, ще сключва договори за редките метали в страната , а бай талибан с пълни джобове. Бизнес
  • 12 Аз да пиша

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Долу америка!":

    Долу кюлотите на тая патранжа дето ти е родила.
  • 13 В.В.П.

    7 2 Отговор
    Целият свят праща пари в Афганистан,,и САЩ ги усвоява..Не са воювали ,само са крали..Янките са провалена държава..Вън от България,!!. Нежелани сте ,!!Вредни сте!!!За нацията!!.Само Паси,ви хвали,щото му снасят кеш,На дума!!!

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 DrivingPleasure

    3 5 Отговор
    Това е най-идиотската статия, която може да съществува. Не знам от къде е преписвана, далеч съм от мисълта, че е творение на Миленка (ако е, извиняваме се и честито, ти си завършен тъпанар (мъжки род, за да не е сексистко))

    Ами до 2001 талибаните няха на власт, нормално е да не са се самовзривявали к****тата след като са контролирали държавата. С идването на американците и международните сили губейки територии единствения им отговор остава самоубийствените мисии на дрогирали религиозни ненормалници - нормално е да има ескалация.

    Който се опитва да оправдава случилото се последните няколко дена с подобна, чисто кретенска статистика е свободен са си завре нещо еди къде и да го взриви, човечеството не губи нищо от подобен екземпляр!
  • 16 ДЕМАГОЗИ

    1 0 Отговор
    ЗНАЕ СЕ ЧЕ КАМЪНИТЕ НЕ ГЪРМЯТ - ТОЕСТ ЗА ДА НАПРАВИШ БОМБА ТИ ТРЯБВА НЕЩО ДРУГО И САМО ОКУПАТОРА МОЖЕ ДА ТИ ГО Е ДАЛ И ПОДКУКУРОСВАЛ ! А СЕГА ДАЙТЕ ЦИФРИТЕ КОЛКО ПАРИ ОТ ДРОГА ПЕЧЕЛИ САЩ ОТ АФГАНСКИЯ МАК !
  • 17 БАЙДЪНЧО

    0 0 Отговор
    ВРЕМЕ Е И НИЕ ТАКА ДА СМЕНЯМЕ БСП И ГЕРБ ВЪВ ВЛАСТТА КАКТО СТАВА В АФГАНИСТАН - ТОВА С ИЗБОРИТЕ ВЕЧЕ ЯВНО НЕ РАБОТИ - САЩ ЩЕ НИ ПОМОГНАТ С УДОВОЛСТВИЕ ! ЦЯЛАТА ТАЯ ВАКХАНАЛИЯ ТАМ Е ОРГАНИЗИРАНА ОТ ЦРУ И ЕДВА ЛИ НЯКОЙ СЕ СЪМНЯВА В ТОВА -- ДОРИ И САМОЛЕТИ СА ПРЕДВИДИЛИ ЗА БЕЖАНЦИТЕ ЗА ДА ДОЙДАТ ТЕ В ЕВРОПА , НО НЕ И В САЩ !
Новини по държави: