Last news in Fakti

20 Август, 2021 18:23 4 614 17

Нефт, кобалт, мед: Афганистан крие сензационни природни богатства

  • афганистан-
  • ресурси-
  • талибани-
  • война-
  • природни ресурси-
  • нефт-
  • мед-
  • кобалт-
  • природни богатства-
  • русия-
  • китай-
  • залежи

Доскоро талибаните печелеха от търговията с опиум и хероин. Сега войнствените ислямисти владеят цялата страна, а в нейните недра се крият несметни природни богатства. Страни като Русия и Китай вече се готвят за бизнес.

Нефт, кобалт, мед: Афганистан крие сензационни природни богатства - 1
Снимка: Shutterstock

Американски военни експерти и геолози стигат до извода, че Афганистан притежава подземни богатства на стойност от почти 1 трилион долара (850 милиарда евро) - желязо, мед, литий, кобалт и други редки руди и почви. През последното десетилетие повечето от тези ресурси останаха недокоснати поради продължаващото насилие в страната.

Ценни залежи

Междувременно цената на много от тези суровини се увеличи значително. Сегашното търсене на литий, който се използва за направата на батерии за електрически автомобили, смартфони и лаптопи, е безпрецедентно: бележи ръст от 20% годишно – при 5% до 6% годишен ръст допреди няколко години. В меморандумът на Пентагона Афганистан е наречен „Саудитска Арабия на лития“. Там се прогнозира, че залежите от литий могат да се равняват с тези на Боливия, която притежава едни от най-големите в света находища на редкия метал.

Глобалното икономическо възстановяване от пандемията оказва благоприятно влияние и върху стойността на медта, чиито залежи в Афганистан също са големи. Според някои оценки, в земните недра на Афганистан има 2 милиарда тона желязна и медна руда, освен това злато и въглища, както и значителни количества на редки почви. Само залежите на суров петрол достигат 1,6 милиарда барела, а медодобивната промишленост може да генерира над една четвърт от общите приходи от минерални ресурси на страната. Цялото това богатство е достатъчно да стабилизира афганистанската икономика и да направи страната една от водещите в света износителки на суровини, смятат американски експерти. Само в находището край Айнак има залежи от 700 милиона тона руда, най-вече малахит, чието съдържание на мед надхвърля това на чилийската суровина.

Китай не крие апетитите си

И докато Западът уверява, че няма да работи с талибаните, Китай, Русия и Пакистан вече се готвят за бизнес с войнствената ислямистка групировка и с това допълнително унижават САЩ и Европа, които се провалиха в Афганистан. Смята се, че Пекин, който е най-големият чуждестранен инвеститор в Афганистан, ще играе водещата роля в надпреварата за изграждане на ефективна минодобивна промишленост, с което би могъл да задоволи ненаситния си глад за минерални суровини. Един от металургичните гиганти – Китайската металургична корпорация (MCC) – вече си осигури 30-годишен лизинг за добив на мед в провинция Логар в Афганистан. Високопоставени представители на талибаните се срещнаха миналия месец с китайския външен министър, след което изразиха надежда, че „Китай ще играе водеща роля във възстановяването и икономическото развитие на Афганистан. А Китай вече увери, че е готов да поддържа отношения на приятелство и сътрудничество“ с новите управници.

Узбекистан, Пакистан и Русия

Интерес за сътрудничество проявяват и съседните на Афганистан държави Узбекистан и Пакистан. По информация на англоезичното издание "Japan Times", има планове за изграждането на железопътна линия от Термез на афганистанско-узбекската граница до пакистанския град Пешавар, която ще преминава през Мазар-и-Шариф и Кабул. По тази линия могат да бъдат превозвани до 20 милиона тона товари годишно. Узбекистан вече е изградил отсечката от Термез до Мазар-и-Шариф, която дори е пусната в действие. Останалите 573 километра от трасето до Пешавар преминават през планината Хиндукуш и прокарването му ще бъде скъпо и дълго начинание, тъй като трябва да бъдат изградени тунели. Също и Русия има интерес да развива бизнес с Афганистан. Държавният газов концерн „Газпром“ от години разработва газовите находища по афганистанско-туркменската граница. Освен това руснаците имат планове за изграждането на три водноелектрически централи в региона, които биха могли да бъдат построени, в случай че новите управници решат да преговарят с бившите окупатори.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    48 2 Отговор
    Американците не правят война, където няма ресурси за крадене.

    Коментиран от #8

  • 2 Българин

    53 3 Отговор
    На бас, че те ще се оправят пред нас.

    Коментиран от #9

  • 3 Пръц

    47 2 Отговор
    То и ние крием богатствата си но ги намират и изнасят от България.
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 0 Отговор
    Психопати и убиици.
  • 5 Т али бан

    3 3 Отговор
    Браво
  • 6 Хасан

    7 5 Отговор
    гаранция,с божията помош,дисбиплина и воля е сигурно че под власта на талибаните ще се развие положително страната,
  • 7 Хасан

    6 8 Отговор
    американците прогнозират че до 4-6 години Афганистан ще е лидер в района
  • 8 Тромб

    6 7 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    А Руснаците ? И те бяха в Авганистан десет години.

    Коментиран от #12

  • 9 Филип Георгиев

    15 4 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    НИЩО ПОДОБНО. ОГРОМНИ ЗАЛЕЖИ НА СКЪПОСТРУВАЩИ СУРОВИНИ В ИЗОСТАНАЛИ ДЪРЖАВИ И ОБЩЕСТВА ИМА ОБРАТЕН ЕФЕКТ. ТОВА Е АКСИОМА. ОЧЕВАДНО Е. МНОГО ЧЕСТО СЕ Е КОМЕНТИРАЛО КЪДЕ ЩЯХМЕ ДА БЪДЕМ АКО ТУК ИМАШЕ НЕФТ, ДИАМАНТИ И ЦЕННИ МЕТАЛИ. НА СЪЩОТО МЯСТО, ДАЖЕ И ПО ЗЛЕ. ВЯРНО Е, ЧЕ ШKAФЧETO ЩЕШЕ ДА Е ПО ПЪЛНО И ПО ГОЛЯМО, НО ДИTATУPATA И ФEOДАЛИЗMA ПО СИЛНИ. А ПО СВОБОДА НА CЛOBOTO ЩЯХМЕ ДА СМЕ НА 226-ТО МЯСТО.
  • 10 съмнение

    6 5 Отговор
    И как СССР са пропуснали тези несметни богатства и не са се възползвали, ...малко ме съмнява , но щом казват , че има ....
  • 11 XXX

    21 1 Отговор
    И България крие несметни природни богатства. Крие ги от българските граждани, за да ги подарява на чужди фирми, да печетял и да богатеят за наша сметка. Това е то гейроатлантизъмът на практика.
  • 12 Някой

    17 1 Отговор

    До коментар #8 от "Тромб":

    Руснаците оставиха светска държава, па макар и социалистическа. Там са били предимно по идеологически причини. Вчеря ми попаена снимка от Кабул от времето на съветското присъствие - три жени с къси поли и без фередже. Това е немислимо сега. Дори и по времето на американското присъствие.
  • 13 Рошко

    10 2 Отговор
    Дойче зеле, няма да спрете с глупостите талибаните наказват жестоко за отглеждане на опиум, това е бизнес за краварите
  • 14 Човека Коза

    8 1 Отговор
    Те краварите затова 20 години наливаха човешки животи и трилиони долари, не щото им дреме за демократизацията на афганския народ или за измислената им война срещу тероризма. Да, ама Афганистан излезе костелив орех за краварската уста. Най-добрите, най-модерните дрън дрън. 🤭🤭🤭
  • 15 наблюдател

    1 1 Отговор
    За съжаление нищо няма стане.
  • 16 Конник

    4 0 Отговор
    САЩ пак търсят повод да почнат война в Афганистан.
  • 17 Енчев

    5 0 Отговор
    Налагане на "чужди ценности", и желание за изграждане на дем(ек)окрация в други страни по "нечии модели", без да се вземат предвид историческите, религиозните и националните принадлежности, се нарича, Нео -ТЕРОРИЗЪМ!.
    Уродливите ценности на Запада, като и той самия, ще изчезнат до краят на годината !!
    "Глacът нa, Н€cувeрeннa-БЪЛГAРИЯ"
Новини по държави: