Last news in Fakti

20 Август, 2021 22:25 2 821 24

Байдън даде пресконференция за хаоса в Афганистан

  • афганистан-
  • сащ-
  • талибани-
  • джо байдън-
  • изтегляне-
  • американски войски-
  • евакуация-
  • хаос

Американският президент обеща всички американски граждани да бъдат евакуирани от Афганистан

Байдън даде пресконференция за хаоса в Афганистан - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в петък на пресконференция, че е постигнат "значителен напредък" по отношение на евакуацията на американци и техни афганистански съюзници от летището в Кабул. Според американския президент около 6000 войници са на терена в Афганистан, за да осигурят сигурност на пистите на летището в Кабул, като подчерта, че се извършва един от "най-големите и най-трудните въздушни превози в историята", предаде БНР.

Въпреки тези трудности, Байдън каза пред репортери в Белия дом, че "всеки американец, който иска да се прибере, ще ви върнем у дома". Според президента на САЩ лидерите на страните от Г-7 ще проведат през следващата седмица среща, на която да обсъдят обстановката в Афганистан. Байдън каза, че е от ключово значение за групата Г-7 да се събере, "за да можем заедно да координираме нашия взаимен подход, единият ни подход за Афганистан да продължи напред".

Освен това американският президентът обеща още веднъж, че неговата администрация прави всичко по силите си, за да попречи на Афганистан да се превърне в база за всякакви бъдещи терористични атаки срещу САЩ или техните съюзници. Привличането на афганистански граждани, които са помогнали на американските военни по време на мисията им в страната и следователно имат право на специална имигрантска виза (SIV), е един от основните приоритети на Белия дом, заяви президентът Байдън и добави, че евакуацията на афганистанските съюзници е "почти толкова важна, колкото извеждането на американците от страната". Отговаряйки на въпроси на пресконференция, Байдън подчерта, че САЩ правят "всичко възможно", за да гарантират безопасно заминаване на "колкото се може повече цивилни, неправителствени и женски организации".

Байдън също така обяви, че Вашингтон възнамерява да "увеличи международния натиск" върху талибанското правителство, за да го накара да спазва международните стандарти в областта на правата на човека. Той отбеляза, че изтеглянето на американските войски от Афганистан винаги би било трудно, независимо от времето. "Ако бяхме решили преди 15 години да напуснем Афганистан, щеше да е трудно, дори преди 5 години щеше да е трудно. Няма начин да напуснем Афганистан без нещо подобно на това, което виждате сега", отбеляза Байдън, докато коментираше текущите усилия за евакуация от азиатска държава. Президентът на САЩ обаче беше категоричен, че е взел правилното решение, като се е оттеглил от страната, тъй като не желае да изпраща повече американски войници в Афганистан.

Американският президент Джо Байдън обяви тази вечер, че Съединените щати са евакуирали 13 000 души от Афганистан от 14 август насам, предаде БНТ. Байдън каза още, че ще използва всички ресурси, за да изведе безопасно американските граждани и съюзници. В момента се работи по евакуацията на 204 американски журналисти от Афганистан. Президентът на САЩ увери, че всеки американец, който иска да напусне централноазиатската страна, ще бъде евакуиран. Джо Байдън добави, че евакуацията на американци и съюзници е рискова операция и че той не може да гарантира финалния резултат.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    50 0 Отговор
    Мистър Хаос , дава пресконференция за хаоса... Не мога , просто...
  • 2 Мдаа

    56 3 Отговор
    Не съм експерт,но незнам да има по-неадекватен президент в щатската история

    Коментиран от #9

  • 3 Затваряй

    20 1 Отговор
    сергията и стрелбището в панаира! Излизай от пясъчника и други искат да си играят!
  • 4 Булгарски талибани

    8 7 Отговор
    Байдън е прав - талибаните са в България.
  • 5 Внедряване

    7 0 Отговор
    На шпиони, под предтекст. Разрушаване на държавите.
  • 6 Пеко Таков

    14 16 Отговор
    Американците загубиха интерес още по времето на Обама.Тръмп каза това,което другите лицемерно премълчаваха.Байдън просто прави това,което трябваше да се направи.Няма как да защитавате хора,които сами не искат да се защитават.Не 300 000,а едномилиона армия да им бяха въоръжили,те като са корумпета и страхливци,все тая.В Ирак американците помогнаха на кюрдите и правителството да отвовюват Мосул и останалите окупирани от Ислямска Държава територии,но основната сила бяха местните.Афганистанците клечаха и чакаха САЩ и НАТО да вършат мръсната работа и да им наливат милиарди.

    Коментиран от #10

  • 7 Гошо

    25 0 Отговор
    Нашите атлантици да го гледат тоя Много умни неща ще научат за собствената си безопасност особено за (SIV) визата ,не я дават току така
  • 8 Антимилиционер

    17 1 Отговор
    Нация управлявана от Слави Чагаря, Бойко Мутрата и дръндарския **ганин е точно толкова талибанизирана, колкото роднините от Афганистан. Няма 1 вменяем човек в територията.
  • 9 нещо мирише

    22 1 Отговор

    До коментар #2 от "Мдаа":

    САЩ бягат а никой не ги гони,ей така само за спорта.Забравили са и тонове модерно оръжие с което може да се води сериозна война незнайно срещу кой.А и 20 години са обучавали пилоти,танкисти ......
  • 10 Христо Русков

    16 0 Отговор

    До коментар #6 от "Пеко Таков":

    Хайде сега,Пеко!Загубили интерес!За лития ли,за кобалта ли за смарагдите и елмазите?!Не така де!Пират да си забрави съкровището?!

    Коментиран от #14, #20

  • 11 Антимилиционер

    10 8 Отговор
    Афганистанците са крайно невменяеми и не могат да бъдат научени на нищо. САЩ не знаеха, но вече са наясно. Като нискочелите им роднини от България са хората там.
  • 12 пица

    19 0 Отговор
    Какво стана с Америка се завърна?
    Къде са Соломон Паси и Цветан Цветанов?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Пеко Таков

    4 16 Отговор

    До коментар #10 от "Христо Русков":

    А на СССР литии,кобалт,смарагди и елмази не му ли трябваха?Афганистан не е пещерата на Али Баба.Навремето и руснаците се сблъскаха с апатията на местните,които шикалкавеха и не си даваха зор срещу муджахедините.Нали сте русофили,четете-има достатъчно материал на руски по темата.

    Коментиран от #17

  • 15 Сатана

    8 3 Отговор
    Колко удобно всички забравиха,че Афганистан бе най-голямата нива засята с мак за производство на хероин. Просто сега Талибаните ще го правят а от САЩ логистиката. Българите там са хора на службите а не гастербактери.Ще ги изтеглят или ще останат на терен ако се налага.Аман от цифки и сополи.
  • 16 1001 нощ

    12 1 Отговор
    ами те талибаните са продукт на ЦРУ, така че нема страшно, който иска да бега !!
  • 17 Христо Русков

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Пеко Таков":

    Боят си бой, и по руската и по американската допирателна!

    Коментиран от #18

  • 18 Пеко Таков

    1 9 Отговор

    До коментар #17 от "Христо Русков":

    Е,не точно.За десет години СССР загуби по официални дани около 15 000 войници.За 20 години американците загубиха около 4200 души,половината наемници от частни компании,като "Блекуотър".
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Христо Русков":

    Ами, представи си не им трябва! Имат си достатъчно, че и в излишък даже! Друго им трябва на тях, ма ще разбереш като излезеш от клишето материални богатства.
  • 21 Джоко

    5 1 Отговор
    Звучи ми, като хауса сътворен от ГЕРБургери.
  • 22 Ай сифон

    5 0 Отговор
    Навремето Българите по света са се връщали по време на войни да защитават Отечеството а тия кучета заебават деца жени майки и хукват към Европа да си живеят живота
  • 23 Енчев

    1 0 Отговор
    Налагане на "чужди ценности", и желание за изграждане на дем(ек)окрация в други страни по "нечии модели", без да се вземат предвид историческите, религиозните и националните принадлежности, се нарича, Нео -ТЕРОРИЗЪМ!.
    Уродливите ценности на Запада, като и той самия, ще изчезнат до краят на годината !!
    "Глacът нa, Н€cувeрeннa-БЪЛГAРИЯ"
  • 24 Енчев

    1 0 Отговор
    Дядка Байд-Наус, SHUT-UP!
    Налагане на "чужди ценности", и желание за изграждане на дем(ек)окрация в други страни по "нечии модели", без да се вземат предвид историческите, религиозните и националните принадлежности, се нарича, Нео -ТЕРОРИЗЪМ!.
    Уродливите ценности на Запада, като и той самия, ще изчезнат до краят на годината !!
    "Глacът нa, Н€cувeрeннa-БЪЛГAРИЯ"