Last news in Fakti

20 Август, 2021 17:22 2 891 16

Талибаните блокираха достъпа до летището в Кабул

  • афганистан-
  • талибани-
  • летище-
  • полети-
  • самолети-
  • война

Талибаните искат да заловят гражданите, които са помагали на САЩ и техните съюзници

Талибаните блокираха достъпа до летището в Кабул - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Талибаните са блокирали достъпа до летището в Кабул, което се използва за евакуация от Афганистан, като целта е да се попречи на афганистанците да избягат от страната, съобщи в петък арабскоезичен новинарски телевизионен канал "Ал-Арабия", предаде БНР.

Според информацията блокадата и засиленият патрул от страна на талибаните са въведени като мярка, за да се гарантира, че онези граждани, които са работили със САЩ и техните съюзници, не напускат страната. Освен това "Ал-Арабия" също така съобщава, че са създадени контролно-пропускателни пунктове във всички големи градове на Афганистан и че талибаните засилват търсенето на всеки, който е помагал на бившето управление на страната.

Преди дни САЩ твърдяха, че са сключили сделка с талибаните, за да гарантират безопасното преминаване на всички цивилни до летището на Кабул, за да могат да се евакуират. Белият дом също предупреди, че талибаните могат да се окажат изправени пред американската армия, ако подобни обещания не бъдат спазени. Междувременно говорителят на талибаните и висш преговарящ Сухаил Шахин заяви, че ще продължат преговорите между ръководството на групировката и други афганистански политици за формиране на ново, "приобщаващо" правителство.

"Текущите преговори вземат предвид всички афганистанци", каза той в интервю за TOLOnews (първият денонощен новинарски канал в Афганистан), добавяйки, че ще бъде направено официално съобщение, когато бъдат избрани всички държавни служители. Той също така подчерта, че "сега не е моментът" за провеждане на избори, тъй като в страната има вакуум във властта и "няма конституция". По тези въпроси трябва да работи "приобщаващо" правителство, подчерта талибанският говорител.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 верваи ми

    28 2 Отговор
    Ай стига с тия талибани. Американците си обраха плантациите за дрога и багажа и си тръгнаха. Кой е виновен сега? Занзибар сигурно.
  • 2 Тали бан

    13 3 Отговор
    Както е тръгнало няма да има кой да управляваме. То всичко се изнася.
  • 3 КОТарАК

    16 0 Отговор
    каква простотия , способна да излезе само от СиЕнЕн / как се управлява летище? как се спира , контролната кула кой я държи?

    Коментиран от #14

  • 4 алфазомб

    12 4 Отговор
    Братя талибани чакаме ви да дойдете и ни освободите от омразните американци.
  • 5 Самагонь

    22 4 Отговор
    По слаба евакуация дори от бягянето от Сайгон
    Какви жалкари са Сащ

    Коментиран от #6

  • 6 КОТарАК

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Самагонь":

    бе ква евакуация , те сякаш са се наредили самолетите там и около летището се води война , за да се защитят
  • 7 Хо хо хо

    12 0 Отговор
    И наще соросоиди така ще бягат хванали колесника на фалкона като подберем властта.
  • 8 Хабиби

    9 1 Отговор
    Сега ще има АМА АЗ САМО СИ ВЪРШЕХ РАБОТАТА, АМА АЗ ИЗПЪЛНЯВАХ ЗАПОВЕДИ. Това оправдание не минава никъде питайте пазачите в Аушвиц. И на тукашните и на всички послушковци по света ще им се потърси отговорност.
  • 9 Повторение

    8 0 Отговор
    Те и САЩ бяха сключили сделка с Турция за северна Сирия, но турция ги бомбардира и наввлезе без да им пука. Даже им бомби конвоите да се омитат по-бързо. Вече никой не му пука за САЩ. Имат оръжие, силна армия, но нямат воля да са на хиляди км от дома.

    Коментиран от #15

  • 10 и ся ко

    6 0 Отговор
    Трябвa дa пoвярвaмe,чe CAЩ бягaт a никoй нe ги гoни,ей така заради спорта и ca зaбрaвили тoнoвe мoдeрни oръжия кaтo зa eднa ceриoзнa вoйнa нeзнaйнo cрeщу кoй c oбучaвaни 20 гoдини пилoти и ......

    Коментиран от #13

  • 11 Т али бам

    0 0 Отговор
    сеири само
  • 12 Той

    0 0 Отговор
    Браво. Така се прави.
  • 13 Не е вярно

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "и ся ко":

    Нищо не си разбрал. Хората се изтеглят и остават оръже на Афганистанската армия. Това оръжие не е тежко или модерно в смисъл автомати, РПГ, БТР и т. н. остават. Но армията на афганистан са мишки.

    Коментиран от #16

  • 14 Талибанин

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Никъде не пише че летището не функционира! То, си работи! Просто засилихме охраната за да може всички, да го ползват безопасно!:) Възможни са провакации!:)
  • 15 Гяурин

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Повторение":

    Така е! Но, има една подробност!:) Ако, не са турците войната в Сирия отдавна щеше да е приключила! Те окупираха част от страната, в която преобладава кюрдско население! Нито на Башар, нито на руснаците им стиска да започнат война с Турция!:) Та турците ще останат там дълго време! Во веки веков амин!
  • 16 Предатели

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Не е вярно":

    Афганистанската армия е разполагала само с 29 многоцелеви самолета напълно боеспособни и готови за бой! Нито един от тях не е излетял за да се опита да нанесе въздушен удар по талибаните! А, 300 000 хил. им армия не е произвела и един изстрел!:)
Новини по държави: