Last news in Fakti

26 Август, 2021 15:31 3 950 16

На летището в Кабул става все по-опасно, талибаните забраниха на жените да излизат

  • афганистан-
  • кабул-
  • летише-
  • талибани-
  • евакуация-
  • опасно-
  • жени-
  • хаос

Напрежението на летището в Кабул расте. Чуждестранни посолства призовават хората да не се отправят натам, защото рискът от терористичен удар е висок. Същевременно талибаните налагат все повече забрани на жените.

На летището в Кабул става все по-опасно, талибаните забраниха на жените да излизат - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Ситуацията на летището в Кабул очевидно става все по-опасна. Има множество предупреждения за терористични удари, а няколко чуждестранни посолства призоваха хората да не се отправят към летището на афганистанската столица.

Рискът от терористичен удар е голям

В посланието на германското посолство до германските граждани се говори за опасност от престрелки и атентати. Още във вторник, 24 август, източници на Бундесвера бяха съобщили, че в Кабул се е увеличил броят на потенциалните атентатори-самоубийци от терористичната организация „Ислямска държава“ (ИД).

Сходно изказване направи и американският президент Джо Байдън. По неговите думи, почти ежедневно има опити за атаки срещу летището в Кабул, извършвани от местен клон на ИД. Терористичната милиция на т.нар. „Ислямска държава“е „отявлен враг“ на войнствените талибани. В сряда вечерта (25.8) американското посолство в Кабул настойчиво призова всички свои граждани незабавно да се отдалечат от трите входа на летището в Кабул, без да конкретизира задаващата се опасност. Британското посолство също предупреди своите граждани да избягват летището в Кабул, аргументирайки се с „постоянна голяма опасност“ от терористичен удар. Колко точно британски граждани има още в Кабул не е съвсем ясно.

За жените става все по-опасно

Междувременно бойците на радикалното ислямистко движение на талибаните забраниха на жените да излизат от домовете си, за да ходят на работа. Официалната причина, според представителя на талибаните Забихула Муджахид, цитиран от БиБиСи, гласи: още не е „създадена система, гарантираща тяхната безопасност“. Муджахид е заявил, че става дума за временна мярка, обяснявайки я с това, че силите за безопасност на талибаните още не били „обучени как да се държат с жените и как да разговарят с тях“. „Докато не бъде осигурена пълната им безопасност, ние молим жените да си останат по домовете“, е казал той.

Почти веднага след като установиха контрол над цялата територия на Афганистан, представители на талибаните заявиха, че позволяват на жените да водят активен живот, но съобразен с нормите на шериата. На жените например вече е забранено да излизат по улиците без придружител - техен близък роднина или съпруг. Задължени са да носят навън бурки, покриващи цялото тяло. Освен това жените вече не се допускат до някои професии – сред които и средствата за масова информация. На 18 август станаха известни и два случая на разправа с жени: бойци на талибаните са убили майка на четири деца, защото отказала да им сготви. Разстреляна е била и жена, която се появила на обществено място без бурка. Ден по-рано група жени беше излязла на протестна акция в Кабул, настоявайки в бъдещото правителство на Афганистан да има и жени.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Kcaniba

    25 1 Отговор
    Победа на бидоня и западните демокрации!!
    Стърчащи крайници и падащи люде, измамени от асерикосите!!!
  • 3 Без

    10 4 Отговор
    да има жени в политиката , висшата администрация , съд и прокуратура , страната е пред сигурен провал -))))
  • 4 ????

    36 0 Отговор
    Алоооу, къде са феминистките бре? Я какъв терен за изява имат сега, а са се умълчали като някой техен орган! Къде са ви протестите фашизирани фемини?
  • 5 Рошко

    28 0 Отговор
    А за маски следят ли и пишат ли глоби
  • 6 КадроВиК

    0 26 Отговор
    Талибаните не са много в час с внезапните промени в критична ситуация, когато САЩ и НАТО трябва да защитават гражданите си! Дори 1 повод да има ще нападнат Кабул и Афганистан отново и няма да им мигне окото пред тези страхливи религиозни фанатици.

    Коментиран от #7

  • 7 ????

    22 0 Отговор

    До коментар #6 от "КадроВиК":

    Малииий, каква увереност, пропагандата чрез краварските филми добре ти е промила мозъка! Имало някога такъв сюжет, ама много отдавна в Иран и вече не е актуален.
  • 8 Турска поличка

    8 2 Отговор
    Затова ли си тръгнаха турските войници?

    Коментиран от #9

  • 9 плюс

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Турска поличка":

    че тези известни кьопеци не са имали при себе си джихадистки наемници които да ги защитават
  • 10 123

    3 0 Отговор
    О дойче зеле пак наглосакска пропаганда
  • 11 Агент Алберт - коритото

    2 0 Отговор
    Говори се ,че в Кабул е фрашкано с български проститутки.
  • 12 Кака Гинка

    1 0 Отговор
    Значи тъй: талибаните не били „обучени как да се държат с жените и как да разговарят с тях“.Тези диваци служат ли си изобщо с човешка реч?! Явно още не е стигнала новината за атентата на летището днес - загинали са много невинни хора! Наистина ли няма кой да се раязправи с тези зверове?

    Коментиран от #13, #14

  • 13 Жоро

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Кака Гинка":

    И аз това се чудя, няма ли мъже в тази държава да защитят жените? Много мощни са тези талибани, че опищяха цял свят. Пандемията не сработи, народа не ще да се ваксинира, за това сега пак включват ислямска "държава " и талибани , че чак папата се опитва да преговаря с тях да пуснат хората да напуснат Афганистан.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Бозар

    2 0 Отговор
    "..........Източници на БУНДЕСВЕРА бяха съобщили, че в Кабул се е увеличил броят на потенциалните атентатори-самоубийци от терористичната организация „Ислямска държава“ (ИД).........."

    Когато не се казваше Бундесвер, а ВЕРМАХТ, кой знае защо нямаше подобни проблеми .....
  • 16 Енчев

    0 0 Отговор
    11/9/2001 - Началото на третата последна война!
    Най-дългата енергийна кражба на САЩ приключи с ПОЗОР и за БЪЛГАРИТЕ!
    С помощта на БЪЛГАРСКИТЕ ОТАN-марионетки в АФГАНИСТАН, на всеки 5 часа едно дете загуби живота си или бе осакатено!
    Дами и Господа-Българи,
    Моля кажете истината, как се евакуираха нашите ОТАN-марионетки от Афганистан,
    които бяха изоставени, след поредното позорно бягство на американските енергийни крадци, от там?
    "Гласът на НЕСуверенна БЪЛГАРИЯ"
Новини по държави: