Last news in Fakti

1 Септември, 2021 14:54 1 718 8

След потопа зад Океана! Луизиана се готви за месец без ток след Айда (ВИДЕО)

  • айда-
  • ураган-
  • луизиана-
  • сащ

Около 400 000 души ще бъдат сериозно засегнати от пораженията

След потопа зад Океана! Луизиана се готви за месец без ток след Айда (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Жителите на южната част на американския щат Луизиана се подготвят за няколко седмици живот без електричество и смущения във водопреносната мрежа след урагана Айда, предаде "Ройтерс". До вторник сутринта около 1,3 милиона домакинства в региона са били без ток около 48 часа след бурята, според PowerOutage, която събира данни от американските комунални компании.

Бурята взе и жертви - най-малко двама души са загинали в щата, са съобщили служители. Броят на жертвите обаче би бил много по-голям, ако не са били направени укрепления около Ню Орлиънс, засегнати от урагана Катрина 16 години по-рано.

Entergy Corp, основен доставчик на електроенергия в региона, заяви, че може да отнеме седмици възстановяването на електричеството в най-засегнатите райони. Около 400 000 души ще бъдат сериозно засегнати.

В части от щатите Луизиана и Мисисипи температурите да достигнат до 40,6 по Целзий във вторник, съобщи Националната метеорологична служба.

Айда се превърна в един от най-мощните урагани в историята на САЩ. Докато удари Луизиана, тя се засили до буря от категория 4 от пет възможни.

Както отбелязва Асошиейтед прес, ураганът бързо се засили през нощта, преминавайки през водите на Мексиканския залив. Само за пет часа максималната скорост на вятъра се увеличи от 72 км/ч на 230 км/ч.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Французи ще

    7 0 Отговор
    Територията, която е потопена е с до -9 метра надморско ниво. Учудващо е, че някой се е заселил на такова място при цял свободен (условно) континент.
  • 2 Айдааа

    9 1 Отговор
    Е–дее, тъкмо включих да заредя Теслата и тока спря!
  • 3 изглежда

    8 2 Отговор
    Краварите сега ще загубят всичко човешко. Една буря ги върна 200 години назад. Да не говорим при война.
  • 4 Прекалено късо име

    2 3 Отговор
    Който си е сложил панели, ще си има ток. Другите да чакат филанкишията.

    Коментиран от #6

  • 5 Неточност

    8 0 Отговор
    Тропическа буря е категория по-ниска от ураган. Въпросната Айда е била ураган, но изненадващо е спаднала до буря при навлизане в континента. Най държавата въпреки това се е оказала неподготвена.
  • 6 Виждащ

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Прекалено късо име":

    Ще има друг път,те също са отнесени от урагана.Добре ,че са газифецирани та ще имат на какво да готвят,е телевизия няма да гледат и ще си светят с ток от акомулаторите на колите.
  • 7 Кую

    3 0 Отговор
    Малко им е. Те потопиха цял свят в мизерия.
  • 8 Рошко

    4 0 Отговор
    На фона на хиляди съсипани и окрабени държави от тях, малко им е