Last news in Fakti

3 Септември, 2021 21:20 4 957 31

Това са най-добрите университети. Три български едва след 1200-о място

  • висшето образование-
  • университет-
  • кеймбридж-
  • оксфорд

За шеста поредна година университетът в Оксфорд изпреварва всички останали - той е най-добрият ВУЗ в света

Това са най-добрите университети. Три български едва след 1200-о място - 1
Снимка: shutterstock

Без изненада: осем американски и два британски университета влизат в топ 10 на най-добрите висше учебни заведения в света. Три български попадат едва след 1200-о място, сочи World University Rankings.

Кои са най-добрите университети за 2022 година? На този въпрос отговаря британското списание The Times Higher Education - с класацията си, която обхваща над 1600 университета от цял свят. За шеста поредна година университетът в Оксфорд изпреварва всички останали - той е най-добрият ВУЗ в света. На второ място се нарежда Калифорнийският технологичен институт, а третото място е за Харвардския университет.

В първата десятка на най-добрите университети влизат още: Станфорд, Кеймбридж, Масачузетският технологичен институт, Принстън, Бъркли, Йейл и Чикагският университет. От първите десет два са британски (Оксфорд и Кеймбридж), останалите осем са американски.

183 университета от САЩ

В топ 20 влизат и един швейцарски, един канадски, както и два китайски: Техническото висше училище в Цюрих (ETH) е 15-ти, Пекинският университет и университетът Цинхуа си поделят 16-то място, а от канадските най-високо (18-ти) е класиран университетът в Торонто.

В Германия най-добра оценка получава мюнхенският университет „Лудвиг Максимилиан", който е поставен на 32-ро място, Техническият университет в Мюнхен пък е 38-ми, а един от най-старите германски университети – този в Хайделберг – заема 42-то място.

По брой класирани университети в топ 200 Китай заема петото място - така се изкачва с две места нагоре в сравнение с миналогодишната класация. По този показател Китай изпреварва Канада и се изравнява с Нидерландия.

А като цяло с най-много университети са представени САЩ - с общо 183 ВУЗ-а, от които 57 влизат в топ 200. Броят на американските университети в елитната група обаче намалява, констатират авторите на World University Rankings. Затова пък за първи път в класацията влизат нови страни, като Азербайджан, Етиопия, Фиджи, Танзания, както и Палестинската автономия.

От проучването става още ясно, че Хавардският университет е лидер в областта на преподаването, а Оксфордският – в изследванията.

Къде е България?

Тази година от The Times Higher Education са оценили над 1600 университета от 99 страни в света, сред които и България. Три български ВУЗ-а намират място в класацията за 2022 година, но доста назад - Техническият университет в София, Софийският университет „Св. Климент Охридски" и Варненският университет по мениджмънт се класират след позиция 1200. Прави впечатление, че Софийският университет „Св. Климент Охридски" миналата година е заемал доста по-предно място – бил е поставен в групата на университетите между 601-во и 800-то място.

Университетите са оценявани по 13 показателя за ефективност, които измерват работата на учебното заведение основно в четири области: преподаване, изследвания, предаване на знания и международни перспективи. Авторите на изследването са анализирали над 14 милиона научни публикации, както и отговорите на анкетно допитване до близо 22 000 учени от цял свят.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДА ПИТА

    13 5 Отговор
    ХАРВАРД... НА КОЯ ПОЗИЦИЯ Е... Хе хе... СКОРО ЩЕ Е.. ТАЕАЩИ ОТ ГРОП И МАФИЯТА!!

    Коментиран от #25

  • 2 Behemoth

    43 7 Отговор
    УжасТ!По зле от Азербайджан,Фиджи , Танзания , Етиопия и Палестина.........та къде сме ние след ерата Тикви на всеки километър...

    Коментиран от #12

  • 3 досиета X

    34 11 Отговор
    навремето , през соца , бяхме 2ри по интелигентност след евреите с малка разлика! сега къде сме? и стига с тия машини за произодство на Юпита
  • 4 Демек

    10 14 Отговор
    "Канадеца" министър е колкото 1200 с образУвание от СУ!Смех!!!

    Коментиран от #5

  • 5 Пиши

    10 4 Отговор

    До коментар #4 от "Демек":

    ...грамотно, че нищо не разбрах!!!
  • 6 Академик

    20 3 Отговор
    Защо липсва Академията на МВР /ВИПОНД/ ?
    :-))))))
  • 7 Декан

    8 20 Отговор
    Абе Руски що няма!?😂😂😂 Масковский примерно?

    Коментиран от #13, #29

  • 8 Тикви

    16 18 Отговор
    В България има поне 10 университета по-добри от СУ, включително и УНСС и Нов Български. После американският, техническите, медицинските... Ей затова никой не вярва на тези тъпи класации.

    Коментиран от #14, #26, #28

  • 9 йосиф

    13 2 Отговор
    не е важно кой гласува,а кой брои
  • 10 Коцето

    26 4 Отговор
    Бла-бла ! Всичко е пари! Тая класация е на база капитали ,бюджет,финансирани програмии,усвоявани средства и медийни анкети .

    Коментиран от #15, #30

  • 11 Емил

    9 5 Отговор
    Интересно защо не обявяват критериите за оценка?! Вероятно един от основните е "реализация на завършващите", а това е напълно субективно! Ако се добави критерий "промяна на света" - може да се окаже начело Магаданския (Путин, талибанитае...) или даже СУ!
  • 12 Селянин

    10 8 Отговор

    До коментар #2 от "Behemoth":

    Коя държава има напредък с каун и военахунта Първи сме по строева подготовка
  • 13 Еми няма

    20 4 Отговор

    До коментар #7 от "Декан":

    да ги ожалиш руснаците как си правят ракетите и самолетите.

    Коментиран от #16

  • 14 Госあ

    14 1 Отговор

    До коментар #8 от "Тикви":

    унсс и нюбул ? Хахахаха хахахаха хахахаха иначе Технически и МУ -София са добри. Така е. Само лекарчетатата да лекуват, а да не се правят на учени.
  • 15 Госあ

    16 1 Отговор

    До коментар #10 от "Коцето":

    И аз не мисля че тая класация е реална. Но е факт, че истинските капиталисти колкото и да са ми неприятни, ценят образованието и знанието. И наливат капитал. Тея наште са селски мутри. Дори и капиталисти не са.
  • 16 1944

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "Еми няма":

    ученици рисуват мултики на ръка. така ги правят.
  • 17 Q2z

    0 0 Отговор
    22 000 учени са субсидирани от топ 200 ВУЗ (държавите).
  • 18 Българин

    13 5 Отговор
    Такава ще е класацията , като я правят кравари. Ако аз я правя , първите три университета ще са български.
  • 19 проста работа

    14 5 Отговор
    Промиване на мозъци. Също като рекламите от цигари -" Елате в страната на Марлборо "!!!
    И какво те чака там ? Миене на тоалетни ?
  • 20 доктора

    16 3 Отговор
    Много са умни , а една ваксина за Ковид не можаха да направят сами. Да ви имам университетите.
  • 21 Севда

    18 6 Отговор
    Защото са много умни , Българите ги бият на всяка олимпиада по математика. Па те да си разправят колко са им престижни учебните заведения.
  • 22 Том и Джери

    16 3 Отговор
    50 броя висши учебни заведения в 7 милионна България.Професори и доценти със самосвали.Дипломи на килограм.Качество нула.Прием медицина с двойка.....

    Коментиран от #23

  • 23 Пачо Виля

    13 1 Отговор

    До коментар #22 от "Том и Джери":

    Не са виновни Българите. Точно тия дето редят класацията ни натикаха в девета глуха. Изсмукват мозъци от колониите и млада работна ръка за без пари.
  • 24 БПФ

    17 2 Отговор
    Още ли в Топ 50 влиза Калифорнийският - дето един от най-утвърдените професори бе уволнен, защото отказал да пише високи оценки на чepните студенти, БЕЗ да ги изпитва? А тексаският - дето настоятелството призова белите младежи да не кандидатстват, че да не заемат мястото на "дискриминираните" нигъpски студенти? А Ню-Йоркският (построен, за да учат най-талантливите деца от работническата класа), където махнаха приемните изпити - пак за да не дискриминират тия с повечко меланин в кожата - и където, благодарение на махната бариера на входа 2/3 от студентите имат нужда от допълнителни консултации, щото не се справят?

    Тая класация не струва дори хартията, на която е написана !!!Безумната толерастия, заменила естествената меритокрация, унищожава брутално американското образование !!!
  • 25 Ами чети бе...?!

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "ДА ПИТА":

    Там си пише,че Харвард е на трето място...!Но какво се чудя...- та ти си неграмотен и не можеш да четеш...
  • 26 Глупости

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "Тикви":

    На търкалета. Много хора вярват на тези класации. Тези 10 по-добри университета ако наистина бяха добри, щяха да са оценени. Аз съм учил и в български и в американски университет. Разликата е чувствителна.
  • 27 А в България

    10 1 Отговор
    ликвидаторите на българското образование и култура , ги правят посланници ....
  • 28 Ко не

    6 4 Отговор

    До коментар #8 от "Тикви":

    Кой не вярва?Аз вярвам,къде сравняваш българските с американските или британските?Я се събуди бе човече,не знаеш къде се намираш.
  • 29 СССРБарета

    10 6 Отговор

    До коментар #7 от "Декан":

    Mного просто защото класацията е на британско списание И разбира се на първите места са англосаксонските университети без разбира се никакво реално покритие само една реклама и нищо повече! Иначе резултатите са налице първата нация която направи ваксината закови 19 беше руската чиито възпитаници със сигурност не са на Оксфорд Кеймбридж и така нататък! Класация на някакво списание още повече пък британско изобщо пет пари не струва!
  • 30 Точно така -

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "Коцето":

    Анализирали били, 14 млн. публикации!!! И как точно?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.