Last news in Fakti

9 Октомври, 2021 04:20 4 811 24

9 октомври 1974 г. : Умира Оскар Шиндлер

  • оскар шиндлер-
  • нацизъм-
  • евреи-
  • геноцид-
  • холокост

След войната той живее в бедност, преживявайки с помощи от евреите, които е спасил през войната

9 октомври 1974 г. : Умира Оскар Шиндлер - 1
Снимка: Shutterstock

На 9 октомври 1974 г. на 66-годишна възраст умира Оскар Шиндлер. Oскар Шиндлер е немски индустриалец и член на Нацистката партия, който има заслуги за спасяването на живота на 1200 евреи по време на Холокоста, намирайки им работа в заводите си в окупирана Полша и протекторат “Бохемия и Моравия”.

Това припомнят от „Шалом“.

Историята му е известена от книгата и филма “Списъкът на Шиндлер”, които го представят като опортюнист, търсещ печалба, който постепенно променя себе си, правейки всичко възможно, за да спаси живота на своите работници.

Шиндлер израства в Моравия и работи в различни сфери преди да се присъедини през 1936 г. към Абвер - немското военно разузнаване,в периода 1920-1945, а по-късно и нацистката партия през 1939 г. С избухването на Втората световна война той купува емайлова фабрика в Краков, която в своя пик през 1944 г. наема 1750 работници, от които над 1000 евреи. Неговите връзки успяват да защитят работниците му от депортация и смърт в лагерите на смъртта. В течение на времето Шиндлер предоставя почти всичките си средства на нацистки офицери като подкупи, за да запази евреите.

След войната той живее в бедност, преживявайки с помощи от евреите, които е спасил през войната. Умира през 1974 г. в Германия и е погребан на Планината Цион в Йерусалим като Праведник на народите - единственият член на Нацистката партия, който е получил подобна почест.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 среднощен

    23 2 Отговор
    Днес човечеството отново се стреми към "безумието на войната"... Жертвите са "забравени" - виновниците също... "Шиндлер", "Шнайдер", "Щази" - все тая... Всичко е покрито с "пепел" - време е за "нова трагедия и за нови герои"... Горко на децата ни...

    Коментиран от #16

  • 2 Сатъра на Хана

    8 2 Отговор
    ОБАЧЕ НА 9-ТИ ОКТОМВРИ СЕ РАЖДА
    ..... ... ДЖОН ЛЕНИН ... Jews, GIVE PEACE A CHANCE
  • 3 в памет

    42 3 Отговор
    Поколенията на евреите ще помнят и почитат тези , които са ги спасявали от нацистите . А к акво правят бълг. политици с народа , който ни спаси от османските ислямисти ...обявиха ги за окупатори , агресори и врагове на българите . Срам за България.

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 👽Асгард👽

    16 1 Отговор

    До коментар #4 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Остави другото ами и повече пари ще взима сигурно ! Вчера един мъпет от Факти беше назовал пътните работници , пътищари ! Така става когато вместо за журналисти си наемеш журналищари !!! Иначе спасението на живот винаги е достойно дело !!!
  • 6 Землянин

    8 27 Отговор

    До коментар #3 от "в памет":

    Стига с тези опорки вече, 2021 стана..Мужиците никого не са спасявали, а са искали черноморието и послушна България, като за тази цел са убили доста видни българи.

    Коментиран от #7, #10, #11, #18

  • 7 лунатаМК

    12 5 Отговор

    До коментар #6 от "Землянин":

    Коуега прийом!! Пак сие изгубил кораба майка!! Прийом!! Опорките ви към мужиците са меки, прийом!!! Като мужиците не са ви спасовали, и Господ немой ви спаси!!!
  • 8 Гледна точка

    6 2 Отговор
    Трябвали са му бачкатори в заводите , и е логично . Умрял човек работи ли ? А неговите технически изделия в заводите , колко ли хора са убили . Руснаците дали ще го почетат ? Добре е все пак да се припомнят от време на време ужасите на войната.

    Коментиран от #24

  • 9 Бисер

    14 3 Отговор
    Спасил 1700 човека.....и живял после в бедност.Тези 1700 човека най-вероятно са заминали за Израел. 1700 по-1 долар да му пращат на месец.......Ааааааааа забравих,1700 евреи.И после защо ги мрази светът3897
  • 10 ⚜️Илюминат⚜️

    35 2 Отговор

    До коментар #6 от "Землянин":

    Ако някой спаси дъщеря ти от изнасилване , защото има дългосрочен интерес да изгради отношения с теб , това ще рече ли , че не би желал да спасят дъщеря ти бе , морон? Да, естествено , че Русия е имала своите причини да прати народа си срещу османския огън , но нима някой е длъжен да жертва народа си само заради сините ни очи? Факт е , че днес се зовем България , говорим на български , а не турски и дори да не изпадаме във възторг и крайна русофилия , то въпрос на елементарна човешка благодарност е поне да не сипем хули срещу народ дал жертви за да се измъкнем от османско влияние ! Мисля , че всеки би предпочел християнска държава да влияе над малката ни територия пред ислямска!

    Коментиран от #15

  • 11 в памет

    17 1 Отговор

    До коментар #6 от "Землянин":

    Е точно за това говорех , евреите не ги интересува , че Шиндлер е бил нацист и е бил в Полша за да забогатее,името му ще се слави от поколенията евреи като спасител на евреите .А твоите предци ,когато османците са напускали България е трябвало да ги закарат в Анадола , и да се родиш там и да си живееш щастливо , та в България да има един подлец по-малко.
  • 12 глоги

    7 0 Отговор
    Историята му е известна от книгата и филма “Списъкът на Шиндлер”,А НЕ ИЗВЕСТЕНА!
  • 13 Алфа Вълкът

    11 2 Отговор
    Бай Ганьо спасява 50 000 евреи, ама за него Холивуд не са правили филм!
  • 14 плевен

    7 1 Отговор
    Играл е по едно полувреме в двата отбора. Как се купува фабрика в Краков по време на ВСВ? Представят ни нацистите като човекоядци. А болшинството от тях са били, подобно на нашите комунисти, хора търсещи облаги и кариера.
  • 15 Байрактар

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "⚜️Илюминат⚜️":

    Благодаря за невероятния коментар! Да си жив и здрав!
  • 16 ⒶⓇⒼⓄⓃ

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "среднощен":

    Шиндлер - поредната еврейска фалшификация на историята.
  • 17 Ерец

    4 0 Отговор
    Почти не се знае за “източния Шиндлер” както наричат Чиуне Сугихара - консулът на Япония в Литва по време на ВСВ . Въпреки забраната от Токйо , през юли -август 1940г Сугихара издава транзитни японски визи на близо 6000 литвански,полски и чешки Евреи , като по този начин ги спасява от концлагерите.Прекосявайки СССР с влакове до Владивосток , повечето бежанци през Япония заминават с кораби за Америка , други се насочват към Китай , или остават в руския далечен изток. На последните ЧОВЕКЪТ е носел паспортите с визите и буквално ги подавал през прозорците на потеглящия влак .
  • 18 Хайл

    5 5 Отговор

    До коментар #6 от "Землянин":

    А теб евреино като те спасиха българите,какво направи ТИ за 1 българин поне? Руснаци и Германци са ПОМАГАЛИ НА БЪЛГАРИЯ което е ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТ. А от евреите само нещастия-еврейката сара е една от причините България да бъде 5 века под турско робство
  • 19 Хайл

    3 5 Отговор
    Доказано е че е нямало никакви газови камери,доказано е че няма избити 6 милиона евреи,доказано е от ШВЕЙЦАРСКИ РЕВИЗИОНИСТИ НА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА като им е ЗАБРАНЕНО ДА ПУБЛИКУВАТ МАТРЕИАЛИТЕ,а един мисля че е "починал" при СЪМНИТЕЛНИ обстоятелства след публикуване...та този шиндлер не е ли една измислена "легенда" нямаща нищо общо с реалността.

    Коментиран от #20, #23

  • 20 ти си трол

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Хайл":

    Доказано е , че има платени тролове , които фашифицират историята и лъжат та се късат по форумите .
  • 21 Анонимен

    6 2 Отговор
    Е, след като е спасил 1000 евреи как са го оставили да умре в бедност? Благодарност от евреи да чакаш.
  • 22 Роза

    4 0 Отговор
    Смятам филма "Списъкът на Шиндлер" за един от сполучливите филми за войната.Фигурата на Шиндлер е противоречива.Той е бил преди всичко бизнесмен и е имал интерес да има хора,които да му работят.Разбира се ,да спасиш човешки живот е достойно дело!Трудни времена са били тогава и на хора като Шиндлер не им е било лесно.Може би е имало и други хора,които са помагали на евреите,но техните имена не са масово известни.Годините на войната са твърде отдалечени от нас и трудно можем да си представим сложността на онова време.
  • 23 всъщност

    1 4 Отговор

    До коментар #19 от "Хайл":

    Прав си за доказателствата, но въпреки това доста цивилни(в това число евреи)са били ликвидирани по един или друг начин по време на войната......както и някои военнопленници(предимно руснаци). А че не е имало холокост в пълния смисъл и мащаб, който се опитват да представят на целия свят след войната отдавна е ясно и не един и двама изследователи са загубили живота си защото са се опитали да го докажат. Имало е нужда от изкупителна жертва-стълб на позора, за да се обяснят и оправдаят причините за началото на ВСВ, както и някои от нещата случили се през нея. Хитлер, висшите партийни функционери на НСДАП и някои немски структури като СС и Гестапо е трябвало да бъдат демонизирани и обявени за "съвършени злодеи", на които да бъдат приписани всички ужаси на войната.......а англосаксонските фашисти(които са подкрепяли възхода на Хитлерова Германия и са я насъсквали на изток към СССР) да останат в "сянката на събитията", а държавите им ФАЩ и Англия да бъдат обявени за велики победители и спасители на света......! И разбира се всичко това гарнирано с много много власт и пари, потекли към "правилните хора" каквито всъщност са били целите на цялото занимание, наречено ВСВ! СЕГАШНАТА ПАН(ПЛАН)ДЕМИЯ много прилича на световна война, основните цели са същите но засега се води с по-различни средства, макар че и сега фашизмът е виден даже с просто око!
  • 24 Toto Rino

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гледна точка":

    Какви технически изделия бре братчед !?!Правили са казани и легени
Новини по държави: