Last news in Fakti

21 Октомври, 2021 08:05 1 784 29

Фон дер Лайен: Страните от ЕС да премахнат данъците върху енергията

  • енергетика-
  • урсула фон дер лaйен-
  • зелена енергия-
  • газпром

Евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк призова да се помисли за колективен договор за цените за доставките на газ

Фон дер Лайен: Страните от ЕС да премахнат данъците върху енергията - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова страните членки да премахнат данъците върху енергията в опит да омекотят удара от високите цени.

Тя каза това в реч пред Европейския парламент по време на дебати за подготовката на Европейския съвет, където въпросът ще се дискутира от лидерите на страните членки утре и вдругиден.

Като заяви, че "Газпром" спазва договорите за дългосрочни доставки на синьо гориво с ЕС, фон дер Лайен добави, че газовият гигант не е отговорил на по-високото търсене, както е направил предишните години. И още:

„Някои мерки могат да бъдат предприети много бързо според сегашните правила на ЕС. Това включва облекчение за бизнеса, особено малките и средни предприятия, чрез държавна помощ, целенасочена подкрепа за потребителите и орязване на енергийните данъци и лостове.

Искам да напомня, че средно една трета от енергийните цени на едро се определят от пазара, една трета зависи от таксите за инфраструктурата, но още една трета зависи от националните и местни данъци, като в някои страни-членки те достигат 50 на сто. Именно тук държавите могат да реагират много бързо и 20 от тях вече го правят“, каза Фон дер Лайен.

Евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк призова да се помисли за колективен договор за цените за доставките на газ.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еййййй...

    24 1 Отговор
    Тая гаргамелка да я хванеш и да я пуснеш в някоя зелена дупка.
  • 2 Искам данапомня

    29 0 Отговор
    че трябва да се премахнат глобите за вредни емисии, наложени от ЕС, а кой как ще си таксува енергията в страната си е негова работа.
  • 3 гадно

    28 0 Отговор
    Какво излиза, че те не искат газ, но Газпром е виновен, че не го доставя.
  • 4 глоги

    16 1 Отговор
    Фон дер Лайен: Страните от ЕС да премахнат данъците върху енергията. А НАШИТЕ ТАРИКАТИ ОТ ЕНЕРГИЙНАТА КОМИСИЯ ЩЕ ПОСЛУШАТ ЛИ УРСУЛА ИЛИ ЩЕ СЕ НАПРАВЯТ ПАК НА ОЩИПАНИ МОМИ? ПОВЕЧЕ МОМИ ОТ НЕЯ.
  • 5 Някой

    21 2 Отговор
    Ако махнат данъците от стойността на енергията, пари за зелената ви сделка няма да останат.
    От друга страна, и да го махнат данъка, цените няма да паднат. Просто разликата ще отиде в спекулантите.
    Полезен ход сега нямате. Имахе преди години, ама се подведохте по акъла на "зелените".
  • 6 Димов

    15 0 Отговор
    Отделните данъци ще бъдат премахнати. Ще има един общ данък за всякакви разходи. Ще го събират за нужните Ни ваксини и ще го харчат за екскурзии в космоса.
  • 7 Растящите

    13 0 Отговор
    цени на енергията ще се отразят пагубно във всеки бранш !
  • 8 БАЙ Х@Й‼

    17 0 Отговор
    Значи ЕС налага данъци заради енергията в зелено($$$), а иска страните дс премахнат данъците си ‼️ ето един гинеколог какво може да измисли ❗
  • 9 Госあ

    10 1 Отговор
    "Това включва облекчение за бизнеса, особено малките и средни предприятия, чрез държавна помощ" евала урсулке ! 😂

    Коментиран от #15

  • 10 Един

    12 0 Отговор
    Поглед към снимката : русо! (некакви коментари?!)
  • 11 Търновец

    9 0 Отговор
    Преди 10 години в Демократическа партия имаше 2 сенатори от династията Рокфелер – това е само пример колко е силно свръх богатото нефтено лоби в USA – UK. Преди половин – една годинa цената на суровия петрол беше много ниска – дори един грамаден танkер пълен с нефт плуваше от едно на друго пристанище и нямае купувач. Богати хоpа инвестираха в евтин нефт, и сега създават паника на борсите – чрез подставени фирми създават изкуствено високо търсене. Бидън може да смъкне цената на нефта за 2 часа ако иска – USA имат запаси за 3 месеца – но няма да го стoри. При Тръмп този номер нямаше да минe. В USA тряба да има закон срещу такива тарикатлъци.
  • 12 Факт

    9 1 Отговор
    В България поне 1/2 от сметката е такси и данъци.

    Коментиран от #29

  • 13 Внимание

    15 0 Отговор
    От 500 милиона европейци тази домакиня ли я докарахме да ни управлява?

    Коментиран от #16, #17

  • 14 Олга

    9 0 Отговор
    Гинеколожката лъже: “...газовият гигант не е отговорил на по-високото търсене”.За тях лъжите е естествено състояние на духа както и на политиката им.
    Газовия гигант предвид напрегната енергийна обстановка в ЕС увеличил обем на газа от 12% до 15%.
  • 15 Госあ

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    Докато Си Дзинпин натиска индустрията да плащат данъци и по високи заплати, урсулка щяла да подпомага бизнесо с парите на хората 😂
  • 16 БАЙ Х@Й‼

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "Внимание":

    Ами виж кой е бащата на гинеколожката ‼️
  • 17 БАЙ Х@Й‼

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Внимание":

    Нейният баща Ернст Албрехт работи като един от първите европейски държавни служители от създаването на Европейската комисия през 1958 г., първо като шеф на кабинета на Европейския комисар по конкуренцията Ханс фон дер Гроебен в Комисията Халщайн, и след това като генерален директор на Генерална дирекция „Конкуренция“ от 1967 до 1970. През 1971 г. тя се премества в Лерте в района на Хановер, след като баща ѝ става изпълнителен директор на хранителната компания Бахлсен и участва в държавната политика в Долна Саксония. Баща ѝ е бил министър-председател на Долна Саксония от 1976 до 1990 г. ‼️ е това ако е случаЕно......
  • 18 Кире

    3 0 Отговор
    Трябва да се вземат технологични/инженерни решения, а не само политически и търговски.
  • 19 любител

    5 0 Отговор
    не трябва да се махат данъците на тия чужди фирми в енергетиката а да се изгонят всичките от Б-я да не тормозят българските граждани и да изнасят печелбите навън и като чешката компания с тези печалби изплащат пенсиите в чехия които не са мизерни като нашите.крайно време е да се национлизира всичко заграбено държавно печелившо
  • 20 Шопо

    3 0 Отговор
    Сега разбрахте ли кон боб яде ли?
  • 21 pbdan

    4 0 Отговор
    Оттърва ли ви да премахнете акциза за течните горива? Та той оскъпява двойно цената им. Или дори ДДС - това са огромни приходи за държавата, как ще ги компенсирате?

    Коментиран от #23

  • 22 Анонимен

    4 0 Отговор
    Зелените талибани ще направят всичко възможно , но няма да махнат въглеродните емисии . Според тази особа явно цените на енергията по никакъв начин не се влияят от тези квоти , нищо че са съществена част от тях и са увеличени няколко пъти последната година . Европейско лицемерие в действие .
  • 23 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "pbdan":

    Е как, как ? Ще вдигнат данъците на хората 😂
  • 24 Варна

    3 0 Отговор
    За пореден път установявам, че онези в Европарламента са същите дилетанти и паразити като в нашият парламент. Тая оФсЪ явно никога не се е занимавала с бюджет, сметки и икономика. - Инфлация никога не се бори с стимулиране на потреблението а стимулиране на производството и пресичане на спекулата. Намалянето на данъците е като да наливаш масло в огъня!. Това означава, че отваряш път на онзи, който спекулира с цената и му казваш, че ще му помогнеш да направи повече пари от всички и дори ще субсидираш тази спекула!
    Толкова е просто! - На практика това са няколко души, които са решили да правят милиарди и вместо обществото да ги смачка се получава тъкмо обратното. Спекулата се прекъсва при източника!- Тя не се прекъсва като стимулираш клиентите му с част от сметката! - Елементарно! - Всеки средно грамотен икономист е наясно с този въпрос!
  • 25 Нормален човек

    2 0 Отговор
    А г-н Кючук можеше да предложи да подпомогне българският бизнес с милярдите в офшорката на Шиши 🙄💰🐷💰🐷💰🐷💰🐷
  • 26 Watchdog

    2 0 Отговор
    Страшни глупости... За по просто могат да променят директивата си и да пресекат кражбите на енергийните борси където основни участници са банки и хедж фондове. Но явно някой заплаща на членове на Европейската комисията докато си позлатява носа. Могат да отменят и измамата с въглеродните разрешителни но и те се разиграват на финансовите борси. ЕС е най корумпираната организация в историята на човешката цивилизация. В централата н на Брюксел се носят пари в куфарчета и шетат международни аферисти и лобисти докато ви продават в евтин целофан ценности и ви настройват едни срещу други.
  • 27 НемскаГлупост

    0 0 Отговор
    Немците всеки ден като кифладжии се излагат, когато трябваше да се откажем от Южен поток, беше много важно да спазим ЕС глупоститите и да сме солидарни. Когат потока отиде в Германия и сега юга иска колективни цени, немците се сетиха че могат просто да са търговци на руска енергия и забравиха за колективност и солидарност :Д То бива наглост и лицемерие, но вече счупиха всички мерила с постъпките си.
  • 28 Кантаржигов

    0 0 Отговор
    Мислите ли ,че ако се премахне ДДС и другите данъци хлябът пак ще стане 1 лв /бр. То и субсидиите щяха да направят конкурентна и по-евтина продукцията за крайния потребител ,но с нашего брата алчен не става така както по света. Каквото и да прави света и колкото и да раздава помощи те няма да стигнат до потребителя . Корупцията и кражбите по веригата ги изяждат. Така едни живеят в лукс , а многото едвам преживяват . Нещо за минималната заплата ,драги ми произвеждащи реалния продукт да сте чули ? Нещо за още 40 лв или за 50 лв. ли говореха при вдигане на политически заплати всяка година с проценти върху хиляди гонещи пет цифренни суми. Дали на тях им пука ,че тока скочил за месеца от 100 на двеста лв ? на чисто 8000 лв заплата май изобщо няма да се притесните. Но ако вземеш минималните уж чисти пари 510 лв заплата . Не се смейте . Хората реално трябва да преживяват с това във феодалните условия на малкия град и село . Работодатели са кметове и активисти на Герб и ДПС. Или арендатора частник с 3-ма трактористи и трима пазачи. Много се оядоха професионалните политици ,а изобщо няма такава професия в табличката за минимална заплата.
  • 29 Колчо

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Факт":

    Да , Факт - В България на всичко което изработиш и е необходимо да живееш ти вземат 73 -75 % данъци заедно с косвените . Реално хората на минимална заплата ,каквито са повечето според таблиците ,получават след удръжки около 500 лв . Но и на тях автоматично сложи 20 % ДДС и разните му там акцизи ,лицензи и др. Та остават за преживяване нещо към 390 - 400 лв. 42 % са още на фиша ти ,ако видиш такъв и другото е след това като краен наведен и не си го връщаш. Никакви компенсации за нищо и никога . За шефа ти може , за проверяващия може ,за политиците може .