Last news in Fakti

25 Октомври, 2021 07:05 6 186 44

Коронавирус: Ваксинираните или преболедувалите са по-добре защитени?

  • имунитет-
  • коронавирус-
  • ваксини-
  • ваксинирани-
  • преболедували-
  • вирус-
  • пандемия-
  • здраве

Защитата, изградена при хората, прекарали заболяването, трае около година

Коронавирус: Ваксинираните или преболедувалите са по-добре защитени? - 1
Снимка: БГНЕС

Преболедувалите коронавирус в Германия се радват на същите свободи като напълно ваксинираните, но само за период от шест месеца. Някои изследвания обаче сочат, че тяхната защита трае далеч по-дълго.

"Това шестмесечно правило вече не почива на научно основание", смята Себастиан Улберт от Института по клетъчна терапия и имунология в Лайпциг. Наличните до момента данни показват защита от около осем месеца, казва председателят на Постоянната комисия за ваксинация към Института "Роберт Кох" Томас Мертенс.

Защитата след боледуване е поне една година

Според Улберт обаче преболедувалите често може да са добре защитени и година след инфекцията, включително срещу нови варианти на вируса като Делта. При ваксините това още се изследва. Те "в най-добрия случай постигат имунитет, сходен на този при преболедуване", казва Улберт.

В момента в Германия прекаралите COVID-19 трябва да си поставят една доза от някоя от одобрените ваксини шест месеца след положителния тест, с който е установена инфекцията. При напълно ваксинираните сертификатът важи една година. Имунният отговор, предизвикан от инфекция, "стимулира дългосрочната имунологична памет", обяснява Улберт. Това според него означава, че "преболедувалите са поне толкова добре защитени, колкото ваксинираните, затова не може след шест месеца да се приема, че едва ли не не са се срещали с вируса".

До подобни заключения стига и германското Дружество по вирусология. Имунната защита след ваксинация и боледуване се изгражда по сходен начин. Имунната система създава антитела, които започват да циркулират в кръвта. Освен това решаващо за имунната защитата е изграждането на клетки на паметта, които при последващ контакт с вируса могат да активират бърз отговор на организма и производството на нови антитела. Дори при спад в броя на антителата, клетките на паметта може да са достатъчни за изграждане на ефективна защита.

Преболедувалите са защитени и от мутациите?

Една от разликите между това да си ваксиниран и да си бил заразен е, че наличните ваксинации предизвикват имунен отговор срещу част от патогена (обикновено шиповия протеин). Докато при преболедуване имунният отговор е насочен срещу целия вирус. Следователно тези, които са прекарали болестта, биха могли да имат предимство например при появата на нови варианти. Те често показват мутации в протеина на шипа, което означава, че имунният отговор на тези, които са били ваксинирани, може да отслабне. Редица изследвания доказват, че благодарение на клетките на паметта, изградени след инфекция от Sars-CoV-2, при нов контакт с вируса преболедувалите изграждат много бързо нови антитела, които са по-ефективни от антителата, изградени след ваксинация. Дружеството по вирусология заключва, че защитата при преболедували трае поне година.

Положителният тест за антитела не е достатъчен за зелен сертификат

В Германия преболедувалите са равнопоставени на ваксинираните, но само ако могат да докажат инфекцията си с положителен PCR тест. "Има хора, които разполагат с антитела, но не са защитени от вируса, както и такива, които нямат антитела, но имат защита", казва ръководителят на Института "Роберт Кох" Лотар Вилер. Дали антителата, които са развити, когато тестът е отрицателен, пазят от COVID-19, все още не е ясно на учените. Причините за това може да са няколко: не всички антитела, които се изграждат, действително пазят от вируса. Освен това пациент може да има положителен резултат за антитела, защото е боледувал от друг коронавирус (не COVID-19).


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 MERS

    96 1 Отговор
    преболедувалите са по-добре защитени !

    Коментиран от #17

  • 2 бизнесът в действие

    23 24 Отговор
    Ако подобни малоумни търговски трикове се тиражираха по-малко от платените медии, вероятно процента на ваксинирани в БГ щеше да е двоен.
  • 3 Гост

    9 21 Отговор
    През две седмици все различни мнения за имунитет след прекарване или ваксина… Монте лични наблюдения са следните. Брат ми жена му се заразиха декември 2020 брат ми го изкара по-леко от нея. Обаче на 20 април 2021 брат ми отново се зарази изкара го тежко двустранна пневмония и му беле сгъстил кръвта жена му обаче нямаше симптоми. Друг приятел заедно с жена му бяха болни преди 5 месеца сега към днешна дата пак са болни като казва , че този път тежко го карат. Просто не знам вече какво да мисля….

    Коментиран от #18, #30

  • 4 гадно

    48 1 Отговор
    Проболедувал, ваксиниран защитата е около година с други думи, ако продължава така ще бодат до безкрай.

    Коментиран от #13

  • 5 Раданч Татлъту

    4 24 Отговор
    Ваксайте се,ве!Тека ше сте двойно по-добре защитени!☠☠☠🐵🐵🐵
  • 6 Зелен сертификат

    64 4 Отговор
    Ваксинираните имат ли въобще някаква защита?

    Коментиран от #10, #12, #42

  • 7 Стрина Пена

    58 0 Отговор
    А че на кой не му е ясно, че преболедувалите имат по-добра защита ? Ваксината е зорлем защита а другото естествена реакция на организма
  • 8 Е МНОГО ЯСНО

    44 1 Отговор
    Отдавна се видя, че идеята не е здравето на хората, а еврейчетата-банкерчета да си печатат пари и да овладяват власт.

    За пръв път от момента на следене 1% в САЩ вече е по-богат от средната класа и има 27% от капиталите на страната в себе си. В ЕС не е по-различна картинката и само ще се вложава.
  • 9 Ники

    55 4 Отговор
    Пишете колко трае имунитета на ваксинираните, отговора е николко. Масово са болни.
  • 10 Раданч Татлъту

    14 1 Отговор

    До коментар #6 от "Зелен сертификат":

    Нямат!☠☠☠
  • 11 Маските

    42 2 Отговор
    Първо бяха маските, уж само временно, сега същия жалък рекет за ваксини
  • 12 Кутиите

    35 1 Отговор

    До коментар #6 от "Зелен сертификат":

    Според мен евентуално да не го прекараш много тежко и то за няколко месеца.
    Това са лични наблюдения от приятели.
    Въпреки че човек от моето семейство с две дози Пфайзер, с втора игла от лятото го изкара много тежко. В кабинета говорих с болна жена на която цялото семейство са ваксинирани , всички са болни , каза че няколко пъти са викали Бърза помощ.

    Коментиран от #20

  • 13 Туй то

    46 1 Отговор

    До коментар #4 от "гадно":

    Това е крайната цел на занятието , да бодат без край , а вие да си плащате , на всяка ваксинация да ви слагат по една ушна марка , като кравите , за да можете да влезете в магазин , и да си купите хляб. В момента ви дресират, като кучето на Павлов , като насаждат страх .
  • 14 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    32 0 Отговор
    това го дъвчем от Н-време...Това въобще не би трябвало да се коментира.Вие го коментирате с користни цели.""НЕщото""Има ядро,има мембрана и има крачета.Когато го срещнете организма,тоес ЦНС ,не го бъркайте с ЦСЗ където трябва да отидат повечето от бг-недосегаеми...Та организма след среща получава имунитет на КЛЕТЪЧНО ниво.Срещу Цялостното същество"Нещото"!Освен срещу белтъците в крачетата,има и имун срещу вси други протеини ,като много важни са тези в Мембраната.Там се извършват мутациите.Мутациите са крайно число...Когато ги извърши Нещто може да премине в НОВ ЩАМ!Тогава всички ще го караме пак,но ваксинираните-----------в огромната си част!!!това се опитах да го обясня на някой завършили и хабилитирани лекари....но...
  • 15 КОЦЕ МАРКУЧА

    9 4 Отговор
    Начи ...на сите управници и Фатмаци жените и щерките мога а ги... ВАКСИНИРАМ я.
    Ама гаранцията е...цел живот.
  • 16 Анонимен

    33 0 Отговор
    Веднъж като го е изкарал ще го изкара и втори път. Организма свиква. Не непознат вирус за него. Разните "професори" казват същото и за грипа. Понеже не сме се разболели от грип през последните две години заболяването щяло да протече по тежко затова трябвало да се ваксинираме и против грип. Баба не се е ваксинирала против грип и като дете си е играла боса в локвите като е яла домашно приготвен хляб с туршия от бидона и не е умряла.
  • 17 Boxer EZ 3.0

    38 3 Отговор

    До коментар #1 от "MERS":

    Така мисля и аз, понеже властите упорито крият процента на повторно заразените официално преболедували! Имаме 550 хил официално доказани случая, данните се събират от година и половина!
    И никой от всичките професори и имунолози, до сега не извади процента или бройката на повторно заразените! А ми разтягат локуми, все едно сме на битака!
    Колко души са преболедували? Какво е тяхното състояние при повторното заразяване?
    А тези въпроси касаят "само" 2,5 мил българи преболедували неофициално или официално!
    Мълчат упорито! Явно не им отърва да признаят, че ваксините, дават по-слаба защита!

    Коментиран от #19

  • 18 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    15 2 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Да ти кажа:НЕ са били болни от "НЕЩОТО"ЗА Болен от Ковид 19 има тест...Не този с клечката,а този с ЛАЙ...то.Ако не можеш да надушиш...си Срещнал "НЕЩОТО".Това,че имат пневмони,не е сигурно и най вероятно не е вярно!!!Обясних,че лежейки 5-10м и отивайки на графия бял дроб всеки ще има така известната стъклена пневмония!това би трябвало да се знае от лекарите.Хората са слабо грамотни медицински и много уж ....вярват сляпо на бело...ците!Това е грешка!Както спорите с мен,така трябва да сте и пред лекарите.

    Коментиран от #33

  • 19 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    17 0 Отговор

    До коментар #17 от "Boxer EZ 3.0":

    Виж им деби...ите физиономии на тези просТфесори и ми кажи как такъв може да е добър в нещо???Как искаш да направи статистика,като той цял живот не е направил и една такава на себе си ,или фамилията си???
  • 20 Пеям

    1 9 Отговор

    До коментар #12 от "Кутиите":

    Лъжеш!

    Коментиран от #24, #28

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ковид

    33 2 Отговор
    Това, че преболедувалите са по-добре защитени, го повтаря доц. Мангъров от доста време. DW сега откриха топлата вода.
  • 23 факт

    17 1 Отговор
    след петстотин години робство трудно ще умориш българина!
  • 24 факт

    7 1 Отговор

    До коментар #20 от "Пеям":

    а комшия умря па го писаха ковид
  • 25 Тра-ла-ла

    3 10 Отговор
    Преболедувал ако се ваксинира, става с имунитет за 1+1=2 години.😂😂😂

    Коментиран от #39

  • 26 Некой си

    30 3 Отговор
    Онзи ден завеждащият ковид отделението в Пирогов го каза публично:
    Над 3000 пациенти е излекувал и нито един от тях не се е заразил повторно.
    Или, ако се е заразил, изобщо не е разбрал.

    Коментиран от #35

  • 27 Сус

    25 0 Отговор
    Един народ който си мирише чорапите преди да ги обуе ,не може да изчезне .;))))
  • 28 Кутиите

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Пеям":

    Защо да те лъжа?
    И за кое според теб лъжа?
    Дай си мейл или телефон да ти пратя зелен сертификат и епикриза.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Хаджи Генчо

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Тези го карат като цикъл бе! Всеки месец!
  • 31 Госあ

    9 0 Отговор
    Това че е преболедувалите имат по силен имунитет се знае още от началото на прилагането на ваксини в историята. Но въпросът е,че не е нужно всички да преболедуват нещо с висока смъртност. Иначе, за новите варианти на този вирус, естествено че деактивираните ваксини с комплексен антигенен комплекс създават по добър имунитет срещу него, освен че са изпитани десетилетия и са по безопасни. Не случайно 4 от одобрените ваксини в Китай са именно такива. Две са протеинови и само една е векторна при това еднодозова и при това с впръскване в носа, където действа локално в назалната лигавица. Въпросът е, че деактивираните и протеинови ваксини са по скъпи за производство и печалбата от тях не е така голяма !
  • 32 Сттт

    29 0 Отговор
    Със съпругата ми го прекарахме юни 2020 -10дни с температура, като по някое време и двамата загубихме вкус и обоняние.Децата по същото време също се разболяха - малкият с лека температура и гадене за ден два, големият с много силни болки в гърлото и температура.Първо шест месеца, после една година по-късно съм имал пряк контакт с няколко болни колеги, като с втория работим в един офис , но до момента не съм го карал втори път.Най- важното - преодолях страха и си живея живота спокойно:)Това мисля, че е най-важно.
  • 33 При Делта варианта не се губи обоняние

    1 7 Отговор

    До коментар #18 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Това не го ли научи. Стига си ръсил "компетентни" простотии.
  • 34 Четете ли новата наука

    5 0 Отговор
    Нямаш антитела ама имаш защита!!!!
  • 35 Те му се отчитат до 1 дали не са имали

    3 2 Отговор

    До коментар #26 от "Некой си":

    симптоми повторно? Аман от неадекватни твърдения, които въобще няма как да бъдат проверени. Има хора, които и след преболедуване нямат траен имунитет и такива, които след ваксина не образуват никакви антитела. И%тът най-вероятно е сходен и в двете групи.
  • 36 Общо взето след 7 месеца ваксинираните

    1 8 Отговор
    се нуждаят от бустерна доза, а поне половината от преболедувалите най-вероятно от 1ва.Но тъй като не се знае кои точно преболедували е добре да се слага на всички.
  • 37 DW=пропаганда

    13 0 Отговор
    DW така яростно са поели ваксърската пропаганда, че няма какда напишат, ще преболедувалите имат по-добър и дълготраен имунитет. Няма как! Такива драсканици ги пропускайте! Не ги четете!
  • 38 оня с коня

    3 1 Отговор
    Решение:Купуваш си един Сертификат "неразличим" от Оригиналния и си напълно Защитен от всякакви Държавни издевателства и Шашкънии - Проста работа,ама да Умни хора!
  • 39 Тра ла ла

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Тра-ла-ла":

    Ето и клептоана, присвояващ чужди никове. Потърси помощ от психиатър.
  • 40 До 33

    7 0 Отговор
    Напротив и при Делта варианта се губи обоняние.За около седмица,плюс всички останали симптоми-температура, кашлица,болки в мускулите..Личен опит
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Гост

    15 1 Отговор

    До коментар #6 от "Зелен сертификат":

    В началото на агитация ни обясняваха,че ако се ваксинираме, няма да се заразим. После, че можем да се заразим, но ще изкараме по-леко болестта и няма да умрем. Оказа се, че ваксинираните също умират. Обаждат се уверено специалистите - Да, възможно е да умрете, но поне ще умрете по-леко.
  • 43 яко ни лъжат

    8 1 Отговор
    АЛА БАЛА,ЛЪЖИ И ИЗМАМИ. НИКОЙ НИЩО НЕ КАЗВА! ЗАЩО ВАКСИНИРАНИТЕ СЕ РАЗБОЛЯВАТ ОТ КОВИД И НОСЯТ И СЕЯТ ЗАРАЗАТА???? ЗАЩОТО ВАКСИНИРАНИТЕ СА ИНКУБАТОР ЗА СЪЗДАВАНЕ НА НОВИ ЩАМОВЕ НА ВИРУСА!!!!! ЦЕЛТА НА ВАКСИНАЦИЯТА С ПСЕВДО ВАКСИНИТЕ Е СЪЗДАВАНЕ НА СУПЕР ВИРУС!!!!!!! ТОВА КОЕТО ВИ БИЯТ НЕ Е ВАКСИНА ЩОМ ВАКСИНИРАНИТЕ СЕ РАЗБОЛЯВАТ И РАЗНАСЯТ БОЛЕСТА!!!!
  • 44 еду

    0 0 Отговор
    аз също го карам със загуба на обоняние. добре че се ваксинирах. карам го без антибиотик засега !