Last news in Fakti

4 Октомври, 2021 22:00 5 933 61

Възможен ли е стадният имунитет срещу COVID-19?

  • имунитет-
  • имунна система-
  • стаден имунитет-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • заразени-
  • ваксини

Страните, в които има голям дял ваксинирани срещу COVID-19, разхлабват и отменят ограниченията

Възможен ли е стадният имунитет срещу COVID-19? - 1
Снимка: Shutterstock

Ако достатъчен брой хора се ваксинират срещу COVID-19, пандемията ще свърши. Така поне си представяхме нещата в началото на кризата с коронавируса. Хората, които не могат да се ваксинират поради някакви хронични заболявания или децата под 12 години, също биха били защитени, ако в тяхното обкръжение има достатъчно имунизирани. Но постижим ли е въобще стадният имунитет срещу COVID-19?

При други заболявания е факт

Срещу полиомиелита, известен още като детски паралич, в Европа например има действащ стаден имунитет. Европа дори бе обявена от СЗО още през 2002 година за зона, свободна от полиомиелит. За да се постигне стаден имунитет срещу това заболяване, е трябвало да се имунизират около 80 процента от населението. От германската Централа за здравна просвета обаче твърдят, че е изключително важно ваксинациите срещу детски паралич да продължат.

В части от Азия и Африка заболяването все още се среща. И ако то бъде пренесено от хора, които пристигат от тези региони, не е изключено да се появят нови огнища на зараза сред неваксинираните. Стадният имунитет не означава, че дадена болест е изкоренена напълно. „Нито пък това, че никой повече не може да се зарази, а по-скоро, че рискът от инфекция е намалял значително до някакво приемливо ниво“, обяснява професорът по клинична фармакология Торстен Лер.

И при COVID-19 е възможен масов имунитет, но регионално

Рано или късно в Германия ще бъде факт стадният имунитет срещу COVID, твърдят експертите. За тази цел около 85 процента от хората в страната трябва да са ваксинирани или да са изкарали болестта, казва за ДВ президентката на Германското дружество по имунология Кристине Фалк. През юли 2021 г. институтът „Роберт Кох“ обяви, че за да се овладее пандемията в Германия, трябва поне 85% от хората между 12 и 59 години, както и 90% от над 60-годишните да бъдат напълно ваксинирани срещу COVID-19.

Защитени срещу болестта са и хората, които са преболедували. А тези, които няма да се ваксинират, рискуват да се разболеят тежко – без значение на каква възраст са. Не бива да се подценява също и т.нар. Пост-COVID синдром - наличието на дълготрайни последици от заболяването, които могат да траят със седмици и месеци, предупреждава на свой ред Торстен Лер. Затова е желателно да се постигне стаден имунитет чрез масово ваксиниране, коментира имуноложката Кристине Фалк.

Дали е достатъчен дял на ваксинираните от около 70 процента, за да бъдат защитени неимунизираните, може да покаже например Дания, която до голяма степен отмени ограниченията, и в която досега са ваксинирани около 75 на сто от населението. В други части на света обаче делът на ваксинираните все още е много малък. Така например в страните с ниски доходи едва 2,3 на сто от населението е получило само по една доза от ваксината. А в Конго напълно ваксинирани срещу COVID-19 са само 0,04 процента от населението. Там, където има много нови инфекции, съществува и голям риск от появата на нови мутации на вируса. „Погледнато глобално, все още сме твърде далеч от такъв дял на ваксинираните, че вирусът никъде повече да не може да се разпространява“, казва Дирк Брокман от Хумболтовия университет в Берлин, който изследва различни пандемични модели. „Ако възникват нови варианти на вируса, срещу които ваксините не действат, ще трябва да бъдат разработени и нови ваксини. В този смисъл концепцията за глобална защита на цялото човечество е непостижима цел“, казва Брокман.

Ваксините предпазват от мутацията Делта

Засега одобрените в ЕС ваксини са ефективни срещу всички варианти, включително и срещу преобладаващия в момента вариант Делта. „Не очаквам появата на мутация, която да не се влияе от никакви ваксини. Това е крайно невероятно“, казва Кристине Фалк. Вирусът може да продължи да мутира, но поне имаме защита срещу дотук познатите негови варианти“, допълва имуноложката.

"Ваксинацията намалява рязко вероятността от заразяване. Освен това ваксинираният защитава онези хора от своето обкръжение, които по една или друга причина не могат да се ваксинират“, казва фармацевтът Торстен Лер. А имуноложката Фалк допълва: „Ваксините осигуряват много добра защита, а ако човек е изцяло имунизиран с две дози, той ще е добре защитен през тази есен и предстоящата зима.“ По-уязвими са хората с предишни заболявания или пациенти, които взимат медикаменти, потискащи имунната система, както и по-възрастните хора. За тях се препоръчва поставянето на трета доза от ваксината срещу COVID, посочва Фалк. Това се потвърждава впрочем и от първите изследвания по този въпрос на BioNTech/Pfizer, които показват: една трета доза, поставена от 7 до 9 месеца след втората, може не само да удължи, но и да засили имунната защита.

Автор: Катрин Весоловски


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕРБ УМРЕ

    46 4 Отговор
    Е НАЛИ РЕКЛАМА ТРЯБВА ДА ИМА НА ТИЯ ВАКСИНИ НЕ РЕКЛАМАЦИЯ, СИГУРНО ПОМАГАТ НЕ ЩЕ ВИДИМ ПО НАТАТАК
  • 2 СмЕх

    77 5 Отговор
    Фактиии...Заради всички тези статии спрях да ви чета вицовете...Тук е много по-забавно

    Коментиран от #14

  • 3 ТаУмВзе

    65 6 Отговор
    Стадо роби има, но какво е имунитет срещу мутиращо Биологично оръжие, чрез ваксане.

    Коментиран от #8

  • 4 Антимилиционер

    15 104 Отговор
    Ганьо, чети какво ти говорят учени и грамотни хора. А не прости Мангъри с рибена супа.

    Коментиран от #21, #25

  • 5 Иван

    7 29 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Телевизията на БСП: Гласувайте за БСП и против Румен Радев
    youtube . com/watch?v=z3zKBeat0Cw
  • 6 да уточним

    66 7 Отговор
    как само мазно и лъжовно вменяват,че отровите,наречени ваксини щели да ни докарат стаден имунитет! това важи са коронавирусите и грипните такива,но при положение,че не си си бил отрова,демек си неваксиниран!
  • 7 Бг Турчин

    78 2 Отговор
    Не. Както е невъзможно да има стаден имунитет против настинката. Това не е грип а настинка. Доста упорита настинка. Модифицирана в лаборатория. Единствения начин за справяне с нея е преболедуване на много хора. Ще прескача от човек на човек. Ще стане още по заразен. Ще прави грешки в копиранията и накрая ще се превърне в обикновена настинка. И няма да се умира много. Делта варианта е по поносима от Уханския вариант. Оригиналния. Ще бъде "опитомен" с цената на много човешки животи но в крайна сметка победен. А ваксините не се знае какво ще предизвикат за набодените.

    Коментиран от #58

  • 8 простоват

    29 2 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    не бързай с изводите,видял ли си мутациите на медийния ковид алфа,делта и другите! първо ги открий и тогава вярвай на сатанистите!
  • 9 Ваксини

    66 1 Отговор
    "Ваксинацията намалява рязко вероятността от заразяване" - е съгласен съм и не съм против ваксинирането но със ваксини а не с някакви генетични препарати.

    Защо ли в САЩ при близо 70% ваксинирани новозаразените са 100 000 - 150 000 на ден а починалите по 2000-2500 на ден.

    Ваксините предпазват но това което предлагат не са ваксини. mRNA технологията е известна сравнително отдавна но до средата на 2020 г. беше забранено да се правят лекарства и ваксини на основата на тази технология - отмениха забраната след като Пзайзер и Бионтеч казаха че са създали ваксина на основата на тази технология - много удобно.

    Коментиран от #30

  • 10 Ако ни нападнат

    4 11 Отговор
    ВИРУСИ Паднали на Земята с Астероид ОБВИТ в Силициево Стъкло 3000 градуса на ТОПЕНЕ , дали ще има такива умници да надхитрят ЛУКАВИЯ

    Коментиран от #13

  • 11 Миро

    42 1 Отговор
    В Германия не обичат да говорят за починалите деца от детски паралич. През 60 те години епидемия от детски паралич в източна и западна Германия. СССР доставя ваксини в ГДР и предлага ваксини на западна Германия. Започва ваксинация в ГДР а Западна отказва да вземе ваксини. Резултатът е повече от 1200 починали деца в Западна Германия и много осакатени. Цинично е да се говори за това как в Германия са се борили с тази болест. И с ваксини и без ваксини ковид ще изчезне сам. Разликата е че ваксинираните ще се наложи да се ваксинират на всеки 6 или 8 месеца. Ваксините защитават временно и тепърва ще е ясно какво са точно те. За година две ще е ясно всичко.

    Коментиран от #19

  • 12 WHO

    29 1 Отговор
    Само клишета. Нищо официално...поне от СЗО, проапднала организация.

    Коментиран от #59

  • 13 Миро

    18 3 Отговор

    До коментар #10 от "Ако ни нападнат":

    Не нужно да пада нещо от небето. От топенето на ледниците кой знае какви гадости ще излязат.
  • 14 нидялко

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "СмЕх":

    И аз така.
  • 15 DW - пропаганден машинен

    39 0 Отговор
    Четенето на пропаганда от DW е вредно за вашето физическо и психическо здраве!
  • 16 Що за неистина

    26 0 Отговор
    Полиомиелит? Леле, знаетели ?Джонас Едуард Солк – милиони хора по света знаят неговото име – лекарят, на когото хиляди деца дължат живота си. Ученият, разработил първата ваксина срещу полиомиелит (детски паралич), толкова много вярвал в своята работа, че поставял експерименталните дози на себе си, съпругата си и трите им деца.  На 12 април 1955 г. ваксината на д-р Солк е обявена за безопасна и ефективна.

    Коментиран от #45

  • 17 СКОРО

    14 5 Отговор
    АНТИВАКСЪРИТЕ ЩЕ ЯДЕМ Ряпи и корени защото всичкото друго живо ще е измряло от Чумава Ваксина
  • 18 Германец

    41 1 Отговор
    Ваксиниране на всеки 6 месеца на 70, 80% от човечеството, не е приемлив вариант, не е решение на проблема, а неговото задълбочаване.
    Който желае да си ляга и става в ваксина мисля, че няма да бъде ограничен.
    Човечеството е свидетел на много по-жестоки пандемии, но никога не било свидетел, на по-брутални мерки за борба с пандемия.
    Няма как това да не прави впечатление.
    Ситуацията малко прилича на тази: да скочим в пропаста и да се пребием, защото едно куче ни е залаяло.
  • 19 СПЕЦПИДARAZ

    19 0 Отговор

    До коментар #11 от "Миро":

    То щото грипа изчезна , нали ? Или още чакаме стадният имунитет
  • 20 Рошко

    24 3 Отговор
    Ваксини та ваксини та ваксини, нямам познат умрял от ковид, и затова няма да се ваксинирам заради вашата пропаганда
  • 21 Невярващ

    27 2 Отговор

    До коментар #4 от "Антимилиционер":

    Щях да повярвам на "учените" ако бяха допуснали рускатите и китайските ваксини - нали ужким целта е да се спре вируса кото 85% са ваксинирани.

    Обаче целта е май не да се спре вируса а господарите ви да станат богати - е как да им вярвам.

    Второ като гледам САЩ пък ваксините на господарите ви май не действат меко казано - поглеждал ли си колко заразени и умрели има а ужким ваксинирани близо 70%.

    Коментиран от #24

  • 22 Йозеф

    20 3 Отговор
    От както се ваксинирах вече имам 5G обхват на всякъде, дори в избата с виното! Мога да управлявам климатици и смарт ТВ само с мисълта си, голяма екстра е! Единствения страничен ефект след ваксиниране беше свирепа диария, но не знам дали беше от ваксината или от това, че изядох кофа миди и изпих 8 бири. Вече хващам чипа във ваксината с блутута на телефона и получавам вибрации в рамото при нотификации. Сега силно се надявам да спечеля смарт часовник от лотарията за ваксинирани, важно е овчаря да има имунитет за стадото не му пука на никой.

    Коментиран от #49

  • 23 Първо

    32 1 Отговор
    Бяха 70 проц - сега необходими 85 проц Прави се сравнение със истински ваксини - много неудачно Че и даже имали голям успех с делта - КОЙ СЕ ВРЪЗВА НА ВСИЧКАТА ТАЗИ ПРОСТОТИЯ
  • 24 Антимилиционер

    1 24 Отговор

    До коментар #21 от "Невярващ":

    Гледал съм. На глава от населението, в САЩ сега умират 5 пъти по-малко хора от Булг аристан. САЩ са 50 пъти повече хора.

    Коментиран от #37, #43

  • 25 Бухащтапунгери

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "Антимилиционер":

    Ганьо, в час ли си? Какви мангъри? Ти какво си?. Боцнат преди 8 месеца, е не си имонизиран. как правим стаднии имонитет. Със светлина скоост ваксинираме, например България, е и. Нужно ли е ? Сам си отговори. Вакси не вакси трябва сами да си пазят живота.
  • 26 Просветен илюминат

    30 1 Отговор
    За грипа защо не натиснаха за масово ваксиниране за да се стигне до стаден имунитет,а сега точно за този измислен вирус за който няма лекарство и заради който изчезнаха и другите болести зор за ваксиниране с такива условия и разделения за превилегии за ваксинираните?
    Ама вярно тази пандемия е един добър тест за интелигентност.

    Коментиран от #41

  • 27 Пръдльо

    10 0 Отговор
    Боб който яде вирусът няма да го изяде , вирус беден не лови и ако се зарази с чесън ще се изцери и малко ракийка
  • 28 Селяк

    22 0 Отговор
    Стаден имунитет?! Е то се вижда в момента в Израел, Сингапур, Англия и САЩ и много други държави достигнали над 80% ваксинация какво е положението и са далече от стаден имунитет! Няма нужда от такива статии! Ваксините не предпазват вече не само че се знаеше, но сега вече имаме и примери, особено държавите с вече стартирала 3та ваксинация, защото се оказва, че ефективността на ваксината пада драстично между 3-6 месец а при някои дори не оформя достатъчно защита! Ковид ваксината става като грипната - така излизат нещата! А иначе днес четох за Словения която е спряла временно Джонсън и Джонсън ваксината заради с.м.ъ.р.т.е.н случай на 20г момиче след ваксинация с препарата и в момента проучват случая.
  • 29 Идиоти

    9 1 Отговор
    Какъв стаден имонитет? Например аз съм шантавелко а ваксината не хваща мутанта. Боцнах се, и съм железен, ням си на идея тези които ми дават прово да се разкарвам и да ръся ДЕЛТА, ЛАМБДА, МЮ.....Шибидаци ваксината, кого пази. Като си ваксиниран нали си железен?
  • 30 Просветен илюминат

    14 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ваксини":

    Като има починали с ваксина за корона вируса каква ли причина пишат за смъртта като не правят аутопсии и ако пък го пишат от корона съботират ваксините?Този казус до сега не се е коментирал по медиите.
  • 31 Патето Яки

    0 11 Отговор
    Стадото се стриже и дои, а имунитет се постига само с ваксини и боледуване-не дай боже второто.
  • 32 Факт

    2 26 Отговор
    Ако беше с естествен произход този вирус вече щеше да е в миналото. Точно затова специалистите са в недоумение как да се справят с него. Отгоре на всичко има цели орди скептици и антиваксъри по света а у нас и олигофренът мангър дето допълнително усложняват борбата с ковид 19.

    Коментиран от #35

  • 33 Грульо

    14 0 Отговор
    Може да има, но мизантропите постоянно дигат изискванията за офчестаден имунитет и признават само тоя от ваксини, засега поне 3. :D

    Коментиран от #39

  • 34 Глутеоса

    10 0 Отговор
    Абсолютно нормално е при 100% стаден имунитет във всяка държава и по 2 до 30 000К нови заразени на ден, вече хората да умират от нормални съпътстващи заболявания
  • 35 Просветен илюминат

    11 0 Отговор

    До коментар #32 от "Факт":

    А може ли нещо което го няма естествено в природата да бъде създадено изкуствено?
    Квантовите открития за това,че материята не съществува знаеш ли какво означава това?

    Тялото е образ, проектиран от ума; когато сме здрави, умът поддържа този образ недокоснат и уравновесен. Раната и болката обаче ни карат да оттеглим вниманието си от засегнатото място. В такъв случай образът на тялото започва да се влошава, енергийните му структури отслабват, стават нездрави. Затова лечителят възстановява правилната структура - това става мигновено, на момента - след това умът на пациента поема отговорността за поддържането й по същия начин.
    Стъпвах на крака си и обикалях из стаята, за да се уверя, че не се заблуждавам. Докато правех това, лечителят ми каза небрежно, че бих могъл да се науча да върша същата работа сам. "Наистина ли? Какво е нужно, за да мога да постигна нещо подобно?" Той отвърна: "Просто трябва да се отървете от убеждението, че това е невъзможно".

    Коментиран от #36

  • 36 Просветен илюминат

    7 0 Отговор

    До коментар #35 от "Просветен илюминат":

    Лечителят беше нисък мъж на около петдесет години, чийто вид не издаваше мистична, духовна или друга дарба за лекуване. Но лечението му беше забележително. След като внимателно опипа крака ми, той стана и направи няколко знака във въздуха зад гърба ми. Всъщност въобще не ме докосна и когато го попитах какво прави, отвърна само, че превъртал някакви ключове в енергийното ми поле. Направи го за около минута и после ме помоли да стана. Не почувствах никаква болка, дори най-лека. Напълно смаян го попитах какво е направил. Той ми каза, че тялото е образ, проектиран от ума; когато сме здрави, умът поддържа този образ недокоснат и уравновесен. Раната и болката обаче ни карат да оттеглим вниманието си от засегнатото място.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Защо триете?

    7 0 Отговор
    Защо ме изтрихте ?150 място ви зове,мисирки.

    Коментиран от #40

  • 39 Овчьо

    4 1 Отговор

    До коментар #33 от "Грульо":

    Може да има, но филантропите постоянно дигат изискванията за офчестаден имунитет и признават само тоя от ваксини, засега поне вакса Х

    23:10 04.10.2021
  • 40 Таквоз е

    6 0 Отговор

    До коментар #38 от "Защо триете?":

    И мен ме трият, не са по-умни.
  • 41 Ха ха

    12 1 Отговор

    До коментар #26 от "Просветен илюминат":

    Не си прав за грипа.Знаеш ли колко ме натискаха от "Човешки ресурси" есента на 2019 да се ваксна против грип.Само аз и един колега не го направихме и едва ли не "другарски" съд над нас устроиха.Работя в голяма хранителна верига в Мадрид .По три пъти имаме вече колеги ваксинирани и странят от мен като от чумав.Половината от персонала след ваксинирането се разболяха и бяха в болнични.
  • 42 Георги

    2 21 Отговор
    Момчета и момичета що сте толкова прости в всички в България? Взимайте пример от големите европейски държави, всички са ваксинирани и хората живеят спокойно. А вие като сте големи всезнайковци ще пасете кравите на село и това ще ви е. За това България е на това положение, защото 90 процента от населението сте малоумници и всезнайковци. То се вижда накрая кой е по-напред в живота и кой живее по-добре. Вземете се образовайте малко глупаци.

    Коментиран от #44, #48

  • 43 Отлитай за САЩ

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "Антимилиционер":

    И не се връщай!
  • 44 КовидманЯк

    14 1 Отговор

    До коментар #42 от "Георги":

    Аха, в Израел съвсем спокойно живеят вече, дупчат ги с трета, че и с четвърта доза, в Италия толкова спокойно заживяха, че без сертификати няма да могат да ходят на работа от 15.10.Францив е супер също, едно кафе не можеш да изпиеш в кафенето без документ за ваксинация.Чудо нормалност...

    Коментиран от #53

  • 45 Велик човек

    10 0 Отговор

    До коментар #16 от "Що за неистина":

    И като го питали ще патентоваш ли ваксината (за пари естествено) той казва: това е все едно да патентовам слънцето. Имало е много благородни хора !
  • 46 поука

    10 1 Отговор
    Един човек, два пъти ваксиниран срещу Ковид-19 починал от Ковид-19. Лекарите казали че ако не се бил ваксинирал, можело да стане и по-лошо.
  • 47 Наркос

    7 0 Отговор
    Самия факт, че ни сравняват със "стадо" говори сам по себе си !
  • 48 Георги Димитров

    9 1 Отговор

    До коментар #42 от "Георги":

    Адаш, ти подредписа ли информирано съгласие /декларация? Прочете ли я внимателно? Срещна ли думата ваксина???
    Аз не. Бих си някакъв продукт.

    Коментиран от #60

  • 49 Никито

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Йозеф":

    Поздравления за коментара!
  • 50 Интензивното

    5 3 Отговор
    Грехота е да не правите разлика между ковид и полиомиелит.При полиомиелита целият научен свят е бил обединен а при ковида се раздели на вярващи и невярващи,защото няма реални доказателства а само приказки.Медицината е точна наука и не работи на приказки а на факти.При ковида липсват 90% от фактите

    Коментиран от #54

  • 51 STATI

    3 6 Отговор
    Факти.бг коментарите са с най-висока плътност на антиваксъри в сравнения с всички останали. Предполагам яко си следите хороскопа, до кревата имате поне 7 различни кристала и вярвате в Амон Ра. Ако махмете и дизеловите котори дето карате, направите веган лабрадора си, ще спасите планетата. Моля Ви се.
  • 52 Като туземци

    1 4 Отговор
    За стаден имунитет против ковито има само два начина: или го карате всичките и 5-10% измират с регулярни локдауни когато умират твърде много на ден (България и други туземци); или се ваксинира масово населението и се наблюдава слаб пик който отшумява с минимални жертви (САЩ, Израел, Великобритания, Швеция и други развити страни).
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #50 от "Интензивното":

    Абсолютно си прав! Същото е като със земята - само говорят, че е кръгла, ама никой не дава доказателства.
  • 55 Зайко Байко многознайко

    2 0 Отговор
    Предвижването на населението води до още по-масово разпространение на инфекцията! От една страна ще се заразят много хора , някои от които ще придобият имунитет а други вероятно ще умрат! Така се получава т. н. атенуиране (отслабване) на вируса и по-лесно изграждане на т.н. стаден имунитет! Как става това някои от преболедувалите продължавт да са заразоносители или заразоотделители, при следващите заразени клиничната картина няма да бъде толкова изразена но те вече ще са заразени и от по слаб по качества вирус ! Качествата които определят един биологичен агент ( вируси, рикетции, хламидии, бактерии , протозои , паразити и т.н.) са 1. ВИРУЛЕНТНОСТ. 2.ПАТОГЕННОСТ. Вирулентноста е способноста на биологичният агент да прониква и заразява своя гостоприемник (животните и хората ), патогенноста е възможност на биологичният агент да предизвиква промени в органите и структурите на гостоприемника и така да предизвиква болест или смърт на гостоприемника! За да има заразяване обаче е необходим още един компонент във веригата, и това са възприемчиви или не животни и хора , които повлияват от една страна инфекциозния процес а от друга епидемиологичния (хората) и епизоотологичния (животните) процес. За да се осъществи инфекция освен биологичен агент е нужно да има и възприемчив организъм, който по един или друг начин се бори срещу биологичния агент със своите структури и физиологични процеси (недопускане проникването чрез пропердиновата бариера, киселинноста на лигавици
  • 56 Зайко Байко многознайко архив Февруари 2

    1 0 Отговор
    те и кожата, лизоцимът, ексудацията, шпутума и т. н.) влезъл обаче в организма на хората и животните биологичния агент предизвиква промени в имунната система (защитната ни система) първо се образуват т.н. имуноглобулини от клас М т.н. млади антитела а по късно имуноглобулини от клас G. Количеството им и качеството им по нататък обуславят инфекциозния и патологичните процеси в гостоприемника оказвайки роля в изхода от процеса, оздравяване или смърт на гостоприемника! Уважение към проф. Мутафчийски , но да си вземе в екипа един вирусолог и епидемиолог да му обяснят тези неща! Мерките които се определят в зависимост от процесите са КАРАНТИНА и ИЗОЛАЦИЯ! Карантинират се здрави хора и животни! Изолират се вече заболели хора и животни! От строгоста на мерките зависи и забавянето или ускоряването на разпространението! Ако не ви е ясно питайте и си останете със здраве!
  • 57 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 0 Отговор
    Не знам какво е възможно и какви ги умувате.Виждам,около 20% ваксинирани,много преболедували и виждам по 2800 .....Нови случая на ден!Виждам средно починали на ден в бг 290,от тях 180 с ковид....Ще спрете линай накрая с Лъжите за Ковид в бг,ви Питам???
  • 58 А вируса

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бг Турчин":

    знае ли се какво ще предизвика на заболелите?
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 А ти

    2 1 Отговор

    До коментар #48 от "Георги Димитров":

    Гошо, каква дума срещна в декларацията?
    Думата "продукт" ли беше?
    И ако е била "продукт", що си го би?!?
  • 61 мамун

    0 0 Отговор
    стадния имунитет обикновено е за овци