Last news in Fakti

29 Октомври, 2021 22:03 3 607 29

Печатане на купони и ядене на лебеди: иновации в Северна Корея на фона на проблеми с храната и икономиката

  • северна корея-
  • ким чен-ун-
  • пхенян

Недостигът на банкноти вон може също да се е задълбочил от правителствените крути мерки срещу използването на чуждестранна валута, особено на щатски долари и китайски юани, които са били масово използвани преди това

Печатане на купони и ядене на лебеди: иновации в Северна Корея на фона на проблеми с храната и икономиката - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

От печатането на купони като заместващи парите до отглеждането на декоративни черни лебеди за ядене, Северна Корея е принудена да прави иновации, за да се справи с икономическите проблеми и недостига на храна, след като затварянето на границите срещу пандемията се проточва, информира "Ройтерс".

С приключването на прибирането на реколтата международни наблюдатели казват, че положението в Северна Корея с храната и икономиката е опасно и има признаци, че тя увеличава търговията и получава големи пратки с хуманитарна помощ през Китай.

Разузнавателната служба на Южна Корея е казала на парламентарно изслушване при закрити врати вчера, че севернокорейският вожд Ким Чен-ун е издал заповеди, настояващи всяко зрънце ориз да бъде осигурено и всички усилия да бъдат посветени на земеделието според депутати, присъствали на изслушването.

Все пак разузнавателната служба оцени, че тази реколта може да е по-добра от миналогодишната заради по-слънчевото време и е уточнила, че Северна Корея предприема стъпки за повторно отваряне на границата си с Китай и Русия през следващите месеци, уточниха депутатите пред репортери.

Северна Корея отдавна страда от продоволствена несигурност, като наблюдатели изтъкват, че лошото управление на икономиката се влошава от международните санкции заради нейните ядрени оръжия, природни бедствия, а сега и COVID-19 пандемията, която доведе до безпрецедентно затваряне на границите там.

Ким Чен-ун призна "напрегната" ситуация с храната и се извини за жертвите, които поданиците трябваше да направят, за да се предотврати епидемията от коронавирус.

Ала той също така увери, че икономиката се била подобрила тази година, а Северна Корея отрече доклад на разследващи на ООН този месец, според който хиляди от най-уязвимите ѝ хора има риск да умрат от глад.

Северна Корея официално не е съобщила нито един случай на коронавирус. Агенции на ООН обявиха, че Северна Корея наскоро е започнала да допуска доставки с помощ, а данни, публикувани от Китай, показват бавно увеличение на търговията.

Според различни медии, позоваващи се на неидентифицирани източници в Северна Корея, централната банка отпечатва парични купони на стойност около 1 долар заради недостиг на банкноти от севернокорейската валута вон.

Rimjin-gang, базиран в Япония сайт, управляван от севернокорейски бегълци, съобщи, че купоните циркулират поне от август, отчасти защото хартията и мастилото за официална валута вече не идват от Китай.

Недостигът на банкноти вон може също да се е задълбочил от правителствените крути мерки срещу използването на чуждестранна валута, особено на щатски долари и китайски юани, които са били масово използвани преди това, уточни базираният в Сеул сайт за Северна Корея NK News, който посочи, че е потвърдил информациите.

"Ройтерс" не са успели да потвърдят самостоятелно използването на купоните.

Тази седмица севернокорейските държавни медии насърчиха консумацията на месо от черен лебед като ценен източник на храна и увериха, че новоразработеното развъждане в промишлен мащаб ще помогне за подобряване на живота на хората.

"Месото от черен лебед е вкусно и има лечебна стойност", написа партийният официоз "Родон Синмун" в понеделник.

Проучването за отглеждане на декоративни птици за храна е започнало в началото на 2019 г., а властите наредиха на училища, фабрики и предприятия да отглеждат храна, риба и други животни, за да увеличат самодостатъчността си, съобщи NK News.

"Решението има за цел да адресира както неуспеха на широкомащабното земеделие да осигури адекватни хранителни доставки за цялата страна, така и по-скорошните правителствени ограничения, свързани с COVID-19, които до голяма степен блокираха храни и друг внос от началото на 2020 г.", пише Колин Цвирко, който е старши аналитичен кореспондент на NK News.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gggw

    38 15 Отговор
    предпочитам да не вярвам на западната пропаганда

    Коментиран от #13, #23

  • 2 Насакото Яката

    30 15 Отговор
    Тоя женчо Ким Чен няма ли да пусне някоя атомна бомба на САЩ най накрая и да избави света от мъките?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 руми

    0 1 Отговор
    жалко не е учил достатъчно в романди
  • 5 Сър Пичук

    15 3 Отговор
    Интересно, Свин Че Грух и Шиши отслабнаха едновременно...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 В.В.П.

    22 3 Отговор
    По принцип , многото ядене,плюскане ,,не водят до голяма сила!!.Водят до сериозни заболявания..Толупа,ял по една филия с мас! И ,оцелял.И ,премиер ,стана!.Човешкото око ,няма насищане!

    Коментиран от #25

  • 8 хахаха

    24 4 Отговор
    Не преживяват ли 50 милиона хамериканци от купони затова, че нямат пари за храна.
  • 9 Ха ха

    23 4 Отговор

    До коментар #3 от "Гаглей":

    Според автора на статията за да си добре трябва да печаташ яко банкноти.Ако Кимчо напечата вонове по щатски модел всичко ще му е наред.А яли били развъждани ЧЕРНИ лебеди.Цвета ли не ви харесва?Пуйки от Бай Дън ли да си купуват?

    Коментиран от #10

  • 10 и какво

    18 3 Отговор

    До коментар #9 от "Ха ха":

    едни ядат пуйки, други пилета бройлери, трети пък си падат по патки, а те решили артистично, да не копират от другите и си харесват черни лебеди и какво от това?
  • 11 Дърт пее..раст...

    11 3 Отговор
    Ние французите ,ядем гъски,гъши дроб,,и деривати,,.
  • 12 Курнелий

    3 5 Отговор
    Резултатите на комунизма.
  • 13 Петър

    7 8 Отговор

    До коментар #1 от "gggw":

    Ами иди да живееш в Корея, но Северна. Там е рая. Що стоиш тук?

    Коментиран от #14, #21, #24

  • 14 Гиги

    8 2 Отговор

    До коментар #13 от "Петър":

    Абе ти защо не заминеш в щатите? Даваш акъл, но както и тук ще си никой. Ей тва не разбирам умници

    Коментиран от #15, #22

  • 15 АУУУУУ

    3 4 Отговор

    До коментар #14 от "Гиги":

    ЧЕ ТИ ОТКЪДЕ ЗНАЕШ ТОЙ ОТ КЪДЕ ПИШЕ.....В ЩАТИТЕ ИМА ИНТЕРНЕТ ,ДОКАТО ПРИ ДРУГАРЕТЕ ОТ СЕВЕРНА КОРЕЯ НЯМАААА....ХА ХА ХА ХА
  • 16 георги

    4 4 Отговор
    Много е странно, че тук някои скачат като ожилени, щом прочетат нещо лошо за Северна Корея. Наистина, ходили ли сте там, та знаете кое е пропаганда и кое не? Питам и отговор не искам...
    Явно сте от хората, на които всичко им е ясно.

    Коментиран от #19

  • 17 Я го знам ...

    1 2 Отговор
    "Черните лебеди" всъщност са негри.Ким ги ловува из саваната на Африка.
  • 18 Наску диаманда

    4 0 Отговор
    Основно риба едат...!
  • 19 Гиги

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "георги":

    Да бе а защо любимците на америка скачат? те явно са били там и знаят най добре кое пропаганда кое не!! Иначе статистиката не лъже в Америка бедни и спящи по улиците повече от 30 милиона май е към 10% от населинието и да ..колкото статия от дойче зеле е ок хахахаха пропаганда .дреме ми за Корея,но ми писна от джендърска пропаганда .няма нужда от съвет от хора където вече има неутрален пол?кво е това животно ?ни мъж ни жена??
  • 20 ФАКТ

    3 1 Отговор
    АБСОЛЮТНА ЛЪЖЛИВА БЕЗСМИСЛИЦА - пoлoжeниeтo в Ceвeрнa Кoрeя c хрaнaтa и икoнoмикaтa e oпacнo и имa признaци, чe тя увeличaвa търгoвиятa и пoлучaвa гoлeми прaтки c хумaнитaрнa пoмoщ прeз Китaй. ПРОСТА ТЪПА ПРОПАГАНДА. А В САЩ ИМА 43 МИЛИОНА ДУШИ ИЗХРАНВАЩИ СЕ С КУПОНИ.
  • 21 ФАКТ

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Петър":

    КОЙ СИ ТИ, ЗА ДА НАРЕЖДАШ КОЙ КЪДЕ ДА ЖИВЕЕ?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 3676

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "gggw":

    То като нямаш възможност да се ограмотиш или не знаеш как да си използваш мисловната дейност,никой не може да те накара на сила нали !
  • 24 иди ти

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Петър":

    без значение в коя Корея, но там ще ти скъсат ду..то от бачкане и няма да имаш сили да ръсиш пуешки мозък в разни форуми.
  • 25 Селянин

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "В.В.П.":

    Щом мечтата играе в съседа ще играе и у нас Щом кауна ни управлява хубаво не ни очаква След всяко комунистическо правителство идва катастрафа всичко се увеличава « без заплатите
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Кremena

    0 0 Отговор
    Гледайте един хубав южно корейски сериал "Кrash landing on you"
  • 28 Кremena

    0 0 Отговор
    Гледайте един хубав южно корейски сериал "Кrash landing on you" Защо не изпратят помощи за Северна Корея, за да не им се налага да ядат красивите черни лебеди.?
  • 29 хум уйчум

    0 0 Отговор
    Тия са тотално изкукуригали щом чак затвориха границата си с Китай и Русия.
Новини по държави: