Last news in Fakti

27 Ноември, 2021 17:34 4 837 63

Омикрон плъзна в Германия и Чехия

  • омикрон-
  • германия-
  • чехия-
  • коронавирус-
  • пандемия

Новият вариант вече е открит в редица държави по света

Омикрон плъзна в Германия и Чехия - 1
Снимка: Shutterstock

Първите предполагаеми случаи на щама „Омикрон“ на коронавируса в Германия и Чешката република се изследват, пише The Guardian, предаде агенция "Фокус".

„Омикрон“, идентифициран за първи път в Южна Африка и известен официално като B.1.1.529, вече е открит при пътници в Белгия, Хонконг и Израел, според различни информации. Австралия и няколко други страни се присъединиха към тези, които налагат ограничения за пътуване от Южна Африка в събота, след като откриването на варианта - описан от Световната здравна организация като "предизвикващ загриженост" - предизвика срив на световните фондови пазари. В Германия министър в провинция Хесен каза в събота, че вариантът вероятно е донесен от пътник, завърнал се от Южна Африка.

„Снощи бяха открити няколко типични за „Омикрон“ мутации в пътник, завръщащ се от Южна Африка“, написа в „Туитър“ Кай Клозе, министър на социалните въпроси в Хесен, където се намира международното летище във Франкфурт. Десетки хора, пристигнали в Нидерландия с два полета от Южна Африка в петък, са дали положителен тест за коронавирус. Тестове са правят, за да се установи дали има заразени пътници, пристигнали в амстердам. Самолетите пристигнаха от Йоханесбург и Кейптаун малко след като нидерландското правителство забрани полетите от някои южноафрикански страни. Местните здравни власти казаха, че тези, които са дали положителна проба, ще трябва да останат под карантина за седем дни, ако имат симптоми и пет дни, ако не. Тези, които са дали положителен тест, са били настанени в охраняем изолационен хотел близо до летището, съобщи NL Times.

На 539 пътници с отрицателна проба беше разрешено да се върнат у дома или да продължат пътуванията си до други страни. Един от пътниците на борда беше Стефани Нолен, глобален здравен репортер на New York Times, която е летяла за първи път от началото на пандемията. Тя е дала отрицателен резултат, но каза, че пътниците са държани в малко пространство на летището, като много от тях не са носели маски за лице. Тя написа в „Туитър“: „Вероятно 30% от хората не носят маска или я носят само над устата. Нидерландските власти не следят за това. Просто всички сме в тази непроветрена стая в продължение на 12 часа, дишаме един в друг."

Междувременно Чешката република проучва вероятен случай на „Омикрон“, открит в лице, прекарало известно време в Намибия. „Лаборатория проверява възможна находка на положителен тест от варианта „Омикрон“. Очакваме потвърждение или опровержение на случая“, каза говорителят на Националния институт по обществено здраве Щепанка Чехова в изявление в събота. От откриването на варианта, описан от висши британски учени като „най-лошия“ от началото на пандемията, страните по света се борят да въведат ограничения за пътуване. Япония обяви, че ще затегне граничния контрол за южноафриканските държави Мозамбик, Малави и Замбия, като изисква 10-дневна карантина за всички влизащи. Новите правила ще влязат в сила от полунощ местно време и ще дойдат ден след като затегна граничния контрол за хора, пристигащи от Южна Африка, Ботсвана, Есватини, Зимбабве, Намибия и Лесото.

Qatar Airways съобщи в събота, че е забранил влизането на пътници от Южна Африка, Зимбабве и Мозамбик. Забрани за пътуване от някои африкански страни бяха въведени от Обединеното кралство, САЩ, Бразилия, Турция, Шри Ланка, Оман и Тайланд, наред с други. Австралия планира да въведе 14-дневна карантина за граждани, пътуващи от девет от южноафрикански страни. „Всеки, който не е гражданин на Австралия и който е бил в африкански страни, където вариантът на „Омикрон“ е бил открит и разпространен през последните 14 дни, няма да може да влезе в Австралия“, заяви здравният министър Грег Хънт каза на брифинг в събота. Въпреки това индийският премиер Нарендра Моди каза на служителите да преразгледат плановете си за облекчаване на ограниченията за пътуване поради нарастващите опасения относно варианта.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Плъзна

    60 5 Отговор
    пущината светкавично по света !
  • 2 РомотЛом

    100 9 Отговор
    Айде почна се! Планираният пореден етап на колапса е приведен в ход! Скоро и в други държави - локдауни, натиск за дупчене с генетично биооръжие и т.н. Елитите усещат, че почват да губят контрол върху изпълнението на програмата и вдигат мизата.
    Не се поддавайте! Дръжте фронта!
  • 3 Активист на БКП

    59 14 Отговор
    ,, План Калерги,, !!! План за намаляване броя на хората в света!!!
  • 4 Антимилиционер

    11 34 Отговор
    Няма спирка тази китайска смрад. Добре, че българите в обичат като свое дете ХАХА

    Коментиран от #24

  • 5 ЕДИН ОТ КУТИЯТА

    37 1 Отговор
    които повече квичи ще получи повече пари
  • 6 Ваксай се

    54 3 Отговор
    Тази вечер преди лягане ваксина на гладно. Утре след закуска бустер. На обед бустер на нустера.

    Коментиран от #58

  • 7 Антимилиционер

    29 8 Отговор
    Вече е и в Тутракан и Мездра.
  • 8 Гручо

    30 6 Отговор
    Защо ли от там? Тези вируси си ги създават сами
  • 9 Историята

    52 2 Отговор
    Кога го изолираха, как го изолираха, кога го кръстиха, ама той много бързоходен!

    Коментиран от #30

  • 10 Ами просто

    53 7 Отговор
    Пуснаха нова версия на вируса, очевидно по-опасна от досегашните.......разбира се няма да е последната, фармамафията и глобалния "елит "не спят а постоянно измислят нови болести и отрови(пардон лекарства), които да ги "лекуват".......БОГ да пази България и достойните българи и да ни закриля срещу всичкото това зло! АМИН.
  • 11 Гого

    57 5 Отговор
    Обаснете ми защо са пътували несетифицирани...опаааа, това е НЕВЪЗМОЖНО. Обяснете ми защо са сертификатите , опаааа НЯМАМ ПРАВО НА ТАКЪВ ВЪПРОС, обяснете ми защо ваксинирана Европа е в колапс, опааа МУТАНТ ОТ ЮЖНА АФРИКА, обяснете ми защо да вярвам в конспирации, опааа ТЕ ВСИЧКИ СА ИСТИНА
  • 12 Хмм

    58 3 Отговор
    Не се пречупвайте да се бодете с отровите. Пълен бойкот и това ще приключи. Тези които подържат ковид измамата са лекари и полиция.

    Коментиран от #16

  • 13 Пернишки радиатор

    42 7 Отговор
    Какво ще стане след вариант Омега? Почваме латиницата, или кирилицата? Тия , дето се надсмиват над конспиративните теории, могат ли да кажат какъв е тоя извънземен вирус, че не прилича на никой друг и въобще не се вмества в знанията по микробиология, дори им противоречи.
  • 14 ПК-РК

    16 6 Отговор
    О Макрон,пълзи във Франция, от отдавна,па кво от тва,рекламация още нема,безобиден е..да знаЙте…
  • 15 Българин

    36 1 Отговор
    Имате предвид бъркочи, а не ваксини.Вероятно знаете , че третия етап на изпитанието на ваксината на Пфайзер завършва на 27 януари 2023 г. Това не е измислица. Всеки, които желае може да го провери. Т.е. България ще оперира ваксина,която не е изминала всички тези етапи или трябва да се каже на хората . Не, че ги ваксинираме , а влизат в категорията на опитни бели мишки.

    Коментиран от #21

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Африка

    46 7 Отговор
    Империята отвръща на удара, чакам сега да изкочи мега модерната четвърта игла, която те защитава дори и от космическата радиация!
  • 18 UK служител

    36 2 Отговор
    Високопоставен служител от UK предупреди,че ваксите почти сигурно ще бъдат по-малко ефективни.А според мен цялата ситуация напълно сигурно тотално смръдка.
  • 19 абг

    47 1 Отговор
    Всичко се случва толкова бързо, вчера сутринта го откриха, вечерта го кръстиха и днес е вече навсякъде, ваксината, ще е готова във вторник и в петък вече, ще е налична за рисковите групи, в неделя за всички други.
  • 20 Blackthorn

    20 2 Отговор
    Голем праз!
  • 21 бонджорно

    26 1 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    Изпитанията се провеждат върху нас, не разбра ли? В документа, който попълваш преди ваксина, има линк, на който да съобщиш, ако имаш някакви лоши последствия. Сам си биеш иглата по собствено съгласие, сам си докладваш за отрицателните последствия. Кво му плащат!
  • 22 Хмм

    27 1 Отговор
    Тоя вирус вятъра ли го разнася? Олигoфрените дето вярват в ковида са на привършване.
  • 23 Мислител!

    33 3 Отговор
    Добре де, след Делта идва Омекрон, след около Шест месеца ще излезе друг вариянт, след още Шест месеца друг..... И така до кога ще издържи тялото на човек на нови и нови поставяния на ваксини??
  • 24 Кефиш

    15 1 Отговор

    До коментар #4 от "Антимилиционер":

    умен си като градински инвентар с дръжка!
  • 25 Лудите

    11 0 Отговор
    Това не е "омикрон", а "уммикрон" щам. тичайте да се бодете!
  • 26 Директно:

    24 0 Отговор
    Цирк, фарс, измишльотини, наглост, безочие и безумие!!! Трябва да ги избесим по дърветата!!!.......иначе те нас.....
  • 27 Костадин Костадинов

    19 0 Отговор
    И сега какво, ще бълваме още ваксини с поне 10 бустерни дози минимум ..Крайно време е да се спре информацията за всякакви разновидности, щамове и пр. на Ковид, който не го е преболедувал ще го изкара.
  • 28 Кърклът

    28 0 Отговор
    Това не беше ли виц???
    "2023 г. Всички са ваксинирани, само бай Иван - не.
    Отива ДжиПи-то при него и го моли: ,,Хайде, моля ти се... Само ти остана!"
    ,,Не, мен не ме лови!" - упорит е бай Иван.
    На другия ден бай Иван пусна радиото и си работи в градината. Лекарят пак идва и продължава да го увещава, а той непреклонен - не ще. По радиото прекъсва музиката и се чува съобщение: ,,Сега специално за бай Иван - нов по-смъртоносен щам..."
  • 29 Омикрон

    8 7 Отговор
    Така, така, омикрон, макарон, спазмалгон и така, до края на света! Като има кой да им играе по свирката, така ще е!!! Всичко е в ръцете им-СъЗъО, МъЗъО, фармацевтика, полиция, оръжия и тем подобни! Няма да има край! Ако някой се надява на това!!!
  • 30 Ха, че

    13 4 Отговор

    До коментар #9 от "Историята":

    То никой не е изолиран. Вирус няма. "Нещото", което разболява учените не могат да го разберат още какво е. Вирус не е, но какво е!?!

    Коментиран от #43

  • 31 Лбате Бойко

    4 6 Отговор
    Само като си помисля още колко букви има в гръцката азбука... Чак благородничко им завиждам на тези, които се облагодетелстват финансово от тези щамове 😀.
  • 32 ФармаАкули

    24 0 Отговор
    Сами си ги прайм, сами си ги кръщаваме, сами си ги пускаме, сами си прайм ваксините!
    От вас искаме само да участвате в експеримента!
    И кво ривети толкова?!
  • 33 Мелинда Гейтс

    16 5 Отговор
    Когато дойде краят на оня т....к Бил Гейтс ще дойде и краят на болестите.

    Коментиран от #52

  • 34 Еманюел Макрон Омикрон

    8 5 Отговор
    Чакайте малко поне да свърши делта...
  • 35 Интензивното

    29 1 Отговор
    А знаете ли,че нито една частна болница в България не се ангажира с ковид и не участва в пародията дори не подава резултатите от тестовете на националната сбирщина от измамници.Служителите в частните болници не ходят със скафандри дори и маски не носят през цялото време на своето дежурство.Когато болен попадне в частна болница се изненадва приятно,защото е очаквал психически терор,натиск и ошашавен от умора персонал.Затова частните болници не приемат ковид болни,защото основните им заболявания не са ковид а много по-сложни и закъснели.Плановите операции в частните никога не са спирали независимо дали пациента е с ковид или без ковид това никой не го гледа сериозно,за да отложи животоспасяваща операция.Търсете проблема в държавата и нейните майкопродавци

    Коментиран от #60

  • 36 Човек притеснен

    26 0 Отговор
    Винаги е имало грип. Първо изплашиха лекарите и ги дистанцира от пациентите със костюми , маски и скафандри. Накараха ги да лекуват само К-19. Има вирус,има починали. Повече починаха от др.болести,които се пренебрегват в момента. Скоро ще ни трябват не ковид отделения,а психоболници. Оставете хората сами да решават съдбата си. Не го правите от загриженост,а от интерес.
  • 37 Щурчо

    23 0 Отговор
    От къде знаят какво идва?Някой може ли да каже утре каво ще стане?Пълна лудница.Побъркаха хората тия боклуци.
  • 38 Планирано

    7 5 Отговор
    По план трябваше това да е май 2022 год.
    Нещо ги пообъркахте🤔

    Коментиран от #41

  • 39 Петко Петков

    7 7 Отговор
    Край ще ни унищожат,няма да има свършване,жална ни майка след първа втора ,трета и още колко ваксини ще ни боцкат не се знае, но едно е ясно искат да ни променат днк
  • 40 Полша

    21 5 Отговор
    Хаос на пазарите за новия "южноафрикански вариант". Пазарите на САЩ надолу. Световните пазари надолу. Пазарите на криптовалути намаляват. Pfizer поскъпва с 6%. Modernatx се покачва с 20%. Осигурен бизнес!!!!😉
  • 41 Варненец

    21 5 Отговор

    До коментар #38 от "Планирано":

    Ами делтата бързо даде фира и се наложи да ускорят плана. Защото много видяха измамата и започнаха бунтове срещу отровите.
  • 42 Перник мисли

    22 0 Отговор
    Свърши явно четвъртата им вълна сигурно няма какво да излъжат и измислиха това а и ваксините не помагали да му мислят тези който се боцнаха явно ще са по зле от наркомани, но иначе тези от СЗО трябва да ги пребият с камъни
  • 43 И аз се чудя

    19 0 Отговор

    До коментар #30 от "Ха, че":

    Вирус няма изолиран обаче щамовете са изследвани, описани за норматив -а сега де. Мирише много мирише. Ами да се пускаме от хорото- като в Туркменистан -забраняват се няколко думички спираме да гледаме няколко ТВ- та,спира се хранилката на трубадурите и готово.
  • 44 Литаа

    19 1 Отговор
    Абе,я кажете,кой ги вади"тия нови варианти"???Повече са от сериите на ""Дързост и красота" бе....
  • 45 Texas

    11 0 Отговор
    ако беше мистър Тръмп преизбран за президент,,щеше да му е омръзнала тази игра,и понеже е малко своенравен,най вероятно щеше да каже кво става на хората.
  • 46 Тръмп много

    13 0 Отговор
    добре им спря финансирането на СЗО и те затова сложиха Байдън, за да им играе по свирката. Няма финансиране, няма СЗО.

    Коментиран от #56

  • 47 Щикста

    2 0 Отговор
    Този явно е да разреди децата в Африка,кой още си мисли че не е лабораторен този вирус?!
  • 48 ”ДЕНЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА”2

    2 0 Отговор
    ОМИКРОН ЧАКАМЕ ТЕ НА ПЛОЩАДОТ🙌🙌
  • 49 баба Гицка

    6 0 Отговор
    У назе га нема, оти никой не га търси...
  • 50 Американец

    9 0 Отговор
    Чехите се оказаха супер роби, за германците вече знаем, надупени къкове ¯\(ツ)/¯

    Коментиран от #57

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Хари хари

    4 0 Отговор
    Аиде друго вирус че, почват реклами на вакс.
  • 54 волен сидеров

    6 0 Отговор
    А ТАКА АТАКА ,ДАВАЙ МОРЕТЕ НАРОДА ,БУСТЕР ДОЗИ БИЙТЕ И СЕ НЕ БОЙТЕ,ПОСЛЕ ЩЕ ДОЙДЕ РАКА И МОЗЪЧНИТЕ УДЪРИ И СЪРЦАТА-КАКВО ДА СЕ ПРАВИ КАТО НЕ СЕ ПРОМЕНЯМЕ ХОРАТА-НЕ СТАВАМЕ ПО ДОБРИ А СМЕ ВСЕ ТАКА РАЗДЕЛЕНИ И СЕ ДЖАВКАМЕ

    Коментиран от #55

  • 55 волен сидеров

    4 0 Отговор

    До коментар #54 от "волен сидеров":

    И ДРУГО ИМА -БЕЖАНЦИ МОГАТ ДА ВЛИЗАТ ОТ ТАМ,НО ДА СЕ ПЪТУВА ОТ ТАМ НЕ МОЖЕ-А ТОВА КАК ДА ГО РАЗБИРАМЕ-МЕРКЕЛ ДА СИ ГИ ВЗИМА С ГОЛФА В ТЯХ...ГОЛЯМА ИГРЪ АМА НАШИЯТ НАРОД ТРЪГНА ДА СЕ ВАКСИНИРА КАТО СИ МИСЛИ ЩЕ ОТЪРВЕ КОЖАТА-А ДАНО АМА НАДАЛИ
  • 56 симо

    3 0 Отговор

    До коментар #46 от "Тръмп много":

    И какво като го е спрял пак го прави удобен на елита.Робърт кенеди ако беше нямаше да мине целият театър все още елита се страхува от хора като Кенеди .Робърт кенеди имаше наскоро гостуване във Швейцария знае го целият мръсен план на елита.
  • 57 Emo

    3 1 Отговор

    До коментар #50 от "Американец":

    Най-големите роби са американците ама как да го знаеш цялата им държава е управляват еврейте.
  • 58 нннн

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ваксай се":

    По- добре е 100 гр. "ваксина" преди обяд и 200 преди вечеря. Ха,.наздраве!
  • 59 Doko

    1 0 Отговор
    Плъзнах към хладилника за бира
  • 60 Кутиите

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Интензивното":

    Във държавните Ковид отделения също не ходят със скафандри и костюми , космонавтите са само по телевизията.
    Отидете в спешното отделение във Света Марина във Варна , на партера e, пълно е с Ковид болни за преглед , няма шлемове , няма костюми , някои са и без маски.
  • 61 ОТ ДЯВОЛ

    0 0 Отговор
    ОТЪРВАНЕ НЯМА И Е ДОШЪЛ АЗ ГО ПОКАНИХ И ПУСНАХ МАЛКИТЕ ДЯВОЛИ
  • 62 СЪД Е НЕ Е

    0 0 Отговор
    ВИРУС Е И БОГАТИТЕ МРАТ ОТ СТРАХ А АЗ ИМ СЕ СМЕЯ ЧЕ ЩЕ УМРА БЕДЕН НО СЛЕД ТЯХ И ПОТОП И ВЗРИФ И ЗЕМЯ ТА ЩЕ СТАНЕ АСТЕРОИД
  • 63 Конник

    0 0 Отговор
    Предполагаеми?.. стига сте плашили гаргите.
    Умрелите ги ползват за реклама да се ваксинираме. А правото (на самоопределение) ние да решаваме е забранено. Римско право от 2000 години! Робите не са хора, и май ние сме роби и собственост на една върхушка робовладелци, дето си летят по Малдивите. Конституцията я има само на хартия. Извънредно положение като на война и процента умрели на ден е нормална загуба за тях.