Last news in Fakti

29 Ноември, 2021 18:37 2 462 26

Няма нито един смъртен случай, свързан с Омикрон. Но СЗО предупреждава за "много висок риск".

  • омикрон-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • сзо-
  • риск-
  • заразени-
  • ваксини

Здравната агенция на ООН вече каза, че вариантът Омикрон поражда безпокойство

Няма нито един смъртен случай, свързан с Омикрон. Но СЗО предупреждава за "много висок риск". - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Новият вариант на коронавируса, наречен Омикрон, представлява много висок риск на глобално равнище, предупреди днес Световната здравна организация (СЗО), цитирана от световните агенции, предаде БТА.

Това стана в момент, когато все повече държави съобщават за случаи на Омикрон. Министрите на здравеопазването на страните от Г-7 се събират днес на спешна среща в Лондон, за да обсъдят въпроса. "Към този ден не е съобщено за нито един смъртен случай, свързан с варианта Омикрон", подчертава СЗО в технически документ, публикуван днес. В същото време базираната в Женева организация предупреждава, че предвид това, че вариантът има мутации, които може би го правят по-способен да избягва имунния отговор и може би му дават евентуално предимство по отношение на предаването, вероятността от разпространяване в глобален план е висока. По тази причина СЗО се опасява от бъдещи пикове на пандемията.

В петък здравната агенция на ООН вече каза, че вариантът Омикрон поражда безпокойство. Предварителните данни навеждат на мисълта, че при него рискът от повторно заразяване е голям, но ще са нужни седмици, за да се провери това. Заради новия вариант Япония забранява влизането на чужденци на своя територия от утре. Австралия, където са открити 5 случая и която трябваше да отвори границите си за чуждестранни студенти и квалифицирани работници, ще изчака с това най-малко две седмици. Филипините, които също планираха да отворят границите си в сряда за напълно ваксинирани туристи, сега отлагат това смекчаване на ограниченията.

Индонезия обяви, че на нейна територия няма да са добре дошли хора, които през последните 15 дни са били в Хонконг, където бе установен случай на Омикрон, както и в 8 африкански държави. Израел, където бяха потвърдени двама заразени с новия вариант и се проверяват още 11 подозрителни случая, забрани от снощи влизане на чужденци на своя територия и изисква Пи Си Ар тест и карантина дори на ваксинираните си граждани, които се връщат от чужбина. САЩ, които в началото на този месец отвориха границите си, отново се затварят от днес за пътници от 8 африкански страни - Република Южна Африка, Лесото, Ботсвана, Намибия, Зимбабве, Мозамбик, Есватини и Нигерия. Случаи на Омикрон вече бяха установени също в Канада, Италия, Германия.

В Обединеното кралство, трима заразени бяха открити в края на миналата седмица в Англия. Днес в Шотландия беше съобщено за 6 случая, които нямат връзка с чужбина. Шотландската регионална премиерка Никола Стърджън заяви, че е малко вероятно, но не и невъзможно, шестте случая да са свързани със световната среща на високо равнище в Глазгоу за климата по-рано този месец. Във Франция бяха открити 8 предполагаеми случая, но още се правят тестове за потвърждаването им. В Португалия бяха установени 13 заразени - играчи и служители на елитния футболен отбор Белененсиш". Един от футболистите на тима е бил наскоро в Република Южна Африка, където бе засечен първо Омикрон. В Нидерландия 13 пътници, дошли в петък от Южна Африка, са заразени с новия вариант. Днес Австрия потвърди, че предполагаемият случай на Омикрон, засечен на територията ѝ миналата седмица, е на новия вариант.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЩЕ ЩЕ ЩЕ.....ДА ДОЙДАТ

    45 1 Отговор
    НОВИТЕ ПРОТОКОЛИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ....ДА ИНСТРУКТИРАМЕ МАТЕМАТИЦИТЕ НА ПОВИКВАНЕ ТИП ВИТАНКА....
  • 2 Нищо лично просто бизнес

    60 0 Отговор
    СЗО са отдел Маркетинг на Фармафията

    Коментиран от #22

  • 3 MERS

    44 0 Отговор
    И сега излиза, че всички ваксини на склад са негодни за този вирус Omicron (B.1.1.529)

    Коментиран от #15

  • 4 Антимилиционер

    4 34 Отговор
    Българистан е африканска държава. По-добре да я затворят заедно с Етиопия, ЮАР и Лесото, поне да не разнасяте болести.
  • 5 zeus

    50 0 Отговор
    Ужасът на СЗО, пръкна се безопасен Ковид, как да си продадат сега ваксините?

    Коментиран от #25, #26

  • 6 Интензивното

    37 0 Отговор
    Няма африкански вирус,който да е преживял за дълго на север а повечето не могат да преминат северната граница на Африка.Все едно да мухата Цеце да се пресели в България,защото в Африка е много топло и вдига кръвно.Няма и никаква медицина в ковид истерията
  • 7 гейтс

    43 0 Отговор
    Не ме интересува мнението на частната фирма сзо лтд.
  • 8 ТаУмВзе

    38 0 Отговор
    Важното е, че моше спечели едни билиарди, които ще използва Пак срещу Човечеството. Войната срещу Човешкия геном ще е дълга!
  • 9 хбжк

    27 0 Отговор
    Цирк, цирк, цииииииирк,,,,
  • 10 vale karo

    33 0 Отговор
    Не четох статията.Просто чакам чакам СЗО да обяви следващия щам.

    Коментиран от #19

  • 11 Електрон

    24 0 Отговор
    Безпокойство поражда най-вече тяхната некомпетентност и/или алчност. Май получават "дивиденти" от фармацевтичната мафия
  • 12 Гост

    29 0 Отговор
    Да,понеже ,,видяха,, че хората започнаха да разбират ,,СХЕМАТА,, и да протестират и ,,ОКРИХА НОВИЯ ОПАСЕН ЩАМ,,.....ХОРА СЪБУДЕТЕ СЕ....

    Коментиран от #14

  • 13 МиДа

    24 0 Отговор
    Важното е да има истерия и да се плашат хората. Диктатурата се налага чрез страх!
  • 14 железаров

    24 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Всъщност това не е щам,а вариант.Колкото повече ваксинирани има,толкова повече вероятността за нови варианти е по голяма.
  • 15 Горски

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "MERS":

    Годни са, ако се разреждат с ракия, а ако се разреждат с мастика, няма нужда от втората доза
  • 16 адаша

    9 0 Отговор
    Незабавно да се забрани на скиорите от Есватини да участват в състезания за световната купа по ски скокове, ски бягане и алпийски дисциплини. Ще дойде голяма публика от Есватини и тогава - жална ни майка. Абе някой знае ли къде е посолството на Есватини в София?
  • 17 AMERICAN

    9 1 Отговор
    Омакарон опасен вирОс, бооооствайте се с турбо боостер срещу Омакарон, щото иначе ставате на макарони Американска манджа Mac n Cheese
  • 18 Hoho Boho

    21 0 Отговор
    СЛЕД КАТО
    няма нито един смъртен случай, свързан с Омикрон,
    В КАКВО СЕ СЪСТОИ РИСКЪТ?

    Коментиран от #21, #24

  • 19 AMERICAN

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "vale karo":

    Следващ щам - идва февруари месец 2022, казва се Огъзорон, прониква в халката на допара
  • 20 Тато из Правец

    8 0 Отговор
    ,, План Калерги,,!!!!!!
  • 21 Паразит

    14 1 Отговор

    До коментар #18 от "Hoho Boho":

    Риска се състои в това че някой може да сети ,че OMICRON всъщност означава MORONIC а те често си правят такива шегички с простолюдието... та затова е това преливане от пусто в празно и дрънкане на ляво на дясно..
  • 22 Пенчо

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Нищо лично просто бизнес":

    И да има и да няма, тя тая работа е малко като изборите, не е важно, кой за кого гласува, няма значение кой брои гласовете, важното е какъв резултат се обявява. Все едно знаем това, което се обявява истина ли е, не е ли .... важното е страх и паника да има с да се бодат, да се бодат, да се бодат, народите плащат, Урсула разплаща.
  • 23 Шопо

    10 0 Отговор
    Еврейчето Бил Гейтс требе яко да кяри! Убиец!!!🇮🇱
  • 24 Риска е

    9 0 Отговор

    До коментар #18 от "Hoho Boho":

    Че ако не работи Омикрон ще трябва да дойде Мегатрон
  • 25 Guest

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "zeus":

    Как да ги продадат няколко дни гърмят че няма да помогнат и се прави нов вид ваксина,а има статия на някакъв платен дофтор че тези вакцини деиствали и срещу новият тип , ходи им вярвай после
  • 26 Чичо Гошо

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "zeus":

    Няма нито един смъртен случай свързан с ковид.