Last news in Fakti

28 Декември, 2021 08:16 4 821 49

Страничните ефекти от ваксините: кои от тях наистина съществуват

  • странични ефекти-
  • ваксини-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксинация-
  • тромбоза

Тежките странични реакции са изключително редки

Страничните ефекти от ваксините: кои от тях наистина съществуват - 1
Снимка: Shutterstock

Според Германското дружество по имунология, типичните оплаквания след ваксинация са болка на мястото на инжектиране, умора и главоболие, болки в мускулите, втрисане и температура. “Тези реакции са израз на желания сблъсък на имунната система с ваксината и обикновено отшумяват напълно след няколко дни“, заключват от института “Роберт Кох”.

Тежките странични реакции са изключително редки

От института “Паул Ерлих”, който отговаря за сигурността на ваксините, периодично публикуват доклади по темата. Последният е от 23-и декември и се основава на 123 милиона дози, поставени в цяла Германия до края на ноември. Констатират се 1,6 случая на особени реакции на всеки 1000 дози - това съответства на около 0,16 процента. Ако се вземат предвид само тежките странични реакции, стойността е 0,2 съмнителни случая на 1000 дози ваксина, или 0,02 промила.

Под “тежки реакции” се разбират състояния, които са смъртоносни или опасни за живота, които изискват болнично лечение или водят до дълготрайни последици. Съгласно германския Закон за защита от инфекции, тежките нежелани реакции трябва да бъдат докладвани, ако “надхвърлят обичайната степен на реакция на ваксинация”. В последния доклад на “Паул Ерлих” сред “много редките рискове на ваксините срещу COVID-19” са изредени: алергии (анафилактични реакции), миокардит и перикардит, възпаление на нервите, синдром на Гилен-Баре и кръвни съсиреци (тромбоза със синдром на тромбоцитопения).

Не е сигурно, че ваксините са предизвикали тези реакции

От института посочват обаче, че страничните реакции са съобщени във времева, но не непременно в причинно-следствена връзка с ваксинациите: “Според актуалните данни, тежките странични ефекти са много редки и не променят положителното съотношение риск/полза от ваксините“, се казва в последния доклад на “Паул Ерлих”. Много рядко при ваксинирани се отчита миокардит или перикардит. “Говорим за около 5 случая на 100 хиляди ваксинации”, казва кардиологът Томас Фойгтлендер. Но “тези, които не се ваксинират срещу COVID-19, са изложени на много по-висок риск поради опасностите от тежко протичане на COVID-19”, допълва той. Докладът разглежда 15 смъртни случая, непосредствено след ваксинация срещу COVID-19. Според “Паул Ерлих”, в три от тях взаимовръзка с ваксинацията е възможна, в останалите “на база на актуалната информация” такава се изключва.

Предизвиква ли ваксината на AstraZeneca тромбози?

В началото на годината сериозна тревога предизвика информация за получаване на тромбози от пациенти, които са се ваксинирали. Според доклада за безопасност, 43 смъртни случая от тромбози са свързани с ваксинациите. Според „Паул Ерлих“, 29 от тях отговарят на критериите за тромбоза със синдром на тромбоцитопения. Всички те са при пациенти, ваксинирани с препаратите на AstraZeneca и Johnson & Johnson. AstraZeneca вече не се прилага в Германия, Johnson & Johnson не играя съществена роля във ваксинационната кампания. Що се касае до алергиите, те бяха отчетени при всички ваксини, но изключително рядко - под 1 случай на 100 хиляди поставени дози. Същата стойност - под 1 случай на 100 хиляди души - бе отчетена и при появата на синдрома на Гилен-Баре - автоимунно заболяване на нервната система, отново при двете векторни ваксини.

Няма информация за късни странични ефекти

Що се касае до дългосрочни последици, докладът заключва следното: „Загрижените граждани разбират под дългосрочните ефекти - често наричани и късни ефекти - странични ефекти, които се появяват много месеци или години след ваксинацията“, пишат учените от „Паул Ерлих“. “Тези опасения са неоправдани. Не сме запознати с такива късни странични ефекти от ваксините.” Според последния доклад за безопасността, предполагаема смърт от ваксина е докладвана 1919 пъти. Но само в 78 отделни случая от института смятат за вероятна причинно-следствената връзка с ваксинациите. Сравнението на броя на регистрираните смъртни случаи със статистически очаквания брой смъртни случаи през същия период „не доведе до рисков сигнал за нито една от четирите ваксини срещу COVID-19, използвани в Германия“, пише още в доклада на организацията.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 28 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    90 15 Отговор
    Всички ваксинирани познати или са в гробищата, или с разбито здраве.Дано при вас да не е така.

    Коментиран от #20, #32, #42

  • 2 Кики

    69 13 Отговор
    Если вы сделаете вакцину против COVID, у вас никогда не будет полного иммунитета
  • 3 Хмм

    93 4 Отговор
    Поредната Дойче помия.
  • 4 Кики

    65 9 Отговор
    Фашисты строят электронный концлагерь:​"Через два года после вакцинации готовьте катафалки" - вирусолог Люк Монтанье
  • 5 5577

    89 4 Отговор
    Ми дайте статистика. Никой не обръща внимание колко са умрели след ваксиниране. Защо не се води тая статистика. Аморално е.

    Коментиран от #12

  • 6 Рошко

    86 4 Отговор
    Досега колсбирали на теренс футболисти са около 230, това е което знаем, процента пометналите бременни също е скочил, ама никъде нищо по въпроса, за инсулти и инфаркти за статистика също не се пише и говори, нещо по въпроса да ни опровергаете дойче зеле
  • 7 Гръч

    68 2 Отговор
    Дойче измамниците няма какво да кажат отново импотентни
  • 8 Кики

    64 8 Отговор
    Ваксините са средство за тайно, насилствено намаляване на населението на Земята. От няколко десетилетия е лансирана В. против забременяване под егидата на СЗО (Световната здравна организация). Приложена е масово в Никарагуа, Филипините, Африка. Тази В. представлява В. против тетанус + човешкия хормон ХГТ (хорионгонадотропин) от хипоталамуса. Този хормон осигурява нормалната бременност, освобождава други хормони и така подготвя лигавицата на матката за имплантиране на оплодена яйцеклетка. Чрез комбинацията му с В. за тетанус организмът се заблуждава и изготвя антитела не само срещу тетануса, а и срещу хормона си. þ Възниква въпросът СЗО здравна организация ли е всъщност. СЗО е в съюз с: ООН + Световната банка + Съвет по населението + Фондация "Рокфелер" + Всеиндийски институт по М. науки + голям брой университети + организации, спонсорирани с обществени средства + Национален (на САЩ) институт по здравето на децата и човешкото развитие + Международен център за научно-изследователска работа и развитие + Фондация "Форд" + Северно-европейските държави. СЗО започва "специалната си програма" за демографски контрол през 1972 г. и до края на 1993 г. е усвоила 300 млн.$ за научно-изследователска работа. От тях 1 млн.$ са потребени за разработването на контрацептивни В. Контрацептивните В. използват имунната система на човека за да предизвикат образуването на антитела срещу определени хормони и вещества, участващи в процеса на възпроизвеждането. За да излъжат

    Коментиран от #23

  • 9 Пич

    67 2 Отговор
    Ясно е вече , че не може да се укрие вредното въздействие на ваксините , щом плащат на некадърниците от DW за такива пасквили...!!! Ама , как не им омръзна , все на губещ кон да залагат...!!!???
  • 10 Директно:

    55 2 Отговор
    Не чета дойче веле лъжи и пропаганда!
  • 11 влък

    55 4 Отговор
    Умората и главоболието ги пиши бегали. Мозъчни съсиреци-тромби и бомби са по-страшните. Хората с ваксинейшън от това се пльоскат на землята наша и умират. Шпльок и чао!
  • 12 Аморално е

    40 3 Отговор

    До коментар #5 от "5577":

    защото капитализмът по начало,по замисъл и по резултати е Аморален.Допреди 30 г. СССР "спасяваше"капитализма като контрапункт,сега вече няма кой!

    Коментиран от #16, #21

  • 13 5577

    41 3 Отговор
    Освен тромбозите, след нова година трябва трябва да има родени деца и от васинирани родители. Да видим как рнк ножа реже унаследяването. Това теоритично никой не може да го твърди на 100%
  • 14 зеленчук

    51 1 Отговор
    Никой нищо не казва,къде са полиетиленовите черни чували и хладилните камиони. Професорите се скриха и си траят някъде по Карибите и Малдивите.
  • 15 Няма нужда

    39 1 Отговор
    ДВ да обяснямат. Просто публикувайте документите на ЕМА и ваерс.
  • 16 5577

    42 1 Отговор

    До коментар #12 от "Аморално е":

    Аз за християнски ценности имах в предвид. Няма как да виждаш да се отнема човешки живот и да мълчиш. Голям грях е.

    Коментиран от #35

  • 17 ЕВРО НЮЗ

    45 3 Отговор
    Странични ефекти няма. Ефекта е един. Прекратяване на биологичния ти цикъл.
  • 18 Робърт КУХ

    42 1 Отговор
    "Стрничните ефекти" от препаратите са факт, само посочените проценти не отговарят на истината.

    Коментиран от #28

  • 19 Активист на БКП

    41 3 Отговор
    Страничните ефекти са много умряли германци
  • 20 Ами ...

    2 11 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Не е.
  • 21 Ами ...

    5 26 Отговор

    До коментар #12 от "Аморално е":

    То пък комунизма е много морален.

    Коментиран от #29

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ами ...

    4 12 Отговор

    До коментар #8 от "Кики":

    Я, ти прописа на български. 😀 Минусчето е от мен.
  • 24 Раданч Татлъту

    29 1 Отговор
    Нема странични ефекти!Дори ваксините предпазват от поумняване!🐵🤡🥳👍
  • 25 DW=пропаганда

    37 2 Отговор
    Точно вИЕ ли намерихте да ми обеснявате за ваксини и страничните им ефекти - слуги на рогатия!
  • 26 Хах

    33 2 Отговор
    Никой разумен човек не чете статии на измамното Дойче веле.
  • 27 Църи

    33 1 Отговор
    Факти взеха да се омазват яко, постоянно ни пускат гнилоча на дойче пропагандаторите.
  • 28 гост

    19 3 Отговор

    До коментар #18 от "Робърт КУХ":

    На моя позната и окапа косата , и сега ходи със шапка .

    Коментиран от #37

  • 29 Да,морален е!

    5 3 Отговор

    До коментар #21 от "Ами ...":

    Както и Християнството! И при двете религии имаше "черни периоди" на преследвания и терор.Но Основата,базата,фундамента им е истински Морален! А човекът,както винаги си е несъвършен..
  • 30 😷😷😷

    26 1 Отговор
    Най-яркият ефект и най-пагубен е психофизическото зомбиране! За едното се грижат чрез психотронна обработка пропагандатори, като DW, a за другото Фармафията с техните експетиментални субстании наречени "ваксини"!
  • 31 Най чести

    26 1 Отговор
    Са масивен инсулт и инфаркт...
  • 32 Костова

    22 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Моите роднини и приятели ваксинирани са си живи и здрави засега(дано и така си останат) , но това не ме ме въвежда на мисълта да вярвам сляпо на Дойче Веле, че страничните ефекти на ваксините са редки и безобидни. А още не са минали дори три години след масовите ваксинации.
  • 33 Има ги!

    23 0 Отговор
    Надеждата е в почтените, неподкупни лекари, учени и политици, за които истината е над всичко! Има ги и не мълчат, но силата и парите на "другите" са огромно преимущество. Борбата, както казват, е епична!
  • 34 Пренаселване?

    19 1 Отговор
    На всичко отгоре, оказва се, според сериозните учени, че Земята съвсем не е безпомощна в изхранването на цялото сегашно население на планетата! Има начини, територии и средства. А раждаемостта може да се контролира и с други методи.
  • 35 Верно ли

    23 1 Отговор

    До коментар #16 от "5577":

    “Тези опасения са неоправдани. Не сме запознати с такива късни странични ефекти от ваксините.” - че как ще сте запознати, нали още не сме стигнали изобщо до "дългосрочните" последствия, ваксата я бодете няма и година.
    Колкото до ценностите, Зелето не само не мълчат, а изкривяват фактите в угода на господарите си, за което се надявам скоро да си носят кръста!

    Коментиран от #39

  • 36 tomito

    17 3 Отговор
    Процентно умрелите от ковид е по-малък от процента на фаталните странични ефекти на ваксините.
  • 37 Грета Тунберг

    4 9 Отговор

    До коментар #28 от "гост":

    Да си купи перука, скъпи.
  • 38 НеНаНасТези

    25 0 Отговор
    Поредната пропаганда!Колко лекари изхвърлиха от Роберт Кох института,след като изразиха мнение различно от това, което се разпространява в момента без цензура и не почива на никакви факти а само на предположения.Страничните ефекти могат да се появят след години а веднага и да ги има,няма да ги кажете.Долна пропаганда и съм лчбопитен когато си биете в Германия на 100% ваксини и ви подпука вируса,каква песен ще пеете.Сигурно като сега,че Омикрона минава през ваксинираните,като нож в масло без нда има противодействие а неваксинирамия просто го бори с имунната система която има.Имайте в предвид,че основното което ваксинираните получават в период от 6 години е нулиране на имунната система.Когато това се случи,само от контакт с примерно колорадски бръмбар,ще трябва да ви спасяват в интензивното.
  • 39 5577

    8 5 Отговор

    До коментар #35 от "Верно ли":

    Звучиш ми като антиваксърчетата, като навит грамофон. Кой трябва да те запознае от дългосрочните реакции. Заинтересованата страна ли. Всеки си има глава на раменете и си взима решение спрямо багажа.
  • 40 abv

    15 0 Отговор
    :)))))))))))))))))))))Изключително рядко:))))))))))))))))))))Рядко щастие,ей!Затова стотици спортисти си заминаха,ей така,спонтанно.А колко обикновени хорица,горките душици...Айде скрийте се вече.
  • 41 Студопор

    17 0 Отговор
    Не съм и очаквал, че някой ще изскочи с адекватна статистика в средата на масов ваксинационен процес. Много ясно, че ще кажат, че странични ефекти има, но те засягат под един човек (???) на 100 000. В България дори се прилагат ваксини с изтекъл срок, защото вече са закупени. За сравнение - миналата седмица Нигерия унищожи един милион изтекли ваксини. Нигерия!! Дето още им се подиграваме, че са по дърветата. Май ние сме за подигравка.

    Не се ваксинирайте - това е пропаганда!!
  • 42 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Интересно ми е, дали тоталната психо-атака "КОВИД-19", освен вербална има и друга, материална компонента, освен т.н. "ВАКСИНИ"???
  • 43 ИМПЕРИАЛИСТ

    13 0 Отговор
    Дойчовци, то нямаше и странични ефекти и от вашето лекарство за бременни КОНТЕРГАН, нали??? В Германия се платиха някакви "обезщетения", а в България, НИЩО!
  • 44 hmm

    9 0 Отговор
    Тоест за хора под 49 години процента смърт и увреждане е същият за вируса и ваксината? Някой да е изненадан?
  • 45 ХБК

    6 0 Отговор
    Тази неподписана статия е доста манипулативна. Цитираните източници са твърде ограничени, а използваните цитати са твърде ... хм ... селектирани.

    Тежките странични ефекти от ВАКСИНИТЕ никак не са редки, камо ли пък „изключително редки“.

    Американският CDC обяви официално броя на ПОТВЪРДЕНИТЕ смъртни случаи от ваксините – 6986 (дотук). По разбираеми причини не се докладва броя на тежките усложнения – като белодробни тромбоемболии, сърдечни инфаркти, мозъчни инсулти, менинго-енцефалити, полиневрити (много други освен Гилен-Баре), демиелинизиращи състояния и много други. Дълбоко засекретени са многобройните сигнали от практикуващите лекари, че в последните 2 години има безпрецедентно нарастване на рецидивите от хронични заболявания като мултиплена склероза, алергични, възпалителни заболявания, учестяване на епилептичните пристъпи у епилептично болни. Особенно тревожно е възникването на множество нови злокачествени заболявания (особенно белодробен карцином) или ре-активиране на неопластичните процеси у онко-болните пациенти (левкемии, неопластични състояния като рак на гърдата, рак на шийката на матката у жените; рак на простата у мъжете.
  • 46 ХБК

    6 0 Отговор
    Що се отнася до късните последици, всяка уважаема и уважаваща себе си научна институция изброява тези състояния едва след минимум 10 годишен период на стриктно проследяване на вакиснираните хора. И да напомня, че именно това изикване бе основанието FDA да откаже разрешението на „ваксините“ като такива, а да позволи използването им само като „фармацевтични продукти“ и то само поради натиска на ... хм .... „обтсоятелствата“, формулирани от набързо приетия закона за „Emergency Authorization Use” (EAU).

    P.S. Само да напомня, че съгласно този „закон“ фармацевтичните фирми-производителки на „продуктите“ не могат да бъдат съдени от потърпевшите „потребители“ на продукта в случай на настъпили тежки странични действия или дори смърт. Обезщетенията се изплащат от „Държавата“, т.е. от всички хора, включителни и от не-ваксинираните.
  • 47 2121

    7 0 Отговор
    Вредните Западни ваксини,имат много странични ефекти.Започват да се проявяват веднага след ваксинация.Умирайте,като се доверявате на НОЩ, Мутафчийски,а сте против Мангъров,който е потомсвен лекар и не се ваксинира,защото,знае точно какво причиняват ваксините.Но подлогите-мисирки,за пари,говорят лъжи .Пощадете поне децата си.Когато умрат вашите деца и родители,вайкането и скубане на коси ,няма да ги съживи.Нещастници!Безумци!Прочетете ,какво се изнася в тубата.Решението,да съхраните себе си,е да не се ваксинирате.
  • 48 Минувач

    2 0 Отговор
    Света трябва да се въоръжи с търпение за да разбере наистина какви ще са "Тежките странични реакции" и поселдици. Много от тях за съжаление ще се проявят след години! Фармацефтичнити компании точно на това разчитат ! Иди търси виновни тогава....
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.