Last news in Fakti

2 Януари, 2022 12:23 1 308 0

Игнацио Касис пое поста президент на Швейцария

  • швейцария-
  • европейски съюз

През май швейцарското правителство се оттегли от дългогодишните преговори по цялостен пакет от двустранни споразумения с ЕС

Игнацио Касис пое поста президент на Швейцария - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министърът на външните работи на Швейцария Игнацио Касис пое поста президент на страната от 1 януари, предаде swissinfo.ch.

В речта си по повод Нова година, той подчерта необходимостта от обединение в обществото, като същевременно то запази и многообразието на страната.

Пандемията на коронавирус раздели хората в Швейцария, каза Касис, "но ние няма да позволим да останем разделени". Въпреки че маските криеха усмивки, "можем да се гледаме в очите и да се слушаме". Швейцарското правителство "слуша всички в страната. То разбира вашите притеснения и страхове. Правителството винаги основава решенията си на общите интереси на Швейцария и нейното население", декларира Касис.

Припомняме, че Касис бе избран за следващ президент с вот на парламента. Гласуването беше до голяма степен формално, след като миналата година Касис беше определен за вицепрезидент на страната.

156 от общо 200 членове на Швейцарското федерално събрание избраха Касис да поеме президентския пост през 2022 г.

Ролята на швейцарския държавен глава - да изпълнява представителни функции и да председателства заседанията на кабинета - се поема на ротационен принцип всяка година от някой от членове на изпълнителния Федерален съвет.

Касис ще стане първият президент от италианоговорящия регион Тичино в Швейцария през този век. Той ще поеме поста на 1 януари.

60-годишният Касис, който има медицинско образование и е практикувал като лекар по вътрешни болести, владее свободно трите основни езика на Швейцария: френски, немски и италиански. Сред основните му задачи ще бъдат борбата с продължаващата пандемия от коронавирус и възстановяването на влошените отношения с Европейски съюз.

През май швейцарското правителство се оттегли от дългогодишните преговори по цялостен пакет от двустранни споразумения с ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: