Last news in Fakti

10 Февруари, 2022 14:31 13 131 5

Съкровището в отровното езеро: как едно мъртво езеро може да се превърне в златна мина

  • литий-
  • солтън сий-
  • сащ-
  • калифорния-
  • съкровище-
  • езеро-
  • отровно езеро-
  • вода-
  • сол-
  • природа-
  • находище-
  • златна мина

Под мътната повърхност се крие огромно съкровище

Съкровището в отровното езеро: как едно мъртво езеро може да се превърне в златна мина - 1
Снимка: Shutterstock

"Бялото злато" на Калифорния се намира на едно призрачно място: Солтън Сий в южната част на щата. През 1950-те и 1960-те години езерото, разположено на три часа път от Лос Анджелис, беше прочут курорт, в който отсядаха звезди като Франк Синатра и музикантите от Бийч Бойс. Междувременно обаче Солтън Сий е отровно сметище, хотелите са се превърнали в развалини, а безработицата в този проспериращ някога регион е много висока.

Съкровището в отровното езеро

Езерото Солтън Сий е силно замърсено - предимно от селското стопанство, развивано в региона, пояснява Майкъл Коен от изследователския институт "Pacific Institute". "Във водите попада голямо съдържание на торове и езерото стана толкова солено, че за рибата в него е почти невъзможно да оцелява. От това пък намаля храната за птиците, така че и те са на изчезване", обяснява експертът. Солтън Сий възниква в резултат от една авария през 1905 година, когато се пука водопровод, от който в продължение на две години в долината се излива вода. В момента езерото няма никакъв приток на прясна вода и тъй като водата в него се изпарява, съдържанието на сол постоянно нараства. Това води периодично до природни катастрофи: през 1999 например в прекалено солените води на езерото измряха 7,6 милиона риби.

Но под мътната сиво-кафява повърхност на водата се крие огромно съкровище от литий, което би могло да покрие 40% от потребностите по целия свят, твърдят експерти. Три фирми са готови да започнат добива на ценния метал. "Смятаме, че бихме могли да вадим по 90 000 тона на година, а в целия свят се добиват около 300 000 тона годишно", казва Джонатан Уайсгол от "Berkshire Hathaway" - една от фирмите, които добиват литий. Най-големи количества литий се добиват в Южна Америка, следвана от Австралия и Китай. За САЩ продукцията на големи количества литий биха били от голяма полза, тъй като американците планират всеки втори автомобил, продаван през 2030 година, да бъде с електрически двигател. Има обаче и един проблем: никой досега не е добивал литий в толкова големи размери. Това е известно и на Уайсгол, който се опитва да притъпи големите очаквания: "В лабораторни условия го постигнахме, сега трябва да покажем, че това е възможно и реално. Иска ни се да се устремим напред, но преди да тръгнем да тичаме, първо трябва да проходим".

Златна треска в Калифорния

Гладът за литий е голям, очакванията - също. Дженеръл Мотърс вече закупи дял в една от фирмите, а губернаторът на щата Калифорния Гавин Нюсъм, който има намерение на стимулира добива на суровината с данъчни облекчения в размер на 350 милиона долара, заяви: "Притежаваме нещо, което някои вече описаха като "Саудитска Арабия на лития". "Протести срещу планирания добив на литий засега почти няма. Тъкмо обратното: ако се извършва правилно, добивът може да се превърне в "тройна печалба за Калифорния, за региона и за САЩ", смята екоактивистът Франк Руиз. А местните хора се надяват, че добивът на литий ще създаде нови работни места - и ще донесе пари, които после да се вложат включително в съживяването на мъртвото езеро Солтън Сий.

Автор: Катарина Вилхелм (АРД)


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    9 5 Отговор
    От пръдня боя или ще се дърпаме за косите за да се извадим от езерото? За добивът на тон литий се изисква огромно количество вода . Разработили са метод без вода? От лабораторните тестове до производството са има-няма 10 години. Гнусъм ще фалира Комифорния за да се обогати още от политиката.

    Коментиран от #4

  • 2 Коментар

    33 3 Отговор
    "Ай драйв илектрик кар, айм грийн"???????
    Алоооо мюриканската мИчтЪ, отровихте си земите, а сега и нашите сте тръгнали да тровите???!!!
    Не гледайте лития, щото кат нЕма храна, "еко" електрички няма кой да кара!!!
    Помислете първо за бъдещето на човечеството, флората и фауната, а после за набъбването на личните си финанси!!!
    Планетата ни се управлява от алчни, прости и гнусни същества, които я унищожават под предтекст, че я "спасяват"!!!
    Досущ като инжектирането с експерименталната химия! Уж за наше здраве, но ако откажем, може да ни уволнят, или да не ни допуснат до обществени места, което отново ще доведе до влошаване на здравето на засегнатите, но важното е да са "здрави" от другото???!!!
  • 3 Yafa

    13 1 Отговор
    И литият ще свърши.
  • 4 Рошко

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "ха ха":

    Е те пак ще спукат тръбата бе
  • 5 Мародер

    17 1 Отговор
    А че той лития тъй ли се образува - пукаш тръба и пълниш гьол, после го замърсяваш с торове, тровиш рибата и хоп по 90000 тона на година!?