Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Април, 2022 07:45 4 879 14

Британски компании с договори за 300 млн. паунда с Русия въпреки санкциите

  • великобритания-
  • украйна-
  • санкции-
  • икономика

Повече от 600 компании се изтеглиха от Русия от началото на войната, но 214 запазиха икономическото си присъствие в страната, показва пък проучване на Университета в Йейл

Британски компании с договори за 300 млн. паунда с Русия въпреки санкциите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Стотици милиони паунда на британските данъкоплатци са в ръцете на компании, които продължават да оперират в Русия, пише вестник „Индипендънт“.

Правителството дори е подписало сделки за милиони с тези компании по време на вече започналата война в Украйна, разкрива изданието.

Още новини от Украйна

Великобритания има действащи договори на стойност около 300 милиона паунда с 15 мултинационални компании, които продължават да правят бизнес с Русия, показва анализ на „Индипендънт“.

Министрите са били призовани да прекъснат връзките си с тези фирми и да прекратят договорите.

Повече от 600 компании се изтеглиха от Русия от началото на войната, но 214 запазиха икономическото си присъствие в страната, показва пък проучване на Университета в Йейл.

Джак Лоу, който е сътрудник по програмата "Русия и Евразия" към Чатъм хаус, е цитиран от "Индипендънт" да казва, че "тези компании на практика убиват ефекта от санкциите и подкопават единния отговор на Запада на войната".

Украинската депутатка Леся Василенко предупреждава, че "тези 15 компании, все още действащи в Русия и получаващи британски пари, непряко финансират военната машина на Владимир Путин".

Еко и кои са споменатите 15 компании, регистрирани във Великобритания - Amgen, Bureau Veritas, Cipla, Cloudfare, EDF, Engie, Gideon Richter, HiPP, Legrand, Lenovo, Orano, Pilkington, Signify, ThyssenKrupp и Veolia.

Някои от тези компании дори са подписали договори по време на войната,. Например, Министерството на отбраната е възложило договор на британския клон на френския доставчик на газ и електричество EDF на стойност близо 8 милиона паунда на 23 март.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баце

    81 0 Отговор
    Сиреньето е с пари , това е положението.
  • 2 Бай Илия

    80 3 Отговор
    Бизнеса няма нищо общо с политиката
  • 3 Буха ха

    72 1 Отговор
    Така е и с допинга в спорта, веществата са забранени, но от федерацията правят изключение за някои, защото са “болни” и трябва да се лекуват със стероиди и др.
  • 4 Даммммм

    84 5 Отговор
    А ние балъците бързаме със тези санкции -та да се харесаме на господарите си...Сега схващате ли соросоиди,че без Русия този свят не може да се развива...? И че санкциите са прах в очите на такива като нас....
  • 5 Лъжат ни

    58 1 Отговор
    Санкции !? Та те масово се заобикалят !
    Турция е на най голяма далавера ,а и който трябва трупа милиарди от това !
  • 6 Така е

    52 1 Отговор
    Санкциите вредят на обикновения човек !
  • 7 Bjal

    51 2 Отговор
    А сега де а ние що ручааме жабетата ÷ жорж ганчев. Кире кире видяла жабата че подковават вола и тя дигнала крак
  • 8 Що така

    42 2 Отговор
    Соросоидна тишина...?
  • 9 Батко

    42 5 Отговор
    Е те кво искат, това са пари. Заради неква измислена фашистка държава няма се напуска необятния руски пазар
  • 10 Xaxa

    23 1 Отговор
    То какво да се очаква това беше ясно
  • 11 сопло

    38 2 Отговор
    Санкции санкции ама нейно нищожество иска да яде. Само за такива глупаци като нашите в България се вдига толкова шум. Тези които измислят санкциите си правят бизнес с Русия и продават на такива глупаци като нас българите. Дерат ни по три кожи щото сме прости и ни казват още санкции да налагаме.
  • 12 Мамул

    27 0 Отговор
    От Русия май си тръгнаха компании които са на ръба между приходи и разходи на руския пазар.
  • 13 който им вярва на тия халал да му е

    13 0 Отговор
    не те не са лицемерни не те ни не се подиграват не нашия народ не е задлуден повече от овца неее
  • 14 кръволко капиталист

    15 0 Отговор
    санкции манкции ама бизнис из бизнис
Новини по държави: