Last news in Fakti

15 Юни, 2022 21:45 903 5

Франция се бори с горски пожари на фона на разширяваща обхвата си гореща вълна

  • франция-
  • париж-
  • жега-
  • глобално затопляне

В Париж в събота температурите достигнаха 35 градуса по Целзий, преди очаквана буря да донесе известно захлаждане, съобщи "Метео Франс"

Франция се бори с горски пожари на фона на разширяваща обхвата си гореща вълна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Над 100 пожарникари бяха изпратени днес да се борят с горски пожар в Южна Франция, докато синоптици твърдят, че горещата вълна - една от най-ранните от десетилетия - заплашва да обхване значителни части от страната, предаде Ройтерс.

Пожарът в департамента Лозер, който изпепели 70 хектара площи, е бил овладян през нощта, но има голям риск да се разпали отново, съобщиха от местната префектура.

Държавната метеорологична служба "Метео Франс" съобщи, че се е установила "ранна и силна гореща вълна", причинена от въздушни маси от горещ въздух, идващ от Северна Африка. От службата уточниха, че гореща вълна е период на необичайно високи температури, продължаващи няколко дни и добавиха, че температурите в петък в югозападните части на страната могат да надхвърлят 40 градуса по Целзий. Ако това се случи, 17 юни ще бъде най-ранната регистрирана дата, на която във Франция е преминат този температурен праг, казват от метеорологичен телевизионен канал.

В Бордо местните власти се подготвят да раздават вода на бездомните, съобщи вестник "Монд".

Тази седмица пожарните екипи са се борили с няколко пожара в департамент Гар, на средиземноморското крайбрежие, а в понеделник енергийната компания ЕДФ заяви, че през седмицата се очаква ограничаване на производството на атомната електроцентрала в Сейнт Албан поради ниското равнище на водата в река Рона.

В Париж в събота температурите достигнаха 35 градуса по Целзий, преди очаквана буря да донесе известно захлаждане, съобщи "Метео Франс".

Рекордът за най-висока температура във Франция - 46 градуса по Целзий - е бил регистриран на 28 юни 2019 г. в южния град Верарг.

Испания също преживява най-ранната си гореща вълна от повече от 40 години, като тази седмица в някои централни и южни райони температурите надхвърлиха 40 градуса по Целзий.

И Франция, и Испания отчетоха тази година най-горещия месец май, откакто се води такава статистика. След оскъдните валежи от дъжд тази година жегите изсушиха още повече почвата.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А Макарона

    3 0 Отговор
    се разкава като хаймана в източна европа.
  • 2 Източна ромелия

    1 0 Отговор
    Малко им е, скоро ще се борят с холера, тетанус и др.
  • 3 Стефан Петров

    1 1 Отговор
    Западна Европа ще се пържи от пожари буквално. През миналите години тя наемаше най-добрите противопожарни самолети в света - руските БЕ-200, и специализирания "летящ кран"- въртолета КА 226 но сега няма да ги наемат и ще си имат проблеми.
  • 4 Грульо

    0 0 Отговор
    Африканските бежанците са се заселили във френските гори, по-близо до естествения им хабитат, и са готвили без да спазват противопожарните правила на демократичната цивилизация. :D
  • 5 Както всяка година

    0 0 Отговор
    От днес се засилиха втора вълна жеги след градушките ,циклон от Магреб всяка година подарък от пустинята жеги.
    Съботата беше незабравима в Париж грандиозно шоу и ефекти
    -Intro - DJ snake Parc des princes 11 juin 2022
Новини по държави: