Last news in Fakti

11 Юли, 2022 06:08 1 228 3

Опозицията в Шри Ланка се срещна, за да избере ново правителство

  • шри ланка-
  • опозиция-
  • правителство-
  • паос

Хаос в страната

Опозицията в Шри Ланка се срещна, за да избере ново правителство  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Партиите от опозицията в Шри Ланка се срещнаха вчера, за да се споразумеят за излъчването на ново правителство ден след като президентът и премиерът на страната предложиха да подадат оставки след най-драматичния ден на продължилия с месеци политически хаос, през който разгневени от икономическата криза протестиращи щурмуваха домовете на лидерите, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Протестиращи все още са в резиденцията на президента Готабая Раджапакса, в неговата канцелария, както и в дома на премиера. Те заявиха, че ще останат там докато оставките не бъдат подадени официално. Не е ясно къде точно се намира президентът в момента, но в изявление, публикувано от неговата канцелария, се казва, че той е наредил незабавно да бъде раздадена на хората пратка с газ, което предполага, че той все още изпълнява длъжността си.

В столицата са разположени военни, но те само гледаха отстрани как тълпи от хора нахлуха в резиденцията на Раджапакса. Началникът на щаба на отбраната на страната Шавендра Силва призова за обществена подкрепа за поддържането на законност и ред.

Висш представител от основната опозиционна партия в Шри Ланка каза, че са били проведени разговори с другите партии, както и с депутати, отцепили се от управляваща коалиция на Раджапакса и са планирани още срещи. Все още не е ясно дали е било постигнато споразумение. Друг депутат от опозицията каза, че опозиционните партии заедно биха могли да съберат достатъчно депутати за мнозинство в парламента, след което биха могли да призоват Раджапакса да назначи ново правителство и да подаде оставка.

В събота премиерът Ранил Викремесингхе каза, че ще напусне поста си, след като бъде сформирано ново правителство и часове по-късно председателят на парламента каза, че Раджапакса ще подаде оставка в сряда. Натискът срещу двамата лидери се засилваше на фона на икономическия срив, който причини остър недостиг на стоки от първа необходимост.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 истина е

    11 0 Отговор
    Запалиха палатите на президента и министър председателя , и всичко си дойде на мястото. А тук една година се молиха на мафиота от Банкя да си отиде , вместо да изгори !!
  • 3 Онзи

    4 0 Отговор
    Глобалистките правителства трябва да бъдат изгонени.