Last news in Fakti

13 Юли, 2022 05:12 2 486 10

Президентът на Шри Ланка успя да избяга от страната

  • шри ланка-
  • президент-
  • малдиви-
  • бягство-
  • готабая раджапакса

73-годишният държавен глава е пристигнал в столицата на Малдивите Мале

Президентът на Шри Ланка успя да избяга от страната - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Шри Ланка Готабая Раджапакса е напуснал страната на фона на масовите протести заради икономическата криза там. Това съобщиха БиБиСи и агенция Асошиейтед прес, цитирани от БНР. Раджапакса е пътувал с военен самолет и е бил придружен от съпругата си и двама телохранители. 73-годишният държавен глава е пристигнал в столицата на Малдивите Мале.

Президентът се укриваше, след като демонстранти щурмуваха официалната му резиденция в събота.

Според източници на БиБиСи братът на държавния глава и бивш финансов министър Басил Раджапакса също е успял да напусне Шри Ланка и пътува за Съединените щати.

Напускането им бележи края на управлението на фамилията Раджапакса, чиито членове заемаха високопоставени постове във властта десетилетия наред.

Жителите на Шри Ланка обвиняват управлението на президента за най-сериозната икономическа криза от десетилетия насам. От месеци в страната всеки ден има режим на тока, както и недостиг на гориво, храни и лекарства, припомня БиБиСи.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    25 1 Отговор
    Сигурно е натоварил хазната

    Коментиран от #5, #6

  • 2 ша избяга я....басма ша им цепи....???

    13 1 Отговор
    е сега ша фанат на босия цървулите....хахахаха
  • 3 Хаха

    33 4 Отговор
    Следвал е стриктно разпорежданията от американското посолство "Америка за Шри Ланка"
  • 4 Опа

    7 2 Отговор
    Искам и така да стане със Свирчо, но да не успее да избяга
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Механик

    20 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ами те тия дето добре си вършат задачите спуснати от местното "Америка за едиквоси", като поразят целта, после си ги прибират я в САЩ, я в Израел. Може и на почивка в Мале.
    Зимъска много "европейски лидери" ще поемат към тия дестинации. Колоната ще поведат Кирчо, Кокорчо и Бориславовата. А колоната към израел ще я поведе Лорер и женка му.
    п.п.
    А тука ще останат на тъмно и студено тия дето гласуваха за тях. Дето като им разправях преди година, че тия са агенти, ми се смеехте и ми казвахте как се пили кафе с "моят приятел кирчо". Ще се им наложи да затаварят шкембджийницата и да си търсят прехраната по някакъв друг начин, щото ще е страшно.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 123

    18 0 Отговор
    Американски гражданин е. Това е преимуществото на двойното гражданство. Подпука ли те народа все с някой от паспортите ще избягаш. Живял, крал, ширил се в охолство, докато народа му мизерства. А после куфарите и спасение. А народа кучета го яли. За това мъдрите ни конституционалисти са забранили лица с двойно гражданство да ни управляват. Ама ходи го обяснявай. Но пък може да се види, в Шри Ланка например. Всички знаят кой ще плаща мизерията сега нали? Няма да е избягалия със сигурност.
  • 9 ЦИК на UK

    4 0 Отговор
    Ако знае езика на сахиб, да подава документи и да им стане премиер. Те и без друго половината министри са от бившите колонии
  • 10 Рошко

    12 0 Отговор
    Само като чуеш къде са избягали и ти става едно драго и хубаво, и за чии интереси са работили. Как става така все на такива фалирали държави главите им в обора бягат. Ротшилд и мвф не бяха ли там?