Last news in Fakti

13 Юли, 2022 16:50 968 3

Шри Ланка с извънредно положение и полицейски час

  • шри ланка-
  • ранил викремесингхе -
  • извънредно положение-
  • полицейски час

Изпълняващият длъжността президент на Шри Ланка обявява извънредно положение и полицейски час

Шри Ланка с извънредно положение и полицейски час  - 1
Снимка: БГНЕС

Изпълняващият длъжността президент на Шри Ланка Ранил Викремесингхе каза днес, че е обявил извънредно положение и въвежда полицейски час, за да овладее поредната вълна протести в столицата Коломбо, предаде ДПА.

Викремесингхе каза в записано обръщение, излъчено по телевизията, че е дал това разпореждане след информация на разузнаването, че протестиращите щурмуват парламента, резиденцията на премиера и на командващите въоръжените сили.

Викремесингхе се закле като и.д. президент, след като Готабая Раджапакса избяга по-рано днес от страната на Малдивите на фона на протестите.

Новият и.д. президент изпълнява също функциите си на премиер.

Неговото изявление идва в момент, когато над 3000 души, повечето от които са студенти, продължават на протестират близо до резиденцията на премиера, а някои от тях щурмуват сградата. В района са разположени голям брой войници, които се опитват да отблъснат протестиращите.

Тълпата надделя над силите на реда и нахлу в сградата, за да издигне националните знамена, а полицията и армията се опита да отблъсне протестиращите със сълзотворен газ и водни оръдия, отбелязва Франс прес.

В телевизионно обръщение Викремесингхе призова армията и полицията да възстановят реда, но войниците отстъпиха и оставиха вратите на резиденцията на премиера отворени за демонстрантите.

"Разпоредих на военните командири и началника на полицията да направят необходимото, за да възстановят реда", каза премиерът.

Протестиращите "искат да ми попречат да поема функциите си на временен президент", каза Викремесингхе и допълни: "Не можем да позволим на фашистите да завземат властта".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тикви американски

    6 2 Отговор
    Наближава и в ЕС да е така!

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Рико

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "тикви американски":

    Преди няколко месеца държавата Шри Ланка провеждаше съвместни военни учения с РФ. Управлението което бяга е приятел н РФ, не на ЕС.