Last news in Fakti

15 Август, 2022 04:14 6 988 16

15 август 718 г. Хан Тервел спасява Константинопол от арабите

  • хан тервел-
  • константинопол-
  • араби-
  • арабска обсада-
  • цариград

Ислямът остава далеч от Балканите за векове

15 август 718 г. арабите свалят обсадата на Константинопол. В резултат на битката Византия е спасена от разгром, а Югоизточна Европа запазена от арабското нашествие. Древните хронисти признават решаващата помощ на българската войска под ръководството на хан Тервел.

Обсадата на Константинопол през 718 г. е вторият мащабен поход на арабите след 674 г. да завладеят столицата на Византия. По онова време, само 95 години от възникването на исляма, арабските територии се простират на три континента - Азия, Африка и Европа. Покорени са бившите византийски провинции Сирия, Палестина, Египет и Северна Африка. В началото на 8 в. е покорено и Вестготското кралство в Испания. Арабите вече реално застрашават Европа чрез втори клин, като превземат ромейската столица Константинопол.

Така през есента на 717 г. огромна арабска армия потегля към Константинопол и го обсажда от всички страни. При това положение новият владетел Лъв III Исавър изпраща пратеници при българския хан Тервел с молба за помощ. Наследникът на Аспарух проявява забележителна държавническа далновидност. Изминали са едва 36 години от основаването на българската държава, през които Византия води непрекъснати войни против младата България. Тервел преценява, че арабското нашествие няма да спре с падането на Константинопол и тази заплаха е много по-страшна от Византия. Поради това той приема молбата на Константинопол за помощ.

Хан Тервел повежда българските отряди и достига в близост до Цариград. Още в началото на военните действия българите разгромяват 4000 арабски отряд, командван лично от арабския предводител Маслама ибн Абдел - Малис.

Впоследствие по заповед на Маслама арабите отсам Босфора изграждат два отбранителни вала - един срещу Константинопол и един западно срещу българите, с което да осигурят тила на 20 000 армия. Валовете обаче не спасяват тази 20-хилядна армия от българските войски.

Блокирани от българите по суша, арабите прекарват изключително тежка зима, като множество от тях умират от болести и глад. През пролетта на 718 г. хан Тервел нанася на арабите поредното поражение. Сухопътната армия на Маслама е разгромена. На 15 август 718 г. арабите вдигат обсадата и се оттеглят от Константинопол. Флотът е настигнат от морски бури и до Сирия достигат само пет кораба.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Глупости

    6 47 Отговор
    ТВа са дивотиии

    Коментиран от #11

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Tърновец

    31 4 Отговор
    Тези от читателите които искат повече инфо по тази историческа тема могат да гледат клипове окачени на тубата от професори консервативни теолози от Тел Авив - по смисъл се твърди че Юдеите повикаха Мюсюлманите за да ги използуват срещу Християните. По онова време Константинопол беше водещия културен център на Християнството а също и най развития Европейски град с Магнаурската школа - всъщност е била пръв Европейски Университет. Константинопол обаче никога не бил гръцки град
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Няма такава държава

    11 1 Отговор
    Аз да питам къде са били македонците по това време ... За всяко нещо българите ...

    Коментиран от #9

  • 9 Каква Македония те гони

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "Няма такава държава":

    Древна Македония през 718 година не е съществувала от почти 800 години.
  • 10 Милен

    15 3 Отговор
    Недейте пуска такива статии, че сега урсулата и брюкселските бюрократи ще ни спрат еврофондовете защото не сме спазвали правата на имигрантите от изток:)))))
  • 11 Ганьо

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Глупости":

    Див си ти!
    За това сме на това положение сега! Благодарна “християнска европа” винаги ни е продавала за да е тя добре! А такива като теб, най-много ги обичат! Умни и красиви!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Даааа

    3 3 Отговор
    Ако не бяхс турците арабите и арабската религив щеше да си остане в пустинята. Превратната точка е през 10ти век когато е създадена Селжушката империя и след това Османскатс.
  • 14 Цицерон

    5 2 Отговор
    Благодарение на първата арабска атака срещу Константинопол от 674 г.(продължила до 5 или 7г.) дестабилизира Византия чак до 680 година. Това и отслабване принуждава Византия да признае България през лето 681.

    Коментиран от #16

  • 15 Петър

    1 1 Отговор
    Слушайте проф. Дамян Попхристов в ю туб. Ще разберете повече за нашата история. Имаме повод за гордост.
  • 16 Цицерон

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "Цицерон":

    Виждам че имам поставени минуси и до колкото на някои да не им харесва истината нека добавя и това. - При втората обсада на Константинопол Балканите се запознават с исляма, как ли, Ами след победата на хан Тервел са дадени като заложници или роби от порядъка на десетина хиляди арабски пленници. Това се е случило преди повече от 1303 години.
Новини по държави: