Last news in Fakti

26 Август, 2022 16:01 2 379 38

Европейците трябва да избират между храна и отопление

  • енергия-
  • храна-
  • великобритания-
  • германия-
  • разходи-
  • отопление-
  • европа

Тъй като цените на едро на газа и електричеството растат, милиони хора в Европа сега харчат рекордна сума от доходите си за енергия

Европейците трябва да избират между храна и отопление - 1
Източник: Shutterstock

Край на гладенето и вземането на душ на работното място, вместо у дома, ограничения в използване на фурната - европейците се опитват да намалят потреблението на енергия, но сметките продължават да растат, обобщава ситуацията Ройтерс.

Тъй като цените на едро на газа и електричеството растат, милиони хора в Европа сега харчат рекордна сума от доходите си за енергия, показват данните, цитира news.bg.

В град Гримсби в Източна Англия, Филип Кийтли не включва вентилатора си вкъщи, въпреки че Великобритания беше обхваната от рекордна гореща вълна това лято. Преглед на банковата му сметка показа, че не може да си го позволи.

"Разходите за живот се увеличиха и въпреки това все още се очаква да живеете с парите, предвидени за времената, когато нямаше криза... Да си пусна отоплението, или да ям", каза Кийтли.

Гражданите в други европейски страни също доброволно предприемат действия за намаляване на потреблението, тъй като цените на газа, електричеството и горивата скачат до небето поради войната в Украйна, санкциите срещу Русия и последиците от пандемията от коронавирус.

Референтната европейска цена на газа скочи с 550% през последните 12 месеца. Цената на енергията за британските потребители ще се повиши с 80% от октомври, съобщи регулаторът Ofgem в петък, като средните годишни сметки на домакинствата достигнаха 3549 паунда (8220 лв).

Европейските правителства побързаха да предложат помощ, но данните показват, че помощта не е облекчила значително домакинствата.

Тази зима британците ще харчат средно 10% от доходите на домакинството си за газ, електричество и други горива за отопление, както и горива за битови превозни средства, главно бензин и дизел, два пъти повече от сумата през 2021 г., според изчисленията на Carbon Brief, позовавайки се на официалните данни.

Това прави настоящата енергийна криза по-сериозна от тази от 70-те и 80-те години на миналия век. Петролното ембарго на производителите на петрол и иранската революция през 1979 г. причиниха спиране на тока и дълги опашки по бензиностанциите на Запад. В пика на тази криза през 1982 г. хората в Обединеното кралство са плащали 9,3% от доходите си за енергия.

Британската благотворителна организация National Energy Action (NEA) изчислява, че 8,5 милиона домакинства в Обединеното кралство може да се окажат енергийно бедни след октомври, когато таванът във Великобритания се увеличи, спрямо 4,5 милиона миналия октомври.

Едно домакинство се определя като живеещо в горивна бедност, ако е с ниски доходи и трябва да харчи 10% или повече от доходите си за енергия, според NEA и други британски благотворителни организации. Определението се използва неофициално в други европейски страни.

"Увеличението на сметките за енергия, което виждаме, е напълно безпрецедентно", каза Питър Смит, директор по политиката и застъпничеството в NEA.

"Смятаме, че тези исторически тенденции на домакинства с ниски доходи, които непропорционално харчат повече от доходите си за енергия, все още са много очевидни."

Кийтли загуби работата си като общински съветник през април и живее с 600 паунда (1390 лв) на месец от схема за социално подпомагане. Половината от това отива за наем, каза той, а остатъкът едва покрива основните разходи.

Сега той се храни веднъж на ден и въпреки че намалява потреблението на енергия до минимум, харчи повече от 15% от доходите си за сметки за енергия.

Една трета от домакинствата в Обединеното кралство са намалили използването на готварска печка и фурна, показва проучване на Financial Fairness Trust, една трета са намалили броя на душовете, които вземат, а половината са намалили температурата в домовете си.

"Хората правят много, за да се опитат да запазят сметките си ниски, но те така или иначе се покачват. Ето защо искаме да видим повече действия от страна на правителството", каза Джейми Еванс, старши научен сътрудник в Бристолския университет, който участва в проучването.

Доун Уайт, която има бъбречна недостатъчност, казва, че се страхува, че спираловидно нарастващите разходи за енергия във Великобритания означават, че тя вече няма да може да си позволи животоспасяващо лечение.

"Без моя (диализен) апарат пет пъти седмично, по 20 часа, ще умра", каза 59-годишната Уайт, който живее в Югоизточна Англия, пред Ройтерс.

Цените на газа за семейства в повечето водещи европейски икономики в началото на 2022 г. надхвърлиха пика на предишни кризи през 70-те, 80-те и 2000-те години, според коригиран спрямо инфлацията индекс за домакинствата, предоставен от Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Европа изглежда по-зле от другите развити икономики.

До края на първото тримесечие индексът на цените на газа на ОИСР все още беше по-нисък от пика на предишни кризи.

Данните на МАЕ от 1978 г. показват, че въпреки че американските домакинства са плащали средно по-високи цени за природен газ през последните четири десетилетия, цената на газа за европейските семейства е надхвърлила американските нива през 2022 г.

В Турция цените на газа са се увеличили повече от два пъти през юли спрямо година по-рано, докато цените на електроенергията са скочили с 67% на годишна база, според данни на Турския статистически институт.

Сейда Бал, на 27 години, в Истанбул, каза, че е ограничила използването на фурната до три пъти месечно, за да спести енергия. Съпругът ѝ пътува до работа с автобус, за да спести гориво, въпреки че му отнема три пъти повече време.

В Европейския съюз италианските и румънските семейства са сред най-тежко засегнатите от скока на цените на газа, показват данните на МАЕ.

Сметките за енергия в едно средно италианско семейство, главно за газ и електричество, скочиха до 5% от общите разходи на домакинството до юли 2022 г. от 3,5% през 2019 г., показват данни на фирмата за икономически изследвания Prometeia. Нивото през юли е най-високото от 1995 г. според данни на ОИСР

В най-голямата икономика в Европа, Германия, сметките за газ на домакинствата са се увеличили повече от два пъти през юли спрямо 2021 г., показват данни от ценовия портал Check24, докато цените на дизела за отопление за семейства с къща със средна тераса са се повишили със 78% на годишна база през май.

58-годишният Ерджан Ерден живее в град Нида, североизточно от Франкфурт, и работи като машинен оператор във фабрика за минерална вода. "Вземам си душ на работното място след работа и се бръсна на работа", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фон дер Лайн

    38 4 Отговор
    Магарето тъкмо го научих да не яде и то взе че умря.

    Коментиран от #3

  • 2 да де

    41 3 Отговор
    Стига бе, а аз си мислех че това може да се случи само в Сомалия.
  • 3 Мишо

    20 1 Отговор

    До коментар #1 от "Фон дер Лайн":

    Щото много си га къпала.
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    36 3 Отговор
    Важно е нов пакет санкции ‼️‼️
    Още утре ‼️‼️
  • 5 Реалист

    17 13 Отговор
    При положение, че европееца от ЕС използва 50% от енергията за удобства и глезотии, които в по голямата част на света не са и виждали, няма да е проблем да си намали потреблението с 20-30% без да променя съществено стандарта си на живот.

    Коментиран от #37

  • 6 Дедо

    33 2 Отговор
    Само да си направят външни тоалетни, ни вода искат, нито отопление, че и ореховите листа са без пари.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Куранага Сама

    45 2 Отговор
    егаси, вие и разказахте играта на тази Русия бе?! Сега ако вземете и да не си режете ноктите, Путин е пътник?
  • 9 Крайно време е

    31 1 Отговор
    европейските дебелаци да отслабнат. Това е един добър повод да спрат да се тъпчат.
  • 10 крис

    17 0 Отговор
    Филип Кийтли не включва вентилатора си вкъщи.....защото забравил да спре климатика.
  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Kурчо Вълчо":

    А що не само единия ❗
  • 12 Гъди Гъц

    31 2 Отговор
    Е какво, миналата седмица ходих на риба. Валеше, беше хладно, не ставаше да се изкъпе човек във водоема. И замирисах някак си по демократично, евроатлантически за няма и три дни. Другите ми казват, че се глезя, те са по-големи демократи от мен.
  • 13 Глупости на търкалета

    10 17 Отговор
    Това е само за тези които избират да продължат да ходят 3х в годината на почивка извън страната си. Другите просто ще ходят 2 пъти.
    Летищата в Германия се пръскат по шевовете. Турци и Гърци не могат да насмогнат на европейци и правят рекорди в оборотите. вЕрно ли гладуват и студуват?

    Коментиран от #14

  • 14 Ани Лингус

    21 3 Отговор

    До коментар #13 от "Глупости на търкалета":

    така така, моето дете, залъгвай се до последно, всичко е наред, няма страшно

    Коментиран от #35

  • 15 фен на сидеров

    15 2 Отговор
    и островитяните да се научат, как се оцелява с елдена каша и сланина с картофи. лошо е, че водката им е скъпичка, но могат да минат на самогон от обелките на картофите.....
  • 16 Скумрия от Германия

    23 3 Отговор
    От омраза към Русия не се подмивам по половин месец и смърдя на развалена копърка. Но поне ме преместиха сама в стая във фирмата.
  • 17 Преминаващ оттук

    23 4 Отговор
    Хак да ви е лизачи на американски задници.
  • 18 123

    19 3 Отговор
    Няма къпане, няма готвене, няма ядене, няма топло. Е, ово je стандарт! Тия западняци утре ще осъмнат като клошари, като се има предвид, че повечето и кредити за жилище изплащат. Така че - искаме още санкции!!!

    Коментиран от #38

  • 19 супер

    16 2 Отговор
    да си пращат сметките на ония гниди в Европейския парламент.
  • 20 САЩ

    15 5 Отговор
    Да карат на зелена енергия....от Зеления за ЕС подарък...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 либераст

    18 6 Отговор
    требва да си мнооого Tъп за да взимаш страна в един конфликт и да очакваш, че отсрещната страна няма да реагира пропорционално. Явно това беше сложно да се разбере от патkите които управляват ЕСто и сега стана "koй ми cра в гащите".
  • 24 6303

    11 11 Отговор
    Пълни глупости. 17 г. живея в Испания , сметките за ток и газ са напълно нормални. Получих писмо от газо снабдяващата фирма , че от 22.09. се повишава цената , но за мен пак е изгодна . Вместо 400 евра годишно , ще плащам около 600. Сметките за ток засега не са се променили, от години плащам около 30 евра месечно.Живеем в собствен апартамент трима и най-доброто куче . Не внушавайте на хората , че в Европа става непоносимо за нормален живот.Няма по-добро място от Европа.

    Коментиран от #25

  • 25 Маскираният евец

    12 5 Отговор

    До коментар #24 от "6303":

    това са само 50% увеличение? Ти бавен ли си?
  • 26 Фактъ

    6 13 Отговор
    Путинофилите истерично се хващат за тази кремълска партенка . Абе , не е народ това . Ганьо не се къпе по навик , ама се затрогнал за богатият запад . Миите се бе , осмърдяхте всичко .

    Коментиран от #27, #28

  • 27 Мила Клюнис

    8 2 Отговор

    До коментар #26 от "Фактъ":

    а ти не се мий, че ще те арестува Европол бляхахахахахаха
  • 28 Хуйрейшио Кейн

    6 1 Отговор

    До коментар #26 от "Фактъ":

    статията е от Ройтерс, гъл фон

    Коментиран от #30

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 А50

    18 1 Отговор
    За copocнята било проблем, че нямало банани и имало кореком. А сега в демократична Европа 21век избираш или храна или топло. Давате ли си сметка как Европа е лежала на гърба на ограбваната Русия.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Амчи тъй

    4 1 Отговор
    де. Тамън малко ще отслабнат за да изглеждат хубаво на морето догодина.... Ако имат пари за моренце де...
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 От страни

    3 0 Отговор
    Даже това нема да избират - квото им кажат това ще ползват. А и са дисциплинирани та нема мърдане.
  • 37 От страни

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Реалист":

    Ако на това му викаш "без да променя съществено начина на живот"? Да се топлят със свещи и да не се къпят и да студуват? Ай стига бе!!! Да навлезнат в мода дрехи с имитация на изпотени подмишници? Да се хвалят в мрежата че по рядко взимат душ?
    Битовите разходи на газта са нищо по сравнение на газта дето е за промишленоста. Там е пълен алес капут.
    Днеска кой казва по телевизията че Гръция си направи добри пари да ни препродава руска газ. Май беше Начев, дали на на битиви-то беше...ама тъдева...
  • 38 От страни

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "123":

    Ми "дауншифтери" няма в България а там са доста понавъдили. Костюмари ровят из кофите за боклук и папат хамбургера по два пъти.
Новини по държави: