Last news in Fakti

4 Септември, 2022 09:21 6 591 10

Напрежението остава! Правителството не казва дали отново ще удължи крайния срок за регистрационните номера

  • косово-
  • сърбия-
  • албин курти-
  • александър вучич

В четвъртък решението на правителството в Прищина да започне пререгистрация на превозните средства с незаконни регистрационни номера в Република Косово влезе в сила

Напрежението остава! Правителството не казва дали отново ще удължи крайния срок за регистрационните номера - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Правителството на Косово не е дало да се разбере дали ще вземе решение за ново отлагане на крайния срок за незаконните регистрационни номера на автомобилите и за регистрацията им в Република Косово, съобщи КосоваПрес специално за БТА.

Междувременно Европейският съюз казва, че Косово има право постепенно да изтегли регистрационните номера с означение КМ (Косово и Метохия, издадените от Сърбия номера), но е важно да се осигури достатъчно време за прилагането на плана.

КосоваПрес от два дни очаква отговор от правителството за прилагането на решението за незаконните регистрационни номера и за възможността от ново двумесечно удължаване на срока за регистрацията им в Република Косово, но не е получила отговор.

От друга страна, говорител на Европейската комисия каза пред КосоваПрес, че прилагането на решението за незаконните регистрационни номера трябва да бъде реализирано при тесни консултации със засегнатите граждани и в съответствие с добрите европейски практики.

Според говорителя дори заключенията за свободата на движението от 2016 г. са съдържали много по-дълги срокове за пререгистрация.

„Позицията на ЕС по въпроса за регистрационните номера е изразявана ясно няколко пъти. Според споразуменията от диалога за свободата на движението от 2011 и 2016 г. Косово има право да изтегли номерата „Косово и Метохия“. Въпреки това е важно да се даде достатъчно време за реализирането на този план и да бъде подготвен и изпълнен в тесни консултации със засегнатите граждани и в съответствие с добрите европейски практики. Заключенията за свободата на движението от 2016 г. съдържаха много по-дълги крайни срокове за пререгистрация, които трябва да се използват за ориентир при процеса, за който се говори сега“, каза говорителят за КосоваПрес.

Европейският съюз е оптимистичен, че конструктивният и прагматичен подход на Косово и Сърбия, както беше по отношение на споразумението за личните документи, ще донесе позитивни резултати.

„Споразумението за входно-изходните документи показва, че конструктивният и прагматичен подход носи позитивни резултати и ние призоваваме и двете страни за използват диалога с посредничеството на ЕС като платформа да адресират и разрешат всички отворени въпроси помежду си по подобен начин, включително свързаните с регистрационните номера“, се казва в отговора.

Междувременно гражданското общество в Косово иска от премиера (Албин) Курти да не обсъжда второстепенни въпроси, а да се фокусира върху финалното споразумение.

Арбър Тачи от Косовския демократичен институт казва, че обсъждането на такива технически въпроси е в полза на Сърбия.

„По въпроса за регистрационните номера ние мислим, че първият проблем, който трябва да бъде оценен тук, е, че обсъждането на такива второстепенни въпроси обслужва сръбската политика по отношение на Косово. Нашата първа препоръка е такива теми, които принадлежат към кръга на второстепенните проблеми, да бъдат оставени настрана и да се фокусираме на основното споразумение. В случая с регистрационните номера проблемът е по-сложен, защото имаме решение и правителството настоява то да бъде приложено. Като го погледнем от по-обща гледна точка, ние смятаме, че най-доброто решение е онова, което е постигнато чрез разговори и в спокойна обстановка“, каза той.

В четвъртък решението на правителството на Косово да започне пререгистрация на превозните средства с незаконни регистрационни номера в Република Косово влезе в сила.

Според правителственото съобщение първият автомобил е бил пререгистриран в Призрен сутринта на същия ден.

Съгласно с решението на правителството гражданите от сръбската общност в Косово могат да пререгистрират автомобилите си до 31 октомври и да заменят регистрационните номера, издадени от Сърбия, с такива на Република Косово.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Краварски тумор

    14 4 Отговор
    без бъдеще.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 имаджин

    2 6 Отговор
    Това не е наш проблемъ.
  • 6 Плодове на американската демокрация

    8 2 Отговор
    След регистрационните номера иде ред на обрязването!
  • 7 молекулчо петкоф

    7 1 Отговор
    В июле стало известно, что Болгария тайно, т.е. через третьи страны, а не напрямую, передала Киеву некоторое количество штурмовиков Су-25. истина ли е ?
  • 8 Браво !

    4 5 Отговор
    Косово = Украйна!
  • 9 Гост

    9 3 Отговор
    Какво е Косово? Това е област в Сърбия, която 97 държави са признали за автономна, а другите 96 не я признават. Косово, макар и протектора на ООН, си остава сръбска област. Е, какви да са номерата на колите в Косово? Каквито са и номерата на колите във всяка друга сръбска област.
  • 10 Високо технологичните злобари 🚀🌕

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Косово":

    Никой не те пита за мнението ти, комплексарю.