Last news in Fakti

9 Септември, 2022 13:25 2 091 20

На какви зверства са подложени затворниците в Северна Корея?

  • северна корея-
  • затвор-
  • килия-
  • зверства-
  • мъчения

"Чувствах се като животно, а не като човек"

На какви зверства са подложени затворниците в Северна Корея? - 1
Източник: Shutterstock

След като пропълзява в килията си, Ли Йонг-джу получава заповед да седне с кръстосани крака и ръце на коленете. Не ѝ е позволено да се движи по 12 часа на ден. Леко помръдване или тих шепот към съкилийниците ѝ се наказва сурово. Достъпът ѝ до вода е ограничен, а за храна получава само няколко смлени царевични люспи.

"Чувствах се като животно, а не като човек", разказва тя пред Би Би Си.

Ли е прекарала часове в разпити за нещо, което много от нас приемат за даденост - да напусне страната си. През 2007 г. тя се опитва да избяга от Северна Корея, но е заловена в Китай и върната обратно. Прекарала е три месеца в центъра за задържане "Онсонг" в Северна Корея в очакване да бъде осъдена.

Предполага се, че затворът трябва да възпира хората да избягат от Северна Корея - явно това не е подействало нито на Йонг-джу, нито на съкилийниците ѝ. Повечето от тях са чакали да бъдат осъдени за опит да напуснат страната.

"Надзирателят ме караше да протегна ръце, след което ме биеше по ръцете с ключодържател, докато не ставаха подути и сини. Не исках да плача от гордост. Тези надзиратели смятат онези от нас, които се опитваха да напуснат Северна Корея, за предатели. Можеше да чуеш как бият и други. Аз бях в трета килия, но чувах побоищата от килия 10", разказва тя.

Йонг-джу е една от над 200 души, които са допринесли за подробното разследване на "Korea Future" за нарушенията на международното право в системата на затворите в Северна Корея. Организацията с нестопанска цел е идентифицирала 597 извършители, свързани с 5181 нарушения на човешките права, извършени срещу 785 затворници в 148 наказателни заведения. Доказателствата са събрани и съхранени в база данни с надеждата, че един ден отговорните лица ще бъдат изправени пред съда.

Съдиректорът на "Korea Future" в Сеул Суйон Ю заяви пред Би Би Си, че затворническата система и насилието в нея се използват за "натиск върху населението от 25 милиона души".

"Във всяко наше интервю ставаме свидетели как това се отразява на човешкия живот. Един от интервюираните се разплака, докато разказваше, че е станал свидетел на убийството на новородено бебе"

Понастоящем Северна Корея е по-изолирана от света, отколкото някога е била, пише БГНЕС. Страната се управлява от семейство Ким в продължение на три поколения, а от гражданите ѝ се изисква да показват пълна преданост към семейството и настоящия лидер Ким Чен Ун.

Пандемията от Ковид-19 доведе до още по-строг контрол както в страната, така и на границата. Наложени са по-строги присъди затвор за тези, които се опитват да зърнат външния свят - включително за тези, които гледат чуждестранни филми. Моделът на насилие в системата се повтаря в затвор след затвор. Съществуват множество обвинения в изнасилване и други форми на сексуално насилие. Оцелелите също така разказват пред организацията, че са били принуждавани да правят аборти.

В един от случаите в центъра за задържане в провинция Северен Хамджон интервюираният е станал свидетел как негова съкилийничка е била принудена да направи аборт, докато е била бременна в осмия месец. Тя твърди, че бебето е оцеляло, но е било удавено в басейн с вода.

Йонг-джу е осъдена на три години и половина затвор. "Притеснявах се дали ще бъда все още жива, докато излежа присъдата си. Когато отидеш там, трябва да се откажеш от това да бъдеш човек, за да издържиш и да оцелееш", твърди тя.

През 2007 г. друга затворничка си спомня, че побоищата в затворите на Държавна сигурност са били по-лоши, пише БГНЕС.

"Бият те по бедрото с дървена пръчка. Влизаш вътре на крака, но пълзиш навън. Не можех да гледам как бият други хора, а ако си отвърнех главата, ме задължаваха да гледам. Убиват духа ти", разказва тя.

Съдебното преследване по тези дела ще бъде трудно, но в това разследване участници са експерти от Международния наказателен съд. Преминалите през ада затворници се надяват то да ги доближи до справедливостта, за която копнеят.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Койдозлу

    12 19 Отговор
    Те са затворници,не са на пансион.

    Коментиран от #17

  • 2 да де

    24 6 Отговор
    Мдаа явно в Гуантанамо затворниците и то без съд и присъда са на СПА курорт.
  • 3 Е,и?

    18 6 Отговор
    Само Западът ли да мачка? Освиенцим,Гуантанамо,туй-онуй?
  • 4 руски варвари

    9 17 Отговор
    същото ще е и в расията ще бягат в украйна да се спасят от руския гладомор

    Коментиран от #9, #11

  • 5 Груйо

    10 16 Отговор
    И като си представя че в България има почитатели на режима на Ким, просто ми идва да не се прибирам в тази забравена от Бог страна.
  • 6 Мишо

    14 7 Отговор
    Нали беше изолирана държава, нали властта контролира всичко! Как достигнахте до тези сведения? Що не си признаете, че лъжете на поразил.
  • 7 Странно

    2 8 Отговор
    Каква ли е бройката на съкилийничките? За един приател питам, че иска да знае колко искат да бягат от там и колко не искат.
  • 8 Койдозлу

    4 2 Отговор
    Има едни хубави български поговорки:
    Гладна мечка хоро не играе.
    Ето още една:
    Мечката играе според тоягата.
  • 9 Даа ДЕМОКРАЦИЯ

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "руски варвари":

    ПРОБВАЙ НА ПОЧИВКА В АБУ ГРАИБ И СПОНСОР СИ НАМЕРИ
  • 10 пппп

    2 2 Отговор
    На същите, както и в Гуантанамо
  • 11 ген КЪСТЪР

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "руски варвари":

    СУС ВА КЮПЕК ИЗБИХМЕ ИНДИАНЦИТЕ ИЗБИХМЕ БИЗОНИТЕ ИЗБИХМЕ ВЪЛЦИТЕ ИЗБИХМЕ ВИЕТНАМЦИТЕ ИЗБИХМЕ КОРЕЙЦИТЕ ШЪ ОПУКАМЕ ЦЕЛИЯТ СВЯТ

    Коментиран от #13

  • 12 В Северна Корея

    7 3 Отговор
    Било зле, а Гуантанамо бил "демократичен затвор"???
    Ха-ха-ха... Тези хептем ни смятат за тъпи....
  • 13 Да, ние сме велики...

    5 3 Отговор

    До коментар #11 от "ген КЪСТЪР":

    Ша избием целио свят... Да живее ФАЩ "великите демократи" !!!
  • 14 Наркос

    7 4 Отговор
    На Ганьо много му харесва там и в раша ама едшн път не се излъга да отиде
  • 15 Механик

    3 3 Отговор
    В Гуантанамо, всичко е любоФФФФФФ! Нали?

    Коментиран от #16

  • 16 ...

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "Механик":

    Гуантанамо е база за задържане на особено опасни престъпници терористи. Тук четеш за една държава, която е превърната в концлагер и измъчват и убиват собствения народ, защото, се е. ... опитал да избяга оттам. Никой не може да ти помогне на моралния банкрут, ако се правиш, че не разбираш разликата.
  • 17 бокоБРАВО КИРОАЛООО

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Койдозлу":

    БИЛ СЪМ 12 МЕСЕЦА В СЕВЕРНА КОРЕЯ ...ТАМ НЯМА НИКАКВИ ЗАТВОРИ ....КОРЕЙЦИТЕ КАЗВАТ ЧЕ ЗАКОНИТЕ СА СТРОГИ И НИКОЙ НЕ ГИ НАРУШАВА ..

    Коментиран от #19, #20

  • 18 Taka така

    3 3 Отговор
    Tо и за соц държавите говореха, че си ядем децата тия кукундрели от демократичният свят, лъжи и само лъжи срещу различните......политически не визирам лг.....забравих им буквите натам
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: