Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Октомври, 2022 21:30 4 880 41

Михаил Ходорковски: Настъпи критичният момент за Украйна

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • владимир путин-
  • михаил ходорковски

При обявяването на анексирането на Луганск, Донецк и части от Запорожка и Херсонска област в Украйна руският президент Владимир Путин показа характерно пренебрежение към истината, пише в „Политико“ Михаил Ходорковски

Михаил Ходорковски: Настъпи критичният момент за Украйна - 1
Снимка: БГНЕС

При обявяването на анексирането на Луганск, Донецк и части от Запорожка и Херсонска област в Украйна руският президент Владимир Путин показа характерно пренебрежение към истината, пише в „Политико“ Михаил Ходорковски. Той е бивш политически затворник и главен изпълнителен директор на петролната компания "Юкос", автор на книгата "Загадката Русия: как Западът се поддаде на властовия гамбит на Путин - и как това да се поправи".

Съобщението беше предшествано от фиктивни референдуми, отразяващи "запазената марка" на Путиновата демокрация - при която гласуването се провежда под дулото на оръжие, а резултатът е предварително определен.

Това беше последният опит на Путин да си върне инициативата и да отклони вниманието от факта, че губи катастрофалната си война - до унизителна степен. Обявяването на мобилизацията на 300 000 запасни войници миналата седмица беше най-близко до признанието, че губи. А познатите вече заплахи за използване на ядрени оръжия също могат да се разглеждат в този контекст.

Очевидно е, че критичният момент е настъпил.

„Путин е сложил всичките си карти на масата - и ние не трябва да се поддаваме на блъфирането на един насилник, който знае, че губи. Вместо това трябва да засилим подкрепата си за Украйна и да ѝ дадем необходимото, за да осигурим поражението на Путин. Едновременно с това Западът трябва да предприеме стъпки за подкрепа и стимулиране на представителите на руското население, които не са съгласни с последните мерзости на Кремъл, за да ускори поражението му у дома“, пише Ходорковски.

Авторът посочва, че според някои оценки от началото на инвазията досега общият брой на загиналите и ранените руски войници може да достигне 100 000-150 000 души - приблизително толкова, колкото е общият брой на силите, започнали инвазията.

И въпреки че новата мобилизация отговаря на искането на генералите, тя създава цял куп други проблеми - както военни, така и политически.

Досега подкрепата на руското общество за войната в Украйна можеше да се определи като "апатична ненамеса". Това беше въпрос, с който Кремъл трябваше да се занимава, и не засягаше пряко руснаците. Но мобилизацията изпрати шокови вълни сред цялото население.

Преди това властите успяваха да балансират не съвсем доброволното използване на наборниците с предлагането на щедри помощи, ако те бъдат ранени или убити. Затова те започнаха с тези от бедната периферия на Русия, но вече са изчерпали този резерв от пушечно месо.

След мобилизацията войната в Украйна вече не е нещо далечно за обикновените руснаци.

Оттук и стотиците хиляди руски мъже в боеспособна възраст, които отчаяно се опитват да избягат от страната. Защо тези мъже биха искали да останат и да бъдат изпратени да се сблъскат с ужасите на войната - война, която не служи за нищо друго освен за целите на един корумпиран режим? Защо да искат да се превърнат във военни престъпници, трупове или и в двете, само за да защитят богатството, властта и гордостта на Путин и неговите приближени гангстери?

Освен това призоваването на 300 000 души е само първата стъпка. В момента хора от всички региони и социални групи в Русия получават мобилизационни повиквателни и вероятно до началото на следващата година ще бъдат призовани над един милион души.

Но насищането на фронтовата линия с лошо обучени и още по-малко мотивирани мобилизирани войници няма да доведе до по-голям военен "успех". Положението ще бъде неуправляемо, а очакваните загуби ще бъдат катастрофални.

Способността на руското общество да изтърпи това, че десетки и стотици хиляди наборни войници ще загинат, не е гарантирана. С течение на времето ще се увеличават пасивните форми на протест, като например избягването на наборна служба. А с нарастването на загубите и с увеличаването на броя на дезертьорите протестът ще започне да приема по-агресивни форми.

Освен това има и по-средносрочни вътрешни рискове за режима, като появата на поне десетки хиляди хора в Русия, които са дълбоко, но досега сдържано, недоволни от съдбата си, а сега разполагат с оръжие, обучение и опит в използването му. Нещо повече, тази група няма да се състои само от руснаци, но и от въоръжени сепаратисти от украинските региони, които Путин вече е "анексирал" и на които е предоставил гражданство.

Ако и когато украинската армия пробие фронта, спирането на тази въоръжена "руска" орда да се оттегли в Руската федерация и да се насочи през прилежащите региони към Москва няма да е възможно. Като образец може да послужи историческият прецедент от 1917 г., когато оттеглянето на войските от фронта през Първата световна война води до падането на режима и болшевишкия преврат.

Всички тези рискове може би са възпрепятствали Путин по-рано да предприеме мобилизация, но сега ситуацията на фронта е извън контрол. Мобилизацията, фалшивите референдуми и суетните декларации за анексиране са проява на отчаяние и слабост и Западът трябва да избере как да реагира.

Един от отговорите на мобилизацията би могъл да бъде предоставянето на убежище от европейските страни на лицата, които бягат от мобилизация. Украйна също би могла да предостави убежище на руснаци, които желаят да се бият на украинска страна или по друг начин да подкрепят военните ѝ усилия.

В същото време обаче Украйна се нуждае от оръжия и от всяка страна, която има възможност, зависи да ги осигури. Особено важно е да се увеличат доставките на оръжия, способни да унищожават отдалечени командни и логистични центрове.

Но независимо от всичко, сега не е моментът Западът да смекчава решимостта си в борбата срещу Путин - време е да я засили. Няма "авариен изход", който да му бъде предложен; няма елегантен начин да му се даде възможност да обяви победа. Онези, които прокарват подобни "решения", не разбират Путин - или още по-лошо, те пропагандират политика на отстъпки към фашистки диктатор в опит да намалят сметките си за газ.

Вместо това, далеч най-ефикасният начин да се сложи край на енергийния шантаж и ядрените заплахи на Путин би бил по-нататъшен разгром на нахлулите му [в Украйна] сили. Ето защо сега светът трябва да подкрепи украинските сили с по-голяма интензивност от всякога.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОЛШЕВИК

    55 29 Отговор
    Къде е сега Ходорковски? Да заминава на фронта щом иска да помага, където и да се е скрил, мишока.

    Коментиран от #39

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Перо

    44 33 Отговор
    Ако резултатите от референдумите са предварително предизвестени,защо трябва да се провеждат под дулата на оръжието,а тогава какво ще кажат наблюдателите от 15 страни,които признаха референдумите и бяха на място, вкл.Италия и Австрия! Ционистки уйдурми! Политико сигурно е соросистко издание!

    Коментиран от #6

  • 4 Хахах

    32 49 Отговор
    А добро утро. Те са загубили войната още преди да са я почнали . Тепърва започва интересното. Гражданска вокна в русия и разпад на федерацийката
  • 5 Империите загиват

    28 26 Отговор
    Лицемерните западни държавици е необходимо да дадат повече оръжие на Украйна. Достатъчно, че да си върне всички завладени земи, заедно с Крим. От тук следва всички народи завладени от империята да се разбунтуват едновременно всички и да бъдат освободени Кой тръгна да прави фалшиви освобождения, но в какво ще се превърне това - в истински освобождения. Една империя може да съществива само, ако разширява своята земя. Но народите на света е време да сложат края на всяка една империя.
  • 6 Хахах

    21 14 Отговор

    До коментар #3 от "Перо":

    От Италия и Австрия са изпратили официални лица ? От къде се информираш ?
  • 7 Точно

    31 38 Отговор
    Невероятно точен и интелигентен коментар на Ходорковски! Браво!
  • 8 Шерлок Холмс

    37 25 Отговор
    Кремъл си играе с вас соросоиди, прави ви театро, че руснаците отстъпват дори прави мобилизация и фашистите се юрват обаче от руския огъня който ги чака фашистите живи няма да има.

    Коментиран от #11

  • 9 Мимишко

    16 3 Отговор
    Абе какво е показал,то се видя.Ама лъже като дърт влашки ром.
  • 10 Последния Софиянец

    27 14 Отговор
    100 000 почнали инвазията и 100 000 загинали.Ами кой воюва тогава?

    Коментиран от #15, #16

  • 11 Хахахаха

    12 14 Отговор

    До коментар #8 от "Шерлок Холмс":

    Добре, айде още малко да отстъпят, до към границата!
  • 12 Курестият Дамяни

    12 15 Отговор
    Тая Подлога що него ликвидират??
  • 13 Пловдив 1912

    18 14 Отговор
    Никой не обича предатели..
  • 14 Стоян Александров

    34 15 Отговор
    Точно мнението на този откровен крадец и нереализирал се олигарх искаме да чуем. Че калво друго да каже ? Все пак той е един от Западните подлоги наричащи се русснаци, а те са просто родоотстъпбици, центаджииии. Мнението му нестеува и един цент. Фалш и лъжа, западна пропаганда....Никой невярва ба такива, просто само са използвани, като изтеивалки...

    Коментиран от #25, #34

  • 15 Морски

    12 6 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    Ооо ,Софиянец ,Ко прай твоя приятел кирчу ,дето нямаше алтернатива
  • 16 ЦК на КПСС

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    е как кой журналистите
  • 17 Дъ Мозък

    20 7 Отговор
    Какъв е смисъла на статията по горе. Затворник пише срещу тези дето са го затворили. Обективно а
  • 18 Запознат

    22 12 Отговор
    Миша Ходорковски е най обикновен крадец и няма нищо общо с политиката.

    Коментиран от #30

  • 19 Ото Кац

    17 8 Отговор
    Тоя е много много зле...Пълни глупости и простотии! Нищо общо с истината и действителноста!
  • 20 Специални операции

    11 9 Отговор
    Още малко да падне листа и леса да стане призраче и руската артилерия, ВВС, ракетни войски ще изгорят палчищата наведнъж. Руснаците цяло лято чакат фашистите дасберат на едино място и те го направиха.
  • 21 Добре казано

    9 8 Отговор
    Защо да искат да се превърнат във военни престъпници, трупове или и в двете, само за да защитят богатството, властта и гордостта на Путин и неговите приближени гангстери?
  • 22 Критичния Момент

    8 7 Отговор
    Другия месец републиканците ще врътнат кранчето, да плащат химаритата бинден и шорши с техни пари
  • 23 мдааа

    11 3 Отговор
    Абе пишете ги по кратко тия блювочи не мое ги превъртиме... и с 2 изречения става...
  • 24 Търновец

    17 6 Отговор
    Ходорковски беше признат от руски съд че не е платил 3 млр. долара данъци, той обжалва в Европейския съд но вината му беше потвърдена. По молба на Вили Брандън беше помилван от Путин
  • 25 Ами това е истината

    5 7 Отговор

    До коментар #14 от "Стоян Александров":

    Пак да видим:

    "Точно мнението на този откровен крадец и нереализирал се олигарх искаме да чуем. Че калво друго да каже ? Все пак той е един от Западните подлоги наричащи се русснаци, а те са просто родоотстъпбици, центаджииии. Мнението му нестеува и един цент. Фалш и лъжа, западна пропаганда....Никой невярва ба такива, просто само са използвани, като изтеивалки..."
  • 26 Антируснак

    8 7 Отговор
    Путя е като цига.ните - бий, за да те уважава! Тъй че аргасвай здраво руската муцуна, за да се спомине кремълският жужак...
  • 27 Пако

    12 8 Отговор
    TОЗИ МОШЕНИК ГО РАЗКОСТИХА И СЕГА РЕВЕ СРЕЩУ РУСИЯ.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Търновец

    10 3 Отговор
    Мавроди беше първи секретар на Ленинския комсомол в Москва а Ходорковски беше негова дясна ръка. Те създадоха приватизационна фирма "3М" която действуваше като пирамида и чрез нея привлякоха приватизационни ваучери и дребни спестявания на милиони Руси и след това купиха за 320 млн долара на съмнителен търг част от нефтената индустрия на РФ а след седмица се оказа че реалната цена е повече от 16 млр долара и "3М" беше фалиран а огромната покупка отиде за тях. Така почна Юкос, а милиони Руси пиха водица
  • 30 Хахаха

    8 9 Отговор

    До коментар #18 от "Запознат":

    Русия е ОСЪДЕНА да плати 50 милиарда долара, че е откраднала бизнеса на Ходорковски.
    На колко ли ще бъде осъдена на военни репарации за престъплепията в Украйна?
    Засега се говори за 1,5 трилиона долара ...

    Дупе да им е яко на руснаците, дето се правеха на улави ... Подкрепят Путин, за войната не знаели ...
    Е, ще научат ... по трудния начин

    Коментиран от #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Фазан

    6 1 Отговор
    Ако знаете истината за олигарха крадец Худорковски колко пари изнесе,открадна от Русия няма въобще да го пускате на сайта си.
  • 37 История

    2 4 Отговор
    Трябва да се мисли вече и за присъдите на подкрепящите фашагата путин. По един месец в Гуантанамо и тем подобни ваканционни селища и после по 10 години пандела! Няма да се размине този път - изнагляха много!

    Коментиран от #38

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 И прочете кво каза Ходорковски

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "БОЛШЕВИК":

    Сред въоръжените руснаци и руснаците от присъединените райони ще избухне бунт.Прав е.Найш ква мизерия са тия присъединени райони? Май не знаеш.Аз знам.Ходил съм там( е,избягвал съм на изток;Начи по на изток от Киев,Одеса-не)Беше мизерия,а там,дет руснаците го вземат си е лунен пейзаж.Начи още по-голяма мизерия.Хората?Ни ми съ приказва,по еже ще ме изтъркат.Та,възможни са бунтове,стрелба и т.н.А на русиа тва й трябва,нали?Хихи.Тва е отличителната черта за разлика от другите(върни са преди 120 години в четивата си,демек пак сеири)
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 нормален

    0 0 Отговор
    Какво друго очаквате да каже един изменник на родината фантазии и ярост не кореспондиращи с действителността
Новини по държави: