Last news in Fakti

5 Ноември, 2022 11:50 2 383 43

На Германия ѝ трябват хиляди нови лекари

  • германия-
  • лекари-
  • болница

Излизането в пенсия на много лекари заплашва да доведе до липси и в частния медицински сектор

На Германия ѝ трябват хиляди нови лекари - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германия изпитва остър недостиг на лекари. И по селата, и в болниците, и в частните кабинети. Броят на практикуващите медици никога не е бил толкова висок, колкото сега. Но много лекари работят на непълно работно време.

Няма значение дали става въпрос за селата, за проблемните райони, или за болниците - недостигът на лекари е осезаем навсякъде в Германия. Прогнозите са, че по 9000 от тях ще се пенсионират ежегодно до 2035 година. Проблемът е комплексен - не само медицинските специалисти застаряват, застарява и цялото общество.

Остарявайки и живеейки по-дълго, все повече хора страдат от хронични болести и стават зависими от медицинската помощ. Всичко това отнема на докторите много повече време, отколкото е отнемало преди. Чуват се призиви и за увеличение на местата по специалността медицина в германските университети с няколко хиляди бройки. В момента те са твърде малко, а шанс за прием имат само абсолвенти с отлични дипломи.

Много повече лекари, отколкото преди. Но...

Смята се, че в момента работещите лекари в Германия са над 416 000. Недостигът изглежда парадоксален, защото броят им е по-голям откогато и да било. Същевременно обаче много млади доктори просто не желаят да работят на пълен работен ден. Така се получава, че за да се замени един пенсиониращ се лекар, са нужни средно 1,2 по-млади негови колеги или колежки.

Днес в Германия две трети от всички студенти по медицина са жени. Много от тях трудно комбинират работния делник със семейните ангажименти, особено при 24-часовите смени. Има и друг сериозен проблем: натискът за ограничение на разходите е толкова сериозен, че според скорошно проучване една четвърт от всички лекари в болниците обмислят дали да не напуснат. Други сами решават да съкратят работното си време, за да се справят с напрежението в по-дългосрочен план.

Но има и други трудности. Болниците например имат и прекалено силен стимул да извършват скъпи диагностики и ненужни операции, тъй като това се оказва единственият начин за печелене на повече пари. Всичко това вреди на пациентите и води до пълно изтощение при медицинския персонал или до т.нар. бърнаут.

Все по-трудно е да се намерят лекари за селата

Излизането в пенсия на много лекари заплашва да доведе до липси и в частния медицински сектор. Не са изключение трудностите при намиране на наследници за медицински кабинети в селата. Много млади лекари предпочитат да работят като наети служители, отколкото да поемат финансовите рискове, присъщи за частната практика. Мнозина не харесват и идеята да са на разположение на пациентите си денонощно, както често се получава по селата.

Паралелно с това се забелязва и друга тенденция при медицинските специалисти: лекари се обединяват за съвместни кабинети или като центрове за медицински грижи. Те споделят помещения, персонал и работа, получавайки по този начин възможността да работят на непълно работно време.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    53 2 Отговор
    Е, как!?!? Нали Меркел доведе милиони лекари и инженери?... Из Средиземно море непрекъснато кръстосват корабите на Сорос да събират още...

    Коментиран от #13, #18

  • 2 Пълни глупости

    43 7 Отговор
    Уволниха си лекарите, отказали да се набодат с оторовите ан бигфарма мафията, и сега не им трябват медици, а още добре платени хладнокръвни убийци в бели манти.

    Коментиран от #19

  • 3 ТаУмВзе

    31 2 Отговор
    Ислямистите Лекуват много Ефикасно! ЧЕСТИТО.
  • 4 Бесен- _Язовец

    21 3 Отговор
    Няма кой да им прави к.л.изма в Германия очаква се бум от инфекция с бактерията хламидия.
  • 5 Мустак с барета

    23 3 Отговор
    Ама то в Германистания има ли изобщо пенсиониране бе

    Коментиран от #12

  • 6 ха ха

    24 2 Отговор
    Поредната сълзлива статия, зад която прозират интересите на болничния бизнес. Преведана на достъпен език статията изглежда така: "Ние болниците правим гуша от едни скъпи лечения и ниско платени лекари. Тези, които не искат да ги гърчим се обединяват в малки клиники и ни подяждат на трудовия пазар. При този дефицит трябва да вдигаме разходите за труд. Не ни помагат и законите, които дават определени права на жените, които университетите изсипват на пазара на труда. Изобщо, страдат ни печалбите!

    Коментиран от #27

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Германистаниен капут

    14 0 Отговор

    До коментар #7 от "браум аус геген":

    Бягай в Бургас също търсят лекари
  • 9 Дипломат Чукчев

    26 1 Отговор
    скъпи диагностики и ненужни операции,
    За България ли пишете, а факти?
  • 10 гълъбица Гица

    27 1 Отговор
    На Германия ѝ трябват хиляди нови лекари,тя ще обере всички български и ще изчегърта българската медицина. Ще закрием болниците. И с Българско ще се свърши. Българите ще мрат по улиците и в домовете си. Няма да има кой да помага на родилките. Линейките ще спрат да се движат и -до там.

    Коментиран от #24

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ТаУмВзе

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "Мустак с барета":

    Пич! Бабетка на 80 шпори Порше gts с 260. Не си измислям грам.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Вирус

    12 3 Отговор
    Абе зеуе да не би да почват да дават фира от ваксинките на урсулката хаха
  • 15 Само напомням

    18 1 Отговор

    До коментар #7 от "браум аус геген":

    Ще мълчат немците - нали това са евроАтлантическите "ценности"?










    😄😀😁
  • 16 гост

    27 3 Отговор
    Една от причините за падането на римската империя е, че римляните забогатели, ояли се, домързяло ги е страхотно и се отдали на ядени, пиене и разврат от всякакъв вид. Те прехвърлят управлението на собствеността си и държавата на освободени роби - либертини, които ги крадат и управляват в свой интерес. Същото в момента става и в бившите колониални държави в Западна Европа. Мързи ги, живеят на социални помощи, повечето са ненормално дебели и вече прехвърлят управлението на собствеността си на т.н. мениджъри, дори управлението на държавите си /Англия/. Някой трябва да работи и ги изхранва. Но тълпите мигранти отправили се на там отива не да работи, а да живее като местните на помощи. Това вещае гибелта на Западна Европа. За съжаление приемайки евроатлантическите "ЦЕННОСТИ" и ние сме обречени!

    Коментиран от #34

  • 17 Българските турци

    20 2 Отговор
    Ненапразно Ердоган тъкми в Турция модерни Суперболници...Всички европейски пенсионери са потенциалните им пациенти...Пък и цените и качеството на лечението и балнеосанаториумите там ще са твърде различни от европейските !..."Здравният туризъм" е вече официален бранш в турския международен туристически потенциал !...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ТОЧЕН КОМЕНТАР ❗

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пълни глупости":



















































  • 20 Гешо

    9 3 Отговор
    Важното е , че Урсуза им достави ваксини и направи кинти яко.Апетитът идва с яденето и сега прави през Зеления пари и им е все тая.Германия е вече здраво запълнена с паплач и продължава да се пълни.
    Унгарците се усетиха и казаха Баста.
    Лекари ли?Кой иска да се разправя с мигранти предимно?Някой го спестява, но това са коментари на мед.персонал.
  • 21 Котка ученият

    3 1 Отговор
    Парите престанаха да бъдат стимул за упорито учене и изтощителна работа.
  • 22 Стратегия

    8 3 Отговор
    Не работете за германската икономика. Тези които създадоха ГЕРБ и си затваряха очите за корупцията и безчинствата на шайката, като по този начин създаваха неблагоприятни условия в България с цел насочване на работна ръка към техните икономики, трябва да понесат отговорност. Не работете с и за германски фирми! Всички които са в Германия напуснете. Всички които имат смесени бракове, разведете се и напуснете. Това и по отношение на Франция и Англия. Както и прекратянавене на всякакви взаимоотношения с Русия. Докато не започнат да уважават икономическите интереси на България, която трябва отново да възвърне своите производства и влияние.
  • 23 Най богатата

    12 1 Отговор
    страна в ЕС няма достатъчно лекари, защо? Дали нямат средства за обучението им или е лош генинечният им материал? Не, просто капитализъм гони се само печалбата. Не инвестират в подготовка на местни кадри. Разчитат на лекари учили в България, Индия и др. страни. Т.е. чакат спонсорство от бедните държави.
  • 24 стоян

    7 4 Отговор

    До коментар #10 от "гълъбица Гица":

    До 10 ком - ти какво предлагаш освен че критикуваш - да ги вържем ли нашите лекари - ще ги вземат защото германците са умни и работливи хора и имат пари - не са като простите путинофили дето хвалят русия ама отиват да работят в Германия

    Коментиран от #33

  • 25 сороснерес

    7 3 Отговор
    В Канада приеха закон за евтаназия..всеки решил доброволно да сложи край на живота си посреща с възторг..от белите престилки, дори правят реклами,подканват хората в различна възраст ,стигат и до 12годишни...Демокрация в разцвет..
  • 26 Сатана Z

    5 2 Отговор
    А врачки,гледачки или чакръкчийки не им ли трябват?
  • 27 Сатана Z

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "ха ха":

    За да може този бизнес да съществува в сегашния си вид е необходимо да има много болни хора. Никой по веригата не е заинтересован да лекува пациентите ,а да върви бизнеса за трилиони долари. Всеки бизнес работи по същата икономическа логика.

    Z
  • 28 Запознат

    10 2 Отговор
    Ама да са ваксинирани изискват. Затва имат недостиг.И много от лекарите си тръгнаха. Или умряха от ваксинираните.
  • 29 радикално

    4 1 Отговор
    Да попитам - - а митничари не търсят ли ?!? Щото не съм чул нЕкой нашенски да се е запътил натам - обаче за доста лекари знам......... Чудна работа!!!
  • 30 Горките немци

    0 2 Отговор
    А при нас лекари да искаш - хем и на тях даваме
  • 31 Горките Шваби

    0 2 Отговор
    А при нас лекари да искаш - хем и на тях даваме
  • 32 Горките

    1 2 Отговор
    А при нас лекари да искаш - хем и на тях даваме
  • 33 Калпазанин

    5 3 Отговор

    До коментар #24 от "стоян":

    Да, ама Русия си има лекари бря един път не съм прочел че и трябва работна ръка например, що тъй и за газ не риве и от високи цени и от и флсция не риве и нафтата евтина и парното бачка

    Коментиран от #36

  • 34 Рошко

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    @@@@аму тука си много прав и не само римската ама затова сигурно китайци иранци руснаци държат здраво юздите и не допускат обратна пропаганда. Апропо това вече и немците си го казват нашите ги мързи
  • 35 Аршлох

    3 2 Отговор
    Идват доста желаещи хирурзи от Близкия изток и понякога,тъй като нямат достатъчният опит се налага да трнират на живо,моля та ги извините,прогресът изисква жертви понякога.
  • 36 стоян

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Калпазанин":

    До 33 ком - другарю - в русия е рая ама никой не ще - поне вие путинофилите идете да живеете и работите в този рекламиран рай от вас - там никой не се оплаква и всичко е по мед и масло - спечелете пари и ако и пак се върнете както правят тия дето ходят в Испания Германия

    Коментиран от #37

  • 37 Рошко

    3 2 Отговор

    До коментар #36 от "стоян":

    Тез от Германия вече взеха да не се връщат а годяр на почивки другаде, виж статистикат от година на година парите от емигранти намаляват, па и защо да не отида да живея в Русия, какво му е някъде из Алтай например
  • 38 Павел пенев

    0 0 Отговор
    На Германия и трябва да се откъсне от робството на САЩ, да изгони американските окупационни войски в размер на 60,000 души и да възстанови връзките с Русия.
  • 39 Германците бягат на север

    0 0 Отговор
    За по-добро заплащане.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Отявлен германофил

    0 0 Отговор
    ДБ,ГЕРБ,БъВъ,ДПС с предложение да проявим солидарност към германския народ и да дарим нашите налични лекари.
    Предложението ще го галсуват в Парламента.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: