Last news in Fakti

9 Ноември, 2022 18:04 1 676 2

Рим: Твърдата позиция на Италия относно мигрантите е призив към Европа

  • италия-
  • мигранти-
  • средиземно море-
  • антонио таяни

Антонио Таяни увери, че Италия ще спази международното право и ще повдигне въпроса за миграцията на предстоящата среща на министрите на външните работи на страните членки на ЕС

Рим: Твърдата позиция на Италия относно мигрантите е призив към Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Новата твърда линия на Италия относно мигрантската политика е настоятелен призив към другите страни от ЕС да изпълняват своята роля, заяви днес италианският министър на външните работи и международното сътрудничество Антонио Таяни, цитиран от Франс прес.

По думите му приемането от Франция на хуманитарния кораб "Оушън Вайкинг" на неправителствената организация "Ес О Ес Хюманити", който искаше да акостира в Италия, само доказва, че подобна стратегия работи. Париж обаче все още не е потвърдил информацията, че е отправил подобно предложение и осъди действията на Рим, определяйки ги като "неприемливо поведение".

Новото крайнодясно правителство на Джорджа Мелони разреши на други два хуманитарни кораба да акостират в Сицилия през уикенда, но за първи път само на най-уязвимите мигранти, като жени, деца и болни, беше първоначално позволено да слязат от тях. Под натиска на неправителствени организации, които сигнализираха за лошите хигиенни условия на борда на корабите, останалите мигранти обаче снощи също бяха свалени от корабите.

Пред журналисти Таяни потвърди, че с този избирателен поход Италия е искала да изпрати сигнал.

"И още нещо - решението на президента Макрон да допусне кораба "Оушън Вайкинг" до пристанището в Марсилия показва, че има раздвижване. Ние сме благодарни на Франция, която взе решение за намаляване на натиска върху Италия, и показа че разбира нуждата от солидарен подход между страните от ЕС", каза Таяни, според когото Париж ще приеме кораба. От кабинета на Джорджа Мелони също изказаха благодарност на Франция снощи за това че, според тях, тя се е съгласила да приеме кораба "Оушън Вайкинг" с 234 мигранти на борда.

Говорителят на френското правителство Оливие Веран обаче по-рано днес призова днес Италия "да изпълнява своята роля и да спазва европейските ангажименти", като приеме "Оушън Вайкинг", който все още е в италиански териториални води. "Има ясни европейски правила, приети и в Италия, която впрочем е най-големият бенефициент на европейския механизъм за финансова солидарност", коментира той.

Докато се чака решение на възникналата ситуация, ръководителят на властите на френския остров Корсика Жил Симеони заяви снощи, че може да приеме временно кораба "Оушън Вайкинг" на едно от неговите пристанища.

Антонио Таяни увери, че Италия ще спази международното право и ще повдигне въпроса за миграцията на предстоящата среща на министрите на външните работи на страните членки на ЕС. Рим се надява на "споразумение, чрез което да се установи на базата на населението на всяка страна как да бъдат пренастанени мигрантите в различните страни членки.

Италия също така оказва натиск ЕС да сключи споразумения със страните от Северна Африка, които да възпрепятстват мигрантите да потеглят оттам за съюза и да спират трафикантите, които, според италианския външен министър, унищожават двигателите на мигрантските лодки.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пппп

    32 0 Отговор
    Защо ще ги разселвате връщайте ги обратно! Гаадове мръъъсни напълнихте цяла Европа с всякаква паплаач!
  • 2 Имен

    14 0 Отговор
    Ами да, Шенген е нужен за емигранстаката мафия за увеичаване на доходите - многократно и под прикритие на Шенген.
    Изменете либералните закони.

    Който е дошъл без виза и/или нарочно си и е унищожил паспорта, да не у се дават социални помощи и да бъде ексрадиран.

    Натовски кораби да циркулират в Егейско и Средизено море и да връща имигрантите.

    Иначе имигрантите ще бъдат болшинство след 20 години
Новини по държави: