Last news in Fakti

2 Ноември, 2022 19:52 1 107 14

Франция ще ускори експулсирането на мигранти, но същевременно ще улесни пребиваването на някои от приетите

  • франция-
  • мигранти-
  • еманюел макрон

При положение че центристкото правителство не разполага с парламентарно мнозинство, то ще трябва да търси подкрепа от други партии, за да прокарва законодателните си предложения

Франция ще ускори експулсирането на мигранти, но същевременно ще улесни пребиваването на някои от приетите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Франция си поставя за цел да ускори експулсирането на незаконните мигранти, но и същевременно да улесни правото на пребиваване за онези от тях, които работят в сектори, задъхващи се от липсата на достатъчно работна ръка. Това заявиха в публикувано днес общо интервю министрите на вътрешните работи и труда Жералд Дарманен и Оливие Дюсо, цитирани от Ройтерс.

"Ако трябва да обобщя, бих казал, че сега трябва да бъдем лоши към лошите и добри към добрите", каза Дарманен в съвместното интервю с Дюсо, дадено от тях за вестник "Монд".

В него те описват законопроект, по който парламентът ще се произнесе в началото на идната година. Той предвижда мерки, одобрявани от десницата, като например: улесняване на режима за експулсиране, премахване на закрилата за категории мигранти като тези, които са дошли във Франция още като деца, и лишаване от право на социални помощи на мигранти, на които е наредено да напуснат Франция.

Но тази по-твърда политика, която ще се реализира от закона, се смекчава с мерки като автоматично продължаване на правото на пребиваване за някои категории мигранти. Такава възможност ще бъде дадена например на онези чужденци, които работят в отрасли, изпитващи трудности да наемат достатъчно служители.

Серж Слама, професор по публично право в Гренобълския университет, каза, че с тази обща обществена изява на двамата министри по темата се цели да се придаде "балансиран" вид на закона.

Във Франция вече съществуват процедури за узаконяване на положението на работници в отрасли без достатъчно работници - има изготвен списък на подобни професии от 2005 г. - но процесът не е "достатъчно динамичен, за да отговори на истинските нужди на бизнеса", каза Слама.

При положение че центристкото правителство не разполага с парламентарно мнозинство, то ще трябва да търси подкрепа от други партии, за да прокарва законодателните си предложения.

През последните седмици въпросът за експулсирането на незаконните мигранти е предмет на оживени обществени дискусии във Франция, а повод за това стана убийството на 12-годишно момиче, като основната заподозряна за престъплението е алжирка без право на пребиваване.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оня с магарето

    12 0 Отговор
    Франция става черна....
  • 2 честен ционист

    6 0 Отговор
    Дъблинското споразумение започва да действа.
  • 3 честен ционист

    6 0 Отговор
    Старото Дъблинско споразумение, според което първата приемна страна е отговорна за търсещите убежище и мигрантите, все още е в сила..
  • 4 Франция е гола вода..

    7 1 Отговор
    След Корсиканеца,Маршал дьо Гол и Ален Делон са пълна скръб и жалкост..

    Коментиран от #14

  • 5 ЛОКО

    8 0 Отговор
    НОВИТЕ ЕВРОПЕИЦИ , НО КОГА ЩЕ ГИ ИЗБЕЛЯТ
  • 6 Рошко

    4 2 Отговор
    Не те изобщо не гледат н хората на едно ниво, Чавушоглу е прав като им го каза че ги гледат от високо. Та да го преведем като дойдат емигранти като в колониализма ще има 1 2 3 4 - то качество и брака ще се връща а кои са лоши франсетата е добре да се запитат защо има лоши
  • 7 Ридик

    9 0 Отговор
    Австралия стана Китай, Франция стана това на снимката, Германия стана нова Турция, Великобритания нов Пакистан, а САЩ на Мерилин Монро се превърна в втора Бразилия
  • 8 Затова е зора за Шенген

    7 0 Отговор
    Ще ги връщат по местоназначение с първа регистрация за ес.
  • 9 ИМЕИФ

    2 0 Отговор
    Изменете либералните закони в Запада и Е

    Който е дошъл без виза и/или нарочно си и е унищожил паспорта, да не у се дават социални помощи и да бъде ексрадиран.

    Натовски кораби да циркулират в Егейско и Средизено море и да връща имигрантите.

    Иначе имигрантите ще бъдат болшинство след 20 години

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Соваж бейби

    2 0 Отговор
    Това момиченче е само повод да се повдигне въпроса ,мир на праха му !Има много бездомници по улиците от чакаштите мигранти в Париж е кошмар .Опънали палатки близо до жилищни коопераций ,ходят по улиците крадат ,убиват ,насилват ,столицата се превърна в кофа за боклук и за туристите не е много здравословно да се движат по малки улички или селфи с телефона някой минава и ти ги изтръгва от ръката.Маркова чанта също е лошо като идея в метрото или сама жена на разходка.Да поемат ангажимета ,това е в следствие от много акъл и умни лидери .Да се въведат визи като в САЩ само за европейски граждани разрешено,другите да си ходят.Вече за френските острови те си пътуват кога иска влиза и си тръгва .
  • 12 Соваж бейби

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "ИМЕИФ":

    Водят статистика ,проблема е че поемат много мигранти а няма къде да ги настанят .Иначе е трудно да извадиш френски документи един куп бюрокрация .Мигрантите 5 на 1000 души печелят паспорт,повечето влизат в армията за да станат франсета ,другите имат статут 8до 10 години и ако не си получил френска диплома от училище ,не работиш ,не плащаш данък ,нямаш къща само социални хайде марш обратно.А другите цветни са от островите франсета по паспорт ,лека му пръст на Наполеон трябва да го благославят всеки ден ,повечето не са мигранти .
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 От Париж

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Франция е гола вода..":

    Пак е в пъти по-добре от бг-то.
Новини по държави: