Last news in Fakti

2 Ноември, 2022 20:30 1 917 9

Петролни рафинерии постепенно възстановяват работа след месец стачка

  • франция-
  • стачка-
  • еманюел макрон-
  • ексън мобил-
  • тотал енержи-
  • хавър

Приключи стачката в петролната рафинерия на "Тотал енержи" край френското пристанище Хавър, чийто производствен капацитет е 240 хиляди барела на ден, заяви днес говорител на компанията

Петролни рафинерии постепенно възстановяват работа след месец стачка - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Около 45 процента от производствените мощности за преработка на петрол във Франция не работят заради стачните действия, продължаващи вече повече от месец, но доставките са напът да се увеличат, тъй като една голяма петролна рафинерия подновява работа, а друга възстановява пълния си производствен капацитет до края на седмицата, информира Ройтерс.

Стачните действия с искания за повишаване на трудовите възнаграждения започнаха в края на септември в три рафинерии на френската корпорация "Тотал енержи" (TotalEnergies) и в съоръжения на местното подразделение на американския петролен гигант "Ексън мобил" (ExxonMobil).

Поради трудовите протести през голяма част от октомври преработката на суров петрол във Франция спадна с около 740 хиляди барела на ден. Това доведе до недостиг на горива в местните бензиностанции през по-голяма част от миналия месец. В момента в страната дневно се преработват поне по 500 хиляди барела по-малко петрол то необходимото, според изчисления на Ройтерс, въпреки че стачката беше прекратена в три рафинерии в средата на октомври. Днес работа подновява още една.

"Ексън мобил" обяви в средата на миналия месец, че възстановяването на работата на неговите петролни рафинерии във Франция "може да отнеме 2-3 седмици". През миналата седмица е избухнал пожар в рафинерията на "Ексън мобил" във Фос-сюр-Мер, която е с производствен капацитет от 140 хиляди барела на ден. В ход са ремонтни дейности, обяви днес пред Ройтерс започнат източник.

Пускането на съоръжението отново в експлоатация е забавено с няколко дни, но то трябва да приключи до края на седмицата, съобщи говорител на корпорацията.

Приключи стачката в петролната рафинерия на "Тотал енержи" край френското пристанище Хавър, чийто производствен капацитет е 240 хиляди барела на ден, заяви днес говорител на френската компания.

Съоръжението тепърва трябва да бъде пуснато в експлоатация, е съобщил обаче източник, който е добавил, че в друга петролна рафинерия на "Тотал енержи", във Фейзин близо до Лион, продължават да стачкуват. Производственият капацитет на това съоръжение е 117 хиляди барела на ден.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чуйте ся..

    12 3 Отговор
    Петрол на планетата имат само Путин и жестокия красив принц,Никой Друг! Затуй трябва да Контактуваме дипломатично и с Двамата.Ценностите,гей-парадите и пр.си изпяха песничката..Аре наздраве..
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Камейро

    13 0 Отговор
    Забравили сте да напишете ,защо приключват стачките ! Изпълнени са им исканията . Дебелогъзите бюрократи са клекнали . Факти ,факти много слаба журналистика , добре че ви плащат от вън инЪК да сте умрели от глад . Бай д уей тениската ви е много тъпа , бъдете мъже и кажете колко сте продали :D
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: