Last news in Fakti

9 Ноември, 2022 22:33 965 5

Макрон: Влиянието на Франция ще бъде издигнато до ранга на стратегическа функция в отбраната на страната

  • франция-
  • отбрана-
  • еманюел макрон

Държавният глава потвърди, че френското ядрено възпиране е допринесло за сигурността на Европа, като по този начин изясни неотдавнашни свои изявления, които изглежда поставяха това под въпрос

Макрон: Влиянието на Франция ще бъде издигнато до ранга на стратегическа функция в отбраната на страната - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Еманюел Макрон каза днес, че влиянието на Франция ще бъде издигнато до ранга на "стратегическа функция" в отбраната на страната в контекст на засилване на борбата срещу дезинформацията, предаде Франс прес.

"Няма да останем неми свидетели", да помагаме за разпространяване на фалшиви новини или враждебни на Франция твърдения, каза френският президент и обяви, че в тази борба държавата ще бъде снабдена с "необходимите средства".

Макрон обеща повече активни действия в тази посока.

Той също така настоя за необходимата "мобилизация" на нацията, която ще премине и през разширяване на съществуващата сега в страната Всеобщата национална служба и през "военната икономика", която държавата трябва да изгради.

„Не става дума за милитаризиране на обществото, а за укрепване на духа на устойчивост, за защита на нашия суверенитет“, отбеляза Макрон.

Френският президент потвърди, че френското ядрено възпиране е допринесло за сигурността на Европа, като по този начин изясни неотдавнашни свои изявления, които изглежда поставяха това под въпрос.

„Днес дори повече от вчера жизненоважните интереси на Франция имат европейско измерение. Нека да не забравяме, че Франция има средства за ядрено възпиране и нека понякога да не драматизираме няколко коментара“, посочи той.

На 12 октомври Еманюел Макрон си навлече критики, като каза по телевизия "Франс 2", че евентуален ядрен удар в региона на Украйна, който потенциално включва европейски страни членки на НАТО, не попада в областта на "фундаменталните интереси" на Франция.

Макрон призова за „европейски отбранителни коалиции, настоявайки да бъде осъзната необходимостта Франция и Германия да напреднат с буксуващите им сега проекти за индустриално сътрудничество и напомняйки за френско-британската среща на върха по въпросите на отбраната през първото тримесечие на 2023 г.

„Нашите сили са създадени да се комбинират“, каза той по отношение на Германия в момент, когато Париж и Берлин придвижват съвместните си бъдещи проекти за танкове и бойни самолети и се опитаха в края на октомври да рестартират отново френско-германското сътрудничество, превърнало се в двигател на Европейския съюз, след поредица от спорове.

„Нашето партньорство с Великобритания трябва също да бъде изведено на друго ниво“, отбеляза Макрон, споменавайки „операции, способности, ядрената и хибридна област“.

Френският държавен глава официално обяви също края на антиджихадистката операция "Бархан" в Сахел, 9 години, след като френските военни дойдоха в Мали и три месеца, след като те напуснаха тази страна.

Новата стратегия на Франция в Африка ще бъде финализирана до 6 месеца след консултации с нейните партньори на континента, каза Макрон. Близо 3000 френски войници остават разположени в Нигер, Чад и Буркина Фасо, посочва АФП.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    14 0 Отговор
    Макарончо откакто запали църквата и нещата за Франция само надолу.
  • 2 Офф..

    12 0 Отговор
    Тоя па е толкова жалък,чудя се как го трае оня бабунгер..
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Микрончо,

    6 2 Отговор
    мобилизирай колкото имаш ум и сърце и организирай спирането на тези противоевропейски набези, подтиквани от краварите. Те искат да ни убият и унищожат Европа, СИГУРНА съм, че го виждаш, ама си заклещен от тях.
  • 5 Оруел 1984

    2 0 Отговор
    ""Няма да останем неми свидетели", да помагаме за разпространяване на фалшиви новини ,,,,,и обяви, че в тази борба държавата ще бъде снабдена с "необходимите средства". ....И Франция доживя това! Ужас! И какви са тия "необходими средства" бе Макроне? Основните средства на демокрацията за борба с лъжите са свободата на словото и медиите. Затова всички тиранични режими в Историята прибягват до твоите "необходимите средства", Защото те притежават истината и всичо друго заплашва тиранията им.
Новини по държави: