Last news in Fakti

10 Ноември, 2022 10:54 28 665 56

Голямо разочарование за Тръмп

  • републиканци-
  • разочарование-
  • демократи-
  • сащ-
  • избори-
  • междинни избори-
  • сенат-
  • донадл тръмп-
  • джо байдън

Резултатите на някои радикални републиканци, подкрепени от Доналд Тръмп, са разочароващи

Голямо разочарование за Тръмп - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Джо Байдън оцеля и това е първата поука от тазгодишните междинни избори в САЩ, констатира френското издание "Нувел обсерватьор", предаде БТА.

Американският президент се опасяваше от републиканска "червена вълна" по време на вота във вторник - междинните избори неизменно са неуспешни за действащите президенти. Лидерът демократ обаче изглежда е успял да ограничи щетите, се казва в материала.

Вчера още не бяха известни всички резултати. Републиканците впрочем са на път да си върнат Камарата на представителите в Конгреса, но ако това стане, мнозинството им ще е малко - 8 до 15 кресла. Джо Байдън се справи по-добре от своите предшественици, които на междинните избори се е случвало да загубят от 40 до 63 кресла, изтъква "Нувел обсерватьор".

"Републиканска вълна" нямаше, пише в. "Фигаро".

Първите резултати отново измамиха очакванията. Прогнозите за триумф на републиканците и поражение за демократите се оказаха грешни.

Лошата икономическа конюнктура и високата инфлация, непопулярността на Джо Байдън и традиционният наказателен вот за действащия президент не бяха достатъчни, за да осигурят на републиканците очакваната победа. Страната изглежда отново е разделена почти по равно между двете партии. Резултатите им са толкова близки, че ще трябва да изчакаме преброяването на всички бюлетини, за да научим какво ще е мнозинството в Конгреса, заключава "Фигаро".

Ден след изборите видяхме все още неоформен политически пейзаж в САЩ. Републиканците все така се надяваха да завоюват мнозинство в Камарата на представителите и дори в Сената. Пътят към такава промяна обаче все повече се стеснява, коментира френският "Монд" постепенно огласяваните първоначални резултати от вота.

Разликата между победа и поражение зависи понякога от перспективите, а не само от голите цифри. От контраста между очаквания и резултати, изтъква вестникът.

Резултатите на някои радикални републиканци, подкрепени от Доналд Тръмп, са разочароващи, отбелязва "Монд" в друг материал.

Тръмп вложи много сили в кампанията и подкрепи мнозина кандидати. С надеждата да се възползва от тези избори, винаги благоприятни за опозицията (в случая за републиканците) и за да демонстрира политическа сила с прицел към президентските избори през 2024 г. Очертаващите се резултати обаче не потвърждават надеждите на експрезидента, подчертава изданието.

Америка по навик ни обещава един безкраен филм, пълен с напрежение, в края на който ще бъде посочен големият победител от изборите, резюмира френският "Еко".

Макар да са най-голямата демокрация в света, САЩ притежават объркващо архаична изборна система, заради което може да се наложат нови преброявания в някои щати и със сигурност много съдебни спорове в други. Човек може да си зададе въпроса как така в страната на "Майкрософт" и "Гугъл" в изборите може така да си личи този тъй занаятчийски подход, добавя "Еко".

Като цяло демократите смятат, че са избегнали най-лошия сценарий, който медиите в САЩ дни преди изборите смятаха за все по-вероятен заради ниските рейтинги на Байдън и икономическите трудности, обобщава "Росийская газета".

Републиканците не постигнаха смазваща победа. Това е и обяснението за леката еуфория сред съюзниците на Байдън. Краен резултат обаче няма за нито една от камарите в Конгреса, затова им е още рано да празнуват, пише московският официоз.

При победа на Републиканската партия Камарата на представителите ще се оглавява вече не от Нанси Пелоси, а от лидера на консерваторите в тази камара Кевин Маккарти, смятат политолози, говорили пред руския "Известия".

При този сценарий "червеният" републикански блок ще може да започне процедура за импийчмънт на сегашния лидер на САЩ Джо Байдън, както и да подкрепи бившия държавен глава Доналд Тръмп в президентската надпревара през 2024 г. Не е сигурно обаче, че републиканците ще вземат връх в някоя от двете камари. Сегашното разпределение на силите донякъде ще се коригира след обработката на бюлетините, изпратени по пощата, а в Джорджия може да се състои втори тур на изборите за Сенат, прогнозира всекидневникът.

Дори с нов председател на долната камара едва ли се очакват радикални промени както във вътрешната, така и във външната политика, казва американистът Едуард Лозански.

Президентът остава с право на вето и за преодоляването му са необходими 2/3 от Конгреса, но републиканците няма да имат толкова в нито една от двете камари, дори в долната - там надмощието им ще е най-много 10-15 гласа. Така че няма кой знае какви очаквания, обяснява експертът.

За Русия е от значение как ще се промени външната политика на САЩ, подчертава "Независимая газета".

Промени естествено ще има - особено ако републиканците получат все пак контрол над Сената. При все това повечето експерти не прогнозират смяна в курса на САЩ по отношение на конфликта в Украйна.

Единственият политик, заявил, че при победа на съпартийците му "Украйна няма да получи нито пени", е Марджъри Тейлър Грийн. Консервативна републиканка, тя уверено спечели вота в родната си Джорджия и влезе в Камарата на представителите. А Кевин Маккарти вече каза, че се обявява само за по-внимателен контрол върху изразходването на средствата, отпускани на Украйна, но не и за орязване на помощта за тази страна. Анкетите сочат, че делът на американците изолационисти, които са за максимална ненамеса в ситуацията в чужбина, е стигнал исторически минимум, отбелязва "Независимая газета".


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    138 28 Отговор
    Бай деменция си монтира мъртви сенатори! Добре е, но краварчето се набутва в цветна гражданска война. Всички срещу всички.
  • 2 Г.Георгиев

    149 27 Отговор
    В САЩ, демократично са имали право да участвуват наред с живите и 2 милиона починали.

    Кулминацията е, че в САЩ демократично са ИЗБРАНИ и двама починали.
    Единият от тях, починал преди месец е събрал изключителните 85% в региона си.

    Коментиран от #4

  • 3 Последния Софиянец

    139 30 Отговор
    Демократите губят катастрофално.Картата на САЩ е червена.

    Коментиран от #14, #15, #54

  • 4 Живите мъртви

    73 9 Отговор

    До коментар #2 от "Г.Георгиев":

    Този е наш кандидат.Нема ора баце
  • 5 С.П.

    126 22 Отговор
    Каква "демокрация" е САЩ след като избирателната им система допуска двама мъртавци да бъдат избрани за конгрисмени?!?

    Коментиран от #13

  • 6 стоян георгиев

    33 90 Отговор
    Докато Тръмп е начело на републиканците ще е така.пълен провал.не можаха да бият след ковида и инфлацията.булнуват за някакъв импиичмънт а не виждат лидера си кво ги натвори.

    Коментиран от #51

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 всичко свърши

    26 75 Отговор
    в момента тръмп е пред обвинение от върховния съд на щатите за предателство и подстрекателство към бунт
    просто вървят изслушванията в конгреса

    Коментиран от #23

  • 9 Наблюдател

    36 136 Отговор
    Разочарованието не е само за Тръмп, на и за психопата Путин, руските фашисти и техните български слуги. Защото те очакваха, че Тръмп и републиканците ще спрат военната помощ за Украйна и ще дадат зелена светлина на руснаците да ликвидират Украйна като самостоятелна държава и да продължат с геноцида на украинците.

    Коментиран от #36

  • 10 Хаха

    35 53 Отговор
    Самите републиканци вече се отказват от Тръмп, предпочитат Де Сантис пред него. Остават му само МАГА дебилитe.
  • 11 логично

    30 80 Отговор
    ненормалника тръмп се подкрепя от дегенерати и лумпени копейки
  • 12 Митака

    26 57 Отговор
    Никога повече Дони корумпето 😂
  • 13 Рубладжийче

    53 24 Отговор

    До коментар #5 от "С.П.":

    Истинската демокрация е единствено в Русия, Китай и Северна Корея!
  • 14 ти беше казал

    25 44 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Че и Киев падал за 3 дни хахахахаха

    Коментиран от #35

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гост

    29 29 Отговор
    ...Разочарование....трябва да си толкова гламав като него за да гласуваш...Нищо лошо спрямо Републиканците,но да изкарат сериозен кандидат а не този Клоун.Вижда се и на междинните избори че ,може би заради него губят позиции...
  • 17 Коментар

    105 22 Отговор
    Яко фалшификейшън и манипулейшън сър!!!

    Бай Дън, тоя старец, който трябва да се лекува и да си гледа старините, който докара инфлация и криза на народа си, бил с по-голямо одобрение от алтернативната партия???

    Това няма как човек с нормално функциониращ ум, да го повярва!!!

    Пълни глупости и манипулации!!!

    Крайно време е нормалните в сащ да поемат щафетата и да си върнат обратно държава!
    След което и останалите държави по света да направят същото!

    Крайно време е глобализмът и дълбоката държава, да бъдат спрени и опандизени!!!

    Коментиран от #18, #46

  • 18 Само питам

    20 80 Отговор

    До коментар #17 от "Коментар":

    Ти ли, който боготвориш психопата Путин ще ми говориш за нормалност бе путлерас?

    Коментиран от #25

  • 19 Байдън не губел с много, могло да бъде и

    59 6 Отговор
    По лошо!!??? Байдън изпуснал влака само за 5 минути??? НЕЕ С МНОГО!!!!
  • 20 Мисирки, сър

    73 8 Отговор
    Щом и БТА от информационна агенция се е превърнала в бла-бла агенция, значи журналистиката е напълно умряла в България.
  • 21 За протокола

    72 12 Отговор
    "Украйна няма да получи нито пени"!
    Браво на Марджъри Тейлър Грийн!!!
    Резултатите още се броят, а за кой, ще е разочарованието, ще стане ясно мнооого скоро, но май, май няма да е Тръмпа!
  • 22 Зомби апокалипсис

    83 10 Отговор
    Вече гласуват умрели и избират умрели?А президента им се ръкува с призраци.Колко пропадна тази държава...преди ги мислех за велики.
    Преди на Тръмп се смеех за изказванията му как трябвало да се дезинфекцират от вътре заради ковид и няколко се бяха натровили с белина,но пред Бай Дъно този е цвете направо.
    Защо направо и Хитлер не си бяха сложили да гласуват за него?И без това Хънтър си въобразява как е Хитлер.Тези не са демократи,а неофашисти,които искат ТСВ,за да ни сложат диктатура и да ни контролират чрез изкуствен интелект.Минали са покрай демокрацията и са заминали към демонизацията.

    Коментиран от #24

  • 23 Бил Гет

    23 5 Отговор

    До коментар #8 от "всичко свърши":

    Нещо те е уловила деменцията . Чакай вие сте си такива.
  • 24 Този

    10 24 Отговор

    До коментар #22 от "Зомби апокалипсис":

    Успокой се малко.и да не ти харесват нещата ,ще трябва да ги преглътнеш.пий чаша вода и подишай чист въздух.
  • 25 Коментар

    43 7 Отговор

    До коментар #18 от "Само питам":

    Когато "аргументите" ти се основават само на обидите, тогава няма смисъл да се спори с такива като теб!
    С радио, овладени медии и бг тролове, не се спори, а се игнорират!
    Ако пък много настояват може да им покажеш от де изгрява слънцето!

    Тролчо, помни ми думата!
    Европа и дори САЩ ще бъдат отвоювани обратно от корумпираните слуги на корпоративните кукловоди!!!

    Надявам се не ти е твърде сложно за възприемане!!!

    Коментиран от #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Като ти чета

    6 22 Отговор

    До коментар #25 от "Коментар":

    словоблудствата. Абе ти да не би от Аврора да си слязъл?https://fakti.bg/world/729085-golamo-razocharovanie-za-tramp
  • 28 Алооо журналята

    45 9 Отговор
    ..ОТ ПСЕВДОФАКТИ! КАКВИТО И СЪЧИНЕНИЯ ДА ПРАВИТЕНЕ МОЖЕТЕ ДА ЗАБЛУДИТЕ ХОРАТА!ИСТИНАТА Е ДЕМЖКРАТИТЕ И БАЙГЪНДЪН СЕ ПРЖВАЛИХА ТОТАЛНО И ОТ ТУК НАТАТЪК ВСЕ ПОВЕЧЕ ДОВЕРИЕ И ПОЗИЦИИ ЩЕ ГУБЯТ!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Бае Въло

    33 7 Отговор
    По Вазов:

    Републиканци тръпнат друг път не видели,
    в едно да гласуват живи и умрели!
  • 31 Класика

    45 8 Отговор
    Ами Байдън легитимира дрогата точно с тая цел! Всички дроги,метиси,всичката каша от етноси,бандити,биполярни,обратеняци,извратеняци,всички болни по лъжливата зелена зделка,всички кълнящи се в ковид и тези които го измислиха,всички които лансират ел колите- най опасното оръжие за човека и озона,всички тези ги е страх да не влезнат в затвора всички агенти- бълхи на Урсула и СЗО,всичко това гласува за мафиота Барак Обама! Не за Байдън,защото той е куклата с батерии!

    Коментиран от #42

  • 32 Разочарование.

    8 9 Отговор
    Та той самия си е едно разочарование.
  • 33 Руски мераци

    12 22 Отговор
    Помощта за Украйна ще се засили!!
  • 34 ОШипка радефф

    10 21 Отговор
    РЕД СЪЛЗИ , РЕД СОПОЛИ БЪРШЕ ТРЪН/п/ !
  • 35 Миро

    23 6 Отговор

    До коментар #14 от "ти беше казал":

    Киев пада за 30 секунди и става писта за литище за Москва !!!!!!
  • 36 Наднаблюдател

    44 9 Отговор

    До коментар #9 от "Наблюдател":

    Боклук украински,марш обратно в кочината на зеленясалия вкупом с всички нагли и нахални укри!
    Да ви няма в България,сган фашистка!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Ани

    26 4 Отговор
    Бай деменция си монтира мъртви сенатори! Добре е, но краварчето се набутва в цветна гражданска война. Всички срещу всички.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Бибитко

    22 7 Отговор
    Бай Дън има опит в нагласянето на изборните резултати като нашия "гений" Бойко Борисов.

    Коментиран от #49, #50

  • 42 Бибитко

    25 5 Отговор

    До коментар #31 от "Класика":

    Бай Дън легитимира и всички лесби и хомо. Демократически рай за разврат и противоестествено развитие.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 бай Даньо

    6 16 Отговор
    Клоуна Тръмпи е резил, а клоуна Ганчо пак не в час коя пиеса се играе ...
  • 45 Ха-ха-ха..

    26 4 Отговор
    "..Макар да са най-голямата демокрация в света, САЩ .."
    Ако това е някаква демокрация, то СССР е бил наистина истински комунизъм :)!!!!

    И този склеротик, няма как да е бил избран! Вече и децата знаят, как се правят "изборите" в тези "демокрации"!
    Този не знае нито кой е, нито къде е и какво прави... Ръкува се с призраци и търси починали хора на конференции :)!
    Е, кой нормален американец, ще го иска него още за президент или неговата партия да управляват, като не могат да вземат някой по-адекватен?
    Май пак са "вдигнали" хиляди и милиони мъртавци от гробищата да "гласуват" за този, който скоро ще отиде при тях :)?

    Коментиран от #55

  • 46 Джеронимо

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Коментар":

    това е вери труднейшънс
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Кремъла

    5 6 Отговор
    Горкият Тръмп няма да успее да види Белия дом отвътре.
  • 49 Рус

    1 1 Отговор

    До коментар #41 от "Бибитко":

    Ама има и по-големи майстори на изток от нас.
  • 50 Изток

    4 1 Отговор

    До коментар #41 от "Бибитко":

    Ама на изток от нас как ги НАГЛАСЯТ! 99,9
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Бате Гойко

    0 0 Отговор
    А бе това влечуго кой изобщо го брои
  • 54 Бате Гойко

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Я пак, че не разбрах
  • 55 Готин

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Ха-ха-ха..":

    Прочети коментара на бай Даньо (44), той много добре е обяснил! Ама Ганьо въобще не е в час!!!
  • 56 Графа

    0 0 Отговор
    Като се напия поглеждам снимката на този с тупето, за да мога да върна, та да ми поолекне