Last news in Fakti

5 Декември, 2022 17:00 738 5

Германия: Закриването на нравствената полиция в Иран няма да спре протестите

  • германия-
  • иран-
  • протести-
  • нравствената полиция

Закриването на нравствената полиция в Иран заради вълната от недоволство в страната "няма да промени нищо" по отношение на надигането на иранското общество

Германия: Закриването на нравствената полиция в Иран няма да спре протестите - 1
Снимка: БГНЕС

Закриването на нравствената полиция в Иран заради вълната от недоволство в страната "няма да промени нищо" по отношение на надигането на иранското общество, заяви днес представител на германското министерство на външните работи, цитиран от Франс прес.

"Жените и мъжете на Иран излизат по улиците, за да защитават основните си права. Те искат да живеят свободни и независими. Ако тази мярка бъде приложена, тя няма да промени нищо", коментира говорителката на ведомството Андреа Засе.

"Нравствената полиция беше разпусната от онези, които я създадоха", обяви вчера главният прокурор на Иран Мохамад Джафар Монтазери.

Новината за закриването на нравствената полиция бе възприета като жест към протестиращите след смъртта на 22-годишната етническа кюрдка Махса Амини на 16 септември - три дни след задържането ѝ от нравствената полиция в столицата Техеран за неправилно носене на хиджаб и нарушаване на строгите изисквания към облеклото на жените.

"Тези твърдения (за закриването на нравствената полиция - б. ред.) идват от главния прокурор, който няма правомощия да я закрие", подчерта Засе. "Очакваме да видим какъв ще е резултатът от това изявление, а до момента липсва официално потвърждение", добави тя. По думите ѝ протестиращите "не искат единствено закриването на нравствената полиция и отмяната на задължителното носене на хиджаб".

Само четири ирански реформаторски вестника споменаха днес закриването на създадената през 2006 г. религиозна полиция с цел да "разпространява културата на благоприличие чрез носене на хиджаб".


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    7 2 Отговор
    Те тарамбуките ви изтрепаха там в Германия вие за протестите в Иран сте се загрижили
  • 2 Дам

    5 0 Отговор
    Власт не се дава ей така тоя голям кокал и Иранците го ръфат сладък па сладък.
  • 3 Крез

    6 2 Отговор
    Що не си гледате вашите проблеми....цъфнали та завършвали та на другите акъл да дават.
  • 4 Ади бе Хи лерчо

    1 0 Отговор
    Заври си лентичките с дъгата в 5-та точка. На нас в България не ни трябват джендъри и без това мрем тука и не раждаме деца.
  • 5 що за дипломати са това

    0 0 Отговор
    Нещо в този свят не е наред. Поне дипломатите трябва да познават културата на отделните страни и тяхното светоусещане.
    Били протестирали "да защитават основните си права", ама тоя знае ли какво иранеца възприема под права? Каква е тая уравниловка, всички равнис по нас.Те може да не мислят като нас, и имат право на това. Там обществото може да не съгласно с убиването на младо момиче, само щото му се е появил кичур коса, но в същото време може и да не искат гейове и парад на разврата по улиците
Новини по държави: