Last news in Fakti

6 Декември, 2022 07:20 704 1

Гана ще гарантира платежоспособността на финансовите институции

  • гана-
  • финансовите институции-
  • платежоспособност-
  • гаранции

Правителството ще предприеме всички необходими мерки, за да гарантира платежоспособността на финансовите институции, участващи в замяната на вътрешния дълг

Гана ще гарантира платежоспособността на финансовите институции - 1
Снимка: ГНА

Правителството ще предприеме всички необходими мерки, за да гарантира платежоспособността на финансовите институции, участващи в замяната на вътрешния дълг, предаде ганайската агенция ГНА.

Министърът на финансите Кен Офори-Ата заяви на пресконференция, че благодарение на целенасочените регулаторни мерки и Фонда за финансова стабилност банките, пенсионните фондове, застрахователните компании, управляващите фондове и схемите за колективно инвестиране ще бъдат подкрепени, за да могат да изпълняват в срок задълженията си към своите клиенти.

Офори-Ата обеща това на официалното откриване в Акра на програмата за замяна на вътрешния дълг на Гана.

Програмата има за цел да облекчи дълговото бреме по най-прозрачен, ефективен и бърз начин.

В тази връзка той заяви, че чрез офертата за замяна на дълга правителството работи усилено да сведе до минимум въздействието на замяната на вътрешния дълг върху инвеститорите, притежаващи държавни облигации.

"Тя не включва никакво орязване на главницата на допустимите облигации, както обещахме. Нека да повторя този факт възможно най-ясно, при тази дългова замяна индивидуалните притежатели на вътрешни облигации не са засегнати и няма да загубят номиналната стойност на своите инвестиции", каза той.

Офори-Ата призова ганайците да отстранят всяко съмнение и да отхвърлят всякакви спекулации, че правителството е на път да намали пенсионните им спестявания или номиналната стойност на инвестициите им.

Във връзка с това министърът заяви, че управителят на банката на Гана ще даде подробности за необходимата помощ в надлежния срок.

"Също така проведохме обширни разговори с регулаторните органи във финансовия сектор, включително Комисията по ценните книжа и фондовите борси, Националната застрахователна комисия и Националния регулаторен орган за пенсиите, за да се постигне съгласие, че ще бъде осигурена търпимост от страна на регулаторните органи за всички юридически лица, чието финансово състояние е ощетено поради участието им в тази замяна", добави той.

Той заяви, че замяната на дълг осигурява организиран начин за връщане на икономиката в правилната посока и че тези усилия ще бъдат допълнени от фискални мерки за защита на най-нуждаещите се и най-уязвимите в обществото.

Гана преговаря с МВФ за помощ в размер на 3 млрд. ганайски седи, за да вкара икономиката си в пътя на растежа след пандемията от COVID-19.

Източник: БТА / ганайската агенция ГНА


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айдее

    1 0 Отговор
    И тия си заминаха - МВФ, чумата на века