Last news in Fakti

15 Декември, 2022 11:55 910 6

САЩ са против милитаризирането на проблема в Северно Косово

  • сащ -
  • милитаризиране-
  • северно косово

Ситуацията в Северно Косово се изостри тези дни след атаки срещу офиси на избирателни комисии и местната полиция, блокади на пътища, стрелба и експлозии

САЩ са против милитаризирането на проблема в Северно Косово - 1
Снимка: Shutterstock

Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар каза, че е против изпращането на сръбска войска в Северно Косово, тъй като е против милитаризирането на проблема, съобщи сръбската национална телевизия РТС. Той добави, че барикадите в Северно Косово трябва да бъдат премахнати по мирен път – от онези, които са ги поставили.

„Не искам да предопределям изхода от преговорите, но искам да кажа едно нещо – в контекста на тази криза, мисля, че можем да видим началото на решението, дори и във възможността за нов диалог, но и в новия модел – търсенето на дългосрочни решения за този регион“, каза Ескобар.

Той подчерта, че САЩ подкрепят решението да се създаде Съюз на сръбските общини, както и да се спази тази точка от Брюкселското споразумение от 2013 г., която предвижда създаването на този орган за самоуправление на сърбите, живеещи в Косово.

„За САЩ това (Брюкселското споразумение) е правно-обвързващо споразумение между Сърбия, Косово и Европейския съюз“, каза още Ескобар и допълни, че срокът за изпълнение на споразумението е „веднага“. Според него Съюзът на сръбските общини е важен не само за сърбите в Косово, но и за целия регион.

Ескобар коментира и желанието на Белград да получи позволение да изпрати сръбска войска в Северно Косово, като каза, че САЩ са против това действие.

„Сърбите (в Косово) трябва да се върнат в институциите, искаме ги там, нужни са ни там и барикадите трябва да се премахнат от хората, които са ги поставили“, каза той.

Ситуацията в Северно Косово се изостри тези дни след атаки срещу офиси на избирателни комисии и местната полиция, блокади на пътища, стрелба и експлозии, което доведе до отлагане на насрочените избори за местни власти в Северно Косово от декември за април, а сръбският президент Александър Вучич заяви, че Сърбия може да изпрати сръбски военни в Косово. Избори трябва да бъдат произведени, тъй като през ноември представителите на етническите сърби напуснаха постовете си в косовските институции в знак на протест срещу решението на правителството в Прищина да смени сръбските регистрационни номера на автомобилите с косовски.

Напрежението между Белград и Прищина е постоянно, откакто Косово обяви независимост през 2008 г., която Сърбия отказва да признае. Европейският съюз и САЩ опитват да помогнат на двете страни да нормализират отношенията си, но засега без успех.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ротшилд

    10 4 Отговор
    Аз съм САЩ. Аз съм Косово и независима Украйна.
  • 2 аржентински Москвич

    10 0 Отговор
    Хехеех туй е оксиморон бря! 😆
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 0 Отговор
    Ескобар🤔🤔🤔
    БОНДстил🤔🤔🤔
  • 4 Кочо

    18 0 Отговор
    Точно в тези декемврийски дни преди 81 години, патриотична България обяви война на световното Зло - Англия и САЩ! А сега - партньорство!? Позор! Тогава царя казал на началника на кабинета си - ,,Груев! Тези идиоти можеха поне да не ръкопляскат....!".
  • 5 КЪВ ЦИНИЗЪМ

    6 0 Отговор
    Кой ли пък създаде проблемът в Косово та до днес е нерешен????
  • 6 Вирус

    2 0 Отговор
    Скачени съдове украйна косово армения тайланд китай иран и други западняците искат да си изчистят дълговете чрез войни невъзвращаеми са най развитите икономики уж