Last news in Fakti

29 Декември, 2022 22:07 1 009 14

Крайнодясното израелско правителство положи клетва

  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • правителство

Нетаняху оглавява правителство, което се състои от твърдолинейна, религиозна и ултранационалистическа партия, в която доминират заселници на Западния бряг, две ултраортодоксални политически формации, както и националистическата му партия "Ликуд"

Крайнодясното израелско правителство положи клетва - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Бенямин Нетаняху положи клетва като премиер на Израел и даде началото на най-крайнодясното и консервативно в религиозно отношение правителство в историята на Израел. Новият министър-председател се зарече да провежда политика, която може да предизвика вътрешни и регионални сътресения и да доведе до охладняване на отношенията между Израел и най-близките му съюзници.

Нетаняху положи клетва минути, след като парламентът гласува вот на доверие на новото му правителство. Той заема премиерския пост за шести път, уточнява БТА.

Новото правителство обеща, че основните му приоритети ще включват разширяване на заселничеството в окупирания Западен бряг, увеличаване на огромните субсидии за ултраортодоксалните му съюзници и настояване за обширна реформа в съдебната система, която може да застраши демократичните институции.

Нетаняху, който е най-дълго управлявалият премиер в Израел, оглавяваше правителството от 2009 до 2021 г., както и през 90-те години. Той беше отстранен от длъжност от осемпартийна коалиция след четири парламентарни вота, които стигаха до задънена улица.

Коалицията обаче се разпадна през юни и миналия месец Нетаняху и съюзниците му с ултранационалистически и ултраортодоксални убеждения си осигуриха парламентарно мнозинство.

"Чувам постоянните вопли на опозицията за край на държавността и демокрацията", каза Нетаняху от парламентарната трибуна преди новото правителство официално да положи клетва. Речта му беше многократно прекъсвания от лидерите на опозицията, които го освиркваха и осмиваха, а на моменти скандираха думата "слаб".

Новият министър-председател се обърна към опонентите си и заяви, че загубата на избори не означава край на демокрацията, а че тъкмо в това е нейната същност.

Нетаняху оглавява правителство, което се състои от твърдолинейна, религиозна и ултранационалистическа партия, в която доминират заселници на Западния бряг, две ултраортодоксални политически формации, както и националистическата му партия "Ликуд".

Неговите съюзници настояват за драматични промени, които могат да доведат до сериозна загуба на обществена подкрепа, да увеличаване на риска от конфликт с палестинците и до влизане в разногласия с някои от най-близките поддръжници на Израел, включително САЩ и американската еврейска общност.

Правителството на Нетаняху публикува платформа, в която се казва, че "евреите имат изключителни и безспорни права" върху всички израелски и палестински територии и че ще се напредва със заселническите дейности в окупирания Западен бряг. Това включва и узаконяване на десетки израелски незаконни строежи и обещания за анексиране на цялата територия – действия, на които международната общност категорично ще се противопостави. Това би разрушило и последните надежди за палестинската държавност, а Израел във все по-голяма степен ще бъде възприеман като страна, налагаща апартейд срещу палестинците, коментира АП.

Новото правителство също така предизвика опасения, свързани с правата на малцинствата и на хората с нетрадиционна сексуална ориентация.

Няколко хиляди демонстранти пред парламента развяваха израелски знамена, както и флагове с цветовете на дъгата и скандираха: "Не искаме фашисти в Кнесета".

По-рано тази седмица двама членове на партията "Религиозен ционизъм" заявиха, че ще внесат поправка в антидискриминационния закон, която ще даде възможност на бизнесите и на лекарите да дискриминират ЛГБТ общността на религиозна основа.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    5 1 Отговор
    Ръка на сърцето не е клетвата, която си представяте.
  • 2 Адам Хилтън

    4 2 Отговор
    Неонацисти в Украйна
    Запада: "Не сме ги чували"
    Крайнодесни израелци
    Запада: "евреи не могат да бъдат крайнодесни, няма такива в историята"
    Русия съществува
    Запада: "Само те са крайнодесни, тоталитарни, зли и т.н."

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Днес

    4 4 Отговор
    нацизъм има само в русия.
  • 5 Ахааа ,

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "биби":

    Два ката и глъвътъ отгоре , а ..

    Коментиран от #6

  • 6 хвани се тръбата

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ахааа ,":

    гой дорогой
  • 7 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    5 0 Отговор
    Крайно дясно е само за гоите, за евреите е много социално даже, на тамошните безработни без доходи сигурно единствената помощ от държавата не са само 620 лв. енаргийна помощ веднъж на годината!
  • 8 Търновец

    8 1 Отговор
    Задават се нови войни - няма край. Преди години един религиозен консерватор от Кнесета изказа мнение че 1000000 Палестинци могат да бъдат депортирани в България и Босна - Израел щял да плати 100000 долара на всеки, а България и Босна били бедни и щяло да приемат Палестинци заради парите. Това беше отпечатано в Haaretz вестник. Чист нацизъм

    Коментиран от #10

  • 9 Мдааа

    6 2 Отговор
    Израел - стожер на нацизма и фашизма? Кой би предположил.
  • 10 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "Търновец":

    Обратното е, много евреи ще се заселват тука, даже вече подготовката е започнала, строят им се цели градове от затворен тип, уж само за богати пенсионери които да си изкарат тука само старините и нашите алчни и продажни подлоги се надяват от това да печелят. Но евреите не хвърлят пари ей така! Евреите пари не дават, само взимат!
  • 11 Търновец

    3 1 Отговор
    Край Търново има един такъв град - строи го Петър Христов - преживее човек на Цветанов. А иначе съм съгласен с Вас - дори като пример Йерихон и Йевус - Йерусалим - са основани от Кханааните преди повече от 10009 години а преди около 3500 г са превзети с война от Израелтяните, тогава на Двуречието незаета земя много - защо Израелтяните не си вдигнаха свои градове

    Коментиран от #12

  • 12 Ломчанин

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Търновец":

    Като си толкова напред с материала , не може да не знаеш и за рускоиндианската война .. пусни неколко реда ..

    Коментиран от #13

  • 13 Търновец

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ломчанин":

    Аз не съм професор по всичко, но това което е на нета за тази война е ужасно, тук да спомена едно име - Роман Абрамович - личен приятел на Путин в миналото губернатор на Чукотка - тая област има големи запаси на злато и нефт, и Роман натрупа там поне 10 млр. долара, а хората там и на полуостров Ямал живеят както преди 200 год - в юрти от еленови кожи и карат шейни теглени от кучета, аз там моторни шейни не видяха там всеки коренен жител трябва да е милионер, така е в Кувейт и Саудитска Арабия
  • 14 хммм

    3 0 Отговор
    То това ако е крайно дясно интересно на какво му викат крайно ляво??