Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Януари, 2023 17:22 4 618 79

Терористите от „Вагнер“ са разстрелвали украински пленници

  • военни престъпления-
  • вагнер-
  • украйна-
  • русия-
  • евгений пригожин-
  • норвегия-
  • андрей медведев

За първи път от началото на войната бяга бивш командир на една от частите на терористичната организация „Вагнер“

Терористите от „Вагнер“ са разстрелвали украински пленници - 1
Снимка: Shutterstock

Норвежката дирекция по имиграцията (UDI) потвърди, че Андрей Медведев - бивш командир на наемници от частната военна компания "Вагнер", е поискал политическо убежище в страната. Пръв за това съобщи основателят на правозащитния фонд Gulagu.net Владимир Осечкин в неделя, пише "Свободна Европа".

От UDI уточниха, че "от съображения за поверителност и неприкосновеност на личния живот" не могат да коментират обстоятелствата около искането на Медведев, съобщи Би Би Си. От полицията в норвежкия регион Финмарк обаче казаха, че 26-годишният руски гражданин е бил задържан от граничен патрул, след като е пресякъл 198-километровата граница между Русия и Норвегия, и е подал молба за убежище.

Още новини от Украйна

Норвежкият адвокат на Медведев потвърди, че клиентът му се намира в центъра за нарушители на миграционните закони в Осло. Случаят се разследва от норвежката миграционна полиция. Адвокатът коментира, че Медведев е напуснал "Вагнер", след като е станал свидетел на военни престъпления в Украйна. По-рано в неделя основателят на Gulagu.net Владимир Осечкин разказа, че бившият наемник, който е имал договор с "Вагнер", е успял да се измъкне от Русия под обстрел. По думите му Медведев е готов да свидетелства срещу основателя на частната армия Евгений Пригожин заради екзекуциите на украинци и на наемници, които са отказвали да се бият.

Каква е версията на ръководителя на "Вагнер"

Пригожин, който е близък до руския президент Владимир Путин и ръководи действията на частната армия във войната в Украйна, коментира новината. Според неговата версия Медведев е работел в несъществуващ норвежки батальон на "Вагнер", който се наричал Nidhogg, тъй като имал норвежко гражданство. "Той трябваше да бъде подведен под отговорност за опит за грубо отношение към затворниците. Подробни материали има в службата за сигурност на "Вагнер", каза Пригожин. По думите му Медведев е трябвало да бъде предаден на руските правоохранителни органи и е бил издирван. Адвокатът на Медведев каза, че думите на Пригожин не отговарят на истината.

Какво разказа избягалият командир

В интервю за Gulagu.net в YouTube самият Медведев говори за убийствата на пленени украинци от "Вагнер". Според него интересът към тях е само като източник на информация и след разпити ги разстрелват. Според беглеца частната армия има специален отряд, който екзекутира както украинци, така и провинили се наемници. Той разказва за убийствата на четирима украински военнослужещи, които са се предали доброволно край Бахмут. По думите му четиримата са били застреляни след разпит близо до село Клиновое в Донецка област.

Пред The Insider Медведев каза още, че знае за десет случая на екзекутирани наемници, на някои от които лично е присъствал. Според него две от тях не са на бивши затворници, които са били вербувани от "Вагнер". Той разказва подробно за един от случаите: "Те бяха ранени и отидоха в болница близо до Първомайск, а оттам се опитаха да избягат. Хванаха ги на границата, на контролно-пропускателен пункт. Екипът на МЕД пристигна и бяха застреляни". Медведев обясни, че групата МЕД е онова звено в рамките на службата за сигурност на "Вагнер", което извършва екзекуциите. "Те вземат момчетата и ги убиват или публично, или не", добави той.

Самият Медведев, който е от руската Томска област, е бивш войник в руската армия, който е излежал присъда в затвора между 2017 и 2018 г., преди да се присъедини към групата "Вагнер". На 6 юли 2022 г. е подписал четиримесечен договор с "Вагнер". Първо е бил изпратен в Салск, а оттам в Луганска област, където е назначен за командир на 1-ви отряд на 4-ти взвод на 7-ми наемен щурмови отряд. По думите му там са пристигали по 30-40 наемници седмично. Той самият твърди, че е участвал в боевете при Бахмут. По-късно "Вагнер" едностранно е променил договора му, като го е удължил първо на шест, а след това на осем месеца. Заради това Медведев самоволно е напуснал служба през ноември, тъй като не му харесвало "това, което започна да се случва" - "глупави заповеди" от командването, побоища и унижения, както и убийството на наемници от службата за сигурност на "Вагнер".

Медведев каза още, че съжалява, че е отишъл на война, и разказа, че на семействата на убитите наемници не се изплащат обезщетения под предлог, че са изчезнали. По думите му след бягството му Федералната служба за безопасност (ФСБ) и Министерството на вътрешните работи са започнали да го преследват, като той дори молил Путин, Следствения комитет и Генералната прокуратура да съдействат за проверка на "Вагнер" и за защита. Такава не получил и през целия декември се укривал. Сега е готов да даде показания в Норвегия. Адвокатът му каза пред Би Би Си, че Медведев е взел със себе си в Норвегия някои доказателства за военни престъпления и възнамерява да сподели информацията си с групите, разследващи военни престъпления, през следващите седмици.

„За първи път от началото на войната бяга бивш командир на една от частите на по същество терористичната организация „Вагнер“, който се съгласи да свидетелства и да разобличи олигарха и терориста Евгений Пригожин, който участва в убийствата на хиляди украинци и руснаци", коментира Владимир Осечкин. В същото време изданието The Insider съобщи, че разполага с видеозапис на екзекуцията на наемници в Алчевск (Луганска област) за отказ да се бият. И разказа за случая с Виктор Севалнев, който е командвал 7-а мотострелкова рота на така наречената народна милиция на самопровъзгласилата се Луганска народна република. През декември той се обадил на жена си от болница и ѝ казал, че го водят, за да го застрелят, защото войниците от ротата му са дезертирали. Няколко дни по-късно съпругата му била уведомена, че той е починал и помолена да прибере тялото му.

По-рано многократно се съобщаваше за такива убийства при опит за дезертиране. През ноември 2022 г. Телеграм канали, свързани с "Вагнер", публикуваха видео, в което вербуваният бивш руски затворник Евгений Нужин, доброволно предал се на украинските войски, по-късно е пребит до смърт с чук. Сега Андрей Медведев казва, че е бил командир на Нужин.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Казах

    43 57 Отговор
    Нормално, там само из.в.е.р.г.и.
  • 2 Да, бе

    103 34 Отговор
    Вярваме, бе, как да не вярваме! Даже клипове имаше, само дето бяха руски пленниците и ги разтрелваха укрофашагите. Иначе всичко е вярно, та се не знае.
  • 3 Бесен- _Язовец

    67 32 Отговор
    Браво на Вагнер само така
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Русофил

    35 66 Отговор
    Освен руски тероризъм, друго руско няма.
  • 6 Бурхныбэлэг чадалтай

    70 18 Отговор
    Нали Бандера побеждаваше, ма?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ам,чи

    15 50 Отговор
    Да разстрелват и путлеровите фашаги. На кой му дреме за техния безсмислен, пияндурски живот?
  • 13 Ролит

    51 16 Отговор
    И тебе да те разтрелят соросоид

    Коментиран от #78

  • 14 Вашето Мнение

    55 13 Отговор
    Дженби, нали украинците бият бе?
  • 15 Всичко е наред!

    39 11 Отговор
    Целта на Давос е намаляване на популацията.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Амиии

    42 14 Отговор
    Пишеше в евроатлантическите медии из Европа , че заповедта е била, Вагнер да застрелва всички чужди наемници в Соледар, които са се предали... Само ако са укри, ги взимали в плен! Не убивали укри!

    Коментиран от #19, #41

  • 18 Сократ

    33 12 Отговор
    Тоя пак изпълзя.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 цецоЦветанов

    28 16 Отговор
    украинският фашист до стената, пет крачки и в главата!
  • 21 Айде сега..

    34 11 Отговор
    ЧВК убива изключително на "фронта",пленените ги праща във военни центрове,оттам минават през ситото,доказано "злите" ги пращат в "зоните" при "вори в законе" а огромната част разпределят при "кирките и лопатите",танкистите стават багеристи и прочие.Украина трябва да се презастрои..
  • 22 Комуниста

    39 13 Отговор
    Фашистите трябва да се разстрелват също като през 1944г

    Коментиран от #30, #77

  • 23 Хи хи хи

    36 7 Отговор
    Щом Джамбазов го е писал значи е почти вярно
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Амиии

    17 3 Отговор

    До коментар #19 от "Голем смех":

    Аз казвам какво съм чел... И то в европейски медии... А те от къде знаят, аз не зная..
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ЧВК Вагнер

    29 8 Отговор
    Терористите са ФАЩ и техните покойни бандерски слуги от Окрайна
  • 28 Стоян Александров

    38 8 Отговор
    До списвача некадърен : ВАГНЕР СА ОСВОБОДИТЕЛИ,А ПОКВАРАТА НАТЮ СА УБИЙЦИ И ТЕРОРИСТИ. ФАКТ. ИСТОРИЯТА ГО ДОКАЗВА ТОВА НА 100%. КЪДЕТО Е НАТО ТАМ Е И СМЪРТТТТТА, ДЯВОЛА. КАКЪВ ПОЗОР. ЕС Е РОБЪТ НА НАТЮ... БЪЛГАРИЯ ПЪК ЕЕЕЕЕЕ ЕСНО НИЩО, ПАЛЯЧОТО НА НАТО, НИЕ СМЕ ТЕЛЯЦИТЕ....КАКЪВ БЪЛГАРСКИ СРАМ И ПОЗОР....

    Коментиран от #32, #79

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 !!!?

    10 31 Отговор
    2022 - Фашизмът и нацизмът възкръснаха в Кремъл !!!?
  • 32 Реалист

    33 7 Отговор

    До коментар #28 от "Стоян Александров":

    ЧВК Вагнер изгони НАТО от Либия, Еритрея, Мали, Сирия зега преследва и натовците в Окрайна. Много ги бърка соросоидите ЧВК
  • 33 Гешо

    5 7 Отговор
    А пък Чеченците ми правиха Тухчарска Резня на украинските военнопленници ,в техния специалитет е
  • 34 квя

    22 7 Отговор
    А терористите от сащ, какво правиха във Виетнам?
  • 35 А НЕ БЕ....

    6 12 Отговор
    ....прочетете в...какво е казал командващия АВИОБАЗАТА от където е излетял бомбардировача стрелял по блока в днипро...и то на РУ.КИ журналисти:„ДА не би АЗ да съм седял в самолета...и аз да съм натиснал копчето”(тук се е смеел!!)...🤔

    Коментиран от #43

  • 36 Аха верно

    27 5 Отговор
    Денис Джамбазов лично е интервюирал Разстреляните и след това ги е почерпил с цигари.
    А стига сте ни правили на идиоти!

    Коментиран от #37

  • 37 ха ааа

    5 6 Отговор

    До коментар #36 от "Аха верно":

    Не ви правят вие сте ЕдЕоти!
  • 38 9689

    14 4 Отговор
    Този за пари може да измисли,че е изял и баба си.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Ццц

    14 3 Отговор
    Джаба забрави когато в ООН се коментираха записи на екзекуции на руски войници от ВСУ. Иначе статията не съм чел. Само заглавието. Нямам време за глупости, а с тоя .....
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 стоян

    5 9 Отговор

    До коментар #35 от "А НЕ БЕ....":

    До 35 ком - на всички руски пилоти на бомбардировачи дето стрелят с ракетите украинците им знаят имената и адресите - дори ги цитираха поименно тези стрелялите по гр. Днипро - и ще има възмездие казаха
  • 44 Русия

    8 4 Отговор
    А, тоя не беше писал отдавна статии. Сигурно си лекува спина. Айде пропагандата на нов ред, давай пропагандоо

    Коментиран от #46

  • 45 Сирене

    1 1 Отговор
    Аз правя реклами за Пепси и Кока - Кола.. Какъв е проблема??
  • 46 Ццц

    14 3 Отговор

    До коментар #44 от "Русия":

    Украинците ми станаха с една идея по-противни от неговите статии. Така че пропаганда не се прави от г@лфони.

    Коментиран от #49

  • 47 Ал Бунди

    3 2 Отговор
    Тия са абсолютни дегенерати..сбирщзйн от кол и въже. Но не са само те.И Шойгу и Герасимов също имат частни армии...доста по-малки, но почти двойно по-добре платени..
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Русия

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "Ццц":

    Прав си. Само от педерсци
  • 50 Пълно е брат

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "Вие хептем":

    С кухи лейки
  • 51 о ааа

    2 3 Отговор
    КАСАПИТЕ РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ ГИ ТРАНЖИРАТ ВСЕКИ КАСАПИН СИ НАМИРА КАСАПИНА.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Русия трябва да бъде разрушена!

    2 9 Отговор
    Поредни доказателства за руската подлост и мръсотия!!!

    Коментиран от #55

  • 54 Първо,Вагнер не са терористи а

    10 1 Отговор
    частна военна организация на руските въоръжени сили,съставени от обучени специални части,които да оперират във всяка точка на света,като с тяхната намеса се избягват юридическите проблеми,ако се намеси официалната руска армия.Нефициално,Вагнер се командва от ВСР на руското военно командване а Пригожин е само домакин и снабдител.Официално е наемна частна военна организация.Първо беше руски затворник,предал се доброволно на укронацистите,който е бил заловен и наказан ритуално на видео.Във Вагнер има едно правило:никога не се предавай.Бяха заловени и наказани 4-тиримата украинци,обслужващи Himarsa,които убиха с ракети неопределен брой руски мобилизирани(между 98-300) в Мартинка.В това число влизат и двете националистки,които са се обаждали на роднините на убитите руснаци и са издевателствали с техните трупове пред очите на майките или жените им.И последния наказан е оставен жив,но го лишиха от топките му.И за него има предварителна история,но няма да ви разкривам всичко.За всичко това Вагнер пуснаха видео в "Телеграм",което в нашите прод.медии няма как да видите.
  • 55 Само в сънищата ти

    5 1 Отговор

    До коментар #53 от "Русия трябва да бъде разрушена!":

    А в реалноста ще бягаш с 200 от бухалка.
  • 56 Хайде бе, терористи били

    12 1 Отговор
    А френския легион какви са,а американския "Моцарт" какви са????
  • 57 123

    8 2 Отговор
    Всеки унищожител на нацисти е герой, а не терорист :) Това от факти няма как да го знаят защото не им го преподават на соросоидните сбирки :) :)
  • 58 За едни терористи за други спасители

    6 2 Отговор
    Герои и освободители, а наи големите и истинските терористи са по на запад и отвъд океана
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Глупости

    9 3 Отговор
    През цялото време украинците и натовските наемници убиват и разстрелват руски войници, както и цивилни украинци и никой нищо не казва и не го е грижа, сега някой си избиват украински войници(ако въобще тази боза е вярна) и ще ореват ортанлъка,хайде изчезвайте и престанете да досаждате.
  • 61 Шошо

    3 0 Отговор
    Еми браво те са за похвала !
  • 62 Ти си

    2 3 Отговор
    Може ли някой да ми каже какво нередно има в този коментар та е изтрит -

    .....Чета заглавието и си викам , DW a то било Джамбазов ...
  • 63 Лафонтен

    1 6 Отговор
    За непросветените четете историята и ще видите съвпаденията при началото на ВСВ.По същия начин ония с мустачките навлезе и окупира Чехия заради студентските немци.Виждате ли сега приликата с нахлуването в Украйна заради руско говорящи в Донецк и Луганск.Третия райх и руски свят са сиамски близнаци.И краят и на двамата диктатори ще бъде един и същ Само реките от кръв ще станат море.
  • 64 Тъпърва

    2 5 Отговор
    ... престъпленията на руЗЗките фашисти ще бъдат разкривани ....

    Коментиран от #74

  • 65 Нострадамус

    2 3 Отговор
    Мдаааа....,много прилики.СС мъртвешка глава и Вагнер.И една разлика.Втората световна война Хитлер я започна заради ресурси,а путлер да лиши демократичния свят от ресурси.Краят ще бъде един и същ.
  • 66 Това е истината

    4 1 Отговор
    Защо да лекуват болните фашаги
  • 67 Слава россии

    0 1 Отговор
    Едно и също повторение е оглупяване. Украинско-българско. Ще следва масово рушене. Масово рушене значи до затриване на Ева Браун, Хитлер, депутатите от Думата. Това е предвидено в увеличаване на натиска. Премахване на пречещите "пълководци" като Осама бин Ладен, Джохар Дудаев и т.н.
  • 68 Сбе, къде е джохар

    0 0 Отговор
    Дудаев
  • 69 Ти си

    2 0 Отговор
    Копирано от ZaplatA
    ФАКТИ.бг обявява свободна позиция за длъжността журналист.

    Търсим журналист/редактор, който желае да подкрепи каузата за честна, достоверна и свободна журналистика в България!
    Журналист/Редактор Спорт
    Факти БГ - гр.София, България
    1200 - 1800 лв. на месец (бруто в лв.)

    И за тия пари очаквате някакво качество?
    Абсурд ....
  • 70 Ти да видиш

    2 0 Отговор
    Ами явно са почерпили опит от укро-нацистите.
  • 71 Голям праз

    2 0 Отговор
    Един въпрос, авторът на статията знае ли, какво е терористи?
  • 72 Чоко.

    1 0 Отговор
    Гледат по филмчетата на нацистите защитници на режима от Киев..и Буууммм в челото ,бууум в коремчето...буууммв слабините ..Къде са филмите ..?Такъв човек ,персонажът е измислен . Командир от ,Вагнер,,Шшштттт
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 някой

    0 0 Отговор

    До коментар #64 от "Тъпърва":

    честито нов ник!!!
  • 75 куку

    0 0 Отговор
    свидетел щял да бъде..бегай ..ще ти намерят..бивш затворник..после наемник и сега ще реве как той чист бил като сълза..Зеленото бункерното недразумение пуснал от затворите всяка гадост и раздаваха им оръжие по улиците..вземай колкото можеш да продадеш..а сега заради един избягал дигате шум до небесата..Все едно слушам белите каски на сорос полуживия нпо отрепки..
  • 76 Алекс Живков

    0 0 Отговор
    Да Русия,трябва да бъде редуцирана така,че да не бъде заплаха за света
  • 77 Алекс Живков

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Комуниста":

    Например теб ,комуняга,наакан!
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Алекс Живков

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Стоян Александров":

    Психопат,мълчи!Не са ти ясни нещата!
Новини по държави: