Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Януари, 2023 11:33 1 789 33

92% от турците са против влизането на Швеция в НАТО

  • швеция-
  • турци-
  • турция-
  • нато-
  • украйна-
  • русия-
  • коран-
  • реджеп ердоган-
  • пкк

Турция призова Швеция да предприеме мерки срещу терористичните групировки

92% от турците са против влизането на Швеция в НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Проучване в Туитър на Анадолската агенция показва, че 92,5 процента от анкетираните казват "не" на одобрение от страна на Турция за кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО, съобщава агенцията, цитирана от БТА.

Общо 50 155 души са участвали в 24-часовата анкета с въпрос: "Смятате ли, че Турция трябва да подкрепи кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО?", като много от тях са споделили възгледите си и в коментарната секция към допитването. Проучването е проведено, след като в Швеция беше изгорено копие от Корана и беше разрешена демонстрация на поддръжници на терористичната група Кюрдска работническа партия (ПКК), отбелязва Анадолската агенция.

Още новини от Украйна

Турция осъди факта, че Расмус Палудан, лидер на датската крайнодясна „Страм Курс“ („Твърда линия“), получи разрешение от шведското правителство да изгори Корана пред турското посолство в Стокхолм в събота. В отговор на това Анкара отмени предстоящото посещение на шведския министър на отбраната Пол Йонсон в Турция. Турция също така осъди разрешението на Швеция за провеждане на демонстрация на кюрдски организации в столицата Стокхолм.

Миналата седмица Турция призова Швеция да предприеме мерки срещу терористичните групировки след демонстрация в Стокхолм, в която кюрдски демонстранти обесиха чучело на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и след това публикуваха в социалните мрежи кадри от провокацията заедно със заплахи срещу Турция и Ердоган, напомня агенцията.

Швеция и Финландия официално подадоха молба за присъединяване към НАТО през май миналата година - решение, подтикнато от войната на Русия в Украйна, която започна на 24 февруари. Но Турция, която е член на НАТО от повече от 70 години, изрази възражения, обвинявайки двете страни, че толерират и дори подкрепят терористични групировки, включително ПКК и т.нар. Фетхуллахистка терористична организация (ФЕТО), която Анкара обвинява за неуспешния опит за преврат през 2016 г. През юни миналата година Турция и двете скандинавски държави подписаха меморандум на срещата на върха на НАТО в Мадрид, с който се ангажираха да отговорят на легитимните безпокойства на Анкара относно сигурността, проправяйки пътя към евентуалното им членство в алианса, отбелязва Анадолската агенция.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    20 16 Отговор
    Те и шведите са 92% против влизането си.

    Коментиран от #12

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 да питам

    8 10 Отговор
    А колко % от нашата крепостня подкрепя Корана ?!

    Коментиран от #7

  • 4 Анти-маймуна

    4 8 Отговор
    През 2001 г. таксиджията Путин предложи на Бил Клинтън Русия да влезе в НАТО. Като му се изсмяха, изпрати дъшерите си в Холандия да пълнят тоалетните

    Коментиран от #15

  • 5 пико

    12 18 Отговор
    През оная им е Швеция кво мислят тия. Ще си ключат индивидуален договор със САЩ за в0енно сътрудничество, бази и Антарктика. Даже так ще им е по-добре.

    Коментиран от #8, #29

  • 6 Болшевик

    16 13 Отговор
    А ми в случая,Швеция да депортира всички турски граждани на територията и,които нямат шведско гражданство.
    Тази огромна грешка с гастарбайтерите в Германия беше допусната още през 8/0-те години и сега си сърбат попарата. Много ваЖно,че няма да бъдат допуснати за членство в НАТО, Те и така са носители на цивилизования свят,

    Коментиран от #16, #21, #26, #30

  • 7 Гост

    3 7 Отговор

    До коментар #3 от "да питам":

    А ти колко пъти прочете Корана?

    Коментиран от #17, #31

  • 8 пико

    11 8 Отговор

    До коментар #5 от "пико":

    Впрочем Щвеция да възтанови оръжейното ембарго върху Турция.
  • 9 Чупачанга

    12 12 Отговор
    Или Швеция ще влезе в НАТО или Турция ще бъде изхвърлена от НАТО следващите години

    Коментиран от #20

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Реципрочно

    7 3 Отговор
    92% от шведите са против приемането на Турция в ЕС!
  • 12 Точно така

    11 4 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Не случайно правят подобни провокации- много искаме в НАТО, ама Турция не ни пуска! Гейски номера!

    Коментиран от #24

  • 13 оня с коня

    11 1 Отговор
    Турция е доста Инатлива в някои отношения независимо от всички Екстри които им се предоставят от Америка и ЕС най-вече под Формата на значителни Финансови инжекции ,безмитна търговия и т.н.Това че бат Бойко успя да спечели Доверието и Приятелството на Ердоган което доведе до абсолютно безпроблемни отношения между Двете държави не значи че Турция трябва да се "сприятелява" със Швеция и просто би трябвало да я пусне в НАТО защото това е много важен Военен Акт,но така си е решила.И както при управлението на ГЕРБ в един момент се оказа че от целия ЕС БГ единствено подкрепя Турция безрезервно,така и сега ще си останем на същата Позиция шото на практика се оказва че Турция пък е най-лоялната Държава спрямо БГ в сравнение с останалите.

    Коментиран от #18

  • 14 стоян георгиев

    1 8 Отговор
    То у 92%от НАТО са против това Турция да е член ама...та турците ще са против но скандинавието ще е в НАТО.ердоган ако не го кефи НАТО да се маха.
  • 15 Троле

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Анти-маймуна":

    Едни същи глупости пишеш, измисли нещо ново!

    Коментиран от #28

  • 16 Мдааа

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "Болшевик":

    Ако Русия не ги глътне
  • 17 да питам

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    А ти подкрепяш ли го ?!

    Коментиран от #27

  • 18 Немезис

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "оня с коня":

    Подкрепата на Боко към турците не беше безплатна, как мислиш че се пълнят нощните шкафчета.Не е единственият има и други Балкански лидери които получават пари под масата от Ердо
  • 19 Само да попитам

    0 6 Отговор
    От кога НАТО се превърна в Ислямски съюз?
  • 20 безпартиен

    13 3 Отговор

    До коментар #9 от "Чупачанга":

    НАТО без Турция?Ами,че то ще се разпадне ако ги няма турците!За какво им е на Турция ,че и на нас това НАТО?Турция е много силна икономически и военно държава,ние сме най-слабата такава!С тях никой не се наема да спори военно,а нас няма и за какво да ни завладяват,че ще трябва да ни оправят икономически,политически и военно!
  • 21 заспал комунист

    17 0 Отговор

    До коментар #6 от "Болшевик":

    Турските гастарбайтери са от 50 те години в Германия.... ама ти откъде ще знаеш,тогава България беше тоталитарна държава и новините от чужбина бяха само на руски
  • 22 Малеее...

    7 2 Отговор
    А какво да кажем за крайно дясната екстремистка българска партия "Атака" , наследена сега от подобната й "ВЪЗРАЖДАНЕ" с националистичните изцепки на лидера на българските националисти и екстремисти Волен Сидеров преди години и жестоките сблъсъци и побой между привържениците на „Атака" и мините мюсюлмани в джамията „Баня Башъ" в центъра на София, нарушаващи религиозния и етнически мир в страната, когато българските националисти не изгориха "Корана" , Но извадиха най демонстративно турски фес и го разкъсаха пред около 200-тината молещи се мюсюлмани,като се стигна до кървави сблъсъци и пострадаха много невинни хора, като на един от мюсюлманите му бе пукнат черепа, което предизвика гнева на мюсюлманите в Турция, ами пак добре че министър председател бе опитния пожарникар Бойко Борисов за да угаси навреме и потуши пламъците на разгарящия се пожар...!
  • 23 Иван

    2 8 Отговор
    В НАТО става туй каквото кажат САЩ, турците като им спрат парите и друга песен ще запеят. Срещу Холандия същата песен пееха, сега мълчат по въпроса. Ердоган иска да решава вътрешните проблеми със създаване на външни.

    Коментиран от #25

  • 24 Прозрял

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Точно така":

    За повечето русофлета простотията и глупостта са хлеб насущний!
  • 25 Драган

    9 1 Отговор

    До коментар #23 от "Иван":

    Нека не забравим, че повече НАТО има нужда от Турция, колкото тя от нея. Досега не се сещам НАТО да е помагала на турците,но обратното се е случвало много пъти. Още от корейската война......ти няма как да знаеш това,все пак беше тогава зад желязната завеса,ама днес гледам си много компетентен по въпросите с НАТО
  • 26 Баааууууу

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Болшевик":

    В Германия турците работят в отрасли ,където германец дори не смее и да припари. Но ти откъде да знаеш?!? Много по лесно е да се драскат небивалици, отколкото да се информираш!!
  • 27 Твърдо ДА

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "да питам":

    Когато го прочетеш, тогава може да дискусираме. В излишни и безсмислени спорове не ми се влиза.
  • 28 Онзи

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Троле":

    Той(тя) не е трол! Мрази ви напълно безплатно!!
  • 29 Ми що подават тогава молба

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "пико":

    За членство в НАТО? Запецна ли? 😂😂😂
  • 30 Грешка ли?

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Болшевик":

    Наследниците на онези гастарбайтери сега са депутати в Бундестага, професори в университетите, спортисти в националните отбори на Германия, лекари в болниците и дори създатели на ваксината на пфайзер. Не знаеше ли?
  • 31 Барба Янис

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Коранът е свещена книга за всички, не само за мюсюлманите. Аз съм християнин, но обичам да чета Корана, Бхагавад Гита и дори Тората. Човек може да има само полза от свещените книги.
  • 32 циган

    0 0 Отговор
    е кво се пеняват чалметата, и без тва кyрана стаа само за бърсане на гз :)
  • 33 Разбирармо,

    0 0 Отговор
    За какви се имат шведите
Новини по държави: