Last news in Fakti

9 Февруари, 2023 18:00 2 443 28

Трагедията в Турция: как се справя Ердоган?

  • земетресение-
  • трус-
  • жертви-
  • загинали-
  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • трагедия-
  • строителство-
  • сирия

Представата, че Анкара контролира ситуацията, вече се пропуква

Трагедията в Турция: как се справя Ердоган? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Цяла Турция е разтърсена от унищожителното земетресение, което взе огромен брой жертви и разруши цели градове в южната част на страната. Президентът Ердоган говори за най-голямата катастрофа от земетресението в Ерзинджан през 1939 година насам.

Трагедия от подобен мащаб е изпитание за всяко правителство. Още повече, когато се задават избори, а те вероятно ще са най-важните за последните двайсет години в Турция, пише швейцарският “Нойе Цюрхер Цайтунг” (НЦЦ). Парламентарните и президентските избори ще се проведат на 14 май, а резултатите от тях трудно могат да се прогнозират.

Как ще се отрази земетресението на подкрепата за Ердоган?

Какви ще са политическите последиците от катастрофата в района около турско-сирийската граница също не е ясно. Отлагане на изборите не е изключено, пише журналистката Амберин Заман в “Ал Монитор”. При всички положения природното бедствие ще повлияе на предизборната битка.

Засега в силно политизираната Турция цари странно примирие. От всички страни с право се казва, че в момент на национален траур няма място за политически битки, и че е необходима солидарност. Противниците на правителството се въздържат от преки нападки и акцентират на сътрудничеството с властите. Лидерът на опозиционната „Народна републиканска партия“ (НРП) Кемал Кълъчдароглу дори разговаря с представители на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в района на бедствието. А Ердоган на свой ред разговаря с лидерката на втората голяма опозиционна сила Мерал Акшенер. В страна, в която враждуващите лагери почти никога публично не си подават ръка, това само по себе си е забележително, коментира НЦЦ.

Засега властите реагират адекватно

Но сегашното примирие надали ще продължи дълго, особено ако обществените настроения се обърнат срещу властите. Решаващи ще бъдат реакциите на институциите, както и напредъкът на спасителните дейности. Засега правителството не се справя зле, съпоставено с други подобни моменти в историята. След голямото земетресение в Измит през август 1999 г. най-големите вестници в страната излязоха със заглавия: “Народът е изоставен” и “Държавата лежи под развалините”.

Този път хиляди спасители вече бяха на терен само няколко часа след първото земетресение. Мобилизирана е и армията. Турция, не на последно място благодарение на ПСР, се превърна в добре организирана и дееспособна държава. Сега тя е много по-добре подготвена за бедствие от такъв мащаб, отколкото преди 24 години, коментира швейцарското издание.

Ердоган, който държи на образа си на независим политик, дори надскочи себе си и поиска международна помощ. Около 70 държави откликнаха. Стигна се и до директен контакт с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

Некачественото строителство и корупцията

Но вече се появиха и първите сигнали за недоволство. В Антакия и Пазарджик, където бе епицентърът на първото земетресение, са достигнали малка част от спасителите. Все още на някои места отчаяни хора издирват с голи ръце оцелели из развалините. Фактът, че спасителите са претоварени, не е изненадващ с оглед размера на щетите. Но представата, че Анкара контролира ситуацията, все пак започва да се пропуква, пише още Фолкер Пабст в статията за НЦЦ.

Фактът, че някои сгради се срутиха като къща от карти, докато съседните все още стоят, е доказателство за друг сериозен проблем - значителните строителни дефекти. След земетресението от 1999 година Турция приложи много мерки за защита от трусове. Оттогава се събира специален данък за защита от земетресения. Как се използват средствата от него е също обект на дискусии в страната. Недоволството от корупцията бе една от причините за подема на партията на Ердоган. Повече от 20 години по-късно обаче ПСР също се бори с обвинения в корупция и обвързаности.

Разбира се, никой, дори и най-могъщият политик, не може да контролира дали и кога ще се случи земетресение и колко силно ще бъде то. Но политиците са длъжни да вземат най-добрите предпазни мерки срещу предвидими бедствия, които в Турция включват и силните земетресения, пише Даниел-Дилан Бьомер в коментар за “Ди Велт”. Според автора първите впечатления от района на земетресението сочат, че правителството на Ердоган не е взело достатъчно предпазни мерки - особено по отношение на строителството.

На снимките от Турция се виждат изцяло запазени къщи до развалините на други, които са изцяло разрушени, посочва и Бьомер. Очевидно е, че последните са построени твърде бързо и твърде евтино. Това съвпада с данни, които вече са известни за турския строителен сектор. Дори в икономическата метрополия Истанбул около половината от сградите се изграждат без разрешение за строеж. А всичко това е свързано и с управлението на Ердоган.

В хаоса в Сирия също има турски отпечатък

И в още едно отношение турският президент е виновен за неща, които утежняват последиците от земетресението, пише авторът в “Ди Велт”. От сирийската страна на границата хуманитарната ситуация беше опустошителна още преди природния катаклизъм. Сега помощта там е трудно да се координира, тъй като в хода на гражданската война сирийската държава се разпадна на мозайка от области, контролирани от различни милиции и терористични групировки. Разбира се, основната вина за това е на сирийския президент Башар Асад. Но Ердоган ускори разпадането на държавността в съседната страна, като напада сирийските кюрди, насърчава религиозни войнствени групировки, а турската армия нахлува на тази територия, посочва Бьомер.

Но в Анкара смятат, че сега не е време за критики. И вече загатнаха как ще реагират на обвинения. Отделът за връзки с обществеността на президента Ердоган стартира мобилно приложение, чрез което ще може да се подават сигнали за хора, които разпространяват неверни съобщения за земетресението. На практика става дума за доноси.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахах

    10 6 Отговор
    Както по принцип- ако някой каже ,че не се справя в затвора хаххха като брат му в кремъл
  • 2 Махмуд

    16 14 Отговор
    Ердогон се СПРАВЯ ОТЛИЧНО.

    Коментиран от #3, #21, #26

  • 3 аха

    4 11 Отговор

    До коментар #2 от "Махмуд":

    вЕрно ли? С чужда пита бащин помен прави
    Турчалята 3ма помагат, 33ма правят клипчета и вдигат гюрунтия.
  • 4 АБВ

    6 3 Отговор
    Ами не се справя ако ме е запада пишеги бегали
  • 5 Как ли?

    11 15 Отговор
    Никак! Даже не скимти като бит пес. Ние сме простите(ЕС), че му помагаме, като очакваме да го оцени. Няма да го оцени. Не му пука. Той е диктатор като Путин. Като нереализиралият се диктатор Бойко! Като Асад. Няма благодарност. Социопат и психопат.
  • 6 бай Даньо

    14 11 Отговор
    Турците имате сериозен проблем. Ще спрете да строите с пясък от плажа и ръждясали джилеза и така след 50 години ще започнете да давате по малко жертви ... а земетресения ще има защото сте на земетръсна зона и това с пясъка от плажа е НЕ-НЕ! разправят че в Калифорния ( също толкова земетръсна) при такова земетресение 500 сгради ще се разрушат а жертвите ще са десетки не десетки хиляди .... Междувременно да не забравите да преизберете Ердоган за 18 път той ви води по пътя към величие ... Нямаше да пиша така цинично ако не пробутвахте великотурските измислици по целия български интернет. Жалко за жертвите! Дано научите урока!

    Коментиран от #24

  • 7 На Ердоган му дойде дюшеш

    8 5 Отговор
    Преди избори го подкрепят най силните и най големите. Самите те обаче си вкарват автогол. На него въобще не му се иска да връща услуги. Както и Сталин след ленд-лийза им показа средния пръст. Балъци сте, помагайте. Аз не съм, свирете ми на гайдата. Грешка правим, че му помагаме. Жалко ,а жертвите, но те са жертви на корумпираната му система. Строителство без никакъв контрол. Точно, като бойковото.
  • 8 Забелязъл

    10 9 Отговор
    Това е краят на Ердоган, язък за турските роми преди две седмици на предизборна обиколка Ердоган им беше обещал че ще почне да им строи безплатни жилища ха сега да го видим на кого по напред ще строи жилища.
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 4 Отговор
    20БЪЛГАРИ са загинали за сега
    БОГ да прости загиналите ХОРА
  • 10 гост

    11 8 Отговор
    Ако беше в България един спасител щеше да рови и вади хора, а 10 СЕИРДЖИИ да снимат с телефоните и да дават акъл!
  • 11 Скоростта на въртене на Земята е

    3 3 Отговор
    34 км/с масата по скоростта на квадрат Кинетична енергия+ потенциалната енергия масата по земното ускорение по височината дава пълната енергия на сградите
  • 12 Неваксиниран

    5 6 Отговор
    Незнам но това Земетресение е като Урок за Ердоган и Турция.Вече сьм сигурен че Господ ги предопреди и то много сериозно.Но жалко за Невините жертви.
  • 13 Диктатора ердоган ще се опита да се

    6 5 Отговор
    възползва от трагедията на хората за пореден път, за да извлече политически дивиденти преди изборите...с чист популизъм ще заплашва и обещава да издири и осъди строителите на сградите...скоро ще е осъден и в затвора диктатора - милиардер
  • 14 Долу фашизмът на ЕС и Сакскобурготите

    3 9 Отговор
    САЩ умишлено подържат на власт не-личности от най-повърхностен тип като Зеленски и Ердоган,за да име лесно завладяването на територии с ресурси.Освен това е видимо,ще зоната на земетръсите е кюрдска.Ердоган използва властта си и ситуацията,за да налага поредни фашистки принципи и за да печели дивиденти от ЕС.А Турция е азиатска страна.Защо Ердоган не потърси помощ от ислямските държави? Защото турците,под шефството на САЩ източват вече няколко дезетилетия Европа.И на фона на това един психар с име Зеленски крещи:"Искам война!".И Ердоган приглася безсрамно:"Мрат кюрди,но не е вярно."Живеем в странни дни,нали?
  • 15 Факти

    6 2 Отговор
    Смените снимката....не му отива на диктатора...подвежда читателите на статията
  • 16 Диктатора ердоган драпа по всякакъв

    7 5 Отговор
    Начин, за да остане на власт, дори и с цената на заплахи, подвеждаща информация за активността на правителството, репресия над опозицията...дойде му края на реджеп
  • 17 Калпазанин

    5 2 Отговор
    На речи го дойче зеле или ганьо и повече не го обиждай
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Съдейки по квиченето на зелето

    6 3 Отговор
    И на туркофобите Ердоган се справя много добре.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 бай Даньо

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Махмуд":

    Аркадаш проблема не да се справя а да не идва тоя проблем за справяне. Ой горките нищо не вдявате!? В България за такова строителство проядено от корупция и безхаберие на властите щеше да има революция ( ей го Киро отново загрява на тъч линията!) не просто смяна на властта, анадън му!?
  • 22 емо 73 канар

    2 0 Отговор
    Знам, че фактите, ще изтрият този коментар, но моето мнение е.

    "големият султан" ще се справи като неговият васал от Банкя. Ще лопчи глупости и лъжи на раята, които знае, че ще им хареса и ще ги сложи на дедовият си.
  • 23 У Свищов ли си завършил икономика 🤣🤣

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "бай Даньо":

    И как средната е по-висока като минималната е по-ниска
  • 24 Бай Дън

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "бай Даньо":

    И какви са тези "великотурски измислици" ?! Чет нямат разрушителните земетресения, които са спъвали Турция, но не са и попречили да се развива, да става все по-могъща и влиятелна. Нерде Ямбол, нерде Станбул ?! Глей Македония да не стане " на три морета ", че Батюшка ти Путин я воздигна в ранг "Център на Славянството", откъдето започва четмото и писмото.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Бай Хюсеин

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Махмуд":

    2023 нали щяхте да отидете у Марс,но не можахте да отидете до Хатай.
  • 27 анонимен

    2 0 Отговор
    Корупцията убива това е факт Виждам сгради който си стоят непокътнати от земетресението а другите се свличат за секунди Голяма трагедия и мъка за обикновените хора но някой си е взел милионите за некачествените сгради а кой страда ???Корупцията убива и в България дано хората го проумеят по скоро за да не страдаме от некачествените ремонти на ремонтите и т.н
  • 28 Ваня

    3 0 Отговор
    Хората даряват а ДПС лепят етикети на кашоните на нашите дарения за Турция че са от партия ДПС що за наглост да използват трагедията за изборна агитация
Новини по държави: