Last news in Fakti

10 Февруари, 2023 13:08 4 946 81

Земетресението било предизвикано от САЩ: лъжи из мрежата

  • земетресение-
  • сащ-
  • турция-
  • русия-
  • пропаганда-
  • лъжи-
  • дезинформация-
  • трус-
  • haarp

И руската пропаганда се възползва от земетресението

Земетресението било предизвикано от САЩ: лъжи из мрежата - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Проверявайки фактите, от АРД установяват, че видео, поместено в Туитър, на което би трябвало да се вижда експлозия на атомна централа в Турция, предизвикана от земетресението, всъщност е старо – от 4.8. 2020 година. При това нито експлозията е в атомна централа, нито кадрите са от Турция – били са заснети по време на експлозията край пристанището в Бейрут, където загинаха повече от 200 души.

Авторът на разследването Паскал Зигелков припомня, че същото видео и преди е било използвано със спекулативна цел – в началото на руската инвазия в Украйна е било представено като въздушно нападение срещу Киев.

Земетресението било предизвикано от американците

В средите, податливи на конспиративни теории, се разпространява и друга дезинформация – че земетресението не било „нормално природно явление“. Ставало дума за „наказателна акция“ срещу Турция, проведена от НАТО или от САЩ. Турция трябвало да бъде „наказана“ заради позицията ѝ относно санкциите срещу Русия. Какви доказателства се представят за тази конспиративна теория? Например това, че много европейски страни и САЩ в началото на февруари временно затвориха консулските си служби в Истанбул. Но както посочва АРД – истинското основание за затварянето на службите са били опасенията от увеличен риск за атентати срещу западни граждани в Турция.

Идеолозите на конспиративните теории изтъкват като още една причина напрежението между Турция и САЩ, предизвикано от нежеланието на САЩ да доставят бойни самолети на Турция. Но както обяснява пред АРД Леа Фрювирт от германския Център за мониторинг, анализи и стратегии – всичко това е типичен модел в конспиративните среди: „Свързването на едно нещо с нещо съвсем различно, придружено от твърдението, че между тях има причинно-следствена връзка“.

Всъщност обаче е ясно, че различни неща могат да се случват едновременно или едно след друго, без да са свързани помежду си. „Въпреки това не е трудно, при съответен начин на поднасяне на информацията, те да бъдат представени като последователна поредица от събития. Но това не доказва причинно-следствената връзка.“

Как ли са успели да предизвикат подобно земетресение?

Идеолозите на конспирацията разполагат и с отговор на въпроса как американците са успели да предизвикат толкова тежко земетресение – според тях това е станало с помощта на програмата HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program), изследваща йоносферата. Споменатите конспиратори са убедени, че тази програма носи отговорността за извършването на климатични манипулации, както и за предизвикването на природни катастрофи като земетресения, наводнения или изригвания на вулкани, посочва пред АРД Фрювирт. Тя обяснява, че в конспиративните среди има силна тенденция зад всяко голямо събитие да се предполага наличието на злостен замисъл и мощна конспирация.

Оливер Хайдбах от Германския център за геоложки проучвания заявява по този повод пред АРД, че земетресения не могат да бъдат предизвикани с помощта на радиовълни. А неговият колега от същия център Юри Шприц изразява твърдото си убеждение, че „постигнатата с програмата модификация на йоносферата не би могла да причини земетресение. А и би било невъзможно енергията от йоносферата да бъде прехвърлена на различни места по Земята“.

Швейцарското издание „Блик“ разговаря по същата тема със сеизмолога Филип Кестли, който е категоричен: „Митът за HAARP е напълно безпочвен от научна гледна точка“. Той обяснява, че радиовълните на HAARP не могат да предизвикат земетресение – това са къси вълни, които не могат да проникнат на дълбочина 20 километра, където са се зародили земетресенията по сирийско-турската граница.

В социалните медии може обаче да бъде открито видео, което уж предоставя доказателства, че зад земетресението стои именно HAARP – защото на него се виждат светкавици, които не били нормално явление при земетресения. Но и това видео не е актуално, както установяват проучванията на АРД – то е било заснето при земетресение в западната част на Турция на 23 ноември 2022 година. Има и още нещо невярно. Факт е, че по време на земетресение може да има светкавици, например при къси съединения от повредени електропроводи.

И проруската пропаганда се възползва от земетресението

Проруските пропагандисти също използват земетресението, за да разпространяват своя наратив. В случая става дума за видео в проруските канали, в което човек, представен като турския журналист Джем Киран казва, че Русия е готова да помогне, но не и НАТО – въпреки че и американска военна база е пострадала от труса. „Американски войници има, но те не помагат“, казва Киран. Истината обаче е съвсем различна: както САЩ, така и много други държави от НАТО вече изпратиха спасителни екипи в Турция.

Това, което не се споменава в проруските канали, е, че въпросният Джем Киран в своя блог и в своите канали разпространява и руска пропаганда за войната в Украйна. На сайта му пише, че иска „да разчупи криворазбраната представа за Русия в Турция и да популяризира тази страна“.

Автор: Паскал Зигелков


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    30 80 Отговор
    жалка пропаганда за руски тролове

    Коментиран от #5, #33

  • 2 Тотално

    21 29 Отговор
    избръмчаване !

    Коментиран от #40

  • 3 Теле

    59 25 Отговор
    Във фукушима също го предизвикаха сащ. Даваха го нешънъл джиографик.

    Коментиран от #75

  • 4 Българин

    25 69 Отговор
    само умните ватенки ,може да измислят такива простотии
  • 5 Теле

    57 18 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    1 и 2 я се образовайте какво има в аляска и тогава драскайте
  • 6 САЩ МАЩ

    15 21 Отговор
    И баба ми ако имаше брада щеше да ми стане дядо

    Коментиран от #20

  • 7 Кака Мара

    53 10 Отговор
    От Дневник от самото начало по цял ден само за некачествено строителство говорят. Това показва, че им е вменено да ни го набиват в главите, да не вземем да си мислим за другото...
  • 8 Невинен Де. Пе. Сар

    20 12 Отговор
    Не е от САЩ !..... КИРО И АСЕН СА ВИНОВНИ.
  • 9 Ако го можеха досега Кремъл да е станал

    23 35 Отговор
    На футболно игрище, а на джуджето бункера да му е станал саркофаг.

    Коментиран от #15, #78

  • 10 Сатана Z

    55 12 Отговор
    Винаги при използването на HAARP има мълнии,които са записани на камери и са наблюдавани в района на земетресението.
    2+2=САЩ

    Z
  • 11 Читател

    28 8 Отговор
    A добър ден
  • 12 Тиква

    31 7 Отговор
    Пак въртят простотията на Дойче от преди 4 дни. Факти бг, спрете поне за малко с глупостите си и преписвания само! Май нямате Автори, само драскачи.
  • 13 Кремлъов

    15 16 Отговор
    На АМБРАЗУРАТА, другари!
  • 14 1520

    48 12 Отговор
    от краварите всичко може да се очаква
  • 15 А бе , праззз

    29 16 Отговор

    До коментар #9 от "Ако го можеха досега Кремъл да е станал":

    Не смеят , защото и руснаците го могат ! Колко измряха от необичайни бури в САЩ ?!

    Коментиран от #21, #24, #31

  • 16 DW - Пропаганден машинен

    53 10 Отговор
    Опаааа, нали знаете лемата "Когато DW отрича нещо, значи е истина"!
    Доказано многократно!!!!!

    Коментиран от #80

  • 17 късо име-корав у-й!

    4 20 Отговор
    Да Щатите ...Могат ,но нямат ФАЙДА от това,което се случи в Турция !!!Вероятно този,който е пуснал"НЕЩОТО" е направил и тази гадост.От това Земетресение файда има само една държава и тя се знае от всички.След 25гще намалеят и земетресенията по земята........Нищо чудно да е стреляла по нас,но ......Знаейки точноста и....
  • 18 КРАДЕЦЪТ ВИКА - ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА

    34 10 Отговор
    Турция обсъжда видеоклипове с мистериозни светкавици, заснети преди първите удари на земетресението, като твърди, че е възможно да е използвано неизвестно „сеизмично оръжие“.
    Освен това в Телеграм има и сателитно видео, което показва водовъртеж на облаците (природно липсват такива) преди заметръса..
  • 19 Констатация

    19 8 Отговор
    Дойче веле - Факти -Българин.
    Nazistka медия-Фекове -трол на Факти
    Всеки ден едно и също.
    Поне от време на време мисирките да сменят тази схема -станахте за смях!
  • 20 Боклук

    21 8 Отговор

    До коментар #6 от "САЩ МАЩ":

    Ами ,напълно вероятно е да се сродиш с баба с брада,ако синчето ти доведе снаха с мустаци и топки вместо вагина.Внимавй какво си пожелаваш,е казала г-жа Макрон на невръстни Емануел в гимназията.
  • 21 Оффффффф

    15 10 Отговор

    До коментар #15 от "А бе , праззз":

    Тайфуните си минават от там от памтивека. Сигурно и пра-пра руснаците са го можели.
  • 22 За протокола

    36 10 Отговор
    Това трудно, ще се докаже, както и че взривиха Северен поток, но лесно се доказва, че с умишеленото им бездействие дни след земетресението косвено, чрез "санкциите" доубиха много хора в Сирия за да си играят политическите игри и да грабят сирийската държава! Тива си е необорим факт!
  • 23 ДДРОнег

    14 39 Отговор
    БГ-клoшapиятa вярва на всичко лошо за САЩ и всичко хубаво за московията !!!
    Хайде, всеки клoшap да ми цък аминусче, че да ги преброим :):):)

    Коментиран от #51, #59

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Георгиев

    5 11 Отговор
    Джем Киран в своя блог и в своите канали разпространява и руска пропаганда за войната в Украйна. На сайта му пише, че иска „да разчупи криворазбраната представа за Русия в Турция и да популяризира тази страна“.
    Автор: Паскал Зигелков

    И да питам: КАКЪВ Е ПРОБЛЕМА?!!!!!!!

    Коментиран от #81

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Стършел

    12 6 Отговор
    Каде е "Майна" да се изкаже с компетентното си мнение как стават тези земетресения с ХААРП 🤣🤣🤣

    Коментиран от #34, #65

  • 28 Глупаци

    12 27 Отговор
    Вие представители си колко безмозъчен народ има да вярва че САЩ разполагат с такова могъщо оръжие.

    Коментиран от #39

  • 29 Алексия

    21 7 Отговор
    Срещу природата никой не може да се бори!!! Обаче ако не е природата тогава - божият гняв ли се иэсипа върху Турция???? Подиграха се жестоко със св София правейки я джамия!!! На никого Бог да не дава подобна трагедия!!
  • 30 ПУ.РУ.ФИЛИТЕ

    9 7 Отговор
    ИМАТ ПСИХО ПРОФИЛ
    КАТО НА СТРЕЛЕЦА ОТ УЛ.ЧЕРКОВНА
  • 31 Хомосапиенс

    13 1 Отговор

    До коментар #15 от "А бе , праззз":

    😁 а колко измряха от обикновени цигари.😆
  • 32 Мъжа на урсула

    23 11 Отговор
    Щом дойче зеле твърди че не са сащисаните вече съм убеден че са те

    Коментиран от #36

  • 33 Иван

    4 7 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Жалка за теб, ама истинска!!!!
  • 34 Стършел

    6 2 Отговор

    До коментар #27 от "Стършел":

    Къде
  • 35 Кипи зелев труд

    29 7 Отговор
    Зелето толкова труд хвърли да доказва, че и ваксите са безопасни. И ние повярвахме на зелето, защото на зелето трябва да се вярва! Безрезервно и безусловно! Зелето с пропаганда не се занимава и зелето никога не лъже, ей!
  • 36 Иван

    14 7 Отговор

    До коментар #32 от "Мъжа на урсула":

    Гузен, не гонен бяга!!!@@
  • 37 Жена

    27 10 Отговор
    Щом дойче зеле го казва значи ИМА намеса от страна на ФАЩ. Оправдания та започнаха.
  • 38 Руска кочи на

    10 13 Отговор
    Турците ги оправи земетресението а в Русия да им раздадът по един пакет цигари и са готови 😁
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Раданч Татлъту

    17 9 Отговор

    До коментар #2 от "Тотално":

    Мне,не е избръмчаване!По некаква случаеност два хамерикански военни кораба са се приближили до турското крайбрежие ,няколко часа преди земетресението.Тва е случаеност некаква.😎☠😎☠😎
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 разбира се

    13 2 Отговор

    До коментар #39 от "Глупак си ти":

    Те го изобретиха.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Запознат

    22 8 Отговор
    ЦРУ почна да се оправдава чрез черната ди станция Dw
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Професора

    29 9 Отговор
    2011 имаше тъкане между Япония и САЩ и последва земетресение до АЕЦ Фокушима
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Старец

    6 9 Отговор

    До коментар #23 от "ДДРОнег":

    Не си достоен дори за -
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Вкиснатото зеле

    11 7 Отговор
    пак се изходихме по въпроса
  • 55 Фриман

    28 10 Отговор
    Абе, много ясно, че са те. Те и не се опитват да го скрият много много. След предупреждението на Бай Дън, че ще отмъщава на Турция, следващият ден има трус, обаче преди да започне труса небето се осветява в синьо, като от светкавици, но не е баш. Тези технологии са били разработени от Тесла, и ако знаете какво е резонатор и как работи геофизическото оръжие то всичко се осветява в други тонове. Тука не е въпроса кой е ватник, кой е соросоид, по-скоро въпроса ще стои кой е за свобода, а кой е за доброволното робство.
    Тие господари явно показват, че не ги пука за никой, а искат да са хигемон на света. Китай е поразен от ковид, после целият свят го усети, Турция не приема Швеция и Финландия в НАТО, търгува с Русия, айде да им покажем кой е стопанина. И т.н.
  • 56 факти и само истински

    4 14 Отговор
    с тези партенки само давате поле за неоснователни изблици на ненужни излияния и тъпи мнения
  • 57 Хе хе

    15 12 Отговор
    Те няма да срутят Кремъл, а Турция. Русоробски тупотии. Толкова им е акъла
  • 58 анонимен

    11 10 Отговор
    То и Земята за някой хора е плоска и луната е измислена била е холограма но има хора който вярват на тия глупости
  • 59 ДДРОнег

    11 13 Отговор

    До коментар #23 от "ДДРОнег":

    Ха-ха, само 12 ли сте клoшapитe днес ?!
    Кво, мутрофанова не плаща с пари ли, само копейки ли ви дава :):):)

    Коментиран от #63

  • 60 Бай онзи

    11 22 Отговор
    Такава тъпотия може да излезе само от простите глави на руската пропаганда

    Коментиран от #67

  • 61 ееееееее

    2 5 Отговор
    ай стига де
  • 62 стоян георгиев

    11 13 Отговор
    После няма да ви купува Бойко с шепа вълна за овце.та сащ не само предизвикаха земетресението ами и топлата зима в Европа.за да е гадно на путин.иначе руснаците един чушкопек неможаха да направят ама земетресенията ги разбирали и те.хахаххаахахах

    Коментиран от #71, #72

  • 63 дойче зеленски

    8 6 Отговор

    До коментар #59 от "ДДРОнег":

    Изчакай шарените ти дружки да се завърнат от парада и да ти нацъкат +++++++++!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Никой

    8 20 Отговор
    Колко глупав идиот трябва да си, още повече червен , за да повярваш на такава фантасмагория.Не си ли задават един първичен въпрос : След като могат да предизвикат земетресение САЩ, защо ще им да удрят Турция, като има по фрапиращи дестинации ?Ега ти безмозъчните дебили с акъл на дете от 3та група в ЦДГ !

    Коментиран от #69

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 до другия глупак

    14 7 Отговор

    До коментар #66 от "Никой":

    Защото руснаците могат да им отвърнат по същия начин, примерно да им цъфне на кравите Йелоустоун, ама нали си от "умните" дебили и разсъжденията не ти се отдават, либерастите сте всички такива кухари!
  • 70 Конспирация

    17 7 Отговор
    Не знам дали е сеизмично оръжие, или подземен ядрен взрив до границата Турция/Сирия....Има истина и в двете теории. Американците са от доста години в Сирия , и спокойно може всичко да е подготвяно с подземния взрив. А що се отнася за сеизмичното оръжие буди безпокойство че се случва точно когато са закотвени големи кораби на САЩ на Турското крайбрежие....
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 14 Отговор

    До коментар #62 от "стоян георгиев":

    В областа на климата и влияние върху него русия работи още от 50години на миналия век.това включва и влияние и създаване на изкуствени земетресения.В областа на компютрите русия работи от 53г,може и по рано като са работили по тези проекти и бг-математици.Проблема на руснаците е,че те никога не са заплащали,а са ползвали....без пари и само на"убеждение" докато америка използва и е използвала тези умове срещу яки пари.Вероятно земетръсите са на примитивен и Не сложен принцип за разлика от ИТ технологиите и затова в климата и земетръсите и двете сили са на ниво.При комповете разликата е от земята до слънце от друга галактика в полза на Щатите!
  • 73 Гошо мексиканеца

    13 0 Отговор
    Рибари пускат въдички и проучват коя риба на какво кълве!
  • 74 ПОНЯКОГА В ЛЪЖИТЕ СПОРЕД ВАС Е ИСТИНАТА

    0 0 Отговор
    .....................................
  • 75 Калпазанин

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Теле":

    Аз само да питам, Абе защо ли бе убит и защо се покрива умело приятелството му с Путин. Нвма нищо случайно на този свят а ако Путин му е обещал да му върне например курилите в замяна да престане да бъде подлога на фащ, и нормално ли е една нация която те е изпепелила с два атома и ти е отнела достойнството да има все още военни бази на твоя територия и да ти казва кое как да правиш
  • 76 Дааа бе

    6 0 Отговор
    Такива инвестиции само за изследване на една йоносфера, а?! По - преди ХААРПчето беше само в Аляска, а сега е инсталирано в Гренландия, Норвегия и даже на кораб има вече. Що така бе Миме? И като се знае, че онея, от страната на неограничените илюзии инвестират най - вече във военната промишленост, нещо май, май не е много теория. Ами интервюто на канадския журналист Бенджамин Фулфорд с японския министър на финансиите от 2007г.? А другото му интервю с Дейвид Рокфелер също от тогава? И двете интервюта са на една и съща тема - Земетресенията в Япония и ХААРП. С една дума много съвпадения по една и съща тема. А като се има в предвид от кого е повдигната темата и кой се е ангажирал с опровергаването на тази "теория на конспирациите", отговорът става твърде съмнителен и буди още повече въпроси.
  • 77 М3 голд

    3 1 Отговор
    Интересно! Външният министър на Турция, веднага след този вид от земетресения каза приблизително: " получихме предупреждението. Да се чака възмездието". Вчера четох за някакъв земетръс, предходен от силен взрив. Оставете ХАРП-а на мира. Не чрез него. Но подземен ядрен взрив или серия такива не е изключено. Да си поръчате кат главите цивилни и военни и дано споделят.
  • 78 И руснаците имат същото като ХААРП,

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ако го можеха досега Кремъл да е станал":

    отделно и ракетките, които другите нямат, така че нема как да се получи. Впрочем с никоя ядрена държава не може да стане. Нужна е много енергия и може да се локализира само в една точка, както в случая. А Русийката е доста по - голяма от другите държави, не биха смогнали да я хаарпнат цялата. Да не забравяме, че психопатите(глобалния, колективен запад) имат изключително развито чувство за самосъхранение и няма , и да опитат.
  • 79 Добре де

    0 5 Отговор
    Според мислещите по команда от руските невролози САЩ могат да предизвикват земетресения и цунами,тайфуни,дъжд и суша,манипулират мислите на цели народи от разстояние.....,после при друга новина-щтрак и САЩ са се наакали от страшнобезаналоговите оръжия на руснаците,напълнили са памперсите от мирните китайски балони пълни с радари и фотоапарати....абе побъркаха ги тези хора -седи си невролога и само щтрака копчето на "владеят планетата и имат оръжия от фантастичните романи / напълнили са памперса"
  • 80 Доносническа България

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "DW - Пропаганден машинен":

    Това е част от социалната психология - когато нещо бъде отречено, в този момент то се превръща в истина.
  • 81 наглед нищожен детайл

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Георгиев":

    И питаш? Ти не си ли чел за Леон Фестингър?
    1. “Човек с убеждение е труден за промяна човек. Кажете му, че не сте съгласни и той ще си тръгне. Покажете му факти или цифри и той ще подложи на съмнение вашите източници. Апелирайте към логиката и той няма да види вашата гледна точка.”
    2. “Ако още и още хора могат да бъдат убедени, че една система от вярвания е правилна, тогава в крайна сметка тя е правилна.”
    3. “Когато в групата има най-различни мнения, комуникациите обикновено са насочени към онези членове, чиито мнения са в крайности.“
Новини по държави: