Last news in Fakti

10 Февруари, 2023 22:41 1 986 12

Ердоган призна: Реакцията след земетресенията в Турция трябваше да бъде по-бърза

  • турция-
  • земетресение-
  • рихтер-
  • реджеп ердоган

След посещение при хората, приютени в палатки, Ердоган каза, че ако те предпочитат да се преместят от разрушените градове, правителството ще плаща наемите им за една година

Ердоган призна: Реакцията след земетресенията в Турция трябваше да бъде по-бърза - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Реакцията на екипите за търсене и спасяване след мощните земетресенията в Южна Турция не беше толкова бърза, колкото искаше правителството, каза днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс, съобщава БТА.

Той съобщи, че броят на жертвите в страната се е покачил до 19 388, а ранените са 77 711, допълва Анадолската агенция.

„Въпреки че имаме най-големия екип за търсене и спасяване в свят в момента, истината е, че издирвателните действия не са толкова бързи, колкото искахме да бъдат", каза Ердоган.

Земетресенията с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер с епицентър в окръг Кахраманмараш засегнаха над 13 милиона души в 10 окръга, сред които Адана, Адъяман, Диарбекир, Газиантеп, Хатай, Килис, Малатия, Османийе и Шанлъурфа.

По-рано Ердоган призна, че първоначалната реакция веднага след трусовете е била бавна заради лошото време, разрушените пътища и огромната територия.

Някои жители в най-тежко засегнатите райони се оплакаха, че не е имало служители за спешно реагиране на място в критичните първи часове след земетресенията, обвинение, което опозицията поде, насочвайки го към правителството на Ердоган, отбелязва Ройтерс.

Над 141 000 души, включително от чужбина, работят в момента в засегнатите от земетресението райони, подчерта Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Той каза, че търсенето и спасяването продължава и че над 94 държави са предложили помощ.

Ердоган коментира в окръг Адъяман, който също беше засегнат от земетресенията, че някои хора ограбват пазарите и магазините, като подчерта, че в окръга е обявено извънредно положение, което ще позволи на държавата да наложи необходимото наказания.

Евакуацията от района продължава. Заради големия брой повредени сгради властите са издигнали палаткови градчета, които приютят стотици хиляди хора, останали без дом при температури под нулата.

След посещение при хората, приютени в палатки, Ердоган каза, че ако те предпочитат да се преместят от разрушените градове, правителството ще плаща наемите им за една година.

„Ще възстановим тези (разрушени) сгради в рамките на една година и ще ги върнем на гражданите... Докато го правим, ще плащаме наема на граждани, които не желаят да останат на палатки," каза Ердоган.

Около 24,4 милиона души в Сирия и Турция са били засегнати от земетресенията според турски официални лица и ООН на територия, обхващаща 450 км от Адана на запад до Диарбекир на изток. В Сирия има загинали на юг чак до Хама на 250 км от епицентъра.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стройко

    2 9 Отговор
    И каква трябваше да е реакцията бе Ердогане да върнеш времето назад и строителните фирми от твоят обръч от фирми да построят нормални блококове като тия в Чили дето непадат при 8,6 по Рихтер ли умнико ???????????????????????????

    Коментиран от #4

  • 2 Турчина

    4 8 Отговор
    Пука му на Ердоган за жертвите от земетресението то по тия места турци няма има само гласоподаватели кюрди, сирийци, казалбаши, турски цигани и още представители на малки общности.

    Коментиран от #6

  • 3 Объркано Атлантиче

    6 8 Отговор
    От турските медии:

    КАК САЩ УДАРИХА ТУРЦИЯ И СИРИЯ!
    - На 27 януари посолството на САЩ в Турция издава предупреждение за сигурност;
    - На 28 януари посолствата на западните страни изпращат предупреждения до своите граждани за възможна терористична атака;
    - На 1-2 февруари в Истанбул са затворени посолствата на САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Дания, Холандия, Швейцария, Швеция и Белгия;
    - 4 февруари USS Nitze (военен кораб) влиза в Истанбул;
    Същия ден турският вътрешен министър каза на американския посланик на пресконференция: „Махнете мръсните си лапи от Турция. Ние знаем какво планирате да направите“.
    - в нощта на 5 срещу 6 февруари става земетресение с епицентър в Кахраманмараш;
    Кахраманмараш се намира на същия тектоничен разлом като Истанбул.
    Но най-важното е, че преди земетресението в Истанбул през 1999 г., взело над 17 000 жертви, военен кораб от същия тип влезе в турското пристанище!
    Смята се, че корабите са част от секретната програма на САЩ за изследване на йоносферното разсейване на високочестотни радиовълни HAARP.
  • 4 12345&&&

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Стройко":

    Не е до това, колко по Рихтер е земетресението... Днес имаше статия в която се описва ше, че в Турция сега от 7,7 е по силно и коварно от друго от 9 по Рихтер..

    Коментиран от #7

  • 5 Бiдон (прецедент на най великите)

    3 2 Отговор
    Каква реакция бе? Балона чакахме от Китай толко време а ти реакция искаш.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Стройко

    2 12 Отговор

    До коментар #4 от "12345&&&":

    Това са някакви глупости щом чилийците строят блокове дето държат до 10 по Рихтер турците защо неискат да строят такива могат но не искат това е истината трябват му пари на Ердоганя за въоръжаване да може да се репчи на този и оня и в главата му се въртят пак някакви планове за Османска империя преди време по турска телевизия даже имаше предаване за проучване на корените на Ердоганя и го изкараха роднина на Сюлейман Великолепни.
  • 8 Турчина

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "Казалбаш съм":

    Във Турция казалбашите са втора ръка .

    Коментиран от #9

  • 9 Хе хе

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "Турчина":

    Далеч си от истината,личи си,че си нагъл акбаш и представа си нямаш,какви са казалбашите,вие само тука се перчите,ама като видите казалбаши краката ви треперят,хайде почини си малко,че ми е омразнало от вас
  • 10 васик атанасова

    1 1 Отговор
    турция има армия над полвин милион 650 000 къде са те
    защо не помагат
  • 11 Спрете се бе!

    1 0 Отговор
    "Реакцията на екипите за търсене и спасяване след мощните земетресенията в Южна Турция не беше толкова бърза, колкото искаше правителството"-- И какво си бил "признал"? Да си признаят виновниците за забавянето!! Саботаж преди избори ли?
  • 12 Знам

    0 0 Отговор
    Обърканото Атлантиче верно не е в час! 1999 десетки строителни предприемачи от Турциясе скриха в БГ и Европа защото бяха използували евтин морски пясък и солта и некачественото строителство убиха хората, а не корабите на US. ТъъъъъП
Новини по държави: