Last news in Fakti

10 Февруари, 2023 15:46 1 307 12

Ердоган: Над 18 990 души са загинали в опустошителните земетресения в Южна Турция

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • рихтер-
  • земетресение

Повече от 140 000 души здравен персонал работят в момента в засегнатите от земетресенията райони, съобщиха здравни представители

Ердоган: Над 18 990 души са загинали в опустошителните земетресения в Южна Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Най-малко 18 991 души са загинали, а 75 523 са ранени в резултат на двете силни земетресения, които разтърсиха Южна Турция в понеделник, съобщи днес в окръг Адъяман турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция, пише БТА.

Земетресенията с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер с епицентър в окръг Кахраманмараш засегнаха над 13 милиона души в 10 окръга, сред които Адана, Адъяман, Диарбекир, Газиантеп, Хатай, Килис, Малатия, Османийе и Шанлъурфа.

Най-малко 121 128 спасители работят в момента на терен, според данни на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД).

Общо 80 863 души са евакуирани от засегнатите от земетресенията райони, посочи още АФАД в съобщение, уточнявайки, че 6810 чуждестранни служители са разположени в зоната на бедствието.

Досега президентски самолети са транспортирали 126 ранени, включително 16 малки деца, до болници в Анкара.

Над 140 000 души здравен персонал работят в момента в засегнатите от земетресенията райони, съобщиха здравни представители.

Министерството на външните работи заяви, че общо 97 страни са предложили помощ и че издирвателно-спасителни екипи от 61 държави в момента работят на терен.

Освен спасителни екипи в засегнатите райони бяха изпратени одеяла, палатки, храна и екипи за психологическа подкрепа, както и 12 241 превозни средства, включително багери, трактори и булдозери.

Общо 97 973 семейни палатки са издигнати, за да приютят оцелелите, съобщиха от властите.

Министърът на околната среда, урбанизацията и изменението на климата Мурат Курум заяви, че страната ще започне "най-голямата мобилизация за осигуряване на жилища при бедствия" в историята на Република Турция едновременно в 10-те окръга.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Турция днес

    5 4 Отговор
    Със сигурност вече няма и да помислят за излизане от нато!
  • 2 Истината

    10 4 Отговор
    Партията на Ердоган открадна цимента и желязото.Основно падат сгради строени по негово време от фирми близки до партията.
  • 3 И пак снимка на диктатора ердоган как

    8 5 Отговор
    се прави на загрижен...факти, ай стига вече, а
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Диктатора ердоган прикрива от страх

    12 5 Отговор
    за това и турското правителство не реагира никак адекватно към момента, по важно беше да се прикрият следите от некачественото строителство и частните изпълните на които е било възложено. С армията и ресурсите с които разполага турция, спокойно можеше да се реагира и работи по последствията от земетресението, но нали трябваше да се вдигне международен вой за финансова помощ. Такава от каквато турция нямат нужда, понеже имат всичко, евтин газ, петрол, хора за бедствия, армия. Незабавна помощ трябва за сирийските райони засегнати от земетресението....и му махнете снимката на загрижен, не му отива, чист популизъм преди изборите
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 По-важно му беше на ердоган да остави

    5 3 Отговор
    турската армия в Сирия да му върти далаверите и да преследва невинните кюрди, от колкото да я прати да помогне на засегнатите от земетресението райони
  • 8 Мазало

    5 0 Отговор
    Нещата са следните. Първо - В Сирия има остра нужда от хуманитарна помощ, лекарства и техника. Има моменти когато нещата не се измерват само с пари! Второ - Плочата предизвикала земетресението по последни данни се е преместила с повече от ( три метра) 3м. . Изводите всеки сам да си прави за напрежения и последващи сценарии... Трето - щом има останали сгради НЕ-разрушени при случилото се земетресение за мен това е некачествено строителство... Ние не можем да върнем загиналите, но можем да предотвратим това да се повтори! Колко от новостроящите се в България и вече построените сгради ще се окажат некачествени, при евентуален турски сценарии?

    Коментиран от #11

  • 9 викнете

    2 0 Отговор
    Козлодуйският да ги оплаче,той е ПРОФЕСИОНАЛИСТ по опкаванията и състраданията..

    Коментиран от #12

  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 3 Отговор
    МИР НА ПРАХА И А на близките и ПРИЯТНО ОТБЕЛЯЗВАНЕ на годишнината от смъртта и И ДА ПИЕТЕ ПО МАЛКО гледайте повече ДА СЕ ВЕСЕЛИТЕ И ТРОПАТЕ ХОРА ДА ИМА И ВСЕОБЩО ВЕСЕЛИЕ
  • 11 МИ ЧИ ШЕ СТАНЕ

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Мазало":

    М А З А Л О.....😱
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: