Last news in Fakti

23 Февруари, 2023 15:00 1 002 1

19 месеца по-късно обвинителите на Мароко по делото „Pegasus“ не са представили никакви доказателства

  • мароко -
  • делото „pegasus“-
  • оливие баратели-
  • париж

По време на пресконференция, посветена на последните новини касаещи развитието на случая и предприетите от Мароко правни действия, адвокатът Оливие Баратели осъди „голямата информационна манипулация“ и „огромния слух“, насочен срещу Мароко и неговите администрации

19 месеца по-късно обвинителите на Мароко по делото „Pegasus“ не са представили никакви доказателства - 1
Снимка: Lapresse.it/monde

Деветнадесет месеца след като Мароко, жертва на „мащабен международен проект за дестабилизация“, подаде жалба срещу няколко френски медии и неправителствени организации, които го обвиниха, че е използвало шпионския софтуер „Пегас“, „до момента не са предоставени никакви доказателства“, заяви в петък в Париж Оливие Баратели, адвокат на Кралството във Франция.

По време на пресконференция, посветена на последните новини касаещи развитието на случая и предприетите от Мароко правни действия, адвокатът осъди „голямата информационна манипулация“ и „огромния слух“, насочен срещу Мароко и неговите администрации.

„Днес, 19 месеца по-късно, няма нищо ново. Знаехме, че е невярно, че е слух и че е гигантско международно дестабилизиращо начинание“, насочено срещу Мароко, заяви Баратели.
Той припомни, че Мароко незабавно е започнало съдебно производство и няколко дни по-късно пред наказателния съд в Париж са представени десет преки цитата за клевета срещу „Форбидън Стори“ и „Амнести Интернешънъл“ (AI), както и срещу „най-яростните поддръжници“ на съществуващите тези във Франция, а именно медиите Le Monde, France Info, следствения отдел на France Inter, Médiapart и L'Humanité.

Тези дела са били разгледани на 15 февруари пред Апелативния съд в Париж, каза Баратели, като съобщи за „впечатление за истинско вслушване“ от страна на съдиите, които ще произнесат решенията си на 12 април.
„Наистина вярваме в решенията, които ще бъдат взети“, каза адвокатът, като припомни, че още през ноември 2021 г. слухът вече е бил „опроверган“, след като тогавашният министър-председател Жан Кастекс е заявил в Националното събрание, че телефонът на президента Еманюел Макрон никога не е бил заразен, след като го е предоставил на френските служби, които са го изследвали и са установили, че устройството не съдържа никакви следи от шпионски софтуер.
„Знаехме, че това е невярно, но въпреки това през ноември Le Monde и France Inter продължиха да разпространяват слуха, така че възобновихме пет процедури за клевета“, добави адвокатът.

За да подкрепят тезите си, някои журналисти са подали жалба по същото време, когато са разпространявали новината – „гротескна и невероятна“ ситуация, отбеляза той, като уточни, че тази жалба е била следена от парижката прокуратура в продължение на малко повече от една година.

„Срещнахме се с прокурора, подадохме му преписката и доказахме научни доказателства в подкрепа - предоставени от колегия от експерти в областта на компютърните науки - че е невъзможно Мароко да използва този софтуер, така че след една година този прокурор на републиката е счел, че сме изправени пред една от най-големите медийни манипулации на всички времена“, каза той.

В допълнение каза, че адвокатите на Кралството във Франция са представили всички доказателства, че Мароко никога не е купувало, придобивало или използвало пряко или непряко Pegasus, и прокурорът на републиката накрая е сметнал, че е необходимо да се разгледа по-обстойно този случай и е започнал съдебно разследване, което през септември 2022 г. е било поверено на двама разследващи магистрати.

„Мароко се присъедини като гражданска страна на 6 февруари. Ние сме страна по това дело и ще можем да работим, ръка за ръка, с разследващите съдии, за да разнищим напълно този слух и да затворим веднъж завинаги този медиен слух“, каза той.

Източник: Lapresse.it/monde / Panapress.com


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ама друг път

    0 1 Отговор
    „Амнести Интернешънъл“ (AI) без коментар !