Last news in Fakti

25 Февруари, 2023 04:28 2 296 36

25 февруари 1956 г.: Хрушчов развенчава Сталин

  • хрушчов-
  • развенчава-
  • сталин-
  • култ-
  • кпсс

Това става на секретно заседание на XX конгрес на КПСС

25 февруари 1956 г.: Хрушчов развенчава Сталин - 1
Снимка: Shutterstock

На 25 февруари 1956 г. в своя реч на XX конгрес на КПСС съветският ръководител Никита Хрушчов чете секретен доклад, който осъжда диктатурата и култа към личността на неговия предшественик Йосиф Сталин.

На 25 февруари, малко преди полунощ, всички чуждестранни гости и ръководители на комунистически партии от други страни били помолени да напуснат залата.

Точно в нула часа Хрушчов се качил на подиума да говори пред 1400-е съветски делегати.

Твърди се, че речта му предизвикала потрес у всички присъстващи.

Според американския журналист, който първи разпространява новината на Запад, речта продължила четири часа и в нея Хрушчов описал подробно ужасните престъпления на Сталин - човекът, боготворен от милиони комунисти по света.

Според общоизвестни слухове Хрушчов обвинил Сталин в избиването на милиони хора. Някои шушукат, че много делегати плачели, докато слушали речта, и скубели косите си; имало припаднали, имало инфаркти, а след тази нощ поне двама се самоубили.

Но в съветските медии не е публикувана и дума от разкритията на Хрушчов. Из Москва се носят слухове, части от речта се четат при затворени врати от членовете на върховните партийни органи. Но пълният текст се пази, сякаш е държавна тайна.

Любопитен факт са твърденията, че ЦРУ предлагало награда от 1 млн. долара за текста на речта, припомня dariknews.bg. Смятало се, че публикуването на текста в разгара на Студената война между Запада и Съветския блок можело да доведе до политически сътресения сред комунистическите държави и да предизвика небивала криза.

Стотици милиони комунисти във и извън Русия сляпо боготворели Сталин.

Изобличаването на неговите престъпления можело да разруши вярата им и евентуално да доведе дори до разпадане на Съветския съюз. Но всички усилия да се доберат до речта се оказват напразни и тя си остава загадка.

В речта си Хрушчов осъжда култа към личността на човека, възвеличаван като „Слънцето на народите”. Разкрива насилственото изселване на цели етнически групи в Съветския съюз, довело до безброй жертви; разказва за „големите чистки” (1936-1937), когато милион и половина комунисти са арестувани, а 680 000 от тях са екзекутирани. По заповед на Сталин от 1966-мата делегати на 17-ия конгрес на партията са екзекутирани 848 души, същото е сторил и с 98 от 138-те кандидат-членове на Централния комитет.

Хрушчов разказва и за така наречения Лекарски заговор - фалшиви обвинения срещу няколко еврейски лекари, които уж направили заговор да убият Сталин и други съветски лидери.

Докладът на Хрушчов тогава и още дълги години след това е възприеман (повече на Изток, отколкото на Запад) като олицетворение на силата на самокритиката (едно от символните действия на системата, целящо да ѝ осигури ‛вечната младост‛ на обновлението), като акт на възстановяване на ‛ленинските норми на вътрешнопартиен живот‛ и като начало на демократичен следсталинов етап в развитието на социализма, припомня в. "Култура".

Цяло едно поколение е израснало без да познава друг лидер.

Няколко поколения израстват в ужаса на непрекъснатите му репресии, погубили милиони. Личният му подпис стои под 357 списъка за разстрел.

Особено след победата във Втората световна война името на Сталин придобива почти митични размери и влиянието му се простира от маоистки Китай през съветските сателити в окупираната от Червената армия Източна Европа и компартиите в Западна Европа до левицата в САЩ и Латинска Америка.

Тялото на вожда е балсамирано и подготвено да бъде поставено до това на Владимир Ленин в мавзолея на Червения площад. Преди това то ще бъде изложено в Колонната зала в Дома на съветите в столицата. Всички знамена са спуснати наполовина и с добавена траурна лента, по улиците афишите за спектакли и филми за облепени с бяла хартия.

Тялото на Сталин е положено в мавзолея, където престоява до 31 октомври 1961 г. Тогава по заповед на Хрушчов то тайно е изнесено и препогребано през нощта пред кремълската стена. В мемоари на участници се разказва, че лидерът на партията и държавата наредил да се отреже от униформата звездата Герой на Съветския съюз, копчетата и пагоните от мундира. Войниците обаче отказват да отрежат пагоните на бившия главнокомандващ.

Макар десталинизацията вече да е в ход,

Хрушчов толкова се опасявал от протести, че Червеният площад дни преди това е затворен под предлог, че се репетира за парада на 7 ноември, а по време на самата акция в двата края на площада са разположени въоръжени роти.

Никита Сергеевич Хрушчов (1894-1971) е съветски политик, ръководител на СССР след смъртта на Йосиф Сталин.
В ранна възраст той е овчар, а след това едва 14-годишен работи като механик в заводите и мините на Донбас от 1908 г., по-късно е участник в Гражданската война (1918-1920 г.). През 1929 г. Хрушчов постъпва и следва до 1931 г. в Московската промишлена академия и я напуска, за да работи в московския партиен апарат (1931–1935 г.).
През 1934 г. Никита Хрушчов става член на Централния комитет на партията, а от 1938 до 1947 г. е първи секретар на Централния комитет на Украинската болшевишка партия.

По време на Втората световна война Хрушчов е партиен комисар на фронта и достига до военното звание генерал-лейтенант през 1943 г. След войната Хрушчов е избран за секретар на Централния комитет на ВКБ от декември 1949 г. и едновременно в периода 1949 -1953 г. е Първи секретар на Московския комитет (МК) на партията. Като висш партиен функционер има отношение към организацията и провеждането на масовите репресии срещу партийни, държавни и военни функционери в навечерието на Втората световна война и след нея.

През март 1953 г. Хрушчов е освободен от задълженията си като Първи секретар на МК на партията.
След смъртта на Сталин Никита Хрушчов е избран за Първи секретар на Комунистическата партия на Съветския съюз от 1953 до 1964 и Председател на Съвета на министрите на СССР от 1958 до 1964. През 1959 г. получава Ленинска награда за мир.

Никита Хрушчов е свален от длъжност и е пенсиониран по решение на Октомврийския пленум на ЦК на КПСС през 1964 г. Умира в Москва на 11 септември 1971 година. Погребан е на Новодевичевото гробище в Москва без държавни церемонии.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асдф

    19 27 Отговор
    Същото ги чака и Йозеф Путлер.
  • 2 Игофпеш

    18 25 Отговор
    Убивайубивайубивай/и/най-вече от своите! Така се става велик руски ръководител!
    Давай жужи! Догони идола си джугашяили!
  • 3 Ще му ритнат стилчето

    16 22 Отговор
    Руските олигарси ще свалят Путя от престола.
  • 4 А кой ще се осмели

    18 18 Отговор
    Да развенчае Путин!?!?
    Който го направи, ще бъде лидер на Русия за дълго!

    Коментиран от #6

  • 5 Рублата стабилно ... пада!

    15 20 Отговор
    Русофилите да миксът снаряда!

    Коментиран от #9

  • 6 Русофил къща не храни

    15 17 Отговор

    До коментар #4 от "А кой ще се осмели":

    Навални

    Коментиран от #11

  • 7 Име

    13 7 Отговор
    Злото има много лица, един мекушав държавник също е вреден.

    Хората ги интересува да са богати, който осигури това - има симпатия.
  • 8 шпион

    14 8 Отговор
    украинец се прави на велик но джудже с обувка рька си е пак джудже:)))
  • 9 Да мийдът

    3 6 Отговор

    До коментар #5 от "Рублата стабилно ... пада!":

    Снаряда!
  • 10 Гошо

    17 11 Отговор
    «Я знаю, что после смерти на мою могилу нанесут кучу мусора. Но ветер Истории безжалостно развеет ее». (И.Сталин).
    Така и стана ,а за Хрушчов само смешки

    Коментиран от #35

  • 11 Навални е човека!

    9 16 Отговор

    До коментар #6 от "Русофил къща не храни":

    Ако не се предаде физически докато падне Путин.

    Коментиран от #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 пияндурника хохлошчов

    14 9 Отговор
    развенчава моя бyй!
  • 14 Годишнина

    12 7 Отговор
    за която може да си спомня единствено невменяем болшевик
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Мим33

    14 10 Отговор
    Заради тоя изрод на Русия се води сега тази операция.Той подари на укрите Крим и Донбас.Сега трябва в гроба му да го взривят...
  • 17 някой

    9 10 Отговор
    Осъждам насилието над хора . Но само да спомена за протокола , че ако имаше в СССР, 3-4 лидера от калибъра на Сталин , които последователно да са във властта , то сега Русия щеше да е икономически пред Китай с 30 години.

    Коментиран от #22

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Антируснак

    10 2 Отговор
    Мръсни камунисти, долни чебуреки...
  • 21 мусор..

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ей,сикилмиш":

    Оди на рециклиране..
  • 22 Колкото Латинска Америка е

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "някой":

    на нивото на Северна Америка

    Коментиран от #30

  • 23 66тр

    9 2 Отговор
    Всички знаят за терора и геноцида на Сталин, но и днес много хора отричат Солженицин и Архипелаг Гулаг. А в Бг разследващи и прокуратура ползват сталинистките методи на издевателства и изтезания над нарочени хора.

    Коментиран от #32

  • 24 ФАКТ

    3 2 Отговор
    Сталин е избивал евреи,които са се окопали във всички структори на държавата.За това го отравят,същите !
  • 25 наснедогонять

    5 1 Отговор
    Руснак позира на художник.
    - Искам да ме нарисувате в героична поза!
    - И каква да е тя?
    - Пред мен - бутилка водка, а аз не съм я отворил.--На повечето ще кажа -радвайте се че не сте били преки свидетели на онова сатрапско време когато някой подава донос срещу вас и след дълги и болезнени разпити те пратят за 20-30г в сибир или някой гулаг на почивка..
  • 26 Историк

    3 1 Отговор
    "Твърди се, че речта му предизвикала потрес у всички присъстващи." В РуЗЗия лъжата е толкова систематична и толкова нагла, че дори самите лъжци започват да живеят в нея. Това обяснява и "потреса" на делегатите, а не, че не са знаели, че Сталин е убиц, диктатор и тиран.

    Коментиран от #33

  • 27 Роза

    5 0 Отговор
    Можем само да се радваме,че не сме живели в онези тъмни времена!От моите родители знам,че в БГ след 1944 г.арестите,репресиите и доносите са били ежедневие.Това продължава до 70-те години,когато обстановката почва леко да се разведрява.Гледайте филма "Покаяние",където сталинското време е показано в неговата пълнота и грозота!
  • 28 От страни

    1 3 Отговор
    "След смъртта ми на гроба ми ще бъде нанесена купчина боклук, но вятърът на историята ще го разсее безмилостно" И.В.Сталин.
    Хрушчов е тая подлога дето започна с боклука ама баш Хрушчов остана в историята като смешен палячо. А Сталин ще се върне. То русняците се карат на Путине че е "много" Путин а че е "недостатъчно" Сталин.

    Коментиран от #31

  • 29 Бесарабски българин

    1 4 Отговор
    Хрушчов е един от убийците на Сталин, който е бил отровен със съдействието на истинската Империя на злото САЩ.
  • 30 пояснение

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "Колкото Латинска Америка е":

    Ами в Латинска Америка , винаги е било Латино-Американски Колониален Капитализъм . Предполагам си го чувал . От както португалците , и испанците изтрепаха ацтеките , с одеала заразени с шарка. След това заселиха там африканските роби на плантациите . И още не могат да се оправят милите. Добре , че е кокаина, и кафето , да вържат "някой лев" .
  • 31 Историк

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "От страни":

    На гроба на Стаилн се трупат фактите на историята и го разкриват като най-глемия убиец на 20 век, морален изрод и съюзник на друг масов убиец в лицето на Хитлер.

    Коментиран от #34

  • 32 Болшевик

    0 2 Отговор

    До коментар #23 от "66тр":

    Точно Солженицин сам определя теорбите си като " художествена измислица". Ама ти вярвай, недей да череш историци а Солженицин и Солонин, Резун.... Само не се обиждай когато ти се смеят.
  • 33 Болшевик

    0 2 Отговор

    До коментар #26 от "Историк":

    Хрушчов е единствения политик, който се бори с мъртвец - Чърчил.
  • 34 Болшевик

    0 2 Отговор

    До коментар #31 от "Историк":

    С това изказване само доказваш, че не знаеш историята.
  • 35 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гошо":

    Добре ретуширана фотка на грузинския циганин...Как е изглеждал в действителност 32 годишният Сталин, може да се види от неретушираната снимка към досието му от Бакинское Губернское Жандармское Управлеie.
  • 36 вот

    1 0 Отговор
    Сега чакаме да осъдят диктатурата на путин.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания